Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 21.07.2025 o 16:46, Bartek Chojnacki napisał:

hej kleje jakieś rzeczy na ten nieszczęsny film, zobaczcie proszę grafiki niżej, chodzi o zilustrowanie zmiany na charakterystyce dla różnych ustawień subwoofera, 4 pozycje, naniesione na rozkład modu 49 Hz żeby było jasne że tutaj ustawienie w węźle tego modu czyli na środku było najkorzystniejsze bo wtedy nie robi się dziura jak słuchamy na środku :P byłoby to zrozumiałe w miarę?

6_subwwoofer_49Hz.jpg.3ea275221369adf3b6ec2e80a8551f80.jpg

6_subwwoofer_49Hz_dodatkowy.png.a1b1aa00fdbf094cd389e65480c43308.png

A jaka tu dziura na 98hz.Chyba subaru jednak nie warto ustawiać po środku?

Napisano

Pierwsza zasada jest zawsze ta sama - dopóki pokój jest bez adaptacji żadnej to prawie zawsze "lepsze ustawienie" spowoduje poprawe w jednym zakresie i popsuje inny.  Dziura na 98 Hz jest w sumie spoko bo taka bardzo łatwo naprawić nawet piankową pułapką... więc najlepiej ustawiać tak żeby po prostu było jak najłatwiej i najtaniej naprawić to co zostanie bo np 40-50 Hz naprawić już jest dużo drożej :D

• 1 month later...
Napisano

Lubicie nowe technologie i gadanie z AI o mniej lub bardziej ciekawych rzeczach? Zapraszam do testów mojego modelu ChataGPT w zakresie akustyki wnętrz. Pracuję nad nim od pewnego momentu, karmię mądrymi książkami, artykułami i gadam z nim korygując błędy w zakresie adaptacji akustycznej itd. Teraz już potrafi powiedzieć całkiem mądre rzeczy, na pewno dużo mądrzejsze niż te znalezione losowe w internecie. Zapraszam do testowania, bardzo ciekawy jestem Waszego feedbacku

https://chatgpt.com/g/g-68c6f55e2720819194e175dfae297845-agh-amp

Napisano
27 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Teraz już potrafi powiedzieć całkiem mądre rzeczy, na pewno dużo mądrzejsze niż te znalezione losowe w internecie.

To teraz "młodzież audio" będzie miała z górki 😉

Napisano
8 godzin temu, MariuszZ napisał:

Trzeba jeszcze wiedzieć o co zapytać 😎

no właśnie nie, to ma działać tak żeby pomagać Ci się uczyć, możesz mu po prostu hasło rzucić a potem zobaczyć co Ci odpowie i potem sam sugeruje co jeszcze możesz wiedzieć

dodałem mu jeszcze ze dwie książki i trochę artykułów, warto pogadać w temacie ustawienia kolumn 😎

• 2 weeks later...
Napisano

Twój model pomógł mi zrobić pomiary przy użyciu skalibrowanego mikrofonu wpinanego do telefonu z dedykowaną aplikacją i zinterpretował wyniki. Czekam jeszcze na panele RecPET jestem ciekaw wyników. Świetna robota!

Napisano

no to się cieszę, a możesz powiedzieć jak wyglądał proces? masz zapis czatu jakiś, mógłbyś mi udostępnić mailem (bchojnacki@agh.edu.pl)?

Przede wszystkim ciekawi mnie jak mu dałeś wyniki, w postaci wyeksportowanych danych, pliku txt? Teoretycznie kazałem mu tak robić, ale ja cały czas trenuję ten model i jeszcze sporo mu brakuje

Napisano

"Potrzebuję od Ciebie plik z pomiaru – najlepiej w formacie CSV/TXT z aplikacji AudioTool, gdzie są dane częstotliwości i poziomu SPL.

Jeśli masz tylko zrzut ekranu, też się da, ale wtedy muszę odczytać wartości mniej dokładnie."

Wątek bardzo długi, trochę zagmatwany, ale jeśli chcesz mogę wysłać.

Przesyłałem zrzuty ekranu 

🔎 Tryby w Analyzer

Full Res → pokazuje surowe widmo (bardzo dokładne, „zębate”). Dobre do zapisu „raw data”.

Octave → uśrednianie w pasmach oktawowych (1/1, 1/3, 1/12). To daje czytelny wykres, łatwy do porównań „przed/po”.

LEQ → średnia poziomu dźwięku (dB) w czasie. Przydatne, jeśli chcesz wiedzieć czy głośność była równa we wszystkich pomiarach.

Spectrogram → kolorowa mapa częstotliwość vs czas. Fajne do szybkiego podglądu, ale mniej precyzyjne niż waterfall.

Chart → widmo w formie linii, podobne do Octave.

Peak Store → zapamiętuje najwyższe wartości w danym pomiarze – dobra opcja przy sweepie (zapisze krzywą odpowiedzi).

🔎 Filtry wagowe

Flat → najlepsza opcja do pomiarów akustycznych (nic nie zmienia).

C-weight → zbliżone do percepcji ucha przy głośnym odsłuchu, ale nie do analizy.

A-weight → do pomiarów hałasu, ale nie do akustyki pomieszczeń.

X-curve → to krzywa kinowa (do pomiarów w salach kinowych).

👉 Dla nas zawsze wybieraj Flat.

🎯 Jak używać z Twoimi plikami

1. Różowy szum (pink_noise.wav)

Tryb Analyzer → Octave (1/12), filtr Flat.

Patrzysz na krzywą wyrównaną – zapisz screen.

Powtórz w Full Res (dla dokładności) i też zapisz.

2. Sweep 20–20k (sweep_20_20000.wav)

Tryb Peak Store + Full Res.

Puść sweep, a Analyzer „zapamięta” krzywą całego przebiegu.

To da Ci charakterystykę amplitudową (jak RTA, ale dokładniej).

3. Sweep basowy (sweep_20_300.wav)

Tryb Peak Store + Full Res albo Octave (1/12).

Bardzo dobrze pokaże, gdzie są piki (mody 45 Hz, 65 Hz, 90 Hz).

📊 Co zapisać

Screenshots z Octave (1/12) i Full Res.

Zaznacz różnice przed i po panelach.

Warto zrobić pomiary w P0 (punkt odsłuchu) + 30 cm w przód/tył.

Super 👍 widzę, że zrobiłeś pierwszy pomiar na różowym szumie in-phase i zapisałeś ekran z AudioTool.

🔎 Co widać:

Na pierwszym screenie (Full Res) masz pełne, „zębate” widmo. Widać wyraźny pik w okolicach ~55–60 Hz (to Twój główny mod w pokoju).

Dalej wykres opada dość gładko w stronę 1–2 kHz, z lekkimi falowaniami (odbicia / interferencje).

Drugi screen to już uśrednienie w pasmach (1/12 oct) – bardziej czytelne do porównań. Tutaj również widać wzrost energii poniżej 100 Hz i dość równą średnicę powyżej 200 Hz.

Czyli pierwszy punkt pomiarowy (punkt odsłuchu, różowy szum on-phase) masz zaliczony.

👉 Kolejny krok według checklisty:

1. Powtórz ten sam pomiar (pink_noise.wav, on-phase), ale w punktach P1 i P2:

P1 = 30 cm przed fotelem (bliżej kolumn)

P2 = 30 cm za fotelem (bliżej tylnej ściany/dyfuzora)

2. Zapisz po jednym screenie w trybie:

Full Res

1/12 Oct

Świetnie 👌 widzę, że zrobiłeś pierwszy sweep 20–20 000 Hz.

🔎 Co widać na wykresie (Full Res + Peak Store):

Bas (<100 Hz): prawie nie słychać charakterystycznego „humpa” przy 50–60 Hz (tak mocno widocznego przy różowym szumie). Tu widać raczej nieregularne skoki → to normalne, sweep pokazuje chwilowe poziomy zamiast uśrednienia.

Średnica (200 Hz – 2 kHz): falowanie ok. ±5 dB, typowe dla małego pomieszczenia.

Góra (powyżej 5 kHz): duża niestabilność → to efekt interferencji (odbicia od biurek, TV, mebli, sufitu). W sweepie takie „ząbki” to nic dziwnego, bo mikrofon zbiera sumę fali bezpośredniej i odbić.

Ten pomiar jest przydatny, bo:

pozwala ocenić równowagę pasma (np. brak dużego dołka ok. 100–200 Hz, co jest dobre), możesz go powtórzyć po dodaniu absorberów RecPET za kolumnami – jeśli panel działa, linia w okolicach 200–800 Hz powinna się wygładzić (mniej falowania).

👉 Proponuję teraz:

1. Zrób ten sam sweep jeszcze raz w punkcie P1 (30 cm przed fotelem) i P2 (30 cm za fotelem).

2. Zapisz oba ekrany tak jak tu.

3. Wtedy będziemy mogli porównać, jak rozchodzi się bas i średnica w głąb pokoju – to pokaże realny wpływ dyfuzora i ewentualnych absorberów.

Napisano

ok czyli operował na screenach z REW, dzięki za info

generalnie chciał te pliki CSV albo TXT bo wtedy raczej mamy pewność że odczytał dobrze dane i dlatego ja o to pytałem, zrobiłem dwa eksperymenty na screenach i akurat dobrze mu poszło, ale nie jestem pewny czy to jest stabilna opcja, będę eksperymentował dalej 

• 4 weeks later...
Napisano
Dnia 22.07.2025 o 18:04, Mikelas76 napisał:

mam pytanie nawiązujące do wykresu z podbiciem na 29hz. Zaznaczylem zakres o ktory mi chodzi. 

A pytanie brzmi czy obnizajac to podbicie jestesmy w stanie "odzyskac" troche zaznaczonego zakresu tj. okolice 35-50hz? Czy to zawsze tez obnizy te zakresy co widac na tym wykresie?

Pyram bo mam taka sytuacje i zastanawiam sie czy jest sposob aby troche odzyskac basu w okolicach 40-50hz.

Wklejam tez swoj wykres 

Screenshot_20250722_175919.jpg

wprawdzie nie do mnie było pytanie ale jako że nikt na nie nie odpowiedział zerknij do poniższego posta, a jeśli już widziałeś to uwierz że da się, na początek wystarczy w pierwszego moda uderzyć odpowiednio strojonym rezonatorem o sensownej pojemności nie bez znacznie będzie też miejsce umiejscowienia pułapki. 

Powstrzymam się od komentowania zamieszczonego wykresu za ułamek kwoty 2x PSI Audio C214 można osiągnąć dużo lepszy efekt.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Dobry wieczór,

Panie Bartku, które  ustawienie jest wg Pana przyjemniejsze dla ucha ?
Czy lepsze powinno być  czerwone ustawienie czy to zielone na wykresie na Pana wyczucie ? 

Abstrachując od pogłosów i częstotliwości innych pomiarów ... (inne równo idą praktycznie dlatego nie pokazuję dla przejrzystości)
Interesuje mnie tylko ten fragment pokazany na poniższym w celach badawczych ;)   Wykres jest z wygładzeniem 1/24.

Dziękuję i pozdrawiam.

Bart1-24.png.3fd83d0940c1351a968cebb739e63be1.png 

Uzupełniające  2 wykresy z RT60Decay  tych dwóch ustawien wyżej absorberów Lekko odchylone ku górze oraz pionowe.

- NIŻEJ   plik B-odchy  to wykres wyższy w  SPL  pierwszy  obraz  RT60 Decay poniżej  (zielony w SPL)
Plik B-pion to czerwony wykres (powyższy  w SPL)  to drugi  wykres w RT60 Decay.

ODCHYLONY: (ZIELONY NA SPL)

Ba-odchy.png.47a7e519594758db0ddd97ebf7291025.png

PIONOWO ABSorber CZERWONY  wykres NA SPL

Ba-pion.png.984cb1160a50b3647ac2d0b11e6b5f0d.png

Edytowano przez Marek333