Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Planuję zakup zestawu 5.1.2 głównie do TV i filmów (proporcje filmów do muzyki ok. 80/20). Na celowniku Zensor 5 lub Dali Shadow. Ale to nie wybór głośników mnie najbardziej męczy. Nie mogę się zdecydować co do zakupu amplitunera. Pod uwagę biorę trzy modele:

- Yamaha RX-V685
- Denon AVR-X2500H
- Onkyo TX-NR686

Szczególnie zależy mi na porządnej autokalibracji, bo salon ma nieco udziwnione kształty i np. tylny lewy głośnik będzie dalej od miejsca odsłuchu niż tylny prawy.

Filmy: sci-fi, sensacyjne, thrillery, fantasy, horrory, komedie.

Muzyka: rock (progresywny, klasyczny), muzyka elektroniczna (dnb, electro, house), rzadziej hip-hop / rap, dance / pop.

Odtwarzanie: filmy BluRay 4K i 3D z Sony UBP-X800 lub z laptopa po HDMI, muzyka z CD i SACD też z Sony UBP-X800 lub przez Bluetooth z telefonu.

Co proponujecie?

Napisano

Wybrałeś najczęściej porównywane ze sobą amplitunery, które oferują podobny poziom jakościowy ale inne brzmienie i w tym problem. Który powinieneś wybrać nie wiem każdy z nas ma przecież inne preferencje i oczekiwania więc jak nie chcesz popełnić błędu zapraszam na odsłuch. Jeśli bierzesz pod uwagę kolumny Dali to zainwestowałbym w model Zensor7 znacznie lepiej grający od Zensor5. Z innych firm  do kina fajnie zagrają kolumny Polk z serii Signature np. S55E czy Monitor Audio Bronze 6. To oczywiście tylko propozycje, które powinieneś fizycznie ocenić i posłuchać. Jeszcze raz zapraszam na odsłuch i indywidualne wyceny.

Napisano

Nie chciałbym zakładać nowego tematu bo mam trochę podobne pytanie opisze moją sytuację.

Jestem posiadaczem Yamaha rx-v773 do tego głośniki Dali Ikon 6 mk2(fronty), Dali Ikon vokal 2 mk2(central), dali ikon on-wall mk2( tyły) i subwoofer dali sub e-12 f.

Moim problemem jest to, że właśnie pada/padła moja Yamaha(po włączeniu coraz dłużej muszę czekać żeby głośniki zaczęły grać, a ikonki imitujące głośniki znikają i pojawiają się). powoli zresztą myślałem nad zmianą amplitunera na jakiś wspierający 4K Dolby Atmos itp.

Moją uwagę zwrócił właśnie Onkyo TX-NR686 ze względu na dobra cenę i pozytywne opinie. Moje pytanie jak to razem zagra? Nie mam możliwości odsłuchu Onkyo(w moim sklepie tylko Denon, NAD)

No i oczywiście czy ten amplituner napędzi te głośniki.

Salon 25m2 60/40 video/muzyka i również trudny akustycznie (prawy front i tył dwa razy dalej)

A może macie jakies inne propozycje w takiej samej albo troche wyższej cenie?

Napisano

Jeśli zależy Ci na dobrej auto kalibracji to odpada Onkyo.

Jak koledzy powiedzieli jeśli wezmiesz Dali to odpada też Denon. W innym wyborze nie koniecznie.

Nie wiem jak ale patrzysz na Zensor 5 - mikrusy i Shadow 207 - wielkie klocki. Rozumiem ceną? A tu dobiera si,ę też wielkością.

Zensor 5 nie polecam, słabe kolumny. 7ki są natomiast bardzo udane.

Do Yamahy zobacz Melidike BL40MKIII, wspomniane Shadow 207 albo Polk S55

Do Denona Monitor Audio Bronze 6 i Magnat 725.

11 godzin temu, enjoy napisał:

Moją uwagę zwrócił właśnie Onkyo TX-NR686 ze względu na dobra cenę i pozytywne opinie. Moje pytanie jak to razem zagra? Nie mam możliwości odsłuchu Onkyo(w moim sklepie tylko Denon, NAD)

Do ikon będzie ok.

Zapraszam obu Panów w przypadku pytań i wycen indywidualnych.

Piotr

Napisano

Zensor 7 niestety poza moim budżetem. Podobnie z Polk Audio S55 (zestaw 5.0 kosztuje ponad 6K PLN). Melodiki - niestety wyłącznie w kolorze czarnym, więc odpadają, bo żona dopuszcza tylko kolor biały (ahh te kobiety).

Ale głośniki na bok... Chyba zdecyduję się na Yamahę. Poczytałem trochę recenzji, poprzeglądałem instrukcje obsługi i zdaje się, że tak wybiorę. Yamaha w wersji srebrno-czarnej wizualnie na duży plus względem Denona. No i kalibracja rzeczywiście na wysokim poziomie. Gdyby tylko Denon AVR-X3400H lub AVR-X3500H były w tej samej cenie, co Yamaha RX-V685, to wtedy nie wiem czy nie wziąłbym Denona. 

Napisano

Wiemy.

No raczej nie. Chyab w salonie Denona w Krakowskiej też ich nie mają.

Ale w Media mogą mieć starszą wersje Diamond, jeśli bliźniaczo podobna jeśli koniecznie chcesz odsłuchać. Mówie tu o 10tkach.

Piotr

Napisano

"jak za kocem" to nie najlepiej. Czytałem też gdzieś, że te pianki okalające membrany mają tendencję do mocnego zużywania się. Pewnie z czasem utleniają się, tracą sprężystość i łatwo ulegają uszkodzeniu.

Napisano

No i teraz mi się koncepcja mocno zamieszała, bo jest opcja zakupu Jamo C97+C91+C9 w bardzo dobrej cenie. Co prawda jeszcze ich nie słyszałem, ale we wszystkich recenzjach jakie czytałem, zbierają pochlebne opinie. No i wygląd, który od samego początku bardzo mi przypadł do gustu.

A koncepcja się zamieszała, bo o ile Jamo Concert brałbym w ciemno, to jednak pod względem gabarytów idealnie pasują mi Wharfedale z serii Diamond 11.

• 2 weeks later...
Napisano

Byłem na odsłuchu i porównałem Wharfedale 11.4 z Jamo C97. Miałem zamiar porównać je jeszcze do Q Acoustics 3050, ale po zobaczeniu QA na żywo, nie przypadły mi do gustu (wyglądają nieco geek'owo).

Co do Wharfedale vs Jamo: jak na moje ucho brzmiały bardzo podobnie. Jamo z pewnością prezentuje większą scenę oraz delikatnie czystszą górę. W niektórych piosenkach zdawało się również, że bas był bardziej rozciągnięty, głęboki, podczas gdy w Wharfedale był tylko punktowy. Ale w większości utworów jakie odsłuchiwałem, brzmienie na obu kolumnach było na tyle zbliżone, że jednak poszedłem torem design / wymiary / cena, a te były na korzyść Wharfedale.

Koniec końców zdecydowałem się na Wharfedale Diamond 11 HCS. Jeśli chodzi o ampli, wybór padł na Yamahę RX-V685. Subwoofer: Quadral Qube 8. Głośniki Atmos: Teufel Reflekt. Kable: In-Akustik Premium Silver (do kolumn podłogowych i centralki), In-Akustik Premium LS (do Atmos) oraz "no-name" do głośników podstawkowych tylnych (remont był jakiś czas temu i kable zostały pociągnięte, a niestety jeszcze wtedy nie miałem pojęcia o tym, że kable też mają znaczenie).

Całość skompletuję koło kwietnia i postaram się podzielić wrażeniami.

• 4 years later...
Napisano

witam

widze same tuzy sklepikow audio to sie zebraly wiec jestem ciekawy opinii na podobny temat :

denon x1700h polaczony z wielkimi kolumnami klipsch 820F ?

ma to zagrac w pokoju hotelowym 35m ktorego budowa przypomina cele mnicha w klasztorze badz alpejskim resorcie gdzie sa skosy i wneki wokol okien.

kombinacja sprzetu opiera sie na obecnej przecenie obu elementow zestawu a wybral to geek majsterkowicz od kabli hdmi z certyfikatem :)

Napisano (edytowany)

nie podejrzewam by inwestorka poszla  w pelne kino z tym denonem

predzej kupi 77 LG oled C2 w outlet by wzmocnic wrazenia vision niz extra glosniki

raczej pytalem jak to zagra bo nie mialem okazji slyszec zadnego denona z klipschem i to jest glownie moje pytanie do tuzow sklepowych ale widze ze nie bardzo sie garna by mi odpowiedziec 😜

Edytowano przez bora902
literowka
Napisano (edytowany)
8 godzin temu, bora902 napisał:

raczej pytalem jak to zagra

A jakiej odpowiedzi oczekujesz? Masz dwie opcje. Wybierasz się do takiego jednego "tuza" i sobie słuchasz wybranej konfiguracji w dedykowanej salce, albo sprzęt wypożyczasz (lub kupujesz z opcją zwrotu) i we własnych warunkach sobie zdanie wyrabiasz. Jeśli akustyka w tym hotelu jest słaba to tylko druga opcja będzie pewna.

Nie myśl sobie że ktoś Ci obiektywnie da szczere zapewnienie że sprzęt X zagra Y w miejscu Z. To są trzy zmienne a dźwięk to wypadkowa równania.

Z technicznego punktu widzenia - Denon to podstawowy model tego producenta. Jest ok, ale nie oczekiwał bym zbyt wiele. Klipsch serii R grają mocną Vką. Dużo basu, trochę wycofany środek, podbite soprany. W kinie to pożądana charakterystyka, w muzyce niekoniecznie, ale zależy co lubicie słuchać. Nie każdemu te kolumny pasują, w amerykańskich warunkach (mniej betonu, więcej drewna) mają bardziej pochlebne opinie.

Samo połączenie Denon - Klipsch jest ok.

Edytowano przez Butler
Napisano

wlasnie za bardzo tego nie rozumiem ze istnieje rozjazd pomiedzy klientem polskim a amerykanskim gdy mowa o kolumnach klipsch

wbrew pozorom nie jest tak ze przecietny klient amerykanski ma wieksze warunki bytowe niz polski bo zazwyczaj wynajmuje pokoj w NYC a nie caly dom ktory dzis jest juz bardzo drogi 

tak czy siak dziekuje ze odpowiedz bo mialem podobne zdanie jesli chodzi o to polaczenie