wfmsiekierka Napisano 1 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2019 Znalazłem coś ,mianowicie jest tam napisane że obsługuje MQA poprzez wejście USB, chyba nie można podłączyć Chromecast do USB(nigdy nie widziałem takiego kabla)?Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2019 Chromcasta Audio można podłączyć do DAC-a wyłącznie kablem optycznym. Jeśli chodzi o konwertery formatów SPDiF i USB, to istnieją tylko z USB na SPDiF. Konwersji w druga stronę, z tego co wiem, nie stosuje się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 1 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2019 Ok,dzięki Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gface Napisano 1 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2019 Mam taki https://allegro.pl/oferta/kabel-optyczny-t-j-toslink-jack-cx-htj100-1-m-7509726390 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 @Gface Jak Ci się sprawuje? Ostatnio jak podłączyłem optyka do wzmacniacza, to musiałem lekko wysunąć wtyczkę by był kontakt. Przy włożonym prawidłowo z "klikiem" brak sygnału. 1.Zastanawiam się co może być przyczyną, zimne luty, czy zabrudzenia na soczewce gniazda? 2. Jak czyścić gniazdo optyczne? Boję się użyć sprężonego powietrza, by nie uszkodzić. 3. Nie wiem czy nie będzie konieczna wymiana gniazda? Czy wystarczy tylko rozgrzać stare luty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gface Napisano 2 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 Jeśli chodzi o podłączenie to wszystko ok. Nie pomogę Ci, nie spotkałem się z takim problemem. Może jakiś elektronik przeczyta i pomoże 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 (edytowany) Właśnie słucham muzyki z chromecast audio po optyku i pierwsze co mi się rzuciło na uszy (porównując do chromecast 3) to dźwięk bardziej rozdzielczy. Trochę słabsze niskie tony, brak dociążenia, ale z każdą minutą jest lepiej. Widocznie jest to kwestia wygrzania. No i jeszcze znaczna różnica głośności, po koaksjalu jest dużo głośniej przy tych samych ustawieniach. Po koaksjalu dac Luxmana 48 kHz, po optyku 44 kHz. A wy jakie mieliście doznania zaraz po podłączeniu? Ktoś pamięta? Jeszcze mam pytanie odnośnie zasilania, ktoś testował inny zasilacz np. tranzystorowy?? Edytowano 2 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Ponawiam pytanie o inne zasilanie chromecasta audio. Myślę o zakupie zasilacza liniowego opartego o transformator/y. W osobnej skrzynce. Może być DIY. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 (edytowany) Myślę że jeśli chcesz używać jego wyjścia cyfrowego, to nie masz co liczyć na zauważaną poprawę dźwięku. Zasilacze impulsowe lepiej izolują od zakłóceń i przepięć w sieci. Dlatego w komputerach używa się takich zasilaczy. Sekcja analogowa może nie być warta inwestowania w taki zasilacz. Chromecast nie jest zbyt podatny na jakość zasilania. To które jest na wyposażeniu jest optymalne. Edytowano 3 grudnia 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 12 minut temu, 1Ender napisał: Ponawiam pytanie o inne zasilanie chromecasta audio. Ja zasilam z power banku (bo mi wygodniej) ale nie słyszę różnicy w barwie dźwięku porównując z ładowarką. Możesz spróbować 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Zaletą optyka jest to że przez kabel nie przenikają zakłócenia z zasilania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Czyli skórka nie warta wyprawki. Dobrze, że mi ktoś to wytłumaczył. 😁 Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Dla zabawy zawsze można. Na forum overclokerskim ktoś podkręcał kalkulator . Najwyraźniej miał z tego sporą zabawę. Jeśli chcesz podłączać po analogu , to może to jest dobra droga ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Ale to co pisze @MariuszZ to jest najlepszy test. Podłączyć pod powerbank 👍 Ja tego Audio mam podłączonego pod streamer pod port USB a 2 Chromecasty po HDMI (video) mam podpięte pod telewizory pod USB. Włączają się jak włączę TV. Nie kombinowałem z zasilaniem bo to według mnie tak jak @MobyDick powiedział podkręcanie kalkulatora. Ale może się mylę, może ktoś usłyszy różnice ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 36 minut temu, Inferno napisał: Ale to co pisze @MariuszZ to jest najlepszy test. Podłączyć pod powerbank Jakie napięcie ma cela w power banku? Jakiego napięcia wymaga urządzenie ? co jest pomiędzy celą a wyjściem zasilającym power banku ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 W powerbanku jest zwykle układ scalony, będący przetwornicą napięciową DC/DC. Zwykle napięcie jest najpierw podnoszone, aby przejść przez stabilizator napięcia. Zaletą w stosunku do zasilania sieciowego jest brak zakłóceń z sieci i pętli masy. Nie działa to jak zasilanie akumulatorowe, ale zwykle działa zupełnie ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Jak bawimy się w purystów "zasilania".. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Zasilacze wtyczkowe bywają bardzo różnej jakości. Nawet pomiędzy dwoma w dość podobnej cenie może być bardzo duża różnica. Często znacznie większa niz pomiędzy dobrym zasilaczem tego typu a drogim zasilaczem do celów audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 @Fafniak ja purystą nie jestem i to napisałem powyżej, tak pomyślałem że prawie każdy ma powerbank w domu a Chromecast nie pobiera go zbyt wiele to można przetestować jak ktoś ma potrzebę. Nie kupując ani nie konstruując specjalnie 5V ogniwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 W sumie chromecast chyba nie ma dużego zapotrzebowania na prąd, ziemniak dałby radę zasilić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 No nie aż tak. Potrzeba mu kilka dziesiątych ampera. Zasilacz z którym jest sprzedawany ma 5V/1A . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 A skąd zaczerpnięte informacje o spodziewanej w późniejszym terminie aktualizacji do MQA?Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 O tego jeszcze nie słyszałem, ktoś tak pisał ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 O tego jeszcze nie słyszałem, ktoś tak pisał ?O ile pamiętam to MobyDickWysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Popatrzyłem, faktycznie było MQA w TIDAL ale nie słyszałem żeby to przetwarzał ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts