Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ja myślę, że są dwa rodzaje Tidal MQA - 96 oraz 192kHz.  Tak widzę teraz w Roon.

Ten Star Wars wyżej jest MQA 192kHz a na przykład inny album Kari Bremnes - Det Vi Har - MQA jest 96kHz. 

4 minuty temu, wfmsiekierka napisał:

czy Chromecast audio pozwoli odtwarzać pliki hi-res z Tidal HI-FI?

Tak, Chromecast pozwala na odtwarzanie plików do 24/96. 

Napisano (edytowany)

To i tak jeden ciort bo wzmacniacz mi ogranicza do 44 w chromecast'cie audio, a z TV po koaksjalu chromecast 3 mam 48. Ale jakość i tak bardzo dobra, gdyby nie patrzyć na liczby... 

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)
17 minut temu, wfmsiekierka napisał:

Trochę się pogubiłem. Może zapytam w skrócie: czy Chromecast audio pozwoli odtwarzać pliki hi-res z Tidal HI-FI?

Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka

13 minut temu, MobyDick napisał:

Powinien odtworzyć każdy plik jaki będzie obsługiwało jego oprogramowanie, jednak na wyjściu może on mieć maksymalnie parametry 24bit/96kHz.

Zgoda.

Sęk w tym, że aplikacja Tidal np. na Androida nie przesyła przez Chromecast jakości Master, z założenia. Tak jak pisałem kilka postów wcześniej, trzeba użyć jakiegoś softu pomiędzy. Jest to po prostu ograniczenie samego Tidala, a nie technologii czy urządzeń Chromecast jako takich.

Edytowano przez Piotrek Pszczoła
Napisano
Zgoda.
Sęk w tym, że aplikacja Tidal np. na Androida nie przesyła przez Chromecast jakości Master, z założenia. Tak jak pisałem kilka postów wcześniej, trzeba użyć jakiegoś softu pomiędzy. Jest to po prostu ograniczenie samego Tidala, a nie technologii czy urządzeń Chromecast jako takich.
Rozumiem że jak włączę album MQA to obecnie parametry ale otrzymam jakość bezstratną? Bo w gruncie rzeczy na tym mi zależy

Napisano
14 minut temu, 1Ender napisał:

To i tak jeden ciort bo wzmacniacz mi ogranicza do 44 w chromecast'cie audio, a z TV po koaksjalu chromecast 3 mam 48. Ale jakość i tak bardzo dobra, gdyby nie patrzyć na liczby... 

I to jest słuszna konstatacja :)

Ja przeszedłem że Spotifaja na Tidala właśnie ze względu na różnicę jaka wniósł HiFi, a taką jakość CD Chromecast łyka bez żadnego problemu :)

W sumie dość spora dyskusja się tu wywiązała o te cyferki, więc widać że temat jest ciekawy mimo wszystko

Napisano
To są parametry iEAST Audiocast M5 który ma wyłącznie wyjście analogowe jack. Wyglądem przypomina Chromecasta od Google.
Czyli do słuchania muzyki w torze słuchawkowy można to podłączyć jedynie do urządzeń z wejściem jack 3,5mm? np. ifi audio

Napisano

iEAST Audiocast M5 ma wyjście w postaci analogowego gniazda jack bez możliwości wyprowadzenia jakiegokolwiek sygnału cyfrowego. To niema związku z tym czym będzie zakończona druga strona przewodu. Nie ogranicza to w żaden sposób podłączenia wyłącznie do standardu jack. Kabel może być zakończony z drugiej strony np. 2 x RCA , DIN lub czymkolwiek innym.

• 4 weeks later...
Napisano

Witam! Dużo tych opcji i ja już się zaczytujac zakręciłem. Podpowiedzcie:  na smartfonie odpalam aplikację Tidal. Wybieram urządzenie na które wysyłam obraz i dźwięk: telewizor. Telewizor mam podpiety optykiem do amplitunera kina domowego Marantz ma którym słucham muzyki ustawiając go na stereo. Czy to jest bardzo znieksztalcajace dźwięk połączenie? Wersja Tidal Premium w ogóle będzie do odczucia czy nie mam co kombinować normalna wystarczy? Z góry dzieki

Screenshot_20200130-091556_TIDAL.jpg

Przed chwilą, pawel102bart napisał:

Witam! Dużo tych opcji i ja już się zaczytujac zakręciłem. Podpowiedzcie:  na smartfonie odpalam aplikację Tidal. Wybieram urządzenie na które wysyłam obraz i dźwięk: telewizor. Telewizor mam podpiety optykiem do amplitunera kina domowego Marantz ma którym słucham muzyki ustawiając go na stereo. Czy to jest bardzo znieksztalcajace dźwięk połączenie? Wersja Tidal Premium w ogóle będzie do odczucia czy nie mam co kombinować normalna wystarczy? Z góry dzieki

Screenshot_20200130-091556_TIDAL.jpg

Dodam że oba urządzenia są na jednym wi-fi i tym się łączą nie przez bluetooth

Napisano (edytowany)

@pawel102bart

Który z chromecastów masz? 

Tidal Master HiFi. Pliki wysokiej rozdzielczości. Ampli KD, nie specjalnie do muzyki. 

Na stronie 5 post #118 masz opisane sposoby połączeń różnych chromecastów i rodzaje przewodów. 

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w kwestii przez co lepiej puszczać muzykę, w który przypadku jakość będzie najlepsza ?

Mam CXA80 i moduł BT czy warto BT zamienić na chromcasta audio ?

Jeżeli tak to kwestia połączenia Optykiem czy Jack 3,5 na x2 RCA ?

Z góry dzięki za pomoc

Edytowano przez Jakub Olczykowski
Napisano

Na pewno lepiej użyć Chromecast Audio niż moduł bluetooth podłączony wyjściem analogowym, jeśli chodzi o dźwięk. Chromecast ma też znacznie większe możliwości. Jednak są też kwestie sprowadzające się do łatwiejszego podłączania się urządzeń które nie mają dostępu do sieci wi-fi, gdzie bluetooth może mieć wtedy przewagę.

Napisano

Ja nie słyszałem istotnej różnicy dałem więc teoretycznie lepsze połączenie czyli optykiem. W amplitunerze mam DACa na Wolfsonie więc trochę poważniej to wygląda niż DAC wbudowany w chromecast. Poza tym każde poruszenie chromecastem podczas podłączenia zwykłym żółtym jackiem wywoływało trzaski w głośnikach, nie było zbyt dobrego pewnego styku na linii jack-gniazdo. Po połączeniu Toslinkiem oczywiście nie ma tego problemu. Druga kwestia po co ruszać chromecastem :) 

Napisano

Zwykle ludzie słyszą dużą różnicę na korzyść wyjścia cyfrowego. Wyjście analogowe jest chyba głównie przewidziane do sprzętu w którym brak jest możliwości innego podłączenia np. sprzęt przenośny, głośnik w kuchni. Zapewne tam gdzie jest wejście cyfrowe lecz jakość DAC-a jest podobna do tego wbudowanego w Chromecast lub niższa, wtedy można poprzestać na wyjściu analogowym. Wszystko zależy od sprzętu i możliwości naszej percepcji słuchowej.