Bartłomiej Stalka Napisano 12 maja 2019 Udostępnij Napisano 12 maja 2019 Witam. Wiem, że temat wałkowany setki razy. Próbuję poprawić dźwięk z TV. Z tego co znalazłem na wielu forach to wszyscy szukają czegoś co będzie zmieniało salon w kino albo sale koncertową. Ja szukam czegoś innego, niedawno pozbyłem się zestawu Pioneer + Wharfedale, nie nadawał się. Poszukuje czegoś co pozwoli uzyskać ciekawe efekty przy bardzo cichym oglądaniu filmów. Nie wiem jak to dokładnie określić, coś w stylu "cicho i przestrzennie". Bez znaczenia czy nowe czy używane. Budżet w miarę elastyczny. Na razie przyszły mi do głowy takie zestawy jak stare Bose 321, z polecenia znajomego logitech z906 z uwagi na thx, soundbar JBL 3.1. Może w ogóle źle podchodzę do tematu ? Może powrócić do amplitunera i zestawu ? Nie chcę tego używać do muzyki w ogóle, tylko i wyłącznie jakiś film/serial jak dzieciaki zasną. Filmy bezpośrednio z netflix itp. po przez aplikacje na TV. Salon ok 40m Oferty z allegro to raczej poglądowo gdyż nie mieszkam w Polsce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 maja 2019 Udostępnij Napisano 13 maja 2019 Na pewno do 40m2 nie ma sensu stosować soundbar, a tym bardziej urządzenia typu Bose 3-2-1. Jeśli chcesz rzeczywiście usłyszeć sensowny dźwięk, pozostaje klasyczny system z klasycznymi kolumnami i subwooferem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 maja 2019 Udostępnij Napisano 13 maja 2019 Zgadzam się. 40 m to za dużo na wszelkiego rodzaju systemy soundbar czy bose. Moim zdaniem amplituner komplet nawet małych monitorów czy głośników satelit jak tannoy sfx dla przykładu. Ale na jej główny na dobry sub. Ten pracujący w klasie AB jak rel serii To by się nadawał. Ten w klasie D przy cichym graniu mogą się włączać i wyłączać co jest dość irytujące Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej Stalka Napisano 13 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2019 Właśnie przez ten sub się zraziłem do klasycznego kina. Gdy oglądałem po cichu to sub był wyłączony a gdy działa się akcja w filmie to się załączał i szyby drżały. Bynajmniej w moim odczuciu to się nie nadawało do cichego oglądania. Znowu jak chciałem głośniej to było fajnie. Miałem leciwy zestaw vsx-d510 wharfedale crystal 30-2 sub sw-12 Ale wydaje mi się że nie rozumiecie czego oczekuje. Miałem okazje słuchać klipsch qadrall kef b&w, wszystko grało niesamowicie ale gdy było rozkręcone. A ostatnio spotkałem się z czymś całkiem przeciwnym. Wchodzę do mieszkania, tam film przyrodniczy włączony, głośność prawie na zero a wrażenie jakbym był w środku lasu. Każdy szelest liści było słychać. Głos był dosłownie wszędzie ledwo słyszalny. To było właśnie jakieś bose. Czegoś takiego właśnie szukam. No może nie w cenie nowego bose bo to spora przesada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 maja 2019 Udostępnij Napisano 14 maja 2019 Bo miałeś suba o którym mówię.gasił się przy cichym graniu. To o czym mówisz robi kaucja Audyssey dynamic eq lub ypao volume. Sprawdzone. Jest cicho a wszystko słuchać. Onkyo odpada w tym momencie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej Stalka Napisano 14 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2019 (edytowany) Aha... chyli byle jaki amplituner yamahy z ypao, i do tego jakieś głośniki. Czy będzie tragedia jak do tego dam głośniki 5.0 bez suba ? Nie chce go, jest mi zbędny. Temat doboru amp i kolumn był poruszany wiec nie będę o to pytał. Ostatnie pytanie na zakończenie tematu: po czym rozpoznać, że dany sprzęt będzie automatycznie się włączał z tv i będzie głośność obsługiwana pilotem od tv ? Edytowano 14 maja 2019 przez Bartłomiej Stalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 14 maja 2019 Udostępnij Napisano 14 maja 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, Bartłomiej Stalka napisał: ...po czym rozpoznać, że dany sprzęt będzie automatycznie się włączał z tv i będzie głośność obsługiwana pilotem od tv ? Amplituner (i TV też) musi obsługiwać HDMI CEC. Edytowano 14 maja 2019 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 14 maja 2019 Udostępnij Napisano 14 maja 2019 3 godziny temu, Bartłomiej Stalka napisał: Czy będzie tragedia jak do tego dam głośniki 5.0 bez suba ? będzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 14 maja 2019 Udostępnij Napisano 14 maja 2019 Zerknij tutaj na początek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej Stalka Napisano 14 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2019 dzięki. już wiem co kupić. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 maja 2019 Udostępnij Napisano 15 maja 2019 No niestety będzie tragedia. Trochę chyba jednak nie zrozumiałeś tematu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej Stalka Napisano 4 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2019 Posłuchałem waszych rad. Skompletowałem budżetowe 5.1 i jak dla mnie jest wystarczające. Nawet nie przypuszczałem, że sub potrafi tak cicho wydawać dźwięki. Zestaw jaki kupiłem to: Yamaha RX-V575, Yamaha NS-7900, Yamaha YST-SW012. Jeszcze raz dziękuję za rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 4 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2019 27 minut temu, Bartłomiej Stalka napisał: Posłuchałem waszych rad. mam inne odczucia. Ale niech służy jak najdłużej i cieszy ucho Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts