Repugnant Napisano 28 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2018 hahah w sumie jesli sie popatrzy na szybkosc przyjmowania sie technologii to wcale tak dlugo nie trzeba by czekac:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 Mało tego. Często gęsto technologia w tvy jest sztucznie hamowana aby nabić kasę na tym co już weszło. Takie pogłosy krążyły i nadal są wokół 4k. Podobno nie wiem, w telewizorach nie siedzę za często, technologia 8k nie była znacznie droższa. Matryce czy też obiektywy dało się skonstruować kilka lat temu. Ale skoro po drodze da się zarobić na 4k to czemu nie. A biznes jest na potężna skalę. Mało tego. Często gęsto technologia w tvy jest sztucznie hamowana aby nabić kasę na tym co już weszło. Takie pogłosy krążyły i nadal są wokół 4k. Podobno nie wiem, w telewizorach nie siedzę za często, technologia 8k nie była znacznie droższa. Matryce czy też obiektywy dało się skonstruować kilka lat temu. Ale skoro po drodze da się zarobić na 4k to czemu nie. A biznes jest na potężna skalę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 29 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 cos w tym jest. nie wiem czy zwrociles uwage ale od jakiegos czasu oficjalnie zaczelo sie mowic ze technologia 4k miala byc tylko przejsciowa a docelowe jest 8k wiec troche to smierdzi:)mozna by przyjac ze rynek sie nasycil(zysk spada)wiec trzeba jakos tlumaczyc przejscie na cos innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 Powody są zupełnie inne. Technologia 4k ma sens przy naprawdę dużych TV. Często okazuje się ze TV 4k oferuje gorszy obraz od TV HD gdy oglądamy obraz HD. Do tego transmisja w wyższej rozdzielczości oznacza zapotrzebowanie na szersze pasmo dla jednego kanału, a to wiąże się z wyższymi kosztami transmisji i jeśli taka transmisja trafia do małej ilości odbiorców to staje się to nieopłacalne. 8k będzie miało sens gdy przekątne TV będziemy podawać w metrach. Przy przekątnej poniżej 2.5 m nie widzę sensu dla 8k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 29 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 czyli mam racje ze chce 85cali:)musze to co napisales pokazac zonie:)ciekawe jest to co piszesz.moze dla tego prawie nikt nie transmituje w 4k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 Jest jeszcze inna kwestia. Rozmawiałem kiedyś z gościem na prawdę znawca TV. Teraz chyba zajmuje się praca u któregoś z polskich dystrybutorów nawet. Jak wchodził 4k to określił mi to mówiąc: Piotrek, 4k to sztucznie stworzone matryce. Docelowo pracę były od razu nad 8k. Ale skoro można zarobić pośrednio. Coś jak z bezbyna 95 i ropa. Ropa jest znacznie mniej przetwarzana a cena podobna. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 29 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 czyli potwierdza sie to o czym teraz sie mowi ze docelowe jest 8k.tradycyjnie ktos nas troszke hmm wykrecil.ale powiedzcie mi skoro w mojej ocenie 4k hdr dopiero sie zadomowilo(mowie o netflixie o tym ze jest juz sporo plyt z filmami) to co bedzie i kiedy bedzie 8k i jak to sie dalej potoczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 Na pewno na TV 8K będziesz mógł oglądać programy TV i filmy w 4K. Na dzień dzisiejszy 4K jest standardem mocno nadmiarowym w praktyce. Bardzo możliwe że 8K nigdy się nie przyjmie, lub będzie to w bardzo odległej przyszłości i w czasach gdy nie będzie miało to znaczenia ile sobie ktoś K napisze, podobnie jak nie przyjęły się standardy SACD i DVD-Audio bo jakość CD jest wystarczająca dla większości ludzi i strumieniowanie wielokrotnie większych ilości danych w streamingu nie opłacało by się . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 29 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 co racja to racja.oko i ucho ludzkie jednak maja ograniczenia.ciekawe jak to z tymi k sie potoczy warto to obserwowac bo temat ciekawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 A to tak. Na pewno nie będzie problemów z oglądaniem ligi mistrzów w 4k. Mam nadzieję że to ma na myśli Polsat mówiąc "ultra HD". Pewnie nie ? Ale już widać pojawiające się pojedyncze sztuki dużych właśnie około 85 cali tv 8k. Powiem tak. Jak któryś z producentów zdecyduje się na rozwiązanie koszyka no to modele poleca jak strzała. Widzę że na razie wszyscy biernie obserwują innych. Takie czekanie ?? podglądanie co tam u konkurencji ??, czy już wypuszczają, czy jeszcze nie. I dopiero jak wyłapią to bach ??? obłęd 8k będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 9 minut temu, S4Home napisał: Mam nadzieję że to ma na myśli Polsat mówiąc "ultra HD". Pewnie nie niestety nie. Owe ogłoszone przez Polsat Super HD jest niczym innym, jak zwykłe HD (ponoć z lepszym bitratem, niż klasycznie spotykany na większości kanałach), więc jest to zwyczajny marketingowy bełkot, mający na celu podniesienie prestiżu nowych kanałów sportowych od tego nadawcy. Więc na ligę mistrzów w Ultra bym nie liczył. Jedynie NC+ w zeszłym sezonie udało się pokazać kilka meczów, póki mieli jeszcze licencję na te rozgrywki. Co do TV 8k, to już powoli zaczynają się pojawiać - w którymś z niemieckich sklepów dzisiaj ma nastąpić "odsłonięcie" jednego TV od Samsunga QLED, chyba dzisiaj też ma odbyć się na targach pokaz OLED'a od LG. Machina ruszyła. Skok na portfele konsumentów uważam za otwarty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 Ważniejsze , czy będzie można obejrzeć coś w takim standardzie na takim TV 8K. Czy tylko właściciele ich będą się mogli chwalić ze coś takiego mają. A kiedy się pokażą transmisje w odpowiedniej rozdzielczości , to okaże się ze te pierwsze nie są kompatybilne z tym co jest nadawane. Bo tak to często bywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 dlatego każdy powinien podejmować decyzje zakupowe według własnego rozsądku - a te bywają różne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 teraz 8k za sekunde bedzie 16k ja chyba jednak pozostane przy 4k :)jest co ogladac pojawia sie sporo filmow(telewizji i tak nie ogladam:)) a z tym super hd to faktycznie belkot poczytalem sobie troche o tym i jak to w pewnym skeczu powiedzieli ,CHŁIT MARKETINGOWY,a 8k trzeba obserwowac ale chyba jak na razie jako ciekawostke. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 Zastanawiam sie czy na wspomnianym 85"tv bedzie widac z kilku metrow roznice miedzy 4k, a 8k? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 tego pewnie naocznie nikt nie sprawdzal(albo bardzo niewielu)ale moze byc tak jak teraz z telewizorami ze odleglosc ma znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 Naocznie łatwo zauważyć że z odległości 1,5 m nie widać różnicy pomiędzy tym samym filmem na ekranie FHD i 4K , nawet jeśli ten ekran jest bardzo duży. Różnice widać dobrze z odległości kilkudziesięciu cm, a z takiej odległości nie ogląda się filmów na bardzo dużych ekranach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 5 godzin temu, Repugnant napisał: teraz 8k za sekunde bedzie 16k ja chyba jednak pozostane przy 4k :)jest co ogladac pojawia sie sporo filmow(telewizji i tak nie ogladam:)) a z tym super hd to faktycznie belkot poczytalem sobie troche o tym i jak to w pewnym skeczu powiedzieli ,CHŁIT MARKETINGOWY,a 8k trzeba obserwowac ale chyba jak na razie jako ciekawostke. Ciekawe w ilu "K" jest rzeczywistość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 hahah czasami w czarnych K Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 3 godziny temu, S4Home napisał: Ciekawe w ilu "K" jest rzeczywistość. Rzeczywistość jest analogowa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 30 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2018 4 godziny temu, MobyDick napisał: Rzeczywistość jest analogowa i dla tego poprawiamy sobie ja cyfrowymi zabawkami:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 13 godzin temu, MobyDick napisał: Rzeczywistość jest analogowa Też tak myślałem ale chyba nie. Swiat elektroniki tak nas zalewa nowymi "gadżetami" że odcięci od niego nagle stracili byśmy rzeczywistość. Serial Wataha czy film Pokot mi to przypomniał. Akcja obsadzona niby w współczesnym świecie a jakby się oglądało 50 lat wstecz! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 31 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 3 godziny temu, S4Home napisał: Też tak myślałem ale chyba nie. Swiat elektroniki tak nas zalewa nowymi "gadżetami" że odcięci od niego nagle stracili byśmy rzeczywistość. Serial Wataha czy film Pokot mi to przypomniał. Akcja obsadzona niby w współczesnym świecie a jakby się oglądało 50 lat wstecz! Piotrek trzeba zaczac uzywac zdrowego rozsadku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Prawda. Ide na rower! Bez telefonu Miłej reszty dnia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 31 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 i bardzo slusznie ja bede szedl z psami na spacer:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts