kacy Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 Chcę wymienić swój amplituner KD Yamaha RX-V795a https://hometheaterhifi.com/volume_6_4/yamaha-rx-v795a-receiver.html na kolejną Yamahę, tym razem stereo. Padło na R-N602 lub R-N803. Dźwiękowo stary mi pasował, to była wyższa półka w 2000 roku, kiedy go kupowałem. Może ktoś słyszał jak gra 795 i może porównać z tymi dwoma? Wolałbym wydać mniej, jeśli 602 zagra przynajmniej na tym poziomie jak stary sprzęt. Kolumny to B&W 602S . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 Rozumiem, że lubisz dźwięk z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma, szczególnie górą. Do Twoich B&W zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie R-N803D. Po pierwsze jest po prostu obiektywnie zdecydowanie lepszy, został zbudowany na bazie bardzo dobrego wzmacniacza stereofonicznego A-S701, po drugie ma system kalibracji akustyki pomieszczenia. Po trzecie moim zdaniem najważniejsze jego charakter brzmienia jest inny niż R-N602, gra spokojniej w górze, bardziej wypełnionym, dociążonym, plastycznym dźwiękiem. To charakter dźwięku, jaki jest poszukiwany do połączenia z B&W. A kolumny te bardzo dobrze znam, miałem przez pewien czas prywatnie B&W S602S3. Zapraszam na odsłuchy i wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacy Napisano 7 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2018 To prawda, lubię jak jak gra leciutką "V"-ką. Miałem przed tym amplitunerem wzmacniacz AX-592, grało to lepiej niż 795, ale na kino domowe się moda zrobiła i wymieniłem. Teraz już mnie dźwięk wielokanałowy nie bawi. Jakby taka 602-ka zagrała podobnie jak ten wzmacniacz to by mi starczyło. Niestety mieszkam trochę daleko od Pabianic... Najbliżej, gdzie mogę posłuchać to Wrocław, może się wybiorę, chociaż kawałek mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 Mogę ci pozyczyc i jeden i drugi model. Ale 803d zagra jednak lepiej. Jeśli lubisz takie granie to do odsłuchu polecam jeszcze Cambridge cxa60. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 Obydwa modele zagrają „V”, tylko 803 lepiej. Wypożycz u nas „602”, jeśli stwierdzisz, że jest ok, to zostanie. Jeśli będziesz czuł niedosyt, spróbujemy 803. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacy Napisano 8 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2018 Domyślam się, że 803 zagra lepiej. Wystarczy spojrzeć na "bebechy". Moja 795 ma w środku też jeden radiator, podobnie jak 602 Z wypożyczaniem trochę za dużo zachodu. Mam jeszcze sklep w pobliskim Görlitz, zobaczę tam a i cena z pewnością będzie trochę niższa jakby przyszło do zakupu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 13 godzin temu, kacy napisał: Najbliżej, gdzie mogę posłuchać to Wrocław, może się wybiorę, chociaż kawałek mam. We Wro polecam Mdbaudio. Sympatycznu ludzie i całkiem elastyczni w temacie cen. Jednak z własnego doświadczenia polecam po odsłuchach w sklepie zrobić to samo w domu. Różnice mogą być zasadnicze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 15 godzin temu, kacy napisał: To prawda, lubię jak jak gra leciutką "V"-ką. Miałem przed tym amplitunerem wzmacniacz AX-592, grało to lepiej niż 795, ale na kino domowe się moda zrobiła i wymieniłem. Teraz już mnie dźwięk wielokanałowy nie bawi. Jakby taka 602-ka zagrała podobnie jak ten wzmacniacz to by mi starczyło. Niestety mieszkam trochę daleko od Pabianic... Najbliżej, gdzie mogę posłuchać to Wrocław, może się wybiorę, chociaż kawałek mam. Możesz wypożyczyć R-N803D w naszym Wrocławskim salonie, Legnicka 46. Przy twoich kolumnach, aby faktycznie usłyszeć że gra to lepiej od obecnego sprzętu zdecydowanie warto dołożyc do 803. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 A to jak masz niemiecki sklepy blisko to udaj się tam. W Niemczech Yamaha jest chyba nawet tańsza. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacy Napisano 8 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2018 Po dzisiejszym kursie mogę kupić w internecie w Niemczech za 3175 pln. A bywały już poniżej 3000 pln. Z doświadczenia wiem też, bo wszystko co mam w domu z rtv jest z Niemiec (zawsze było tańsze albo znacznie tańsze), że gwarancja tam to inna bajka niż u nas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 A to tego nie wiem. Na razie cena podobna co o i nas. Ale przybliż mi proszę o co chodzi z tą gwarancja? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacy Napisano 8 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2018 Tam jest po prostu zupełnie inne podejście do klienta. Nikt nie próbuje zrzucić odpowiedzialności za usterkę, wadę na klienta. Przykładowo kupiłem kiedyś monitor do komputera w Vobisie, była burza, akurat mnie nie było w domu. Piorun walnął tak blisko, że u sąsiadki uruchomiły się same zabawki elektryczne dziecka! U mnie monitor padł , odwiozłem do sklepu, sprzedawca włączył, stwierdził, że nie działa i po prostu poszedł do magazynu, przyniósł drugi i mi dał. Jedynie karton musiałem oddać, bo przywiozłem bez. Spaliła mi się szlifierka kątowa. Poszedłem, w sklepie podłączyli, stwierdzili, że nie działa, wrzucili do pojemnika i dali drugą bez gadania. Z rtv przez ostatnie 25 lat kupiłem w DE sporo sprzętu i oprócz spalonego głośnika wysokotonowego w B&W nic się nie zepsuło. A kolumnę dałem do sklepu, przyszedłem po paru dniach i oddali dobrą. Co robili nie wiem ale działa do dziś. W międzyczasie znalazłem już 803 za 648 euro, co daje niecałe 2800 pln. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 października 2018 Udostępnij Napisano 9 października 2018 Bierz. Nie będziesz żałował. U nas tak zle z gwarancjami nie ma chodź wiadomo zależy to też od dystrybutora. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts