Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
19 godzin temu, Tenfilip napisał:

Pewnie było z milion razy, ale zaryzykuje - czy warto wysupłać te 200 USD na Diraca (bo mini DSP i tak chcę kupić jako HPF dla stereo i ew. LPF dla subwoofera) czy jednak te darmowe alternatywy powinny styknąć? 2x Iloud micro monitors + tannoy 2.8 na biurku (a w sumie nad nim, żeby nie było odbić ;)).

Warto! 

Chyba, że jesteś miłośnikiem grzebania się w sofcie, to wtedy rzeczywiście DL może być dla Ciebie za prosty. 🤪

Napisano (edytowany)
31 minut temu, slaw0001 napisał:

Warto! 

Chyba, że jesteś miłośnikiem grzebania się w sofcie, to wtedy rzeczywiście DL może być dla Ciebie za prosty. 🤪

Lubię, ale po pierwsze kupiłem router mikrotika i pewnie cały 2021 będę w nim grzebał zanim zacznie robić dokladnie to samo co ten od UPC ;) a po drugie często muzy slucham ze sluzbowego laptopa, a nie moge tam nic instalowac :)

BTW zwykłe mini dsp wystarczy? 

Edytowano przez Tenfilip
Napisano
Dnia 9.02.2021 o 17:50, marcinmarcin napisał:

Tak robiac mam różnice opóźnień max 6sampli versus 100 sampli gdy wav zawiera również equalizer. 

zrobiony wav z różnicą 2 sample pomiędzy kanałami 😁

może coś z tej korekty fazy będzie ;)

Co do Dirac - na pewno metoda mierzenia kilka razy (dirac x9) i oddzielnie dla L i R się sprawdza.

Każda korekta dla L i R razem albo dla L i R do 200Hz razem brzmi dla mnie gorzej niż całe pasmo skorygowane oddzielnie dla L i R - szczególnie jak chodzi o efekt stereo.

Po odzielnym skorygowaniu - czyli wyrównaniu głośności dla kazdego kanału w pełnym zakresie częstotliwości mam najlepsze pozycjonowanie dźwięku jakie kiedykolwiek udało mi się uzyskać...

• 4 weeks later...
Napisano

Jak tam Wasze korekty? 🤪

U mnie powoli dochodzą nowe obserwacje.... np. korekta fazy w wersji minimalistycznej daje tak dobry efekt, że bez niej już się nie chce słuchać... albo że automatyczną korektę w REW muszę ręcznie poprawiać dla lepszego efektu (poprawa stereofoni).... albo że wysokie Q we Equalizerze do 200Hz jednak nie daje pre-ringing i filtr z Q ograniczonym do 5 (do200Hz) daje jednak gorsze rezultaty...

@MariuszZ jeszcze trochę zabawy i myślę że będę mógł coś skrobnąć, póki co efekty są dla mnie zaskakujące na plus - nie sądziłem że uzyskam taką poprawę :)

• 3 weeks later...
Napisano

Witam serdecznie. Mam pytanie do znawców tematu ponieważ sam jestem "beton" z kalibracji. Posiadam AV NADa i jak przeprowadzam kalibrację (stereo) przez diraca na mikrofonie dołączonym do zestawu to otrzymuję rozpiętość od 24 Hz do około 20 kHz. Natomiast jeśli używam do tego celu umik-1 to zakres znacząco się zmniejsza od 125 Hz do 12 kHz. O co tu chodzi? 

Napisano

Możesz sprawdzić czy wszystko ok. z UMiK robiąc pomiar REW . Zobaczysz jakie pasmo obejmuje.

Do UMiK są dwa pliki kalibracyjne , do pomiarów na wprost / stereo/ i do pomiarów systemów wielokanałowych z mikrofonem skierowanym w sufit. W sumie co do pasma nie powinno to mieć znaczenia.

Napisano (edytowany)
8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Że masz użyć dołączonego?

Marcin , myślisz , że ten mikrofon od NAD-a to jakoś specjalnie spreparowany ? :) 

kiedyś porównywałem UMiK z moim od. KD , pomiary były zbliżone.

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Panowie MAGIA. Robię na szybko pomiar i obleciałem na umiku 4 punkty. Przestawiam statyw, mikrofon się wyślizgnął i upadł na podłogę. Qrka rurka pomyślałem. Ale patrzę dioda świeci więc montuję na statywie i puszczam po raz piąty sygnał i ... zakres od 21 Hz do +/- 20 kHz. Wielkie oczy zrobiłem. Przeleciałem pomiary do końca a punktów jest 17. Wszystkie wyszły mniej więcej 22 Hz do 20 kHz . Pffff. Wyszło na to , że jak umik nie działa to trzeba go o podłogę. Normalnie mi się humor w niedzielę z rana poprawił. 

Napisano
15 godzin temu, Siloss napisał:

Panowie MAGIA. Robię na szybko pomiar i obleciałem na umiku 4 punkty. Przestawiam statyw, mikrofon się wyślizgnął i upadł na podłogę. Qrka rurka pomyślałem. Ale patrzę dioda świeci więc montuję na statywie i puszczam po raz piąty sygnał i ... zakres od 21 Hz do +/- 20 kHz. Wielkie oczy zrobiłem. Przeleciałem pomiary do końca a punktów jest 17. Wszystkie wyszły mniej więcej 22 Hz do 20 kHz . Pffff. Wyszło na to , że jak umik nie działa to trzeba go o podłogę. Normalnie mi się humor w niedzielę z rana poprawił. 

Jak pieprznales mikrofonem pomiarowym o podloge i dopiero zaczal dzialac, to masz dwa powody zeby mu nie ufac :D

Napisano

Hehe ale pomiar był już bardzo zbliżony do tego z zestawu. Dzisiaj jeszcze w robocie o tym myślałem. Jak to w ogóle możliwe !!! Nie mam pojęcia co na wpłynęło. Czy faktycznie ten upadek, czy to tylko zbieg okoliczności. Wcześniej kilka razy robiłem te pomiary i zawsze wychodziły mocno okrojone w przeciwieństwie do fabrycznego mikrofonu. Po wygenerowaniu filtra pokój zalewał się basem. Nie dało się tego słuchać. Średnie zupełnie wycofane a wysokie takie tyle o ile. Wyglądało mi to bardziej jak jakiś błąd w oprogramowaniu.

Napisano
3 godziny temu, Siloss napisał:

Hehe ale pomiar był już bardzo zbliżony do tego z zestawu. Dzisiaj jeszcze w robocie o tym myślałem. Jak to w ogóle możliwe !!! Nie mam pojęcia co na wpłynęło. Czy faktycznie ten upadek, czy to tylko zbieg okoliczności. Wcześniej kilka razy robiłem te pomiary i zawsze wychodziły mocno okrojone w przeciwieństwie do fabrycznego mikrofonu. Po wygenerowaniu filtra pokój zalewał się basem. Nie dało się tego słuchać. Średnie zupełnie wycofane a wysokie takie tyle o ile. Wyglądało mi to bardziej jak jakiś błąd w oprogramowaniu.

Moze wypiales i wpiales?