Arek T Napisano 27 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2018 Jeszcze nie sprawdzilem tej funkcji w subie,ale jakies 5 minut temu wylaczylem tv i ampli a Rel stale swieci,wiec chyba z automatu funkcja jest na off,ale poszukam jeszcze. Z cala pewnoscia bede musial pobawic sie crossover:)ale to dopiero po kalibracji:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 9 godzin temu, Arek T napisał: ale to dopiero po kalibracji:) na początek zrób taki myk, żeby zostawić ten temat samej kalibracji i posmakuj efekty - ustaw crossover na full, odpowiednią głośność (możesz na początek zostawić te swoje wybadane 30%) i skalibruj wszystko. Przy nadmiarze czasu możesz pobawić się w różne konfiguracje ustawienia samego suba w pomieszczeniu - umieszczanie go w rogu pokoju nie musi być najszczęśliwszym. Miłej zabawy 11 godzin temu, Arek T napisał: Markcox Ty sie juz w garniak ubieraj bo lada moment bede wypatrywal sasiadow:P w dresie będę bardziej przekonujący ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 28 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 zrobiłem jeszcze zdjęcie jak to póki co wygląda i zastanawiam się jak inaczej mógłbym ustawić ten sub, na razie proszę nie zwracać uwagi na piękno ułożenia kabli oraz szafkę rtv gdyż jestem w trakcie jej zmieniania:)kabel od Rel jest w cholerę długi i nie wiem co z nim zrobić:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Wypróbuj jeszcze inne położenia subwoofera. Możesz go postawić na próbę gdzieś dalej od wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 28 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 ok ale z lewej strony, niemal zaraz za zdjęciemzaczyna się ponad 2 metrowy grzejnik (czy sub może stać plecami na kaloryferze?),który ciągnie się do kanapy, z prawej strony może być trochę więcej miejsca, ale będzie centralnie stał plecami na ścianie (a Rel teoretycznie zaleca ustawienie suba w rogu) z polem manewru około 0,5m w przód od prawego głośnika. Jeszcze myślałem o tym by fronty wyciągnąć do przodu, ale wówczas obawiam się, że dźwięk z TV będzie rozjechany, no i same głośniki będą mocno wysadzone na pokój. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Osunięcie kolumn od tylnej ściany na pewno wpłynie pozytywnie na ich dźwięk. Jeśli wysuniesz do linji dywanu nie stracisz nic z na funkcjonalności pomieszczenia. Ustawienie w rogu najbardziej podnosi skuteczność suba, jednak zupełnie inne położenie w tym konkretnym pomieszczeniu może dać najlepsze rozłożenie modów pomieszczenia. Centralny tez może być wysunięty kilka cm do przodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 28 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Zastanawiam się jeszcze czy fronty muszą być skierowane ku centralnemu punktowi kanapy czy mogą spokojnie stać na wprost? to samo dotyczy suba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Kierunek skierowania głośnika w subwooferze ma stosunkowo niewielki wpływ na brzmienie. Więcej energii wypromieniowuje w nim membrana bierna u dołu. Kierunek gdzie są skierowane kolumny frontowe ma dużo większe znaczenie. Zadko się zdarzają kolumny do ustawienia wzdłuż ścian. Zwykle należy poeksperymentować z ich kontem dogięcia. Trzeba sprawdzić czy ich osie powinny krzyżować się za nasza głową czy przed, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 28 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 (edytowany) będę kombinował z ustawieniem, a póki co zamówiłem granit:)albo położę go bezpośrednio na podłodze albo zastosuje gumowe podkładki:) Troszkę zmienił mi się wystrój pokoju, w związku z powyższym prezentuje i od razu zapytuje:) Czy głośniki frontowe mogą być tak wystawione w stosunku do wiszącego na ścianie TV (byłyby przed tv w odległości około 1m). Edytowano 28 listopada 2018 przez Arek T Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Głośniki frontowe mogą być znacznie wysunięte w stosunku do ekranu. Wskazane było by jednak ich odsunięcie od ścian bocznych. Również centralny nie musi być w linii z frontami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 28 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Takie niezbędne minimum odsunięcia to ile cm?:)bo na środku też nie mogę ich postawić,a kombinuje co mogę zmienić by było lepiej:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Przy takim ustawieniu zawsze trzeba liczyć się z kompromisami. Trzeba spróbować. Może się okazać ostatecznie że najlepiej jeśli kolumny są tuż przy samych ścianach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 28 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 oki jeszcze dzis poczytałem,obejrzałem filmiki Rela i w końcu w miarę ustawiłem suba:)musiałem zmienić fazę bo się nie zgrywała z głośnikami:)poza tym zmniejszyłem crossover i po tych zabiegach musiałem podkręcić głos suba na około 40% i teraz całkiem przyjemnie uzupełnia:)ale jeszcze się pobawię,natomiast różnica spora:)nawet w trakcie wyłączyłem suba żeby sprawdzić czy on w ogóle działa:)oczywiście pomógł stary poczciwy Fredie:)Queen sprawił,że ustawienie stało się jakieś łatwiejsze:)fajny efekt jak przeglądałem mecz i tak delikatnie poczułem wibracje na nogach jak kibice odczyniali cuda:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 listopada 2018 Udostępnij Napisano 29 listopada 2018 Dali chyba nawet w instrukcji zaleca ułożenie kolumn prosto. Są takie kolumny które faktycznie lepiej tak grają. Z kolei KEN, nad którym wiele osób skłania się tak że już nie wstaje skręca kolumny tak bardzo że oś przecięcia jest znacznie przed tobą. Więc po prostu popróbuj. Sub wysunął bym deczko do przodu. Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 29 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2018 Tak Piotrku masz rację:)Dali zaleca ustawienie na wprost:) jeszcze tego nie próbowałem, ale wszystko przede mną:) A suba mam wysunąć do przodu względem zdjęcia czy rysunku?:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 29 listopada 2018 Udostępnij Napisano 29 listopada 2018 możesz jeszcze popróbować z ustawieniem sub'a na tej ścianie, w okolicach ustawionego fotela. W każdym razie jeszcze trochę zabawy przed Tobą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 listopada 2018 Udostępnij Napisano 29 listopada 2018 Zgledem zdjęcia. Nic nie stoi na przeszkodzie aby był bliżej ciebie niż kolumny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 1 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 Stalo sie to co po cichu przeczuwalem,ale robilem sobie nadzieje:) bas gra swietnie i szybko i w miare go ustawilem,ale niestety bardzo niskie rejestry ciagna sie tak po domu,ze 10m dalej u sasiadki powoduje bol glowy. Juz zamowilem granit 5cm gruby i kupilem podkladki antywibracyjne pod pralke wiec dadza rade:)mysle rowniez o pulapkach basowych czy moglibyscie mi jakies doradzic,by nie przeplacic a zeby spelnialy swoja role?co jeszcze moge zrobic bym slyszal w pokoju a by sasiedzi mogli spac spokojnie?Prosze doradzcie,jesli wyciszenie pokoju to tez prosze o rade:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 Pułapki basowe niewiele tu pomogą, bo ich zadaniem jest ograniczenie pewnych częstotliwości w pokoju w którym są, a najniższe częstotliwości mają to do siebie że przenoszą się przez ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 1 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 (edytowany) Czyli jakies wyciszenie na sciany? chyba istnieje jakies rozwiazanie? w sumie moge przestawic suba na sciane, ktora nie jest polaczona z zadnym sasiadem,ale wowczas juz sub w rogu stal nie bedzie. Ostatecznie moze ktos zaproponuje jakas niedroga firme zajmujaca sie wygluszaniem? Edytowano 1 grudnia 2018 przez Arek T Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 Subwoofer ustawia się w rogu tylko dla jego największej efektywności. Wygłuszenia ścian niewiele tu niestety pomogą. Najwięcej może pomóc ta ciężka płyta na wibroizolatorach. W następnej kolejności można położyć podłogę drewnianą na podłożu pochłaniającym drgania. W dalszej kolejności można wyłożyć ściany i sufit panelami z drewna lub płyty wiórowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 1 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 Na ta chwile poki nie odebralem plyty,postawilem na umiar:)bo mialem rozkrecony sub na wysokich na jakies 35% co naprawde nioslo:) wiec wlaczylem piosenke zjechalem glosnosc do 0 i jechalem po jednym kliknieciu az nie poczulem lekkich wibracji i nie uslyszalem obecnosci suba w muzyce. Okazalo sie, ze juz przy 20% jest dobrze i nie ma wszechogarniajacego drzenia:)jak postawie go na kamieniu z wibra to mysle,ze moze osiagne kompromis z sasiadami i z samym soba:)ale mimo wszystko bede chcial cos poprawic z akustyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 Dobry wieczór. Mam podobnie tzn. sąsiedzi narzekają na lejącą się po ścianach muzykę mimo, że słucham cicho, w filmach jest jeszcze gorzej tzn. strzelanina czy burza w DTS HD czy innym 5.1 kodeku powodują , że wyglądają przez okna czy nie pada lub nie strzelają katastrofa bo tu dywany czy inne wygłuszacze nie pomagają i coraz częściej zastanawiam się czy nie pożegnać wspólnoty i zamieszkać w odosobnieniu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 1 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 U mnie opcja zmiany lokum odpada:)jeszcze sporo kredytu zostalo:)wychodze z zalozenia,ze nie z takich miejsc studia powstawaly:)w razie czego sprowadze firme zajmujaca sie projektowaniem pomieszczen i poslucham o rozwiazaniach:)problem powstal i trzeba go rozwiazac zamiast uciekac:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 1 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 może zacznij od sprowadzenia sąsiadów, przed fachowcami. Postawisz butelkę wódki, obejrzycie razem jakiś film, to i podejście do tematu może się zmieni ja w każdym razie cieszę się, że mam sąsiadów, jakich mam - a nie mają ze mną lekko niestety, ale niskie tony mają to do siebie, że ciężko je utrzymać w swoich czterech ścianach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts