wfmsiekierka Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 Trochę się pogubiłem. Może zapytam w skrócie: czy Chromecast audio pozwoli odtwarzać pliki hi-res z Tidal HI-FI? Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 Powinien odtworzyć każdy plik jaki będzie obsługiwało jego oprogramowanie, jednak na wyjściu może on mieć maksymalnie parametry 24bit/96kHz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 Ja myślę, że są dwa rodzaje Tidal MQA - 96 oraz 192kHz. Tak widzę teraz w Roon. Ten Star Wars wyżej jest MQA 192kHz a na przykład inny album Kari Bremnes - Det Vi Har - MQA jest 96kHz. 4 minuty temu, wfmsiekierka napisał: czy Chromecast audio pozwoli odtwarzać pliki hi-res z Tidal HI-FI? Tak, Chromecast pozwala na odtwarzanie plików do 24/96. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 (edytowany) To i tak jeden ciort bo wzmacniacz mi ogranicza do 44 w chromecast'cie audio, a z TV po koaksjalu chromecast 3 mam 48. Ale jakość i tak bardzo dobra, gdyby nie patrzyć na liczby... Edytowano 26 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 (edytowany) 17 minut temu, wfmsiekierka napisał: Trochę się pogubiłem. Może zapytam w skrócie: czy Chromecast audio pozwoli odtwarzać pliki hi-res z Tidal HI-FI? Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka 13 minut temu, MobyDick napisał: Powinien odtworzyć każdy plik jaki będzie obsługiwało jego oprogramowanie, jednak na wyjściu może on mieć maksymalnie parametry 24bit/96kHz. Zgoda. Sęk w tym, że aplikacja Tidal np. na Androida nie przesyła przez Chromecast jakości Master, z założenia. Tak jak pisałem kilka postów wcześniej, trzeba użyć jakiegoś softu pomiędzy. Jest to po prostu ograniczenie samego Tidala, a nie technologii czy urządzeń Chromecast jako takich. Edytowano 26 grudnia 2019 przez Piotrek Pszczoła 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 A co powiecie na to. Patrząc na cyferki teoretyczne jest lepsze Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka https://mp3store.pl/odtwarzacze-audio/odtwarzacze-strumieniowe-sieciowestreamery/ieast/2016391062206120539/6970504260016/ieast-audiocast-m5-24bit-odtwarzacz-sieciowy-basic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 To są parametry iEAST Audiocast M5 który ma wyłącznie wyjście analogowe jack. Wyglądem przypomina Chromecasta od Google. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 Zgoda. Sęk w tym, że aplikacja Tidal np. na Androida nie przesyła przez Chromecast jakości Master, z założenia. Tak jak pisałem kilka postów wcześniej, trzeba użyć jakiegoś softu pomiędzy. Jest to po prostu ograniczenie samego Tidala, a nie technologii czy urządzeń Chromecast jako takich.Rozumiem że jak włączę album MQA to obecnie parametry ale otrzymam jakość bezstratną? Bo w gruncie rzeczy na tym mi zależyWysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 14 minut temu, 1Ender napisał: To i tak jeden ciort bo wzmacniacz mi ogranicza do 44 w chromecast'cie audio, a z TV po koaksjalu chromecast 3 mam 48. Ale jakość i tak bardzo dobra, gdyby nie patrzyć na liczby... I to jest słuszna konstatacja Ja przeszedłem że Spotifaja na Tidala właśnie ze względu na różnicę jaka wniósł HiFi, a taką jakość CD Chromecast łyka bez żadnego problemu W sumie dość spora dyskusja się tu wywiązała o te cyferki, więc widać że temat jest ciekawy mimo wszystko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 1 minutę temu, wfmsiekierka napisał: Rozumiem że jak włączę album MQA to obecnie parametry ale otrzymam jakość bezstratną? Bo w gruncie rzeczy na tym mi zależy MQA z założenia jest stratne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 1 minutę temu, wfmsiekierka napisał: Rozumiem że jak włączę album MQA to obecnie parametry ale otrzymam jakość bezstratną? Bo w gruncie rzeczy na tym mi zależy Według mnie tak, powinieneś dostać co najmniej jakość CD, czyli 16/44.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 To są parametry iEAST Audiocast M5 który ma wyłącznie wyjście analogowe jack. Wyglądem przypomina Chromecasta od Google.Czyli do słuchania muzyki w torze słuchawkowy można to podłączyć jedynie do urządzeń z wejściem jack 3,5mm? np. ifi audio Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 iEAST Audiocast M5 ma wyjście w postaci analogowego gniazda jack bez możliwości wyprowadzenia jakiegokolwiek sygnału cyfrowego. To niema związku z tym czym będzie zakończona druga strona przewodu. Nie ogranicza to w żaden sposób podłączenia wyłącznie do standardu jack. Kabel może być zakończony z drugiej strony np. 2 x RCA , DIN lub czymkolwiek innym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 Czyli różni się tylko tym że nie wspiera łącza TOSLINK?(sorry za takie pytania,ale nie jestem biegły w temacie a chcę kupić to co będzie lepsze z tych dwóch ) Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Czyli to inne urządzenie, od innego producenta , wyglądające podobnie, służące do podobnego zastosowania, o innej funkcjonalności. Na oko można je wziąć za to samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 Chciałem się zapytać o obsługę i jakość Dezera. Czy jakość jest dobra? Bardziej jak Tidal Master, czy bardziej jak Spofity? Jak z obsługą w chromecast'cie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 (edytowany) Wykupiłem Deezera i jakość dźwięku jest bardzo kontrowersyjna... Chyba czas wrócić do Tidala.. Edytowano 23 stycznia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel102bart Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Witam! Dużo tych opcji i ja już się zaczytujac zakręciłem. Podpowiedzcie: na smartfonie odpalam aplikację Tidal. Wybieram urządzenie na które wysyłam obraz i dźwięk: telewizor. Telewizor mam podpiety optykiem do amplitunera kina domowego Marantz ma którym słucham muzyki ustawiając go na stereo. Czy to jest bardzo znieksztalcajace dźwięk połączenie? Wersja Tidal Premium w ogóle będzie do odczucia czy nie mam co kombinować normalna wystarczy? Z góry dzieki Przed chwilą, pawel102bart napisał: Witam! Dużo tych opcji i ja już się zaczytujac zakręciłem. Podpowiedzcie: na smartfonie odpalam aplikację Tidal. Wybieram urządzenie na które wysyłam obraz i dźwięk: telewizor. Telewizor mam podpiety optykiem do amplitunera kina domowego Marantz ma którym słucham muzyki ustawiając go na stereo. Czy to jest bardzo znieksztalcajace dźwięk połączenie? Wersja Tidal Premium w ogóle będzie do odczucia czy nie mam co kombinować normalna wystarczy? Z góry dzieki Dodam że oba urządzenia są na jednym wi-fi i tym się łączą nie przez bluetooth Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 31 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 (edytowany) @pawel102bart Który z chromecastów masz? Tidal Master HiFi. Pliki wysokiej rozdzielczości. Ampli KD, nie specjalnie do muzyki. Na stronie 5 post #118 masz opisane sposoby połączeń różnych chromecastów i rodzaje przewodów. Pozdrawiam Edytowano 31 stycznia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Olczykowski Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 (edytowany) Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w kwestii przez co lepiej puszczać muzykę, w który przypadku jakość będzie najlepsza ? Mam CXA80 i moduł BT czy warto BT zamienić na chromcasta audio ? Jeżeli tak to kwestia połączenia Optykiem czy Jack 3,5 na x2 RCA ? Z góry dzięki za pomoc Edytowano 31 stycznia 2020 przez Jakub Olczykowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Na pewno lepiej użyć Chromecast Audio niż moduł bluetooth podłączony wyjściem analogowym, jeśli chodzi o dźwięk. Chromecast ma też znacznie większe możliwości. Jednak są też kwestie sprowadzające się do łatwiejszego podłączania się urządzeń które nie mają dostępu do sieci wi-fi, gdzie bluetooth może mieć wtedy przewagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Olczykowski Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Ok. Została kwestia Chromecast przez optyka czy RCA ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Ja nie słyszałem istotnej różnicy dałem więc teoretycznie lepsze połączenie czyli optykiem. W amplitunerze mam DACa na Wolfsonie więc trochę poważniej to wygląda niż DAC wbudowany w chromecast. Poza tym każde poruszenie chromecastem podczas podłączenia zwykłym żółtym jackiem wywoływało trzaski w głośnikach, nie było zbyt dobrego pewnego styku na linii jack-gniazdo. Po połączeniu Toslinkiem oczywiście nie ma tego problemu. Druga kwestia po co ruszać chromecastem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel102bart Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 4 godziny temu, 1Ender napisał: @pawel102bart Który z chromecastów masz? Tidal Master HiFi. Pliki wysokiej rozdzielczości. Ampli KD, nie specjalnie do muzyki. Na stronie 5 post #118 masz opisane sposoby połączeń różnych chromecastów i rodzaje przewodów. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Zwykle ludzie słyszą dużą różnicę na korzyść wyjścia cyfrowego. Wyjście analogowe jest chyba głównie przewidziane do sprzętu w którym brak jest możliwości innego podłączenia np. sprzęt przenośny, głośnik w kuchni. Zapewne tam gdzie jest wejście cyfrowe lecz jakość DAC-a jest podobna do tego wbudowanego w Chromecast lub niższa, wtedy można poprzestać na wyjściu analogowym. Wszystko zależy od sprzętu i możliwości naszej percepcji słuchowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts