Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
18 minut temu, MobyDick napisał:

Sęk w tym że zdecydowana większość wzmacniaczy pracujących w klasie AB pracuje w klasie A a zakresie miliwatów,

Podasz parę przykładów? 

Z przykładami takich wzmacniaczy AB, które oddają kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt watów w klasie A nie ma problemu. Np. poprzednik posiadanego przeze mnie Marantza PM8005, model PM8000, w klasie A oddawał aż 30 W. Patrząc do środka wygląda całkiem zwyczajnie. To jak wyglądają w środku wzmacniacze o których piszesz (te miliwatowe)?

c5cf63614aeba6c9cf9ca2e7b1ef.jpg.52a8f674681634d21b0de903a5e83e0f.jpg

• Odpowiedzi 140
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Chyba przetestuje jakie będzie brzmienie przy przepięciu kabli we wzmaku z 4 na 8om , teoretycznie powinno podwoić DF ;) 

Jeśli kolumna ma minimum w okolicach 4,2oma będzie jakiś problem ?

Z sub-em taki temat ,że słuchając muzyki z amplitunera przy pure audio (czyli 2.0 bez ubarwiaczy) bass był taki pkt. , płaski , bezbarwny = nudny , tak więc odpalałem sub-a przestawiałem na 2.1 i było przyjemniej. Wzmak yamahy łupał jakbym był na disco , jest to "widowiskowe" jak jest impreza , ale nie do słuchania na dłuższą metę.

Oczywiście oceniam przez pryzmat moich kolumn (może dobrze zgrywają się lampą ?) , oraz mej akustyki pomieszczenia. Nie jestem wrogiem tranzystorów , ale te które mi się podobają są poza zasięgiem budżetu.

Napisano
4 minuty temu, Kraft napisał:

Podasz parę przykładów? 

Z przykładami takich wzmacniaczy AB, które oddają kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt watów w klasie A nie ma problemu. Np. poprzednik posiadanego przeze mnie Marantza PM8005, model PM8000, w klasie A oddawał aż 30 W. Patrząc do środka wygląda całkiem zwyczajnie. To jak wyglądają w środku wzmacniacze o których piszesz (te miliwatowe)?

c5cf63614aeba6c9cf9ca2e7b1ef.jpg.52a8f674681634d21b0de903a5e83e0f.jpg

Wyglądają najnormalniej bo prawie każdy wzmacniacz tak ma. Wystarczy popatrzeć w instrukcje serwisowe gdzie są podawane prądy spoczynkowe jakie należy ustawić w ich końcówkach mocy. Jeśli jesteś dociekliwy to poszukaj. Takie dane są często podawana na schematach serwisowych wzmacniaczy. Każdy elektronik zajmujący się wzmacniaczami to potwierdzi. W wielu wzmacniaczach nawet ten prąd spoczynkowy ustawiony wg danych producenta jest nie wystarczający aby zniwelować nadmierne zniekształcenia wskrośne. Czytałem kiedyś ze jeden z wzmacniaczy Xindak właśnie tak ma. 

12 minut temu, Kubakk napisał:

Chyba przetestuje jakie będzie brzmienie przy przepięciu kabli we wzmaku z 4 na 8om , teoretycznie powinno podwoić DF ;) 

Jeśli kolumna ma minimum w okolicach 4,2oma będzie jakiś problem ?

Z sub-em taki temat ,że słuchając muzyki z amplitunera przy pure audio (czyli 2.0 bez ubarwiaczy) bass był taki pkt. , płaski , bezbarwny = nudny , tak więc odpalałem sub-a przestawiałem na 2.1 i było przyjemniej. Wzmak yamahy łupał jakbym był na disco , jest to "widowiskowe" jak jest impreza , ale nie do słuchania na dłuższą metę.

Oczywiście oceniam przez pryzmat moich kolumn (może dobrze zgrywają się lampą ?) , oraz mej akustyki pomieszczenia. Nie jestem wrogiem tranzystorów , ale te które mi się podobają są poza zasięgiem budżetu.

Jak podepniesz swoje kolumny 4-roomowe do odczepów trafa na 8 ohm to będzie Ci grało ciszej, głównie basu będzie mniej. DF się pogorszy bo na 8 ohm masz więcej drutu na uzwojeniu wtórnym transformatora wyjściowego.

Napisano
9 minut temu, MobyDick napisał:

Jak podepniesz swoje kolumny 4-roomowe do odczepów trafa na 8 ohm to będzie Ci grało ciszej, głównie basu będzie mniej. DF się pogorszy bo na 8 ohm masz więcej drutu na uzwojeniu wtórnym transformatora wyjściowego.

Kolumny wg producenta są 8 omowe , ale mają minimum koło 4 ;)

Ale jak czytam to zbyt skomplikowane to wszystko , najlepiej mierzyć słuchem czy odpowiada czy nie

Inna sprawa , więcej zwojów mają także trafa pod mocniejsze lampy , tak więc mimo iż mają więcej Wat to mniejszy DF ? :D  wtf na logikę :P 

https://en.wikipedia.org/wiki/Damping_factor

a tutaj wspominają nawet iż audiofile wolą niższy DF , i nie mieć Neg. Feedbacku , hmm

Napisano

Te kolumny mają impedancję 4 omy, a producent pisze że są niby 8 omowe bo wiele amplitunerów kina domowego wg ich producentów są przewidziane do kolumn o impedancji 8 ohm. Jednak jak się do nich podepnie kolumny o impedancji 4 omy to grają głośniej i zwykle nic się specjalnego nie dzieje, poza tym ze się mocniej grzeją, czasem się wyłączają po jakimś czasie lub przy głośniejszym graniu. A ci producenci co piszą ze ich kolumny mają impedancję zgodnie z prawdą, mają problemy ze sprzedażą. Obecnie większość kolumn na rynku ma impedancję 4 omy.  A u Ciebie sprawa jest prosta, jak masz połączone równolegle 2 głośniki 8 ohm to dają impedancję wypadkowo 4 omy. Jak podepniesz pod doczepy 8 ohm, to nic się nie stanie tylko będzie grało tak jak napisałem, a ze te kolumny mają sporo basu normalnie to jego ujęcie im specjalnie nie zaszkodzi. W zakresie średnich i wyższych częstotliwości zapewne ich impedancja ma więcej wspólnego z 8-mioma omami, Jednak impedancję znamionową określa najniższa jej wartość i zwykle występuje ona w zakresie basu.

Napisano

@MobyDickpowinieneś w szkole uczyć fizyki ;)  W sumie producent wzmaka zalecał podpiąć pod 4omy , gdybym miał wysokoskuteczne real 8 omowce to co innego.

Pamiętam jak 4 omowe kolumny były podpięte pod stereo tranzystorowe (bez przełączenia z 8om) i grało to bardzo słabo , ciszej , słaba dynamika , przymulony bass , a wzmak miał sporo Wat

Napisano

No bo należało przełączyć na 4 omy. Jednak gdybś miał w tych kolumnach niemal identyczne głośniki tylko po 16 ohm połączone równolegle i ich impedancja faktycznie wynosiła by 8 ohm grały by na wzmacniaczu tranzystorowym około 2 razy ciszej na tym samym ustawieniu pokrętła głośności. Gdybyś je jednak podłączył do lampowego pod odczepy 8 ohm , to grałyby podobnie głośno jak obecnie te które masz z impedancją 4 omy na odczepach 4 omy. Moc maksymalna dla wzmacniaczy lampowych z trafami na wyjściu jest taka sama dla różnych impedancji przewidzianych dla odczepów transformatorów.

Napisano (edytowany)
41 minut temu, MobyDick napisał:

Jeśli jesteś dociekliwy to poszukaj.

Normalna dyskusja toczy się w ten sposób, że każdy ma obowiązek udokumentować swoje twierdzenia. Ja twierdzę, że wzmacniacze w klasie AB oddają kilka początkowych watów w klasie A i potrafię podać na to przykłady. Ty twierdzisz, że ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ oddaje w klasie A jedynie miliwaty i nie podajesz żadnego konkretnego przypadku, Odsyłasz mnie za to, żebym przykładów poszukał sobie sam. Wybacz, ale to niepoważne. Niniejszym kończę w tym miejscu dalszą wymianę zdań na ten temat.

Edytowano przez Kraft
Napisano
15 minut temu, Kraft napisał:

Normalna dyskusja toczy się w ten sposób, że każdy ma obowiązek udokumentować swoje twierdzenia. Ja twierdzę, że wzmacniacze w klasie AB oddają kilka początkowych watów w klasie A i potrafię podać na to przykłady. Ty twierdzisz, że ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ oddaje w klasie A jedynie miliwaty i nie podajesz żadnego konkretnego przypadku, Odsyłasz mnie za to, żebym przykładów poszukał sobie sam. Wybacz, ale to niepoważne. Niniejszym kończę w tym miejscu dalszą wymianę zdań na ten temat.

Podrzuć wykresy z sinusoidą dla danych wartości Watów ;) 

Napisano

Bo zwykle moce w klasie A dla wzmacniaczy w klasie AB są tak małe ze ich się po prostu nie podaje :) . Sam znam tylko nieliczne przypadki wzmacniaczy gdzie takie moce są większe. Sprzęt nie istniejącego od dawna Sphinxa zwykle pracował w klasie A poza tranzystorami mocy w końcówkach mocy w klasie AB, gdzie w modelach tańszych pierwszych kilka watów oddawane było w klasie A , w droższych moce te były większe. Takie rozwiązania z większym prądem spoczynkowym wiem że stosuje ADVANCE ACOUSTIC.  Luxman obecnie produkuje wzmacniacze pracujace w klaie AB i A i jak się okazuje , te które mają pracować w klasie A pracują w klasie AB oddając całkiem spore moce w klasie A, najprawdopodobniej podawane jako wartości znamionowe ich mocy. O innych chyba nie słyszałem. Wiem ze wiele wzmacniaczy pracujących z małym prądem spoczynkowym nie gra lepiej gdy się go zwiększa, a zwykle tracą na szczegółowości.

Napisano (edytowany)

A marketingowo zręcznie podać, ze wzmacniacz poczatkowo gra w klA.

A co szczególnego mialo być w tym marantzu ?

Prad spoczynkowy wysoki ustawiony na tranzystorze i stale napiecie. Tego zobaczyć się nie da. No chyba, że pasywny system odprowadzenia ciepla jest bardziej rozbudowany.

Era klasy A i AB, kończy się. Myslę, ze mozna już teraz mowić o jakosci dźwięku w klasie D jako o dorownujacej, a pozbawionej ich wad.

Edytowano przez audiowit
Napisano

Często w przypadki wzmacniaczy impulsowych trudno już mówić o klasie D. Producenci często nie informują o tym ze układy sterujące i często kompletne scalone wzmacniacze mocy, mają zmieniające się częstotliwości pracy w locie, ich układy tak na prawdę mają często kilka poziomów napięć. Jednak wiele takich wzmacniaczy ma jeszcze sporo problemów.

Napisano

Np. zależność kształtu charakterystyki w górnym skraju od impedancji  obciążenia. Aby temu zapobiec stosuje się pętle sprzężenia zwrotnego, a to pociąga za sobą skutki działania z opóźnieniem takiego mechanizmu. Takie wzmacniacze są zwykle dość podatne na parametry pasożytnicze kabli głośnikowych.

Wiele wzmacniaczy impulsowych ma dość spore zniekształcenia i poziom szumów. Na szczęście te udane konstrukcje mogą być w tym bardzo dobre, a szumy mogą być w nich przesunięte w zakres ponadakustyczny.

Napisano (edytowany)

Moim zdaniem bardzo dobrze wypadają wzmacniacze impulsowe oparte o układy Texas Instruments. ( np.  TDA7492PE  ) Wielu hobbystów docenia je budując na nich dobrze grające wzmacniacze przy niskich kosztach aplikacji. Oparte o nie konstrukcje komercyjne mogą wydawać się niezbyt zachęcające przez niezbyt wysokie oferowane dostępne moce, jednak w praktyce zwykle zupełnie wystarczające.

Tu ceny zaczynają się dużo dużo niżej :) .

Edytowano przez MobyDick
Napisano
3 godziny temu, MobyDick napisał:

Podpinajac kolumny o ktorych wczesniej pisalem tj. B&W 685 oraz MA Silver 2 i ustawiajac przelacznik na 6 Ohm basu bylo zdecydowanie mniej na tych jednostkach A-S701 i R-S700.

dz0xMjAwJmg9NDU4_src_43403-yamaha-a-s701-audiocompl-fot2.jpg

18-20_03_2011_03.jpg

Napisano

Z tymi kolumnami ustawienie na 6 ohm powinno dać radę, ale widać że chyba jednak nie :) . Wzmacniacze bez przełączników są jakby na zawsze ustawione na ich najniższą dopuszczalną impedancję. Przez to przy wyższej impedancji mają niższa moc i tyle. Najlepsze wzmacniacze są w stanie optymalnie pracować z impedancją 2 omy ( no i większość wzmacniaczy samochodowych :) )

Napisano
48 minut temu, Kraft napisał:

Np. Marantz HD-AMP1 i nowe budżetowe NAD-y bardzo dobrze mierzą, więc klasa D pozbawiona większych wad jest już w zasięgu każdego.

Nowe NAD-y czyli te modele C338, C368, C388? 

Napisano (edytowany)
26 minut temu, lysyrafal napisał:

Nowe NAD-y czyli te modele C338, C368, C388? 

Tak. Mają dobre pasmo przenoszenia i odstęp od szumów oraz niewielkie zniekształcenia harmoniczne (jednie 338 ma zniekształcenia wyższe od droższych braci, ale jeszcze akceptowalne).

Edytowano przez Kraft
Napisano
24 minuty temu, MobyDick napisał:

Z tymi kolumnami ustawienie na 6 ohm powinno dać radę, ale widać że chyba jednak nie :) . Wzmacniacze bez przełączników są jakby na zawsze ustawione na ich najniższą dopuszczalną impedancję. Przez to przy wyższej impedancji mają niższa moc i tyle. Najlepsze wzmacniacze są w stanie optymalnie pracować z impedancją 2 omy ( no i większość wzmacniaczy samochodowych :) )

Czyli tak jak w moim pierwszym amplitunerze stereo Technics SA-EX120 bez przelacznika impedancji. Moc od samego dolu potencjometra do polowy, pozniej przerwa do 3/4 i od 3/4 do konca znowu moc. Niech moc bedzie z nami, a sluchal ze mna caly 10-pietrowy blok. Do tego mialem odtwarzacz CD Technics SL-PG 390 i kolumny Altus 300, ale mieli jazde sasiedzi!!!

799500bb4d7787598139368e1f8e.jpg

sa-ex120grog.jpg

41f38b1e468491cbc6eb69c22bfb.jpg

large_Tonsil_300_logo.jpg

22 minuty temu, audiowit napisał:

Akurat nie mialem na mysli ani Nad ani Marantza :). Primare.

https://www.q21.pl/primare-i35.html

https://www.q21.pl/primare-i25-kredyt-20x0-dostawa-gratis.html

O te modele chodzi?