Mariusz Sanecki Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 (edytowany) Cześć, Który polecacie kupić? https://www.q21.pl/pioneer-nc-50dab-heco-aurora-300.html czy https://www.tophifi.pl/systemy-mini-152/systemy-mini/yamaha-mcr-n670d-debut-2-0-b6-2.html Po wielu lekturach recenzji, opinii m.in. tu na forum zdecydowałem się wybrać jeden z tych dwóch zestawów. Który polecacie do muzyki elektronicznej (trance, house, filmowa muzyka) + pop/rock. Muzyka nie będzie przesadnie głośno słuchana, bo mieszkam w bloku. Czasem jak żony nie będzie to przykręce gałkę mocniej, ale na ogół będą to średnie i ciche odsłuchy. Edytowano 15 stycznia 2019 przez Mariusz Sanecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Nic nie stwierdzimy, bo to Twoje uszy muszą zweryfikować który zestaw będzie dla Ciebie lepszy. Wypożycz I sprawdź. Napisz jaki duży masz pokój. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Sanecki Napisano 15 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 (edytowany) Ok. 18m kw. Salon kształt prostokąta z aneksem kuchennym będzie niecałe 24m kw na dłuższej ścianie będą stały monitory. Czyli dzwiek będzie płynął po krótszej linii, głębokość salonu jakieś 3.5m szerokosc 5.5m kuchnia z prawej strony patrząc w stronę monitorow. Kuchnia 2x2.3m Edytowano 15 stycznia 2019 przez Mariusz Sanecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 https://www.tophifi.pl/systemy-mini-152/systemy-mini/yamaha-pianocraft-mcr-n670-elac-debut-2-0-b6-2.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Moim zdaniem najlepiej brzmiący zestaw u nas w podobnym budżecie to NAD C338 + B&W 685 S2, nazywamy go killerem Pianocraftów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Mamy obydwa zestawy, tak więc serdecznie zapraszam na odsłuchy. Pomieszczenie ma ponad 20m2, dlatego moim zdaniem wyższa moc szczególnie kolumn w systemie Pioneer z Heco będzie przeważała w Twoim systemie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Ja bym wstawił podlogówki. I to konkretne. I do tego wzmacniacz minimum 70W przy 8 omach. Mocniejszy byłby jeszcze lepszy ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Sanecki Napisano 15 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 37 minut temu, Q21 napisał: Mamy obydwa zestawy, tak więc serdecznie zapraszam na odsłuchy. Pomieszczenie ma ponad 20m2, dlatego moim zdaniem wyższa moc szczególnie kolumn w systemie Pioneer z Heco będzie przeważała w Twoim systemie. Wyślę zapytanie o cenę Yamahy z Elac na priva 1 godzinę temu, 1Ender napisał: Ja bym wstawił podlogówki. I to konkretne. I do tego wzmacniacz minimum 70W przy 8 omach. Mocniejszy byłby jeszcze lepszy ? Pozdrawiam Nie potrzebuje takiej mocy poza tym podlogowki zagracilyby pokój. A mam taką piękna półkę idealna ma monitorki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Ost Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 3 godziny temu, Mariusz Sanecki napisał: Wyślę zapytanie o cenę Yamahy z Elac na priva Nie potrzebuje takiej mocy poza tym podlogowki zagracilyby pokój. A mam taką piękna półkę idealna ma monitorki Swoja drogą to czy monitory zagraja tak samo dobrze na półce jak na porządnych statywach? Bo jak rozważysz kolumny podlogowe vs monitory na statywach to wyjdzke mniej wiecej tyle samo miejsca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Sanecki Napisano 15 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 No tak ale ja nie mam tego miejsca na podłodze bo niemal całej szerokości ściany stoją meble, więc monitory będą stały na 40 cm szafce. Jedynie co mogę tu zrobic to wybrać monitory z przednim bass reflexem a elac idealnie się wpisują w te wymogi heco 300 aurora może mieć problem w bliskim kontakcie ze ścianą. Jeszcze rozważalem indiana Line tesi 261, bsssreflex przód ale debut b6 2.0 maja korzystniejsze opinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Ja mam Mission QX2 na komodzie o szerokości 45 cm , monitory z basreflexem z tyłu. I gra bardzo fajnie, przestrzennie, bas nie dudni. Wszystko zależy od kolumn. Proponuje posłuchac kilku w docelowym miejscu - inaczej tego nie rozkminisz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 15 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2019 Tutaj jest kilka możliwości, ale jedna z najciekawszych to Piano 670 + B&W 685 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 Z ciężkim sercem mowie zestaw numer 2. 6 godzin temu, Miras23 napisał: Tutaj jest kilka możliwości, ale jedna z najciekawszych to Piano 670 + B&W 685 Jesteś pewien? Słuchałeś tego dłużej niż 2 godziny? Nie wydaje ci się to ostre? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Sanecki Napisano 16 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 (edytowany) 44 minuty temu, S4Home napisał: Z ciężkim sercem mowie zestaw numer 2. Dlaczego z ciężkim? 8 godzin temu, Inferno napisał: Ja mam Mission QX2 na komodzie o szerokości 45 cm , monitory z basreflexem z tyłu. I gra bardzo fajnie, przestrzennie, bas nie dudni. Wszystko zależy od kolumn. Proponuje posłuchac kilku w docelowym miejscu - inaczej tego nie rozkminisz ? OK a masz to sparowane z Yamaha n670d czy czymś większym? Jaka charakterystykę brzmienia maja te monitorki? W porównaniu do elac ów jak wypadają? Są widzę w zestawach z PianoCraftem. Muszę przyznać, że za****cie wyglądają, a jak grają? Edytowano 16 stycznia 2019 przez Mariusz Sanecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 @Mariusz Sanecki grają fajnie, bardzo miękki bas, nisko schodzący bardzo fajna przestrzeń i wysokotonowiec bardzo dobry i szczegółowy. Dla mnie super. Gra z Regą Brio i według mnie to para idealna. Polecam posłuchac takiego zestawienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Sanecki Napisano 16 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 (edytowany) A z Pianocraftem n670d? Czy ten zestaw nie ma startu do nich? Nie napędzi ich? W necie są zestawy missiona qx2 i yamaha n670d za 4200. Co myślicie na ten temat? Edytowano 16 stycznia 2019 przez Mariusz Sanecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 @Mariusz Sanecki Moja Rega chyba nie jest jakimś mocarzem i daje sobie z nimi radę. A same kolumny kupiłem za dobrą cenę. Cały zestaw Rega, Mission, Chromecast Audio kosztował 5000 gra w pokojuokoło 17-18m2 brzmi naprawdę dobrze. Jak coś mogę dać namiary na sklep gdzie je kupowałem na priva. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Sanecki Napisano 16 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 36 minut temu, Inferno napisał: @Mariusz Sanecki Moja Rega chyba nie jest jakimś mocarzem i daje sobie z nimi radę. A same kolumny kupiłem za dobrą cenę. Cały zestaw Rega, Mission, Chromecast Audio kosztował 5000 gra w pokojuokoło 17-18m2 brzmi naprawdę dobrze. Jak coś mogę dać namiary na sklep gdzie je kupowałem na priva. One nie muszą stać daleko od ściany? Jak ten bass reflex się sprawuje? U mnie max to 20 cm półka ma 50 cm głębokości i dosunieta jest do ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 @Mariusz Sanecki tam w porcie basreflexu nie ma dziury tylko gąbka która bardzo fajnie rozprasza. Jak przystawisz dłoń do portu to nie poczujesz tego charakterystycznego podmuchu powietrza. Oczywiście czuć ale bardzo słabiutko nawet jak grają głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 @Inferno gąbki należałoby wyciągnąć i posłuchać jak grają bez. A są bo wielu producentów dodaje do swoich produktów. Zrób eksperyment i sprawdź czy lepiej bez, czy z zatkana dziurą. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 @1Ender to nie są gąbki które zaślepiają otwór basowy od zezwnatrz tylko wbudowane w konstrukcje kolumny. Ich się nie wyciąga. Wiem o czym mówisz ale to nie te kolumny stary. Żeby to wyciągnąć to musiałbym chyba wykręcić głośnik średnio-niskotonowy ? Niektóre kolumny są tak zbudowane i tyle.. widziałem to już w wielu paczkach, czasem kratka rozpraszająca czasem gąbka. Mylisz zatyczki basreflexu z wewnętrznym wytłumieniem kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Dnia 16.01.2019 o 07:52, S4Home napisał: Z ciężkim sercem mowie zestaw numer 2. Jesteś pewien? Słuchałeś tego dłużej niż 2 godziny? Nie wydaje ci się to ostre? Wiesz co, Nie jest to ciemne, ani neutralne połączenie. Jest lekko rozjaśnione. Pisałem to w kontekście ogółu, że jest to całkiem dobre zestawie, z myślą o ludziach którzy chcą osiągnąć przyzwoity dźwięk, przesiadając się tym samym z pierdziawek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Wczoraj sam zwariowałem bo top HiFi napisało o dobieraniu RN602 do Bowersa że to zły pomysł Czytam i nie mogę dowierzać oczom. Myślę CO???? Nie no ktoś pił i pisze N670 nie gra przecież lepiej od RN602. A więc tu też średnio. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts