sthEn Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Dzień dobry, planuję w najbliższym czasie kupić stary zestaw Technicsa do salonu (wzmaczniacz + tuner + ewentualnie korektor). Przyznam, że w dużej części chodzi o kwestie wizualne, ponieważ kocham ten styl. Przykłady: Technics SU-7100 + ST-7300 Technics SU-8022 + SH-8010 + ST-8011 Technics SU-Z2 + ST-Z1L itp. itd. Całość w salonie ~20m2, telewizor podwieszony, kolumny na szafce RTV, raczej przy ścianie. Chciałbym to wszystko mieć podłączone zarówno do TV, jak i do komputera, który będzie na stałe albo w szafce RTV albo obok niej. Jakie kolumny dokupić do takiego zestawu, żeby miało to ręce i nogi, i jednocześnie nie kosztowało fortuny? Nie jestem audiofilem, planuję na kolumny przeznaczyć do 1000zł. Na dzień dzisiejszy od dawna korzystam z padła komputerowego 2.1 Logitech Z3 (kiedyś myślałem, że to gra dobrze, no cóż...). Głównie filmy z komputera + netflix, telewizja raczej mnie nie interesuje. Sporadycznie gry i muzyka (raczej elektroniczna, dnb / dubstep). Lubię basy (nie dudniące, ale jak w Szeregowcu Ryanie są wybuchy, to chciałbym je również poczuć). Układ salonu w dużym uproszczeniu w załączniku. Czerwone to oczywiście planowane miejsce postawienia kolumien. Po prawej znajduje się okno/balkon. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Daniel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Stary ranking w załączniku. W jakimś stopniu można bazować i porównać z opiniami w Sieci. Ranking_sprzętu.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 17 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 (edytowany) Dodam, że kolumny mogą być nowe, jeżeli warto. Tutaj nie upieram się na "legendy" Za ranking dziękuję, posprawdzam. Aczkolwiek już widzę, że ceny w nim zawarte MOCNO różnią się ze stanem aktualnym Edytowano 17 stycznia 2019 przez sthEn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Do 1000 zł to też poluj na używane kolumny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 17 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 (edytowany) Czysto przykładowo, bo akurat u mnie w mieście: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-tannoy-mercury-m2-cherry-CID99-IDxI5j5.html https://www.olx.pl/oferta/kolumny-b-w-model-dm-303-CID99-IDuy9JB.html Warto się interesować? Trochę obawiam się rozmiaru. Edytowano 17 stycznia 2019 przez sthEn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Ja bym wziął te, od razu ze standami. Phonar monitor 900 zł https://allegro.pl/oferta/phonar-monitor-ii-s-oryginalne-standy-zobacz-7781027069 Świetne kolumny w niskiej jak na tę klasę cenie. Ciepłe, szczegółowe, dobra stereofonia, łatwe do napędzenia, mocny, ale zróżnicowany bas. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) Dzięki, ale jednak zmiana planów. Po długich i ciężkich negocjacjach z przełożoną (z żoną w sensie), udało się ustalić co następuje: 1. Po poczytaniu na temat wzmacniaczy chyba jednak uderzę w kierunku Harman Kardon HK980 zamiast starych Technicsów. 2. Kolumny jednak podłogowe, więc coś w tylu Roth Oli 30? EDIT. HK3770 bez gwarancji (biorę na klatę ryzyko) za ~1100zł to dobra opcja? Edytowano 18 stycznia 2019 przez sthEn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 @sthEn Kolego! Odsłuchy, odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy! Nie kupuj nic na "pałę". Masz możliwość posłuchać różnych modeli wzmacniaczy i kolumn kontaktując się z naszym kolegą forumowym @Pumpurek. Prowadzi komis używanego audio. Dostaniesz gwarancję, sprzęt sprawdzony, trochę drożej ale.. Masz możliwość późniejszej wymiany, zamiany na inny jak po odsłuchach domowych jak nie będziesz zadowolony z dźwięku. Jedyne co pokrywasz to koszt wysyłki. Ewentualnie dopłata różnicy jakbyś chciał coś lepiej grającego. Adres na stronę allegro.pl https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/sprzet-audio-dla-domu-11?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_DSA_Elektronika_RTV_AGD&ev_adgr=11 - Sprzęt audio dla domu&gclid=Cj0KCQiAj4biBRC-ARIsAA4WaFjJd_Jh8PxK0c4rsTFfVUnlZsfZEVKjGA8Uluaec-CRgGdDv5e8bQMaAurQEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&order=dd&bmatch=baseline-n-ele-1-5-1130 Klikając na "o sprzedającym" w dowolnej aukcji, poniżej masz dane kontaktowe. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 O tym samym pomyślałem właśnie. Im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie. Bez odsłuchu się nie da. Zwłaszcza, że planowany budżet już wzrósł z 1000-1500 na <4000. Jednak umiem z żoną negocjować. Na ten moment chyba temat do zamknięcia, bo aktualny cel mocno się rozjechał z pytaniem z początku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Poproś Moderacje o zmianę tytułu i po sprawie. Pisz dalej w tym temacie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) Ok, problem mam jednak taki, że dostałem pozwolenie na jeden (i tylko jeden) konkretny model kolumn. WHARFEDALE DIAMOND 230/240 WHITE https://allegro.pl/oferta/wharfedale-diamond-230-kable-gratis-raty-0-7169421629 https://allegro.pl/oferta/kolumny-wharfedale-diamond-240-white-raty-20x0-7090833230 Inne nie wchodzą w grę, tylko te jej się podobają i pasują do mebli, i albo te albo żadne. Nie powiem, wizualnie również się w nich zakochałem, jednak z przetestowaniem w Trójmieście będę miał problem. Ewentualne odsyłanie takich gabarytów średnio mi się uśmiecha. Planowałem odsłuchać poniższe, jednak bez kolumn to i tak pupa YAMAHA R-N602 ONKYO TX-8250 HARMAN/KARDON HK 3770 Edytowano 18 stycznia 2019 przez sthEn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Jest więcej modeli białych kolumn-o ile Twojej żonie właśnie na kolorze zależy... Pozdrawiam PS. Temat wątku został zmieniony na prośbę autora :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Wytłumacz żonie że kupowanie sprzętu tylko dla wyglądu,nie tędy droga,to nieobraz,to jak kupić Porsche z silnikiem fiata.Wygląd okej,kolumna musi się też podobać,ale przede wszystkim odsłuch,kolumn się słucha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Święte słowa. Ale niektóre kobiety tego nie rozumią. Dobrze że takich nie znam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) Dlatego Kocham swoją żonę,za zrozumienie(i nie tylko),jak to Ona twierdzi,jeżeli to Ci się podoba i sprawia mi radość to nie robi problemów,podwarunkiem że nas na to stać. Moja rada zanim wywalicie w ciemno 4000,wybierzcie się na odsłuch, weźcie ulubione kawałki i sprawdź czy słyszycie różnice w danym sprzęcie. Edytowano 18 stycznia 2019 przez maverick2005 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Mam te komentarze rozumieć jako: 1. Nie kupuj ich, to gówna2. Nie kupuj ich w ciemno, aczkolwiek mogą być dobre ? Jeżeli 2, to mogę zamówić, przetestować w Trójmieście z danym wzmacniaczem i najwyżej oddać. Jeżeli 1 to zrozumiem i przemówię jej do rozsądku i namówić na Aurory 700 czy coś tej klasy (tu pewnie łatwiej będzie je gdzieś w Trójmieście przetestować) Nie będę odsłuchiwał też w nieskończoność, muszę sprawdzić coś wcześniej wybranego i w konkretnym budżecie. Chce na razie wiedzieć czy te Diamondy 240 już od razu wykreślić, czy dopisać do listy potencjalnych kandydatów. P.S. Tu nie chodzi tylko o kolor, a o całokształt. Nawet wymiar, maskownice i podstawka "idealne" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 19 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2019 Dnia 18.01.2019 o 17:32, sthEn napisał: 1.Nie, nie nazwał bym tych kolumn gównem. 2.Tak, nie kupuj w ciemno, jeżeli Ci się podobają to zamów i posłuchaj. Nikt Ci niekarze odsłuchiwać w nieskończoność,ale warto jeżeli masz w pobliżu jakiś sklep audio wybrać się i poświęcić jeden dzień na odsłuch,sprawdzić kilka zestawów i wtedy opcja druga,moim zdaniem najlepsza, wypożyczenie sprzętu do domu i sprawdzenie na miejscu,bo z akustyką też różnie bywa. Od siebie w podobnym budżecie polecę jeszcze: Magnat Shadow 207 Polk Audio s50/s55 Melodika BL40 MK3 Monitor Audio Monitor 300 Heco Aurora 700 Sklepów w Trójmieście trochę jest,ja tu nie widzę problemów z odsłuchem: Gdynia:Kezard,Albatros Sopot: Premium Sound,Top Hi Fi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 20 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2019 W czwartek czeka mnie odsłuch między innymi Aurora 700.W sobotę jadę natomiast posłuchać jeszcze System Audio Saxo 50 (piękności).Coś więcej będę wiedział już na pewno po tym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dannon Napisano 20 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2019 4 godziny temu, sthEn napisał: System Audio Saxo 50 (piękności). To ładnie się budżet rozciągnął od 1tyś. do 6tyś. Powodzenia w szukaniu! Pamiętaj, dźwięk no1. I nie chodzi tu o bycie audiofilem, tylko żeby Cię dźwięk nie męczył, tylko relaksował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 20 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2019 Nie no Saxo używane będę słuchał, więc nie do końca wzrósł budżet do 6 tys Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2019 Zdecydowanie przychylam się do opcji 2 I kolega zaproponował Ci ciekawe modele kolumn. Postaraj się jak najwięcej posłuchać z nich. Jak najszybciej oraz w podobnych warunkach akustycznych. Finalnie jeśli możesz to zachęcam wziąć wybrane kolumny do domu na testy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Jestem po pierwszym odsłuchu. Amplituner: Onkyo TX-8270 (nie mieli niestety od reki Yamahy R-N602 do porównania). Zestawy:Dali Spektor 6Kef Q550Pylon Opal 23Polk Audio S55 Zdecydowane tak:Pylon i Dali Zdecydowane nie: Kef i Polk Jednogłośnie chyba z żoną stwierdziliśmy, że Opale 23 to jest mniej wiecej to, czego szukamy. Dali również ładne, jednak wydawały mi się aż zbyt szczegółowe na górze i brakowało im trochę niskich w porównaniu do Pylonów. Kef i Polk zdecydowane nie, za nisko grają. Jestem w szoku, że najtańsze wygrały.Jeszcze jutro jadę odsłuchać te System Audio Saxo 50, ale niestety nie będę miał tego Onkyo do porównania, wiec wrażenia mogą być całkiem z tyłka. Potwierdzam - bez odsłuchu ani rusz. Wizualnie Kef Q550 bralbym w ciemno, odrzuciłem je po 15 sekundach od włączenia. W przypadku Opali doplata 800zl za biały kolor mnie jednak zniechęca chyba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 30 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2019 W salonie już: System Audio Saxo 50Onkyo TX-8250QED Silver Anniversary XT Jest dobrze, od rana testuje wszystkie flaki, tajdale, spotifaje i powoli przyzwyczajamy się do nowego dźwięku Jeszcze mimo wszystko spróbuję wypożyczyć Yamahę R-N602, ale raczej wymiana nie będzie potrzebna Słuchając jazzu przypominają się koncerty, na które chodziłem jeszcze 10 lat temu. A ten Michael Jackson z flaców... Pierwszy film dopiero w piątek niestety, dziecko trzeba oddać do dziadków na noc, żeby w pełni skorzystać z nowego sprzętu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Za ile je wyhaczyłeś? Bo za 6k to bym Ci ekspozycyjne Minas Anory pożyczył No jednak klasa , dwie wyżej Chyba że muszą być takie wąskie? To sprawdź jeszcze Uni Fi od ELACa. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 31 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Kolumny za niecałą połowę ceny nowych wytargowałem, wiec szkoda było nie brać. 5-6k bym nie wydał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts