DamianRyn Napisano 7 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 Tak dokładnie. Zaciskarkę pożyczyłem od znajomego elektryka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 10 godzin temu, wpszoniak napisał: No OK, wielu ludzi (jak piszesz) na słuch stwierdzali że płyn Furutech Nano Liquid jest do kitu... A gdzie to wyczytałeś? Proszę podaj przykłady, linki itp. Podaj też przykłady użycia smaru miedziowego w audio systemach. Pozdrawiam Ciebie, WP Właśnie widzę że bardzo nieprecyzyjnie napisałem. Chodziło ogólnie o ulepszacze( narzekań można znaleźć sporo, szukanie nie jest specjalnie trudne), natomiast o ile pamięć mnie nie zwodzi co do furutecha to były głównie narzekania na cenę i to że nic nie daje- wybacz ale tego nie chce mi się szukać, gdzieś na obcojęzycznych stronach się natknąłem. A odniesiesz się do innych zdań z mojego wpisu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 (edytowany) 21 minut temu, Fafniak napisał: ... co do furutecha to były głównie narzekania na cenę i to że nic nie daje- wybacz ale tego nie chce mi się szukać, gdzieś na obcojęzycznych stronach się natknąłem. To mogę zrozumieć, bo cena jest bardzo wysoka. Ale to jak narzekać na cenę Ferrari... Trochę bezsensowne, bo jeśli nie masz piniędzy to po prostu nie kupisz i już. Na jakie pytania nie odpowiedziałem? Chyba jedynie wtedy gdy zwracałeś do mnie z małej litery... (np "ty" zamiast "Ty") czego nie cierpię i na to już rady żadnej nie znajdziesz... Edytowano 7 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 No to ha zajme głos w dyskusji. NIE KUPUJCIE FERRARI znam gościa który to poczynił i z zachwytem mówi że pasek rozrządu co 10 tys km trzeba wymieniać ! I aby to zrobić samochód trzeba na pół rozkręcić tj przód odkręcić silnik wyjąć itp. Mam nadzieję że przekanałem choć argumenty kupmpla "kupuję" bo chłop mądry jest i wie jak się robi interesy na samochodach ! Co do kabelków. Za Waszą porada Znalazłem u kolegi takie jak poniżej.. dadza radę z furutechem. ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 Wyglądają soldnie.... Opowiesz jak użyjesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 @MarcinBest nie doczytałeś wszystkiego co napisałem - czy oglądałeś jak wyglądają przewody OFC po kilku latach ? A szczególnie POD zaciskanym elementem ? Ale ok. bawcie się dobrze - ważne że wam to radochę sprawia (tylko cholera po kiego grzyba ta miedź OFC ?!?!?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 (edytowany) 7 minut temu, Fafniak napisał: @MarcinBest nie doczytałeś wszystkiego co napisałem - czy oglądałeś jak wyglądają przewody OFC po kilku latach ? A szczególnie POD zaciskanym elementem! I właśnie po to dobrze użyć DeoxIT’a, zresztą warynki samochodowo- terenowe to inna jednak bajka niż niezawilgocony pokój. OFC? Są z drutów różnej czystości, nie pamiętałeś o tym? Mniej niż 4N lub lepiej- 6N i 7N też... Edytowano 7 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 Ekhm... jeżeli pod zaciśniętym elementem druty są idealnie czyste, to po co dodatkowe elementy stosować? Warunki w domu są znacznie lepsze niż w aucie OFC - tak wiem że są różne czystości, podaj mi (jeżeli potrafisz) udokumentowany przykład realnie szybszego utleniania 4N vs 6N Kable z przed 15-20 lat mogły mieć..... ile N ? Da Vinci pewnie są 4N i są czyściuteńkie po kilku latach leżenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 (edytowany) 14 minut temu, Fafniak napisał: OFC - tak wiem że są różne czystości, podaj mi (jeżeli potrafisz) udokumentowany przykład realnie szybszego utleniania 4N vs 6N Nie potrafię udokumentować, zresztą nie bardzo się tym, że istnieje jakieś niebezpieczeństwo, przejmuję. Ja używam DeoxIT'a gdy montuję jakieś wtyki, czyli za pierwszym razem gdy mam dostęp do styków. Częściej smaruję (raz w roku) miejsca narażone na ścieranie, na przykład bolce wtyczek AC... Stosuję tę procedurę bardziej dla zasady niż z konieczności, ostatecznie zabieg ten nie kosztuje dużo. Jednak bałbym się traktować te wtyki, które DeoxIT'em smaruję jakimś innym środkiem jak np wymienionym przez Ciebie smarem miedziowym. Edytowano 8 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 (edytowany) Wg tego co podaje producent miedź przewodów Da Vinci to 6N Na szybkość korozji ma wpływ nie tylko środowisko w którym się znajduje metal. Również domieszki. To jakie są to domieszki ma często duży wpływ. Nie liczył bym za bardzo na zapobieganie korozji przez zaciśnięte na niej blaszki lub docisk do powierzchni metalowych. Złoto ma niską reaktywność chemiczną i nie sprzyja tworzeniu się ogniw pomiędzy nim i innym metalem. Edytowano 8 sierpnia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 Wojtku myślę, że uwaga o smarze miedziowym naszego kolegi Fafniaka była z kategorii fun choć u używam go w samochodzie i motorze polaczenia z akumulatorem i śruby na tłumiku (może być grafitowy) zapobiega zapiekaniu śrub. ciekawe pomysły podałeś użycia DeoxIT. będę robił kabel zasilający DIY to też kapnę w środku wtyczek / gniazd. bo przewód nie jest jakiś górnych lotów to ryzyko śniedzienia większe. Fafniaku drogi - ja też "wątpię" w różne wynalazki audiofilskie ale co szkodzi spróbować ? jak z kablem zasilającym (w ścianie zwykłe druty to co kawałek od ściany pomoże) ale pożyczyłem od kolegi takiego ekranowanego grubasa , zapiąłem i zapomniałem bo żona mnie oderwała. za dzień włączyłem sprzęt i mówię (o kablu zapomniałem) ale fajnie gra (lepiej niż u sąsiada ) dobrze wydany pieniądz ale fajny ciepły głęboki bas … zaraz zaraz co on taki fajny ? nagranie? a jedyne co zmieniłem to ten kabel. osobiście myślę, że co analitycznie nie zbadane / udowodnione to nie znaczy ze nie istnieje, po prostu może na tym etapie rozwoju techniki np. brak metody / sprzętu, a może to wpływ "dobrego samopoczucia" bo coś zrobiłem. tak czy siak jak finansowo nie rujnuje to testuję w boju. pozdrawiam Marcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 12 minut temu, MarcinBest napisał: ciekawe pomysły podałeś użycia DeoxIT. będę robił kabel zasilający DIY to też kapnę w środku wtyczek / gniazd. bo przewód nie jest jakiś górnych lotów to ryzyko śniedzienia większe. Marcinie, nie zapomnij, że ten płyn jest przewodnikiem, więc lepiej nie przesadzać z "kapaniem".... Sprawdź instrukcję, ale wydaje mi się, że po "kapnięciu" najlepiej delikatnie nadmiar płynu zetrzeć. 15 minut temu, MarcinBest napisał: ...ja też "wątpię" w różne wynalazki audiofilskie ale co szkodzi spróbować ? jak z kablem zasilającym (w ścianie zwykłe druty to co kawałek od ściany pomoże) ale pożyczyłem od kolegi takiego ekranowanego grubasa , zapiąłem i zapomniałem bo żona mnie oderwała. za dzień włączyłem sprzęt i mówię (o kablu zapomniałem) ale fajnie gra (lepiej niż u sąsiada ) dobrze wydany pieniądz ale fajny ciepły głęboki bas … zaraz zaraz co on taki fajny ? nagranie? a jedyne co zmieniłem to ten kabel. osobiście myślę, że co analitycznie nie zbadane / udowodnione to nie znaczy ze nie istnieje, po prostu może na tym etapie rozwoju techniki np. brak metody / sprzętu, a może to wpływ "dobrego samopoczucia" bo coś zrobiłem. tak czy siak jak finansowo nie rujnuje to testuję w boju. Wiesz... Bardzo lubię takie refleksje. Tez kiedyś byłem co najmniej ostrożnym audiofilem i... I straciłem tylko czas i pieniądze na niepotrzebne (tańsze) akcesoria. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 5 godzin temu, MarcinBest napisał: Wojtku myślę, że uwaga o smarze miedziowym naszego kolegi Fafniaka była z kategorii fun A i owszem. Choć mam wrażenie graniczace z pewnością że żaden z doświadczonych audiofili nie usłyszy różnic pomiedzy dioxem a smarem miedziowym. Ciekawe by było takie doświadczenie @wpszoniak piszesz się na taki test ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 Często produkty zrobione do celów nie audiofilskich sprawdzają się w takich warunkach. Siła sugestii może czynić cuda i musiał by to być ślepy test Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 no masz.... myślisz że mogę pisać o teście jakimkolwiek innym ?!?!?!?!?!?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 @Fafniak'u drogi, jasne, że się nie piszę bo to byłaby sztuka dla sztuki... Niech testy służą czemuś, ale jeśli walczymy o kwotę 100 zł, którą trzeba wydać raz na parę lat to ja się pytam- po co testować? Może i nawet nie usłyszę różnicy, ale co to zmienia? Mnie przekonywać nie trzeba do DeoxIT'a a jeśli ktoś inny chce spróbować to co Ty proponujesz to niech sam testuje. Nie odbierz tego jako próbę deprecjnowania problemu, ale też nie szukajmy go tam gdzie on może być mały. Używałem kabli gołych bez smarowidłowania a później posmarowane i jakoś nie zauważałem różnicy (tak było kiedyś), więc nie ciągnie mnie do wsłuchiwania się w płyny, ale jednocześnie jestem spokojny o przyszłość- co miedziane nie zaśniedzieje zbyt szybko (mam tylko dwa takie kable, bo reszta to srebro). 26 minut temu, Fafniak napisał: @wpszoniak piszesz się na taki test ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 dlaczego mnie to nie dziwi ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 8 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 Przyszły widełki Miały być w poniedziałek, ale patrzę, że u nas kurierzy maja małe obsówki odkąd zamknęli nam wiadukt i trzeba jeździć na około Mam teraz mało czasu na zrobienie kabli bo w sobotę imprezka urodzinowa i przydałoby się na czymś pograć Nie wiem czy się wyrobię Czekam jeszcze na gniazda głośnikowe, ale Panowie ze sklepu napisali, że czas oczekiwania od 2 dni do 2 tygodni No cóż trzeba się uzbroić w cierpliwość. Co do debaty na temat płynów to moje zdanie jest takie, że jeżeli coś nie zaszkodzi a może choć w najmniejszym stopniu pomóc (nie koniecznie w kwestii słyszalności) i przy tym nie kosztuje zbyt wiele to warto spróbować. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 (edytowany) Życzę Ci Damianie, żeby przyjemność sprawiała praca przy kablu i później radości kupę przy słuchaniu. Pozdrawiam, WP Edytowano 8 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 17 godzin temu, DamianRyn napisał: Przyszły widełk….. gdzie kupiłeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 9 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 W sklepie AVcorp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 (edytowany) Sprawdzałeś w RCM (to dystrybutor Furutecha)? I innych? Edytowano 9 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 Dzięki. Obadam. Chyba na zakręcane się zdecyduje bo zaciskane to "once forever " a któż to wie co dzień następny przyniesie w kablach ? Kupione. Jakby ktoś szukał to tu taniej : Furutech FP-201 (G) Pure copper GOLD Plated Speaker Cable Y Spade Terminal https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.pl%2Fulk%2Fitm%2F253597289641 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 @MarcinBest, link źle jest skopiowany. Nie można skorzystać z Twojej rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.pl%2Fulk%2Fitm%2F253597289641 Druga próba Coś udostępnij z eBay nie działa na komórce Opis aukcji jest taki Furutech FP-201 (G) Pure copper GOLD Plated Speaker Cable Y Spade Terminal Wychodzi z dostawą 205 zł ale trzeba sporo czekać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts