Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ciekawe z tym MQA co piszecie, nie wiedziałem.

Ja kupuję K2 na ebay lub yahoo.jp poprzez buyee.jp - to jeden z portali pośredniczących (nie wiem czy najlepszy).

Problem cła i vatu zniknie być może już od stycznia 2019. UE podpisało wstępne porozumienie z Jp dot. wolnego handlu, umowa jest w przygotowaniu.

Napisano

Czyli czekamy do 2019 ;)

https://www.audiostream.com/content/mqa-decoding-explained

Tu jest jasno opisane co i jak

Natomiast mam problem z tym dbpowerampem - bo z jednej strony ludzie opisują ripowanie MQA ale oficjalnej wzmianki w opisie programu nie ma.... zgubiłem się

Niestety program instalowałem na próbę ze 2 lata temu i teraz już muszę kupić :( bez testowania...

A jak w praktyce działają pliki MQA w naszym systemie (i nei tylko MQA) mozna sprawdzić tutaj:

http://www.2l.no/hires/

Ciekawe by było zrobić ślepy test tym którzy twierdzą ze rozpoznają gęste formaty :) Tu zdaje się mamy dokładnie ten sam utwór w różnych wersjach :)

Napisano

MQA. Praktycznie, .....potwierdzasz moje słowa. Do 96 mamy programowo z Tidala, a dalej sprzętowo, którego dziś jest nie wiele, drogo i przy takim nakładzie płyt, nie wiem czy będzie więcej.

"dbpoweramp" - nie kupuj, mam pełna wersje i nic nie znalazłem w ustawieniach.

Nadal kładę nacisk na słuszność kupowania tego typu płyt, jako bezcelowe, pamiętaj że MQA wynaleziono dla streamowania z sieci i objętość pliku nie ma ograniczeń, co innego płyta, 712-716 bodajże to maksymalny max, więcej się nie zmieści i materiał musi być kompresowany znacznie.

Osobiście nie polecam kupowania płyt w tym formacie, a Sami musie ocenić czy warto?

co do CDJAPAN - smiało

Napisano

Na stronie masz pliki w różnych formatach - wystarczy porównać, najlepiej na ślepo...

Ja na razie sam nie wiem - materiał żródłowy w formacie 24/384 w trybie MQA w Audirvanie dekodowany jest do 24/96 o ile zdążyłem zauważyć

Czy jeszcze gęściej przynosi znaczną poprawę - tego nie wiem

Czy usłyszymy różnice pomiędzy 16/41 a 24/192 - no.... nie jestem pewny ale ... może....

Napisano

hmm.... to inaczej, zobacz na CDJAPAN zapowiedzi wydawnicze (Pre-order) z MQA, ile jeszcze będzie płyt które chętnie kupisz? potem zmień na SHM-CD.

Rozumiem Ciebie, że jakoś chcesz uratować te płyty, też czasami coś zrobię zanim pomyśle, ale dzięki temu się uczymy, bez względu na wiek.

Napisano

:) czy ty przypadkiem pijesz do tzw racjonalności wyboru? Nie żartuj :)

Racjonalności w tym żadnej nie ma - chęć nowego doświadczenia! Czy to tłumaczy ten zakup... to już nie mnie oceniać. Dla mnie wytłumaczyło.

Nie wiem dlaczego na siłę starasz się udowodnić bezsens tego formatu. Słuchałeś?

A co do realiów odsłuchowych i różnic ... odsyłam do tej strony którą podlinkowałem.

Żeby nie było niedomówień - tak uważam ze lepiej jest kupić pliki 24/192 niż MQA CD

Ale MQA CD mam jako fizyczny nośnik, który mogę odtworzyć w normalnym odtwarzaczu (fakt że 16/41) ale zawsze.

Napisano (edytowany)

Miałem już nie kupować płyt (w tym miesiącu), ale widzę że chyba nakład się kończy bo co tydzień CDJapan podnosi cenę, wiec nie czekam dłużnej.

Enya.thumb.JPG.a9aca619fe39bcf86d0a6cd5bb807701.JPG

to była pierwsza cena tej płyty

2743yen

(2962yen Tax incl. in Japan)

EUR 21.21

Uff, kupiłem ostatnią, 

http://www.cdjapan.co.jp/product/NEODAI-37798?s_ssid=e463145b83cf03903

cdJapan - bywa i tak,

Enya.JPG

Aktualizacja....

Pieniądze wróciły na konto.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
  • 1 year later...
  • 2 weeks later...
Napisano

czy musieliście kiedykolwiek płacić cło za płyty sprowadzane z japonii?

poprzednio wysyłane przez japan post i dostarczone przez pocztę polska przesyłki docierały do mnie bezpośrednio, a teraz dhl wymaga wytłumaczenia się  niemalże czym zajmował się dziadek...

Szanowny Kliencie.

Prosimy o odpowiedź na wcześniej wysłaną wiadomość e-mail, celem przygotowania i dokonania odprawy celnej.

W dniu dzisiejszym została nadana przesyłka numer  6774836994, której planowane przybycie  nastąpi w najbliższych dniach.
Agencja Celna DHL dokona w Pana/i imieniu formalności celnych. W tym celu prosimy o :

1. Skan/print screen zamówienia z serwisu aukcyjnego/sklepu internetowego – powinna być widoczna informacja: Co składa się na cenę, np. shipping, insurance itp.,oraz dane Klienta (np. login/nazwisko).

UWAGA: Zamówienie w wersji mobilnej ze SMARTPHONA nie wystarcza z uwagi na brak danych zamawiającego. Potrzebne jest zamówienie z wersji komputerowej

UWAGA 2:W przypadku zamówienia z ALIEXPRESS prosimy o skan zakładki ORDER oraz FINANCIAL

2. Skan potwierdzenia płatności za towar z banku/ konta PayPall/ksero paragonu.

3. Informację,
- Co jest zawartością paczki?
- Z jakiego materiału?
- Do czego służy?

4. Przesłanie e-mailem zwrotnym wypełnionego oświadczenia zgodnie z poniższą treścią:

OŚWIADCZENIE

Ja(imię i nazwisko) ……………………………………
Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 Kodeksu Karnego oświadczam, iż biorę pełną odpowiedzialność za przesyłkę AWB …………… (numer w temacie maila)

Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego. Zawartością w/w przesyłki jest/ są ………………………… ………………………………………………………………………………….
Za towar wraz z przesyłką zapłacono dokładnie kwotę …………..Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe. Towar nie podlega CITES.

Napisano

Taak, ostatnio tak to wygląda kiedy przychodzą płyty z Japonii. Wcześniej zresztą również się zdarzało.

Nie wiem natomiast, czy już clą przesyłki kupione za pośrednictwem ebay, bo ostatnio nie robiłem tam zakupów. Dotychczas obywało się bez.

Napisano (edytowany)

To i tak dziwne, że dopiero teraz. Od kilku lat robiłem zakupy (różne i na różnych portalach spoza unii), mieszkając w Danii. I tam od zawsze było cło na towary o wartości powyżej 200 koron , czyli ok 110 zł. A, na marginesie, po ostatniej wizycie naszego prezydenta w USA pewnie nasze MSZ oraz UC otrzymały odpowiednie wskazówki odnośnie oclenia zamówień np z Chin. Normalna walka o strefy wpływów. Przed dwoma laty też płaciłem cło na ebay za dwie lampy Telefunkena z USA w wysokości ponad 30% wartości tych lamp.

Edytowano przez Rega
Napisano

Cło jest naliczane powyżej ...bodajże 100$, //  my płacimy VAT.

warto czasami trochę poczytać na stronie CD Japan, by później nie być rozczarowanym.

https://www.cdjapan.co.jp/guide/help/payment/cdjapan_prices_and_tax

DHL ma w obowiązku zgłaszać celnemu wartość przesyłki, przez pocztę może się udać, że przejdzie nasza płyta bez szumu.

A swoją drogą, poczta Japan już wznowiła przesyłki do Polen.

Update June 18, 2020  https://www.cdjapan.co.jp/info/20200401#0618

Napisano

no i zapłaciłem vat nie tylko od ceny płyty, ale i od kosztów transportu... cła rzeczywiście jeszcze nie było, pewnie dlatego, że poniżej 100 usd,

ciekawe, czy przez pocztę by się jeszcze udało, ale skoro budżet w tarapatach, to kto wie?

• 2 weeks later...