KWF Napisano 11 listopada Napisano 11 listopada Cytat Dnia 31.10.2025 o 19:06, KWF napisał: @Piotr SonidoAndroid to nir zło, ale nie godzę się na pewne zapisy licencyjne i jeśli ma wybór, to z niego nie korzystam. jasne. Rozumiem. Co tam jest kontrowersyjnego? Choćby zapisy o zbieraniu i analizowaniu wszystkich danych użytkownika. Otwarta furtka dla "sideloading" ... Ale robi się off-topic. Kupiłem Bluesounda Node Icon i podłączę go po analogu oraz po cyfrowym coaxie, aby sobie porównać, który przetwornik C/A bardziej mi pasuje. Jedą do mnie także dwa komplety lamp. Będę miał czym bawić się w jesienno-zimowe wieczory. Odpisz, cytując
KWF Napisano Sobota o 16:48 Napisano Sobota o 16:48 Dnia 7.11.2025 o 15:30, Maciej H napisał: Ciekawe co to za lampy Funkwerk były produkowane przez VEB Kombinat Mikroelektronik w Erfurcie. Ta samą fabryka produkowała także lampy pod marką RFT. W swoim MR780 wymieniłem fabryczne JJ na Valvo i scena otworzyła się, rozdzielczość lepsza, ale bas stał się łagodniejeszy. Wymiana lamp jest banalna, ale nie należy słuchać głosów mówiących o odkręcaniu/luzowaniu przedniego panelu. Wystarczy odkręcić 8 śrubek obudowy i ją ściągnać. Następnie należy odkręcić śrubki mocujące płytkę z lampami i ją całą przesunąć w stone tyłu obudowy o jakiś 1cm. Teraz można odkręcić osłonę lamp i wyjdzie ona bez problemów. Po wymianie lamp składamy w odwrotnej kolejności. Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 17:23 Napisano Sobota o 17:23 (edytowany) 35 minut temu, KWF napisał: wymieniłem fabryczne JJ na Valvo i scena otworzyła się, rozdzielczość lepsza, ale bas stał się łagodniejeszy. 🙂Normalna sprawa. Lampy JJ są najtańszym ...... i tylko dlatego są montowane fabrycznie. Wszystko inne będzie tylko lepsze. Edytowano Sobota o 17:24 przez Rega Odpisz, cytując
KWF Napisano Sobota o 19:10 Napisano Sobota o 19:10 Lampy JJ z Magnata są genialne jeśli porównać je z “chińczykami” montowanymi fabrycznie w Tadze HTA-26B. Te chinole z pięcioramienna gwiazdą dają dzięk jak z wiadra przez metr mułu i wodorosty. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano Sobota o 19:23 Napisano Sobota o 19:23 A jakich się spodziewałeś lamp we wzmacniaczu za 700zl? Odpisz, cytując
KWF Napisano Sobota o 20:45 Napisano Sobota o 20:45 Radzieckich z demobilu bratniej armii. Odpisz, cytując
KWF Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu (edytowany) Podłączyłem Bluesound Node Icon pod MR780 po cyfrowym koncetryku i po analogu do MR780 z lampami Valvo. Trochę przesłuchałem z Apple Music w tym Classical oraz własnych zasobów MP3. Dźwięk z przetwornika Bluesounda jest jaśniejszy, z odrobinę czystszą średnicą i mocno kontrolujący bas. Ot taki poprawny, przyjemny, ale bez jakiegoś charakteru, zbyt zachowawczy. Jest on neutralny, co też jest zasługą lamp. Przetwornik Wolfsona w Magnacie jest znacznie cieplejszy, idealny do rocka, metalu, ciężkiego brzmienia goth, tam gdzie wygar na basie jest porządany. Osobiście bardziej pasuje mi dźwięk Wolfsona nawet w muzyce elektronicznej, instrumentalnej i jazzie. Nagrania zrealizowane przez dobre wytwórnie np. polski Jazzboy Records jak Kortez, Ania Dąbrowska, Kaśka Sochacka wolę słuchać na Wolfsonie. Do popu z jakiegoś MP3 z sieci, nie ma znaczenia, który przetwornik gra. Edytowano 20 minut temu przez KWF Odpisz, cytując
Recommended Posts