Ubersetzer Napisano 31 stycznia 2019 Napisano 31 stycznia 2019 Witam wszystkich, mam nad 316 bee i 516 bee oraz Dali Opticon 2. Słucham klasyki, jazzu (Pat Metheny, Modern Jazz Quartet, raczej małe składy). Czy moglibyście mi doradzić wzmacniacz, który zgra się z Dali (synergia nada mi odpowiada), ale jednocześnie optymalnie wysteruje Opticony (4 ohmy) i będzie ZNACZĄCYM skokiem w jakości brzmienia. O ile się tak da, w budżecie ok 2 tys. Może być używka. Pomieszczenie małe - 12 m2. Nad 326/356 czy może Music Hall, Exposure 1010, a może jeszcze cos innego. Coraz częściej źródłem będzie Yamaha wxad 10 i Spotify. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 31 stycznia 2019 Napisano 31 stycznia 2019 Witaj, Znam dobrze zarówno Nad-a 316 jak i Dali Opticon i trzeba przyznać, że to dobre połączenie. Nad swoją muzykalnością i analogowym stylem grania fajnie łagodzi szczegółowość i temperament Dali Opticon. Naturalnym rozwinięciem może być właśnie Nad C326, który jest silniejszy i chyba jeszcze bardziej muzykalny niż model podstawowy. C356 to już mała elektrownia jak dla tych kolumn i wzmacniacz, który nie gra już tak liniowo - trzeba liczyć się z trochę rozdmuchanym basem i mocniejszym brzmieniem. Generalnie unikałbym elektroniki, która będzie odchudzała dźwięk czy wyostrzała wysokie tony. Znakomitym kompanem może być wzmacniacz lampowy Yaqin MS30L. Wybitny stosunek jakości do ceny i brzmienie, które idealnie pasuje dla dokładnych i szczegółowych Dali. Mocy na pewno nie braknie. Fajnym połączeniem (choć wiem, że trochę droższym) będzie też Atoll IN50. Zachęcam do skorzystania z możliwości odsłuchów, zawsze można też pomyśleć o wypożyczeniu wzmacniacza z dobrego salonu audio. Pozdrawiam, Michał. Odpisz, cytując
Ubersetzer Napisano 31 stycznia 2019 Autor Napisano 31 stycznia 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedź :). Czy 326 to będzie rzeczywiście duży krok, czy tylko kroczek do przodu :)? Czy w cenie 2-2,5 tys. można w ogóle kupić wzmacniacz do tych Opticonów, który będzie klasę/dwie klasy lepszy od 316? Lampa by mi pasowała, ale część osób odradza. Dlaczego? Awaryjność? Czy te lampy się psują/przepalają, czy sa inne powody? Szukam wlasnie takiego "brytyjskiego" brzmienia, żeby zrobić upgrade i przez jakiś czas już skupić się na muzyce, a nie zastanawianiu się co zmienić w sprzęcie Odpisz, cytując
Miras23 Napisano 31 stycznia 2019 Napisano 31 stycznia 2019 Wystarczy, że przeskoczysz do Nada 356 i różnica będzie bardzo duża. Odpisz, cytując
Ubersetzer Napisano 31 stycznia 2019 Autor Napisano 31 stycznia 2019 8 minut temu, Miras23 napisał: Wystarczy, że przeskoczysz do Nada 356 i różnica będzie bardzo duża. Tak myślałem, 2 stopnie wyżej, różnica powinna być odczuwalna. Pytanie: czy nie będzie za jasno? Czy do spokojnego jazzu (plumkanie ECc :)), taki Nad się nad-a? Odpisz, cytując
Miras23 Napisano 31 stycznia 2019 Napisano 31 stycznia 2019 Wątpię, żeby było za jasno. Raczej 356 gra równo. Możesz jeszcze z kablami spróbować. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 31 stycznia 2019 Napisano 31 stycznia 2019 Obydwa wzmacniacze C326 BEE i C356 BEE zmienią jakość dzwięku, C356 BEE jest mocniejszy, także w stosunku do C326 BEE wyraźniej eksponuje skraje pasma. W naszym przypadku może, ale oczywiście nie musi, okazać się, że C326 BEE bardziej spodoba się. Natomiast namawiam na lampe. Rzeczywiście większość tańszych konstrukcji lampowych jest awaryjna, Yaqin MS-30L jest jednym z wyjątków. To naprawdę kompletnie bezawaryjna konstrukcja. Zapraszam na odsłuchy, porownania, wypożyczenia oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 1 lutego 2019 Napisano 1 lutego 2019 Model 326 to rozwinięcie brzmienia 316. Krok do przodu. natomiast model 356 ma inną charakterystykę i tutaj musisz brać pod uwagę też inne brzmienie ale moim zdaniem jest to model także wyżej. Na pewno spasuje do opticona. Ma wyższą rezerwę prądowa. Piotr Odpisz, cytując
Ubersetzer Napisano 1 lutego 2019 Autor Napisano 1 lutego 2019 Dziękuję za sugestie. Wychodzi na to, że 326 i 356 brzmią inaczej, w związku z tym nie obędzie się bez odsłuchów :). Ciekaw jestem też lampy, a hybrydy się sprawdzają (np. Taga Harmony 800)? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 1 lutego 2019 Napisano 1 lutego 2019 A nie lepiej magnat mr780? Wyjątkowa dobra hybryda. Tak te nady brzmią inaczej. Piotr Odpisz, cytując
Ubersetzer Napisano 1 lutego 2019 Autor Napisano 1 lutego 2019 9 minut temu, S4Home napisał: A nie lepiej magnat mr780? Wyjątkowa dobra hybryda. Tak te nady brzmią inaczej. Piotr Drogi :). Odpisz, cytując
Recommended Posts