Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

czesc

jestem na etapie rozgladania sie "po onkyo 8150" , ciekawy dlaczego ludzie próbują kombinacji wzmaka i zrodla w postaci DAC zamiast integracji.

Dwa pytania:

1. jaki jest sens kupowania nowego NAD 356 za ok 1700zl, skoro nie ma nic nowoczesnego - ani optyka, ani DAC, ani USB.. takie wzmaki z pilotami to robiono w latach 90tych, i pewno teraz kosztuja 1/4 tego NADa.. wiecie co z uzywek moze sie z nim rownac w brzmieniu?

2. Jesli stwierdzicie ze nowy-lepszy, to jakies alternatywy dla niego (najlepiej dostepne na amazonie)

pozdrawiam :)

Napisano
11 godzin temu, michal40 napisał:

1. jaki jest sens kupowania nowego NAD 356 za ok 1700zl, skoro nie ma nic nowoczesnego - ani optyka, ani DAC, ani USB.. takie wzmaki z pilotami to robiono w latach 90tych, i pewno teraz kosztuja 1/4 tego NADa.. wiecie co z uzywek moze sie z nim rownac w brzmieniu?

No i tu sobie sam odpowiedziałeś. No właśnie jest sens dlatego że nie ma ani optyka , Ani DACa ani USB. Czysty dobrze zbudowany ładnie brzmiący wzmacniacz!

Z używek ilu letnich? Pare klocków 20 letnich w cenie 1700 zł będzie nawet znacznie lepszych. Jaki sens porównywać nowy do używanego?

11 godzin temu, michal40 napisał:

2. Jesli stwierdzicie ze nowy-lepszy, to jakies alternatywy dla niego (najlepiej dostepne na amazonie)

Miałbym kilka propozycji ale nie polecę Ci zakupu na Amazonie :) Sam rozumiesz :)

Powodzenia

Napisano (edytowany)

ja po przesluchaniu paru wzmacniaczy vintage i kilku nowych wzmacniaczy i amplitunerow stereo zdecydowalem sie wlasnie na NAD356 (chociaz poczatkowo kupilem C326). Ale caly czas w miare mozliwosci porownuje go z innymi, od wczoraj z bardzo rzadkim (z tego co zaobserwowalem) Arcam ARTP 60, nie wiem jaka to byla pólka w latach 90, ale z Nadem przegrywa w muzyce ktorej slucham, oczywiscie w polaczeniu z moimi kolumnami itd. Ale nie jestem pewny czy jak Ty bys ich posluchal czy nie mialbys odmiennych wrazen. Wiesz jak jest ze sluchem i opiniami :) polecam pojezdzic, posluchac. Problem z uzywkami jest jeden, nie zawsze latwo ich posluchac u siebie w pokoju. Sluchales w ogole 356 ? czy sie nim zainteresowales bo jest o nim glosno ?

Edytowano przez Przemek Ost
Napisano
Dnia 26.04.2019 o 12:35, Przemek Ost napisał:

Problem z uzywkami jest jeden, nie zawsze latwo ich posluchac u siebie w pokoju. Sluchales w ogole 356 ? czy sie nim zainteresowales bo jest o nim glosno ?

nie sluchalem jeszcze NAD356, z jakimi kolumnami go polecasz?

patrzę sobie na DAC module do NADa:

obraz.png.0fbee52e979ae58b18bf49798e88c705.png

czy da sie wykorzystac zlacze USB i fakt, ze to DAC do odtwarzania plikow flac bezposrednio z dysku USB, czy muszę to polaczyc z jedyną (??) opcją czyli PC i z niego odtwarzac pliki? nie chcialbym wstawiac PC do salonu.. czy jest opcja jak to zrobic zeby odtwarzac pliki flac bezposrednio z dysku USB ?

obraz.png

Napisano

Co do kolumn to zależy jaki masz budżet, ale takie Heco Aurora 700 brzmią z Nadem bardzo przyjemnie. Testowałem.

Co do DACa to nie podłączysz tam dysku. On nie spełnia funkcji transportu/streamera. Pozostaje podpięcie komputera albo telefonu po USB (chociaż nie mam pewności czy telefon wykryje tego daca). 
Zakładając, że masz już ten wzmacniacz z tym DACiem, to spróbowałbym kupić malinę i zainstalowac Volumio. Powinna wykryć tego DACa i miałbyś wtedy tanią platformę do słuchania muzyki (spotify, airplay, DLNA, NAS, dysk USB). Jak Ci się spodoba to w płatnej wersji Volumio masz natywną obsługe Tidala, a ostatnio pojawiła się dodatkowo płatna wtyczka, która z podłączonego napędu DVD usb może ripować muzyke na dysk, a także odtwarzać CD (jeszcze nie testowałem).

Napisano

Nie polecam tego modułu do nada 356. W jego cenie można mieć lepszy dac.

A jeśli chodzi o konkurencyjny wzmak do 2000 to z nowych jest bardzo ciężko. 

Może xindak 06 w nowej odsłonie, może Marantz pm6006. Ale to bardziej pod kątem tego że czasem one lepiej zestroja się z kolumnami. 

Nad 356 jest mega uniwersalny jeśli chodzi o dobór kolumn. 

Przykład heco 700 jest trafny jak zapewne wiele innych z podobnego budżetu. Zapraszam zaprezentuje różnice.

Pozdrawiam

https://s4home.pl/porady/

Napisano
Dnia 30.04.2019 o 11:13, kukocz napisał:

Zakładając, że masz już ten wzmacniacz z tym DACiem, to spróbowałbym kupić malinę i zainstalowac Volumio. Powinna wykryć tego DACa i miałbyś wtedy tanią platformę do słuchania muzyki (spotify, airplay, DLNA, NAS, dysk USB).

dzieki za info

ok, ale malinę z tym dodatkowym modulem audio? koszt ok 600zl za uzywkę, do przezycia. pytanie czy to faktycznie zadziala z modulem USB nada

14 godzin temu, S4Home napisał:

Nie polecam tego modułu do nada 356. W jego cenie można mieć lepszy dac.

no ale jak inny lepszy dac do niego podlaczyc, po analogu bo 356 bee nic nie ma cyfrowego w standardzie..

• 3 weeks later...
Napisano

Ja akurat nie jestem fanem dac magica.

Dla mnie jest przeciętny. Za używany trzeba zapłacić około 400 - 490 zł, nowy już gdzieś w okolicach od 560-590 zł po upustach od branży. 

Pozdrawiam 

Napisano

Ja tam dac magic lubię.

Moze dlatego że pamiętam go jeszcze z czasów ceny 1390 zł? Nie wiem. 

Ale bardzo udana konstrukcja z polską gwarancją.

No i w dwójkę cenie ma mało konkurencji.

Może smsl i używane musical fidelity vdac.

Pozdrawiam

Napisano

Po wczorajszych testach stwierdzam,że Onkyo 6130 brzmi lepiej niż Chromecast audio z zewnętrznym Dacem. Ten DAC ( SMSL SK10 ) jest sprzedawany w kraju za 599 i myślę,że jest tego warty. Wykonanie jest ,świetne, ma wszystkie wejścia, ekranik wyświetla KHz i ma żyroskop więc niezależnie jak dac postawimy to wyświetla poprawnie, ma pilota z regulacją głośności, moze być, preamp, OTG czyli można podłaczyć bezpośrednio telefon, 32 bit, DSD 256, USB jest XMOS, kość to AKM 4490. W sumie to wszystko co potrzeba i nie ma się do czego przyczepić. Z minusów to nie ma w zestawie zasilacza więc potrzebna jest ładowarka od telefonu ( zasialanie z micro USB ) , lub można bawić się w liniowy, powerbanki itd. działa co prawda np na zasilaniu USB z komputera ale wtedy dzwięk nie jest tak dobry jak z zewnętrzenego zasilania ale to chyba norma. Nie wiem ile kosztuje ten moduł do NAD ale taki DAC będzie dla Ciebie bardzie uniwersalny nawet patrząc po liczbie wejść. Potestuj kilka różnych. 

• 1 month later...
Napisano
1 godzinę temu, michal40 napisał:

dzieki za tego SMSL SK10, ale fajnie byloby zeby DAC mogl grac z pdolacoznej pamieci USB - w nim tego nie zrobię z tego co widzę

W tym DAC tego nie zrobisz. Możesz podłączyć pod niego komputer czy telefon ale nie ma wejścia na pendrive, to po prostu DAC.  Kupiłeś już coś ? tzn masz tego nad c365 i Aurora 700 czy finalnie coś innego ?

Napisano

Jeśli szukasz spokojnego, głębokiego brzmienia to ten DAC wewnętrzny MDC jest bardzo dobry. Testowałem go i za 1000zl złego słowa nie powiem. Chociaż ma swoj charakter i wiele gory to tam nie ma. Gra po prostu dość ciemno z jebitnym basem. Czyli podobnie jak wzmacniacz. 

Generalnie pora zadać najważniejsze pytania - jaki masz budżet na ten wzmacniacz i z czego chcesz grać? Bo ja wnioskuję, że 2000zł i chcesz plików flac z dysku. Ale czy aby na pewno? Wstawienie mini komputera np maliny za 300-400zł sprawia, że masz możliwość działania przez USB DAC, a to potęzne narzędzie do uzyskania wysokiej jakosci dźwięku. 

https://sklep.rms.pl/przetworniki-dac