johnflower Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zakupem amplitunera Yamaha RN 803D wraz z odtwarzaczem CD-S300. słucham muzyki różnej z naciskiem na klasyczny rock: The Doors, Hendrix, The Stooges, King Crimson, Tom Waits, David Sylvian. Zastanawiam się nad doborem kolumn, tzn. w pierwszej kolejności czy monitory czy podłogowe. Miejsce odsłuchowe to salon połączony z kuchnią. Tam gdzie chce ustawić sprzęt to odcinek ściany ma tam 3 metry i dodatkowo po ok 30 cm z obu stron zabierają zasłony, pod telewizorem stoi stolik rtv na 2 metry i raczej inne alternatywy co do miejsca nie ma. W pierwszej kolejności zastanawiam się czy jest sens upychania tam podłogówek, czy wystarczą monitory które będą stały na szafce. słuchanie muzyki raczej niezbyt głośne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Nie podałeś budżetu , ale spójrz na dynavoice df-6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 6 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 na razie chce rozwiązać dylemat czy jest sens upychać (bo obawiam się że tak to będzie wyglądało) kolumny podłogowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Jak lubisz rockowe brzmienia i masz tak kiepsko akustyczne pomieszczenie to albo pokombinować z kolumnami albo kupić dobre słuchawki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Zrób zdjęcie jakby to wyglądało. Bo ja nie widzę problemu postawić tam wąskie , małe podłogowki. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Witam, Myślę że spokojnie mógłbyś zastosować i podłogówki i monitory do tego pomieszczenia co do propozycji to niestety nie podałeś budżetu a wybór jest dość spory począwszy od Heco Aurora 300, Kef Q350 czy Dynaudio Emit M20. Zapraszam na odsłuch Marcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Przy niezbyt głośnym słuchaniu, podstawki to dobry pomysł. Z swojej strony polecę B&W 706S2, jeden z częstszych wyborów u nas do 803. Ewidentnie nadają się do muzyki rockowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 Widziałem zdjęcia. Podłogowki wejdą tak samo jak i monitory na standach. Jest mało miejsca a szafka jest za niska aby na niej stały monitory. Więc tu obojętne. Wąskie podłogowki przy opcji sprawdzenia w domu. To mój typ. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 7 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 5 godzin temu, S4Home napisał: Widziałem zdjęcia. Podłogowki wejdą tak samo jak i monitory na standach. Jest mało miejsca a szafka jest za niska aby na niej stały monitory. Więc tu obojętne. Wąskie podłogowki przy opcji sprawdzenia w domu. To mój typ. Piotrek a czy w przypadku wymiany szafki na węższą i wyższą pole wyboru kolumn się powiększa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 No wybór będzie deczko szerszy. O ile monitory pewnie te same. O tyle podłogowki kilka nowych propozycji się pojawi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 8 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2018 1 godzinę temu, S4Home napisał: No wybór będzie deczko szerszy. O ile monitory pewnie te same. O tyle podłogowki kilka nowych propozycji się pojawi. obecna ma 2m, planowana będzie pewno 1,60. czy wtedy można myśleć np. o zensor 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 Realnie, ile będziesz miał miejsca od szafki do ściany? Bo z lewej strony tego problemu nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 9 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 ok 70 - 80 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vade Napisano 11 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2018 (edytowany) . Błąd proszę usunąć Edytowano 11 sierpnia 2018 przez vade Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 (edytowany) Witam, finalnie skończyło się na dali zensor 7, po małej modyfikacja tj. Usunełem jeden element szafki wszystko się elegancko zmieściło. Zestaw gra świetnie. Podziękowania dla S4Home za fachowe doradztwo i super cenę Edytowano 30 sierpnia 2018 przez johnflower Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 Nie masz za dużo góry? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 1 godzinę temu, johnflower napisał: Witam, finalnie skończyło się na dali zensor 7, po małej modyfikacja tj. Usunełem jeden element szafki wszystko się elegancko zmieściło. Zestaw gra świetnie. Podziękowania dla S4Home za fachowe doradztwo i super cenę Nie ma sprawy. Polecamy się na przyszłość 5 minut temu, Marcinzp napisał: Nie masz za dużo góry? A czemu miała by być? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 Nie, góra jest ok. Delikatnie podbijam bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 6 godzin temu, S4Home napisał: A czemu miała by być? 803 nie gra ciepło, a Zensor 7 nie żałują góry. 5 godzin temu, johnflower napisał: Nie, góra jest ok. Delikatnie podbijam bas. Dzięki. Jak masz ustawione kolumny względem słuchacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Ale też 803 nie jest ostra. Stosunkowo neutralna. Budowana na AS701 przypominam. Mnie bardziej ciekawi czy nadmiar któregokolwiek z pasm może być skorygowany na Ypao. Robiłeś kalibracje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 31 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Kolumny, ok 2 metry od siebie i 3 od słuchacza. Nie bawiłem się jeszcze kalibracją ale na dniach to zrobię to opiszę wrażenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 10 godzin temu, S4Home napisał: Ale też 803 nie jest ostra. Stosunkowo neutralna. Budowana na AS701 przypominam. Tak, wiem. 7 godzin temu, johnflower napisał: Kolumny, ok 2 metry od siebie i 3 od słuchacza. OK. Skręcałeś je do środka, czy stoją równolegle do siebie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 8 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2018 Dnia 31.08.2018 o 08:33, S4Home napisał: Ale też 803 nie jest ostra. Stosunkowo neutralna. Budowana na AS701 przypominam. Mnie bardziej ciekawi czy nadmiar któregokolwiek z pasm może być skorygowany na Ypao. Robiłeś kalibracje? Wreście zrobiłem kalibrację po 3 godzinach prób. Sprawa ma się tak: wszystko zrobiłem z instrukcją, pokrętła bass i treleble i reszta na zero i cały czas wyskakuje komunikat o błędzie E21 Control Knob informujący że pokrętła są w złej pozycji. Już miałem walnąć tym, gdy postanowiłem ustawić ustawić je delikatnie odchylone i wtedy zaskoczyło. Poprawa jest odczuwalna jeśli chodzi o dół i górę. Dźwięk jest bardziej zrównoważony. Teraz nie wiem tylko co zrobić z tą anomalią z pokrętłami. Reklamować czy odpuścić temat bo ten typ tak ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 (edytowany) Zobacz tez jak masz ustawiony Volume Trim.Prawdopodnie jest na 0.Ja ustawilem na maksa czyli plus 10db i po pierwsze mozna niezle pomeczyc sasiadow ? a po drugie poprawia sie szczegolnie bas bez podkrecania czegokolwiek. Edytowano 8 września 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 Spróbuj przekręcić je maks w prawo później maks w lewo i na pozycje zero i wtedy wyzerować amplituner. Czy wtedy zaskoczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts