Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, jako ze jestem swiezo po wykonczeniu mojego nowego mieszkania chcialbym zakupic kino domowe do salonu(22m3).
Moj budżet na ta chwile to 5000-6000 tys zł lecz teraz moje pytanie brzmi. lepiej kupic teraz dobry amplituner i np. pare dobrych frontów za ta cene i pozniej dokupywac pojedyncze rzeczy typu central itp. czy jest moze jakis set 5.1 + ampli w tej cenie? Chcialbym budowac moje kino na onkyo 686, mysle ze to jest jeden z lepszych ampli w tej cenie i bedzie mi służył przez dlugi czas.
Zastosowania: 70% filmy seriale typu nc+go,netflix itp, 15% muzyka spotify, 15% ps4.

Bardzo bym prosil o pomoc w wyborze :)

Wrzucam uklad mojego pokoju w załączniku.

Untitled.png

Napisano

Witaj,

wybór drogi budowy systemu zależy od Twoich wymagań, teoretycznie założony budżet pozwoli na zakup amplitunera Onkyo i kompletnego zestawu kolumn 5.1 np. Polk Audio T531 lub Pylon Audio Pearl 25 Set 5.0, całość wspomagana subwooferem Klipsch R-100SW. W zestawie takim jednak pewnym kompromisem będą kolumny, dlatego jeśli chcesz zbudować system docelowy, a szczególnie jeśli zestaw będziesz wykorzystywał także do odsłuchu muzyki, opcja rozbudowy systemu w etapach jest jak najbardziej polecana.

Wybór kolumn jest uzależniony w dużej części od gatunków muzycznych, jakie zazwyczaj słuchasz. Z mojej strony mogę przedstawić kilka konkretnych propozycji, które bardzo dobrze sprawdzą się w połączeniu z elektroniką Onkyo. Bardzo dobrym, uniwersalnym zestawem jest Pylon Audio Sapphire 25, na pewno warto posłuchać Heco Aurora 700. Heco to spójne, dobrze wypełnione, dynamiczne granie. Dużo swobody, analityczności, dynamiki uzyskasz z Monitor Audio Bronze 6. Może Dali Oberon 7 lub szybkie, analityczne, mocne i bardzo energetyczne Polk Audio Signature S55E. Każdy z powyższych zestawów możesz bez żadnego problemu rozbudować w przyszłości do konfiguracji wielokanałowej.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny. Poza wyżej wymienionymi produktami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać.

Napisano

Witaj,

Temat "kupie teraz same fronty poźniej rozbuduje" wbrew pozorom jest częsty.

Spotykam się z tym od lat.

Zadaj sobie to pytanie, nie nam bo nie o to chodzi. Kiedy dokupisz resztę? Jeśli będzie to kwestia do roku to tak ma to zdecydowany sens! Jeśli jednak nie stanie się to w okresie dwóch lat to nie stanie się nigdy:/ Znam te przypadki.

Więc zastanów się przez weekend i odpowiedz sam sobie.

Poniżej moje propozycje.

Opcja przy zakupie całości do razu

Onkyo 686 + Melodika BL40 MKIII set lub Magnat Shadow 207 set + Magnat sub 302A

Opcja przy zakupie samych frontów

Onkyo 686 + Heco 700 lub Dali Oberon 7 lub ELAC F6

Zapraszam na odsłuchy i po wypożyczenia

Napisano

Przy tym budżecie to jesteś skazany na podstawowe zestawy w oparciu o Yamahę, Onkyo lub Denona.

Lecz pytanie, czy nie wystarczyłoby Wam kupienie: 2 głośników i amplitunera sieciowego stereo, żeby się nie zagracać?

-Raz że lepsza jakość szczególne w stereo

-Dwa, mniej kabli :)

Napisano

moim zdaniem amplitunerowi sieciowemu stereo (mowa oczywiście o popularnych produktach producentów Yamaha/Onkyo, a w tym budżecie to raczej o takich mowa) pod względem brzmienia bliżej jest amplitunerowi KD, niż klasycznemu wzmacniaczowi stereo i uważam, że te urządzenia są prędzej wykastrowanymi w kilka końcówek amplitunerami KD, niż wzmacniaczami stereo z dodanymi funkcjami sieciowymi. Więc tej lepszej jakości stereo wcale tak bym nie wznosił na piedestał. Z ilością kabli się zgodzę ;)