Ubersetzer Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Witam wszystkich, mam nad 316 bee i 516 bee oraz Dali Opticon 2. Słucham klasyki, jazzu (Pat Metheny, Modern Jazz Quartet, raczej małe składy). Czy moglibyście mi doradzić wzmacniacz, który zgra się z Dali (synergia nada mi odpowiada), ale jednocześnie optymalnie wysteruje Opticony (4 ohmy) i będzie ZNACZĄCYM skokiem w jakości brzmienia. O ile się tak da, w budżecie ok 2 tys. Może być używka. Pomieszczenie małe - 12 m2. Nad 326/356 czy może Music Hall, Exposure 1010, a może jeszcze cos innego. Coraz częściej źródłem będzie Yamaha wxad 10 i Spotify. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Witaj, Znam dobrze zarówno Nad-a 316 jak i Dali Opticon i trzeba przyznać, że to dobre połączenie. Nad swoją muzykalnością i analogowym stylem grania fajnie łagodzi szczegółowość i temperament Dali Opticon. Naturalnym rozwinięciem może być właśnie Nad C326, który jest silniejszy i chyba jeszcze bardziej muzykalny niż model podstawowy. C356 to już mała elektrownia jak dla tych kolumn i wzmacniacz, który nie gra już tak liniowo - trzeba liczyć się z trochę rozdmuchanym basem i mocniejszym brzmieniem. Generalnie unikałbym elektroniki, która będzie odchudzała dźwięk czy wyostrzała wysokie tony. Znakomitym kompanem może być wzmacniacz lampowy Yaqin MS30L. Wybitny stosunek jakości do ceny i brzmienie, które idealnie pasuje dla dokładnych i szczegółowych Dali. Mocy na pewno nie braknie. Fajnym połączeniem (choć wiem, że trochę droższym) będzie też Atoll IN50. Zachęcam do skorzystania z możliwości odsłuchów, zawsze można też pomyśleć o wypożyczeniu wzmacniacza z dobrego salonu audio. Pozdrawiam, Michał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubersetzer Napisano 31 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedź :). Czy 326 to będzie rzeczywiście duży krok, czy tylko kroczek do przodu :)? Czy w cenie 2-2,5 tys. można w ogóle kupić wzmacniacz do tych Opticonów, który będzie klasę/dwie klasy lepszy od 316? Lampa by mi pasowała, ale część osób odradza. Dlaczego? Awaryjność? Czy te lampy się psują/przepalają, czy sa inne powody? Szukam wlasnie takiego "brytyjskiego" brzmienia, żeby zrobić upgrade i przez jakiś czas już skupić się na muzyce, a nie zastanawianiu się co zmienić w sprzęcie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Wystarczy, że przeskoczysz do Nada 356 i różnica będzie bardzo duża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubersetzer Napisano 31 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 8 minut temu, Miras23 napisał: Wystarczy, że przeskoczysz do Nada 356 i różnica będzie bardzo duża. Tak myślałem, 2 stopnie wyżej, różnica powinna być odczuwalna. Pytanie: czy nie będzie za jasno? Czy do spokojnego jazzu (plumkanie ECc :)), taki Nad się nad-a? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Wątpię, żeby było za jasno. Raczej 356 gra równo. Możesz jeszcze z kablami spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Obydwa wzmacniacze C326 BEE i C356 BEE zmienią jakość dzwięku, C356 BEE jest mocniejszy, także w stosunku do C326 BEE wyraźniej eksponuje skraje pasma. W naszym przypadku może, ale oczywiście nie musi, okazać się, że C326 BEE bardziej spodoba się. Natomiast namawiam na lampe. Rzeczywiście większość tańszych konstrukcji lampowych jest awaryjna, Yaqin MS-30L jest jednym z wyjątków. To naprawdę kompletnie bezawaryjna konstrukcja. Zapraszam na odsłuchy, porownania, wypożyczenia oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 Model 326 to rozwinięcie brzmienia 316. Krok do przodu. natomiast model 356 ma inną charakterystykę i tutaj musisz brać pod uwagę też inne brzmienie ale moim zdaniem jest to model także wyżej. Na pewno spasuje do opticona. Ma wyższą rezerwę prądowa. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubersetzer Napisano 1 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 Dziękuję za sugestie. Wychodzi na to, że 326 i 356 brzmią inaczej, w związku z tym nie obędzie się bez odsłuchów :). Ciekaw jestem też lampy, a hybrydy się sprawdzają (np. Taga Harmony 800)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 A nie lepiej magnat mr780? Wyjątkowa dobra hybryda. Tak te nady brzmią inaczej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubersetzer Napisano 1 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 9 minut temu, S4Home napisał: A nie lepiej magnat mr780? Wyjątkowa dobra hybryda. Tak te nady brzmią inaczej. Piotr Drogi :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts