Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam!

Tak jak w temacie planuje w najbliższym czasie kupić pierwszy gramofon. Mój budżet to około 1200zł. Z racji że jedyny sprzęt jaki posiadam to Panasonic SC-HT520 (go również będę chciał wymienić ale kiedy indziej ) zależy mi aby gramofon posiadał wbudowany przedwzmacniacz. Myślałem o AudioTechnica AT-LP120. Czy w tym przedziale cenowym znajdę lepszy sprzęt? Gramofony mogą być również używane.

Napisano

Audio Technics albo pro ject. Tyle. Najlepszy możliwy w tej cenie. To u nas Polaków a na forum toj iż standard. Nie ma takiego czegoś. Ważne żebyś kupił producenta który się na tym zna. I tyle. 

Piotr

Napisano
41 minut temu, S4Home napisał:

To u nas Polaków a na forum toj iż standard. Nie ma takiego czegoś.

w sensie że o co chodzi?

@stachup

Nie chodzi o to że chcę odstraszyć Ciebie od zakupu.

Ale muisz zdawać sobie sprawę że wydać kasę na gramofon to najprostsza sprawa, tyle że wydatki nie kończą się na jego zakupie. I nie chodzi mi o płyty.

To kwestia myjki - bo płyty nawet te nowe trzeba umyc bo się elektryzują koszmarnie.

Tania podstawowa wkładka ...

Polecam wejśc na winyl.net i poczytać jak najwięcej

Tym bardziej ze jest tam też giełda....

Napisano

Witaj,

bezpiecznym, prosty zakupem będzie wspomniany przez Ciebie gramofon Audio-Technica AT-LP120USBHC. To dobre, proste w obsłudze i gotowe do uruchomienia natychmiast po wyjęciu z pudełka. Gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy.

Natomiast jako alternatywa znacznie lepsza, niestety troszeczkę droższa, zaproponowałbym Ci brytyjski gramofon Rega Planar 1. To klasyczny, bardzo dobry manual, gramofon który możesz w przyszłości zupgradować. Dochodzi jeszcze zakup przedwzmacniacza gramofonowego, ale nawet wybór najtańszych propozycji będzie lepszy, niż korzystanie z tego wbudowanego w A-T. Pomyśl.

Aha, dobrą konkurencją A-T jest gramofon Pro-Ject Primary Phono USB OM5e, ewentualnie model trochę droższy, ale wyraźnie lepszy także z wbudowanym przedwzmacniaczem Pro-Ject Essential III Phono.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania oraz fachową pomoc w doborze odpowiedniego systemu a także indywidualną wycenę dla forumowicza. W większości gramofonów w prezencie dokładamy ciekawy album LP, bez niego też będzie u nas taniej.