martinzg Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Proszę o sugestie jakie kolumny podłogowe wybrać do marantz sr6007. Pomieszczenie 28 m2. Przeznaczenie 60% kino 40% stereo. (muzyka filmowa , ale też czasem rock) Zestaw 5.0 na na razie bez subwoofera (został mi głosik centralny paradigm seria monitor, bo mój paragidm frontowy seria monitor po 15 latach padł) Byłem na odsłuchu z moim marantzem w trybie pure direct: Acoustic Energy AE-109 - dobre, ale brakowało dla mnie średniego pola Indiana Line Nota 550X - dźwięk płaski , bez wyrazu Klipsch r-620f - dla mnie najlepsze z tej trójki, kontrolowany bass i wyrazista góra. Jakie jeszcze kolumny podłogowe warto posłuchać w cenie do 3200 zl ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 ELAC Debut F6, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Dzień dobry. Biorąc pod uwagę Twój system oraz wnioski z odsłuchów, moim zdaniem najlepiej sprawdzi się polska konstrukcja Pylon Audio Sapphire 25. To kolumna, grający szybki, mocnym, dynamicznym dźwiękiem ale także z dobrym wypełnieniem, dociążeniem. Ewentualnie posłuchaj jeszcze Polk Audio S55 Siganture. Zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Zdecydowanie magnat quantum 725, elac f6, czy heco aurora 700. Pod marantza pasują także zensor 7. Zapraszam Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinzg Napisano 25 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2018 Co jest bardziej godne uwagi do sr6007 Dali Oberon 7 czy starsze Zensor 7? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 25 października 2018 Udostępnij Napisano 25 października 2018 Na olx masz bardzo fajny komplet 5.0 , Tannoy R3 , R1 i RC za 2300 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 października 2018 Udostępnij Napisano 25 października 2018 1 godzinę temu, martinzg napisał: Co jest bardziej godne uwagi do sr6007 Dali Oberon 7 czy starsze Zensor 7? Oberon jest mocniejszy pod kątem grania. Do niezbyt śmiałego marantza wybrał bym nowsza konstrukcje. Oczywiście możesz ją u nas odsłuchać. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 października 2018 Udostępnij Napisano 28 października 2018 Kwest Dnia 25.10.2018 o 06:42, martinzg napisał: Co jest bardziej godne uwagi do sr6007 Dali Oberon 7 czy starsze Zensor 7? Kwestia indywidualnych preferencji. Oberon jest jaśniejszy, trochę szybszy, twardszy. Dali Zensor natomiast gra łagodniej, bardziej ciepło, plastycznie. Obydwie konstrukcje swietnie sprawdzą się w połączeniu z Marantz. Zapraszam na odsłuchy i wyceny, mamy wszystkie kolory Zensor i Oberon dostępne w salonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinzg Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 (edytowany) Zdecydowałem się na dali oberon 7. W sklepie podłączone były do PIONEER NC-50DAB. Dźwięk i brzmienie było bardzo dobre z kontrolowanym soczystym bassem. Utwory z Tidala. Utwór Cisza Budki Suflera odbiór znakomity. Zachwycił mnie dźwięk perkusji. Po podłączeniu w domu do mojego marantz sr6007 lekkie rozczarowanie. Dźwięk dość analityczny ze szczegółami, dobry bass i wysokie tony , ale to wszystko za taką jakby zasłoną. Wszystko odtwarzane w trybie pure direct, pliki flac . Zmieniałem również ustawienia kolumn, lecz to tez nie pomogło. Kable to Klotz LY225 2x2,5mm. Kolumny, które kupiłem są te same ze sklepu, w którym je słuchałem. Czas pracy ich to około 30 godzin. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Tak graja Oberon 7? Winny jest marantz sr6007? Czy zmiana kabli głośnikowych może coś zmienić ? Edytowano 10 listopada 2018 przez martinzg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Zmiana kabli głośnikowych powinna pomóc (choć cudów nie oczekuj). Większość salonów audio ma kilka używanych kabli i umożliwia ich wypożyczenie za kaucją na pare dni i odsłuch w warunkach domowych. Warto skorzystać :-) Czy Twoje kolumny są fabrycznie nowe a w salonie słuchałeś kolumn używanych? Bo jest różnica i w przypadku nowych warto poczekać aż będą miały kilkadziesiąt godzin grania na koncie. Przede wszystkim trzeba zachować cierpliwość i nie wykonywać żadnych gwałtownych ruchów (tzn. sprzedaży i zakupów). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Dnia 10.11.2018 o 07:55, martinzg napisał: Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? To że nie odsłuchałeś systemu w domu. Też wstępnie obstawiał bym delikatną kilku procentową poprawę jasnymi kablami. Ale szału się nie spodziewaj. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinzg Napisano 17 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Mam pytanie: jaka barwę dźwięku prezentują w połączeniu z marantzem MA bronze 6? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 Marantz nie bardzo ma na nie wpływ. To nadal dźwięk detaliczny, jasny, kontrolowany, nieco sztywny. Wiele osób lubi taki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts