Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich. Potrzebuję skompletować zestaw do kina domowego. Pokój 20 m2 tv centralnie umieszczony względem kanapy. Użytkowanie 60% kino domowe 40% muza. Budżet 5000-5500 pln. Kolumny muszą mieć kolor biały (życzenie tej ładniejszej połowy). Problemem jest brak miejsca na subwoofer.Czy są w stanie w jakimś stopniu zastąpić go kolumny 3 - drożne np.  Pro Avanto 5.0 HTS?. Z góry dziękuję za propozycję. 

Napisano

Witaj.

Generalnie jeśli ustawisz w amplitunerze że nie masz subwoofera to to co miałby on zagrać, będzie przeniesione na wszystkie kolumny ustawione jako pełnopasmowe ( duże ). Od ich zdolności do przenoszenia niskich częstotliwości będzie zależało jak zastąpią kolumnę przeznaczoną do reprodukcji najniższych częstotliwości. System kina domowego najlepiej jeśli jest wyposażony w subwoofer. Osobiście jestem zwolennikiem rezygnacji z dużych kolumn frontowych a nie z subwoofera.

Myślę że dobry zestaw oferuje STX Electrino 250 5.0 .

Napisano

Subwoofera nie zastąpisz. 

Moim zdaniem w tej cenie obecnie najlepszy kierunek to Onkyo 686 + stx electrino 250 z tym że one nie mają piorunującego basu. Albo magnat shadow 207. Te z kolei grają mocniej w dolnych rejestrach. Obie konstrukcje są dostępne białe .

Zapraszam 

Piotrek

Napisano

Zgadzam się z kolegami powyżej, niczym subwoofera nie zastąpisz, jednak jeśli już kompletnie nie ma na niego miejsca, rzeczywiście dobrą opcją może okazać się zestaw Audio Pro Avanto HTS 5.0, dostępny w kolorze białym i oferujący dużo mocnego, nisko schodzącego basu. Dobrym połączeniem szczególnie do kina domowego będzie Yamaha RX-V685, chociaż Onkyo także sprawdzi się w tym zestawie.

Napisano

Dziękuję za porady. Jeśli chodzi o amplituner to właśnie te modele yamahy i onkiyo brałem pod uwagę. Kolumny stx-a również wezmę pod uwagę. Jeśli chodzi o miejsce na kolumnę to się takowe znajdzie, ale suba obok już nie postawię bo wejdę w światło wyjścia na taras?

Napisano

Audio Pro Avanto wymaga bardzo starannej lokalizacji. Bardzo.

11 godzin temu, Repugnant napisał:

no wlasnie sam nie wiem czemu tych innych miejsc nie bralem pod uwage ale mam zamiar to naprawic:) 

Z tym że o ile dobrze pamiętam to u Ciebie stoi jakoś w miare dobrze?

Piotrek

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Audio Pro Avanto wymaga bardzo starannej lokalizacji. Bardzo.

Z tym że o ile dobrze pamiętam to u Ciebie stoi jakoś w miare dobrze?

Piotrek

Na co należy zwrócić uwagę przy lakalizacji Pro Avanto? 

Napisano

Mają boczne głośniki. Zarówno z jednej jak i z drugiej strony dobrze aby kolumna miała około metra luzu. Z racji jej pokaźnego głębokiego wolniejszego basu. Nie zalecam ich także dosuwać do ścian od tyłu