Marcin Hanisz Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 Witam. Po przygodach z JBl 450 soundbar (bass byl brakowało mi reszty).Następnie Yamahe 602 + polk audio t50, muzyka bardzo ok lecz kino kulało .Teraz jak w temacie planuje dokupić kolumny do amplitunera onkyo 676.Pomieszczenie 4mx4,85m na krótszej ścianie wisi tv. Docelowo chciałbym wydać ok 4k na 5.1 używane fajnie jakby jescze na gwarancji. Naczytałem się dużo wątków i mam mętlik nad czym sie skupić .Dużo setów polecanych jest na Jamo lub Taga i mam pytanie czy warto dopłacić do Tannoy Mercury 7.4 set Heco music /aurora Klipsch ewentualnie widziałem zestaw Dali zensor 7 5.0 za 4,5 tyś tylko na suba nie chciałbym tyle wydawać. albo jakieś sugestie. Ogólnie w przyszlości chciałbym rozwinąć w 5.1.2. Narazie skupiłbym się na dobrym kinie i muzyce rock /eletroniczna . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 Witaj. Biorąc pod uwagę konfigurację Twojego zestawu oraz wielkość pomieszczenia, zaproponowałbym Ci dwa dobre systemy 5.0. Będzie to Dali Zensor 7/1/Vokal oraz Heco Aurora 700/300/Center 30. Obydwa prawie zmieszczą się w założonym budżecie, są to rozwiązania bardzo uniwersalne, które co najważniejsze, bardzo dobrze sprawdzą się także w odsłuchu muzyki. Są to także optymalne połączenia z Onkyo. Jako subwoofer w przyszłości proponowałbym coś z oferty Klipsch (jeśli trochę taniej), ewentualnie bezkompromisowo model 1000 od SVS. Alternatywnie jeśli chcemy zmieścić się w podanej kwocie w konfiguracji 5.1, spójrz proszę na polską konstrukcję Pylon Audio Pearl 25 / Center / Sat. Zapraszam na odsłuchy i wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 Jak nowe to shadow 207. Nie zapominaj o subie. Więc nowego zensora, aurora nie kupisz. Kino bez suba to auto bez szyb. Jeździ, ale do czasu. Jak znajdziesz u uwany set quantum 675 albo music style to bierz śmiało. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Hanisz Napisano 6 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2018 (edytowany) ktore lepsze fronty RP 260 vs 2x RF-82 vs rf 62 Edytowano 6 października 2018 przez Marcin Hanisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 października 2018 Udostępnij Napisano 6 października 2018 Z podanych przez Ciebie moim zdaniem zdecydowanie RP-260F. Ewentualnie spójrz na najnowszą serię RP-6000F. W stosunku do poprzedniej serii producent poprawił jeszcze kontrolę, szbkość, minimalnie złagodził górę i poprawił wyraźnie wypełnienie, dociąźenie, ogólnie środek pasma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 Ale bzdura! Chłopaki!! No wiem że chcecie nowe sprzedać ale bez przesady. Kolego zdecydowanie rf82! Rp260 to konkurent dla rf62. A nowe RP 6000 to mają cenę wyssana z palca. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 W tej cenie masz set Melodika z frontami BL40mk3 i surroundami BLS (jak już ustaliliśmy z kolegami z branży - jedyne bipolarne surroundy do kina domowego w tym budżecie). https://sklep.rms.pl/melodika-bl420s-bl40-mkiii-blc20-bls20-zestaw-kolumn-do-kina-domowego-5-0 Do tego w przyszłości będziesz mógł dobrać firmowe głośniki sufitowe z taką samą wysokotonówką - to kapitalnie ważne, żeby zachować spójność brzmienia https://sklep.rms.pl/melodika-bli6-bli-6-glosniki-instalacyjne-scienne-sufitowe-okragle-do-zabudowy-2-szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 października 2018 Udostępnij Napisano 9 października 2018 Dnia 7.10.2018 o 10:37, S4Home napisał: Ale bzdura! Chłopaki!! No wiem że chcecie nowe sprzedać ale bez przesady. Kolego zdecydowanie rf82! Rp260 to konkurent dla rf62. A nowe RP 6000 to mają cenę wyssana z palca. Piotrek Piotrek, bzdurą jest proponowanie tak dużych RF-82 do niecałych 20m2. Nawet RF-62 i RP-260F są trochę za duże, a co dopiero 82. RP-6000 to moim zdaniem bardzo dobre kolumn, wyraźnie lepsze od serii RF i RP-260F, dlatego wydaje się, że warto zasugerować odsłuch. Nie uważam, że ceny nowych serii Reference Premiere są wyssane z palca. Zapraszam do nas na odsłuchy, można się przekonać, wszystko porównać i wtedy wydać opinię, która także będzie subiektywna. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 9 października 2018 Udostępnij Napisano 9 października 2018 Że swojej strony mogę polecić Tobie na sufit Magnat IC 82 ( dwa x tańsze od Melodika ) Myślę, że i RP 260 są za duże do 20m2 . Weźmy jeszcze poprawkę na "zagracenie" tych 20 m2 ( sofa , komoda , szafa , stolik, krzesła itp ) .Kubatura pomieszczenia znacznie się kurczy . Przemyśl 5 takich samych monitorów. Ewentualnie front z większych i tył z mniejszych lub jeszcze lepiej bipole . Gdzie kolega mieszka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 października 2018 Udostępnij Napisano 9 października 2018 Wiadomo odslucha to będzie wiedział. Ale jeśli ma brać RP 260 czy nowe 6000 to niech po psortu weźmie inne kolumny. Sami macie w ofercie kilka modeli które zapewne byście woleli wiemy jak jest. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 9 października 2018 Udostępnij Napisano 9 października 2018 @Q21 Przecież Piotrek lubi duże, nie straszne mu 15m2 na 3drożne szafy, ludzie na forum pisali że duże dobrze im graja w małych pokojach więc o co chodzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 października 2018 Udostępnij Napisano 9 października 2018 36 minut temu, Top Hi-Fi Poznań napisał: @Q21 Przecież Piotrek lubi duże, nie straszne mu 15m2 na 3drożne szafy, ludzie na forum pisali że duże dobrze im graja w małych pokojach więc o co chodzi? No tak, racja. Pozamiatane ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 października 2018 Udostępnij Napisano 10 października 2018 Sprawdzone to wiem Fakt 82 będą za duże. Ale rp260 są jednak dużo gorsze. W takim razie szukasz kolumn innych i tyle. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GleNinja Napisano 10 października 2018 Udostępnij Napisano 10 października 2018 mimo iż troszkę lat już mam - i w Hi-fi troszkę siedziałem - dalej ciężko mi pojąć ten fenomen firmy KLIPSCH. Ja rozumiem, są gusta i guściki, są różne preferencje, rodzaje muzyki itd... Byłem ponad 10 lat doradcą hi-Fi - i czasami był przykaz żeby leciały Klipsche. Po 12 godzinach słuchania KLISPCH w studio - miałem ochotę iść po siekierę i roz...lić te kolumny - ten odruch działał tylko w przypadku tej firmy. Klipsch gra super - czysta (wręcz wzorcowa) góra, wyważona średnica, basy cieszące ucho - ale to są wrażenia chwilowe, po dłuższym odsłuchu zaczynają być męczące. Jeśli do tego dołożymy nieco mocniejsze brzmienie muzyki rockowej - to efekt będzie porażający albo raczej przerażający. Panowie experci - musicie brać pod uwagę, że te kolumny nie będą załączane na jedną płytkę 30min, tylko czasem na kilka godzin. na pewno "góra" w kolumnach Heco 900 czy Tannoy Mercury 7.4 - nie będzie taka jak w Klipsch - ale na 100% będzie się dużo przyjemniej słuchało heco czy tannoy - w dłuższych odsłuchach - i na pewno będą to kolumny bardziej uniwersalne jeśli chodzi o gatunek muzyki. Moim zdaniem jak komuś podoba się brzmienie klipsch - to warto porównać z Jamo C97 - średnicy troszkę brakuje, ale górne i dolne pasmo jest na bardzo przyzwoitym poziomie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 października 2018 Udostępnij Napisano 11 października 2018 Klipsch gra świetnie w kinie, i stad zbudował swoją dobrą renomę w Polsce. Jednak wiele osób zapomniało że stare Klipsche serii Synergy grały Ciepło!. Później Klipsch poszedł w ostrość i bas, Literka V łatwiej się sprzedaje, są efektowe, Przy odsłuchu (30) minutowym robią furore. Później męczą. Teraz jeśli ktoś szuka ich do stereo to polecam je łączyć z ciepłą lampą, najlepiej na EL34. A jak z tranzystorem do Serie Palladium lub Heritage. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GleNinja Napisano 11 października 2018 Udostępnij Napisano 11 października 2018 dlatego - warto o tym wspominać przy polecaniu firmy Klipsch. Oczywiście mają one swoich fanatyków, natomiast z mojego doświadczenia wynika, że zwykły kowalski nie pokocha klipsch-a mając do wyboru bardziej ciepłe i neutralne brzmienie innych marek. Niestety u nas wzmacniaczy lampowych nigdy nie było - więc nie mogę się wypowiadać - ale wierzę na słowo :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 października 2018 Udostępnij Napisano 11 października 2018 Właśnie zwykły Kowalski wybierze. bo 1 przeczyta w internecie masę super recenzji 2. Na forach dostanie potwierdzenie swojego wyboru 3. Jeśli je odslucha to będzie to trwało 20 minut i zrobią na niego wow. uwazam że doświadczeni użytkownicy będą wiedzieli na co zwrócić uwagę i dlaczego są na nie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 11 października 2018 Udostępnij Napisano 11 października 2018 Wszystko zależy od podejścia klienta czym się kieruje czy tylko opiniami w necie czy własnymi odczuciami.W moim przypadku będąc na odsłuchu po podłączeniu RP 260 podziękowałem po 2 minutach tak uszy zabolały na jednym utworze,także efektu 20 minutowego wow nie było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GleNinja Napisano 12 października 2018 Udostępnij Napisano 12 października 2018 maverick - bo też dużo zależy od rodzaju muzyki. Klipsch na prawdę świetnie grają do muzyki poważnej - ale muzyka rockowa potrafi zabić "słuch" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2018 Udostępnij Napisano 12 października 2018 A w internecie są właśnie odwrotne opinie 6 godzin temu, maverick2005 napisał: Wszystko zależy od podejścia klienta czym się kieruje czy tylko opiniami w necie czy własnymi odczuciami. Mamy odpowiedź Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GleNinja Napisano 12 października 2018 Udostępnij Napisano 12 października 2018 ehh jednym słowem walka z wiatrakami :0 lub jak to mawiał przedstawiciel HORNA - nie uszczęśliwiaj klienta na siłe, niech kupi to co chce - nawet jeśli kupuje badziewie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2018 Udostępnij Napisano 12 października 2018 Hahahahahaha. No coś w tym jest ? Niestety Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Hanisz Napisano 15 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2018 Chyba zle zrobilem bo kupiłem rp260 używki i nawet spodobał mi się dźwięk. Graja troche agresywnie przy muzyce ale juz stereo mi sie kino podoba. Ze starymi polkami to widze ze bylo nie porozumienie na rzecz klipscha. Jako że frotny mam mam pytanie o reszte czy central 440/450 nie bedzie przesadzony ? i na tył rp 150 czy 240 s te ostanie mnie ciekawia. I prośba o ustawienie tyłów. Wg mnie opcja 1 jest lepsza i zastanawiam czy nie dopłacic do 240s ? I póniejszym czasie czy wystarczy sub Klipsch R-10SW (mialem JBl 450 8 cali ) bo te wieksze troche mnie cena przeraża I jak z dostępnością scieżki pod atmosa ? Głónie zródlo u mnie to komputer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 października 2018 Udostępnij Napisano 15 października 2018 240s i 440s czy też 450s są świetne. To inna liga niż fronty. Klipsch gawial na budowanie kina a fronty w kinie grają na prawdę mało. Stąd takie podejście jak mniemam. No i tak , one tak grają. Miekcej nie będzie. Ale w kinie będzie spoko. W muzyce sproboj bi ampingu. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Hanisz Napisano 16 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2018 Duza roznica jest miedzy rp 240s a rp140 no i jak je ustawić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts