Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw stereo do salonu - co kupić i czy warto?

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

planuję w najbliższym czasie kupić stary zestaw Technicsa do salonu (wzmaczniacz + tuner + ewentualnie korektor). 

Przyznam, że w dużej części chodzi o kwestie wizualne, ponieważ kocham ten styl.

Przykłady:

Technics SU-7100 + ST-7300

Technics SU-8022 + SH-8010 + ST-8011

Technics SU-Z2 + ST-Z1L 

itp. itd.

Całość w salonie ~20m2, telewizor podwieszony, kolumny na szafce RTV, raczej przy ścianie.

Chciałbym to wszystko mieć podłączone zarówno do TV, jak i do komputera, który będzie na stałe albo w szafce RTV albo obok niej.

Jakie kolumny dokupić do takiego zestawu, żeby miało to ręce i nogi, i jednocześnie nie kosztowało fortuny?

Nie jestem audiofilem, planuję na kolumny przeznaczyć do 1000zł.

Na dzień dzisiejszy od dawna korzystam z padła komputerowego 2.1 Logitech Z3 (kiedyś myślałem, że to gra dobrze, no cóż...).

Głównie filmy z komputera + netflix, telewizja raczej mnie nie interesuje. Sporadycznie gry i muzyka (raczej elektroniczna, dnb / dubstep). 

Lubię basy (nie dudniące, ale jak w Szeregowcu Ryanie są wybuchy, to chciałbym je również poczuć).

Układ salonu w dużym uproszczeniu w załączniku. Czerwone to oczywiście planowane miejsce postawienia kolumien. Po prawej znajduje się okno/balkon.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Daniel

salon.png

Napisano (edytowany)

Dodam, że kolumny mogą być nowe, jeżeli warto. Tutaj nie upieram się na "legendy" :)

Za ranking dziękuję, posprawdzam. Aczkolwiek już widzę, że ceny w nim zawarte MOCNO różnią się ze stanem aktualnym :)

Edytowano przez sthEn
Napisano (edytowany)

Dzięki, ale jednak zmiana planów.

Po długich i ciężkich negocjacjach z przełożoną (z żoną w sensie), udało się ustalić co następuje:

1. Po poczytaniu na temat wzmacniaczy chyba jednak uderzę w kierunku Harman Kardon HK980 zamiast starych Technicsów.

2. Kolumny jednak podłogowe, więc coś w tylu Roth Oli 30?

EDIT.

HK3770 bez gwarancji (biorę na klatę ryzyko) za ~1100zł to dobra opcja? :)

Edytowano przez sthEn
Napisano

@sthEn

Kolego! Odsłuchy, odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy! Nie kupuj nic na "pałę". 

Masz możliwość posłuchać różnych modeli wzmacniaczy i kolumn kontaktując się z naszym kolegą forumowym @Pumpurek. Prowadzi komis używanego audio. Dostaniesz gwarancję, sprzęt sprawdzony, trochę drożej ale.. Masz możliwość późniejszej wymiany, zamiany na inny jak po odsłuchach domowych jak nie będziesz zadowolony z dźwięku. Jedyne co pokrywasz to koszt wysyłki. Ewentualnie dopłata różnicy jakbyś chciał coś lepiej grającego. 

Adres na stronę allegro.pl 

https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/sprzet-audio-dla-domu-11?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_DSA_Elektronika_RTV_AGD&ev_adgr=11 - Sprzęt audio dla domu&gclid=Cj0KCQiAj4biBRC-ARIsAA4WaFjJd_Jh8PxK0c4rsTFfVUnlZsfZEVKjGA8Uluaec-CRgGdDv5e8bQMaAurQEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&order=dd&bmatch=baseline-n-ele-1-5-1130

Klikając na "o sprzedającym" w dowolnej aukcji, poniżej masz dane kontaktowe. 

Pozdrawiam 

Napisano

O tym samym pomyślałem właśnie.

Im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie. Bez odsłuchu się nie da. Zwłaszcza, że planowany budżet już wzrósł z 1000-1500 na <4000.

Jednak umiem z żoną negocjować.

Na ten moment chyba temat do zamknięcia, bo aktualny cel mocno się rozjechał z pytaniem z początku.

Napisano (edytowany)

Ok, problem mam jednak taki, że dostałem pozwolenie na jeden (i tylko jeden) konkretny model kolumn.

WHARFEDALE DIAMOND 230/240 WHITE

https://allegro.pl/oferta/wharfedale-diamond-230-kable-gratis-raty-0-7169421629

https://allegro.pl/oferta/kolumny-wharfedale-diamond-240-white-raty-20x0-7090833230

Inne nie wchodzą w grę, tylko te jej się podobają i pasują do mebli, i albo te albo żadne.

Nie powiem, wizualnie również się w nich zakochałem, jednak z przetestowaniem w Trójmieście będę miał problem. Ewentualne odsyłanie takich gabarytów średnio mi się uśmiecha.

Planowałem odsłuchać poniższe, jednak bez kolumn to i tak pupa :)

YAMAHA R-N602

ONKYO TX-8250

HARMAN/KARDON HK 3770

:/

Edytowano przez sthEn
Napisano (edytowany)

Dlatego Kocham swoją żonę,za zrozumienie(i nie tylko),jak to Ona twierdzi,jeżeli to Ci się podoba i sprawia mi radość to nie robi problemów,podwarunkiem że nas na to stać.

Moja rada zanim wywalicie w ciemno 4000,wybierzcie się na odsłuch, weźcie ulubione kawałki i sprawdź czy słyszycie różnice w danym sprzęcie.

Edytowano przez maverick2005
Napisano

Mam te komentarze rozumieć jako:

1. Nie kupuj ich, to gówna

2. Nie kupuj ich w ciemno, aczkolwiek mogą być dobre

? smile.png

Jeżeli 2, to mogę zamówić, przetestować w Trójmieście z danym wzmacniaczem i najwyżej oddać. Jeżeli 1 to zrozumiem i przemówię jej do rozsądku i namówić na Aurory 700 czy coś tej klasy (tu pewnie łatwiej będzie je gdzieś w Trójmieście przetestować) smile.png

Nie będę odsłuchiwał też w nieskończoność, muszę sprawdzić coś wcześniej wybranego i w konkretnym budżecie. Chce na razie wiedzieć czy te Diamondy 240 już od razu wykreślić, czy dopisać do listy potencjalnych kandydatów.

P.S. Tu nie chodzi tylko o kolor, a o całokształt. Nawet wymiar, maskownice i podstawka "idealne" smile.png

Napisano
Dnia 18.01.2019 o 17:32, sthEn napisał:

1.Nie, nie nazwał bym tych kolumn gównem.

2.Tak, nie kupuj w ciemno, jeżeli Ci się podobają to zamów i posłuchaj.

Nikt Ci niekarze odsłuchiwać w nieskończoność,ale warto jeżeli masz w pobliżu jakiś sklep audio wybrać się i poświęcić jeden dzień na odsłuch,sprawdzić kilka zestawów i wtedy

opcja druga,moim zdaniem najlepsza, wypożyczenie sprzętu do domu i sprawdzenie na miejscu,bo z akustyką też różnie bywa.

Od siebie w podobnym budżecie polecę jeszcze:

Magnat Shadow 207

Polk Audio s50/s55

Melodika BL40 MK3 

Monitor Audio Monitor 300

Heco Aurora 700

Sklepów w Trójmieście trochę jest,ja tu nie widzę problemów z odsłuchem:

Gdynia:Kezard,Albatros

Sopot: Premium Sound,Top Hi Fi

Napisano

W czwartek czeka mnie odsłuch między innymi Aurora 700.
W sobotę jadę natomiast posłuchać jeszcze System Audio Saxo 50 (piękności).

Coś więcej będę wiedział już na pewno po tym :)

Napisano
4 godziny temu, sthEn napisał:

System Audio Saxo 50 (piękności).

To ładnie się budżet rozciągnął od 1tyś. do 6tyś. :) Powodzenia w szukaniu! Pamiętaj, dźwięk no1. I nie chodzi tu o bycie audiofilem, tylko żeby Cię dźwięk nie męczył, tylko relaksował.

Napisano

Zdecydowanie przychylam się do opcji 2 :)

I kolega zaproponował Ci ciekawe modele kolumn. Postaraj się jak najwięcej posłuchać z nich.

Jak najszybciej oraz w podobnych warunkach akustycznych.

Finalnie jeśli możesz to zachęcam wziąć wybrane kolumny do domu na testy.

Piotr

Napisano

Jestem po pierwszym odsłuchu.

Amplituner: Onkyo TX-8270 (nie mieli niestety od reki Yamahy R-N602 do porównania).

Zestawy:

Dali Spektor 6

Kef Q550

Pylon Opal 23

Polk Audio S55

Zdecydowane tak:

Pylon i Dali

Zdecydowane nie:

Kef i Polk

Jednogłośnie chyba z żoną stwierdziliśmy, że Opale 23 to jest mniej wiecej to, czego szukamy. Dali również ładne, jednak wydawały mi się aż zbyt szczegółowe na górze i brakowało im trochę niskich w porównaniu do Pylonów. Kef i Polk zdecydowane nie, za nisko grają.

Jestem w szoku, że najtańsze wygrały.

Jeszcze jutro jadę odsłuchać te System Audio Saxo 50, ale niestety nie będę miał tego Onkyo do porównania, wiec wrażenia mogą być całkiem z tyłka.

Potwierdzam - bez odsłuchu ani rusz. Wizualnie Kef Q550 bralbym w ciemno, odrzuciłem je po 15 sekundach od włączenia.

W przypadku Opali doplata 800zl za biały kolor mnie jednak zniechęca chyba.

Napisano

W salonie już:

System Audio Saxo 50

Onkyo TX-8250

QED Silver Anniversary XT

Jest dobrze, od rana testuje wszystkie flaki, tajdale, spotifaje i powoli przyzwyczajamy się do nowego dźwięku smile.png

Jeszcze mimo wszystko spróbuję wypożyczyć Yamahę R-N602, ale raczej wymiana nie będzie potrzebna smile.png

Słuchając jazzu przypominają się koncerty, na które chodziłem jeszcze 10 lat temu. A ten Michael Jackson z flaców...

Pierwszy film dopiero w piątek niestety, dziecko trzeba oddać do dziadków na noc, żeby w pełni skorzystać z nowego sprzętu :)