Zoomee Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 Cześć, Planuję zakup amplitunera + zestawu 5.0 lub 5.1 głównie do oglądania filmów (70%) i ambientowego słuchania muzyki (30%). Budżet około 5000 pln. Jeśli się nie da zmieścić, to wolę kupić jakieś głośnikowe "zapchajdziury" na teraz, a za jakiś czas przemyśleć budżet. Amplituner nowy. Salon o wielkości 30m2 (rysunek poglądowy poniżej, TV jest po prawej stronie) Cenię sobie wyraźny (czysty) dźwięk. Dobrze, żeby góra "nie piszczała". Sprzęt, który mam i lubię: słuchawki Sennheiser HD555 - świetny, czysty dźwięk, choć bez wyraźniejszych basów. Nie jestem zwolennikiem bardzo mocnych basów, ale tutaj ich ciut za mało. głośnik sieciowy Samsung WAM550 - dźwiękowo bardzo dobrze Analizowałem kupno jakiegoś taniego amplitunera, np. Yamaha RX-D485 (mogę go mieć za 1620 pln), tutaj przekonuje mnie DAB+ Denon AVR-X1500H (tutaj mogę zejść w okolice 1320 pln) a resztę zainwestować w jakieś głośniki. Rozumiem, że konkretny sprzęt jedynie po odsłuchu, ale czy da się coś dobrać w tym budżecie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 9 godzin temu, Arkadiusz Zachert napisał: a resztę zainwestować w jakieś głośniki. Na Twoim miejscu zacząłbym od przemyślenia jak rozmieszczę głośniki. Minimum przy KD. to system 5.1 , z frontami / podłogówki/ nie powinieneś mieć problemów , subwoofer też jakoś wejdzie , gorzej z surround , lewą możesz powiesić na uchwycie na ścianie ale prawa powinna być już na standzie co w dużej mierze utrudni komunikację w domu. Robiłeś jakieś przymiarki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 1 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 17 minut temu, tomek4446 napisał: Na Twoim miejscu zacząłbym od przemyślenia jak rozmieszczę głośniki. Minimum przy KD. to system 5.1 , z frontami / podłogówki/ nie powinieneś mieć problemów , subwoofer też jakoś wejdzie , gorzej z surround , lewą możesz powiesić na uchwycie na ścianie ale prawa powinna być już na standzie co w dużej mierze utrudni komunikację w domu. Robiłeś jakieś przymiarki ? Jestem na etapie gołych ścian, więc mogę jeszcze coś zmienić w ustawieniach pokoju. Myślałem o standach stojących przy sofie, a subwoofer schować pod schody. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 9 godzin temu, Arkadiusz Zachert napisał: Jestem na etapie gołych ścian, więc mogę jeszcze coś zmienić w ustawieniach pokoju. Myślałem o standach stojących przy sofie, a subwoofer schować pod schody. Witaj, takie ustawienie ma sens, jedynie pomyśl o postawieniu subwoofera raczej wrogu lub przy ścianie przy kanapie. Ustawienie suba pod schodami spowoduje, że bas będzie rozchodził się po całym domu. Moim zdaniem nie ma to sensu. Biorac pod uwagę budżet, zaproponowałbym Ci na początek zestaw w konfiguracji 5.0, a w przyszłości dokupisz sobie subwoofer. Oczywiście kino domowe bez subwoofera bardzo dużo traci, ale w budżecie 5 zł. nie zmieścimy się z przyzwoitym zestawem 5.1. Moja propozycja to amplituner Denon AVR-X2500H połączony z kolumnami Pylon Audio Pearl 25 Set 5.0 lub STX Electrino 250 Set. Natomast w przyszłości zwróć uwagę na subwoofer Klipsch R-120SW bądź SVS SB-1000. Oczywiście SVS to klasa wyżej i moja pełna rekomendacja. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Jeśli masz tego Denona w tej cenie to możesz go brać. Albo poczekac wkrótce ceny 2500 czy Onkyo 686 będą bliższe 1800-2000 zł. Za resztę jeśli nowe to stx 250 ale tu koniecznie musisz dokupić dobry sub albo dwa jak magnat sub302a. Zapraszam na odsłuch i po niższe ceny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 2 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Dziękuje za odpowiedzi. Czy pomiędzy amplitunerami 1500h a 2500h jest tak istotna różnica? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Tak. Model 2500 jest wydajniejszy. Faktycznie pod kątem funkcji są niewielkie zmiany. Jak procesor wizyjny. Ale wydajność mocowania jest wyższa. Na pewno nie na tyle aby dokładać 1000 zł! Ale 400 -500 można rozważyć. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 2 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Dzięki Słuchałem ostatnio Polk-ów S55e. Dźwięk mi się podobał. Czy S50e bardzo się od nich różnią? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Są po prostu słabsze. Mniejsze. Ta sama szkoła grania. Ale różnica będzie. Jednak 2x16.5 cm basem gra inaczej niż 13tki które nierzadko są za małe do monitorów nawet. Gdyby to były chociaż 15tki. Ja bym nie wybrał s50. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 3 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 (edytowany) Tak sobie czytam o amplitunerach i kolumnach. Jeśli podobały mi się Polk-i grające z Denonem X2500H, to które z polecanych zestawów: Pylon Audio Pearl 25 Set 5.0 STX Electrino 250 Set zagrają w zbliżony sposób z X1500H? A może coś zupełnie innego? Może Polk T531? Edytowano 3 kwietnia 2019 przez Arkadiusz Zachert Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Żadne. Polk signature grają inaczej niż te co wymieniłeś. Stx są lepszymi kolumnami i one do x1500 pasują. Koniecznie w tym zestawie musisz mieć suba. Będzie to miało wtedy sens. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 5 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2019 Pochodziłem, porozmawiałem. Jedna osoba zaproponowała mi zmienić podejście i wybrać stereo. Na duży plus zmniejszenie ilości głośników, poprawa ciągów komunikacyjnych. Minus to oczywiście brak dźwięku przestrzennego. Jakie jest Wasze zdanie? Czy ten zestaw: https://www.q21.pl/yamaha-r-n602-polk-audio-signature-s60e.html udźwignie to bez subwoofera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2019 Tak. Będzie to śmiało chodzić bez subwoofera. A to czy chcesz kino czy stereo to ma być twoja decyzja a nie czyjąś. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 17 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2019 Dnia 5.04.2019 o 08:00, S4Home napisał: Tak. Będzie to śmiało chodzić bez subwoofera. A to czy chcesz kino czy stereo to ma być twoja decyzja a nie czyjąś. I z tym się zgodzę. Po chodzeniu po znajomych zdecydownie KD. Na przód idzie S55E i S30E. Mocno zastanawiam się nad tyłem. Mam tam mało miejsca, aby nie wpłynąć na ciąg komunikacyjny. Co wybrać? S20E/S15E/S10E. To ostatnie najbardziej pasowałoby ze względu na wielkość, ale czy będzie pasować i nie będzie zaniżać jakości dźwięku? Czy w przypadku tyłów to już nie ma znaczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 17 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2019 Śmiało możesz iść w s10 na tył, ja mam takie połączenie s55, s30 i s10 i jest super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2019 Zgadza się. Jeżeli chodzi o surroundy, nie mają one aż takiego znaczenia, jak chociażby centralny, czy subwoofer, więc nie musza to być jakieś "mięsiste" konstrukcje. Takie s10 do budowania tła i efektów przestrzennych na takim układzie w zupełności wystarczą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 17 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2019 1 godzinę temu, maverick2005 napisał: Śmiało możesz iść w s10 na tył, ja mam takie połączenie s55, s30 i s10 i jest super. To bardzo ucieszy moją lepszą połowę. Podpytam Cię jeszcze: czy masz subwoofer do tego zestawu? W jakim metrażu to gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 Moim zdaniem też wystarcza ci mniejsze 10tki. Co do suba to jest on niezbędny. I każdy kto mówi że ma kino domowe w domu suba ma. W przeciwnym razie oszukuje sam siebie. I nie ważne czy masz 9 czy 100 m odpowiednie zabasowienie jest wymagane. Akurat nie uważam aby Polk robił specjalnie dobre suby. Żona zapewne będzie chciała mieć komplet więc dla świętego spokoju możesz wziąć od Polka. Chcesz lepiej to heco aurora 30a, tannoy ts 2.10 czy rel 1205 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoomee Napisano 23 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2019 Bardzo dziękuje za pomoc. Czy ktoś może mi polecić jakieś podstawki pod te S10? Oczywiście tanie i dobre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2019 To chyba nie ma takich Na allegro masz tego całą masę. Tombase i Rogoz Audio robią na wymiar. Nie będziesz narzekał na jakość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts