Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

a jak myślisz? ;) 

widzisz kolego, jakie pytanie, taka odpowiedź. Więc wybierz którykolwiek - jeden kij...

Sugeruję jednak odrobinę wysiłku i podanie więcej informacji - jakie ma być przeznaczenie, wykorzystanie, czego oczekujesz, z czym to ma zagrać, gdzie to ma zagrać, co ma być źródłem etc.

Napisano (edytowany)

Yamaha będzie prosta w obsłudze. W sumie to tak jak Markcox napisał - to jeden kij bo oba są mocno budżetowe. Niczym się nie wyróżniają z tego co na szybko przeglądnąłem. Na cuda bym nie liczył (ale wybrałbym osobiście Yamahę). :)

Edytowano przez Rafał Pokora
Napisano (edytowany)

Chyba nie do końca się zgodzę. Mimo,że są to niskie modele , to warto posłuchać i wybrać charakter brzmienia dopasowany pod siebie. Te amplitunery diametralnie się różnią, choć to są jakby nie patrzeć, podstawowe modele w ofertach tych firm. A zatem pozostaje odsłuch i decyzja ... Więc to nie jest jeden kij jednak ...

Edytowano przez Iron
Napisano

Witam Wszystkich!

Panowie i Panie mam podobny dylemat jak kolega "rr" nie chciał bym zakładać nowego wątku dlatego się przyłączę. Pioneer VSX-531K, Taga Harmony TAV-606 v.3 za 2300zł to dobry wybór w budżecie do ok 2500zł do salonu 26m? Głowie zestaw ma służyć jako uniwersalne źródło dźwięku. Muzyka/filmy. Lubię niskie basy ale pewnie w takim zestawie mogę o nich zzapomieć.

Zastanawiam się jeszcze nad Yamaha MusicCast RX-V481, Pure Acoustic NOVA 6 tyle żeten zestaw jest droższy o 400zł. W sklepie polecono mi Yamaha YHT-2940 (HTR-3071 + NS-P20) za 1999zł ale czy takie małe głośniczki plastikowe dadzą radę? Najgorsze że nie ma możliwości odsłuchu zestawu i muszę kupić w ciemno. Jedyna deska ratunku to pomoc kolegów z forum.

Pozdrawiam

Napisano

w ciemno, to można sobie totka puścić na chybił-trafił. Tak mocno poleca, ale nie daje możliwości sprawdzenia? Ma coś do ukrycia? Ciekawe... ;) i to pewnie jeszcze "specjalista" z euro.

Fakt, że w tym budżecie nie spodziewaj się przesuwania ścian dźwiękiem, co nie znaczy, że masz porzucić swoją myśl o zakupie. Na pewno uwzględnij kwestie, żeby set (jaki by nie był) uzupełnić później, albo od razu zwiększając budżet, subwooferem. Druga kwestia, kręcą się tutaj takie "nygusy" ;) z branży, napisz do nich o cenę, a najlepiej wybierz się na jakiś, chociaż krótki odsłuch. To, że budżet nie jest kosmiczny, to nie znaczy, że masz go lekką ręką wrzucić w błoto 

Napisano (edytowany)

Witajcie

Zdecydowałem się jednak troszkę dołożyć i kupiłem Yamaha MusicCast RX-V483 + Pure Acoustic NOVA 6. Mam nadzieję że taki zestaw będzie OK

Chciałbym zapytać czy z technicznego punktu widzenia można postawić TV na głośniku centralnym? Nie dorobiłem się jeszcze odpowiedniego stolika pod TV i brakuje mi miejsca (dwie konsole, dekoder polsatu i teraz amplituner) Jest to plazma 42 cale, strasznie ciężka nie jest, nic się nie stanie głośnikowi centralnemu? Kolumna centralna  typ: półkowe, bass-reflex, dwudrożne, moc: 150 W, wymiary: 165 x 460 x 203 mm, waga: 5 kg

Pozdrawiam Staszek

Edytowano przez Tasek
Napisano (edytowany)

Gratuluje zakupu , rozumiem że sub. masz w planach? Co do postawienia TV na głośniku centralnym to oczywiście można, ale nie jestem pewien czy wytrzyma, teoretycznie powinien. Waży 5 kg. więc zapewne obudowa jest z cienkiej płyty wiórowej , więc lepiej najpierw połóż kilka książek, lub coś zbliżonego ciężarem do TV , zawsze takie sprawdzenie minimalizuje ryzyko.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Napisano
11 godzin temu, Tasek napisał:

strasznie ciężka nie jest

tzn? 

u mnie, moja stara wysłużona plazma Samsunga w 42 calach ważyła prawie 40kg i na tej kolumience na pewno bym jej nie postawił, gdyż jest to proszenie się o kłopoty

Napisano

Tak zakup sub. planuje, jeszcze nie wiem jaki. Myślę o Yamaha YST-SW012 lub Magnat Monitor Supreme II Sub 202A.  Sub aktywny musi być?

TV powieszę jednak na ścianie, nawet nie chodzi o głośnik tyle żeby kiedyś nie spadł z takiego podestu.

Napisano

No zdecydowanie aktywny. Zdecydowana większość subwooferów do kina jest aktywna. A szczerze mówiąc, poza dedykowanymi (i dołączanymi :10_wink:) do zestawów all in one, to chyba na rynku inne nie występują. W każdym razie ja się nie spotkałem.

Napisano

Witajcie

Panowie mam ostatnie pytanie jak podłączyć TV, PS4, dekoder Polsatu z Ampli yamaha 483 tak żeby cały czas nie musiał być włączony ampli tylko wtedy kiedy chcę mieć dźwięk na kolumnach? Czy jeśli PS4 i dekoder będzie podpięty przez hdmi do TV a z TV DIGITAL AUDIO OUT optycznym do ampli  digital in będzie OK.? Bo jeśli podepnę wszystko przez hdmi do amplitunera i dopiero sam ampli z TV to cały czas musi być włączony amplituner? Jutro dop mógłbym kupić kabel optyczny. Dziękuję za poradę

Napisano
6 minut temu, Tasek napisał:

Czy jeśli PS4 i dekoder będzie podpięty przez hdmi do TV a z TV DIGITAL AUDIO OUT optycznym do ampli  digital in będzie OK.?

powinno ;) 

7 minut temu, Tasek napisał:

Bo jeśli podepnę wszystko przez hdmi do amplitunera i dopiero sam ampli z TV to cały czas musi być włączony amplituner?

nie, jeżeli ampli posiada funkcję Pass Through - umożliwia ona na "przepuszczanie" sygnału przez ampli, bez jego włączania - kiedy jest w trybie standby

Napisano

optyk będzie okej. Może moje "powinno" zbiło Cię trochę z tropu. 

Poza optykiem można jeszcze po HDMI ARC (jeżeli TV i ampli je posiadają). Ale to rozwiązanie bywa problematyczne przy niektórych sprzętach

Napisano (edytowany)

nie jestem audiofilem i się nie znam więc nie kupiłem ale skoro kolega rms.pl mówi że podpięcie TV z ampli optycznym będzie ok to jadę po kabel. Kabel optyczny Hama 00056561 jest OK? Czyli kabel optyczny puści 5+1 w jakości DVD?

Edytowano przez Tasek