Kris72 Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 (edytowany) Witam wszystkich. Od dłuższego czasu przeglądam forum w poszukiwaniu informacji jaki sprzęt stereo kupić. Moje doświadczenie z muzyką opiera się na leciwym amplitunerze TECHNICS SA-AX530 i kolumnach SONY SS-MF 315. Jak na moje potrzeby to sprzęt grał. Potrzebuję Waszej opinii i pomocy w doborze nowego sprzętu. Pokój do nagłośnienia ok. 12m, kolumny między sobą ok 2,5m , od słuchającego ok. 2,5m. Kolumny ze względu na metraż pokoju podstawkowe. Źródłem dźwięku - głównie - będzie radio internetowe, TV i Spotify, w późniejszym okresie CD. Budżet: właśnie, zawsze budżet. Niekoniecznie chcę przekroczyć 4000 PLN z podstawkami ew. 4500. Rodzaj muzyki : Każda która "wpada mi w ucho" bez ciężkiego metalu, natomiast bardzo lubię słuchać "Nightwish". Miałem możliwość być na odsłuchu w studio Pioneer SX-N30AE z kolumnami Canton Chrono 513 i Dali Oberon 3 z minimalną przewagą Dali. Przesłuchałem kilka utworów różnego gatunku i to co chciałbym słyszeć w domu to np.; Diana Krall , taki spokojny Jazz gdzie ładnie usłyszę i górę i dół a w tle środek. Chyba tak chcę to przedstawić , jeśli palnąłem głupstwo to przepraszam, audiofilem nie jestem. Muzyka była puszczana z serwera w formacie FLAC , którego ja na razie nie będę odtwarzał. I wszystko byłoby dobrze ale cena się nie zgadzała za zestaw. Jeśli szanowne grono może pomóc w doborze sprzętu to poproszę. Te zestawy to powiedzmy podstawa. Ważne aby ampli posiadał WI-FI 5 i 2,4 Ghz. Pozdrawiam. Edytowano 24 czerwca 2019 przez Kris72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 Witaj, Raczej klasyczny wybór. Czyli Yamaha RN602. Załatwisz sobie dzięki temu wszystkie funkcje sieciowe. Do tego możesz dobrać monitory od Polaków, Pylon Audio Pearl Monitor. I chyba czego chcieć więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 Ewentualnie do tej Yamahy monitory Magnat Shadow 203. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 Jest obawa, że z Magnatem będzie za metalicznie. Już lepiej będzie z tańszymi Indianami z serii Nota. Choć może poczekajmy na głównego autora wątku. Póki, co czyta czyta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 Yamaha RN602 będzie naturalnym wyborem jednak ma konkurenta w postaci Onkyo TX-8250, którego warto posłuchać i porównać z Yamahą ponieważ oferuje inne brzmienie, bardziej zrównoważone. Jest jeszcze jedno urządzenie, które w takim pomieszczeniu zagrałoby bardzo fajnie to Marantz MCR612 pomimo niewielkich gabarytów oferuje fajną dynamikę i zaskakuje pozytywnie brzmieniem. Co do kolumn w takim przedziale cenowym masz spory wybór kolumn o różnej charakterystyce więc na pewno coś fajnego można będzie wybrać z takich jak Heco Aurora300, Indiana Line Nota, Tesi, Monitor Audio Bronze2, Dali Oberon3 czy Polk Audio S20E. Zapraszam na odsłuchy postaramy się pomóc w wyborze jak to tylko możliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 Q21 a czy ta oferta kolumn Dali Zensor 3 jest jeszcze aktualna, bo kolega nie chce przekroczyc 4000zl i do tego amplituner? https://www.q21.pl/dali-zensor-3-orzech-kredyt-20x0-dostawa-gratis.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 2 godziny temu, Miras23 napisał: Jest obawa, że z Magnatem będzie za metalicznie. Już lepiej będzie z tańszymi Indianami z serii Nota. Choć może poczekajmy na głównego autora wątku. Póki, co czyta czyta Akurat Shadow jest ciepły i nie byłoby metalicznie,co innego z Magnatem Quantum ten jest jasny i mogłoby być za ostro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris72 Napisano 24 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 5 godzin temu, Miras23 napisał: Jest obawa, że z Magnatem będzie za metalicznie. Już lepiej będzie z tańszymi Indianami z serii Nota. Choć może poczekajmy na głównego autora wątku. Póki, co czyta czyta Witam. Czytam, czytam, a co sądzicie o zestawie, który odsłuchałem: Pioneer SX-N30AE z kolumnami Canton Chrono 513 i Dali Oberon 3 bo to jest dla mnie wykładnią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 25 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2019 (edytowany) Pioneer z Dali Oberon to fajny zestaw,Cantonów nie słuchałem to się nie wypowiem. Edytowano 25 czerwca 2019 przez Marioxxl74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2019 Magnat shadow to kolumny ciepłe nie ma tu mowy o żadnej metaliczności. Mało tego z magnat quantum też nie. Mimo że to zdecydowanie jaśniej grające kolumny. W tej cenie moim zdaniem Yamaha RN 602 chodź ona nie ma obu pasm GHz z elac b6 , albo Onkyo 825p właśnie z magnat quantum 723 lub kef q350. Pierwsze połączenie będzie oparte o solidny spory bas. Z kolei drugie równiejsze bardziej melodyjnie kosztem dynamiki. Zapraszam na odsłuch, po wypożyczenia i wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2019 12 godzin temu, Kris72 napisał: Witam. Czytam, czytam, a co sądzicie o zestawie, który odsłuchałem: Pioneer SX-N30AE z kolumnami Canton Chrono 513 i Dali Oberon 3 bo to jest dla mnie wykładnią. Jezeli masz mozliwosc to posluchaj w/w kolumn z mocniejszym amplitunerem. Pioneer jest troche slaby w porownaniu do innych firm tj. yamaha i onkyo w podobnej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 25 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2019 Dnia 24.06.2019 o 19:41, Marioxxl74 napisał: Akurat Shadow jest ciepły i nie byłoby metalicznie,co innego z Magnatem Quantum ten jest jasny i mogłoby być za ostro. Możliwe. Choć jak wspomniałem wyżej, zastanowiłbym się na Indianami. Jakoś tak, "dobrze im z oczu patrzy" i też nie są drogie. Na drugim miejscu, stawiam na PL. Pylony. Też kilka zacnych modeli. 23 godziny temu, Kris72 napisał: Witam. Czytam, czytam, a co sądzicie o zestawie, który odsłuchałem: Pioneer SX-N30AE z kolumnami Canton Chrono 513 i Dali Oberon 3 bo to jest dla mnie wykładnią. To nie jest "mój dźwięk". Lecz patrząc na secik, to przede wszystkim rozsądny amplituner. Z Cantonem jakoś tego nie widzę. Za metalicznie będzie. Z Dali już lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2019 Przecież Pioneer SXN30AE to kopia Onkyo 8250. Dlaczego ma być za słaby? To że producent podaje inne moce wyjściowe? Pobór prądu przez oba urządzenia jest identyczny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris72 Napisano 27 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Dziękuję wszystkim za informacje i sugestie. Niedaleko mam do Oświęcimia to do S4Home zawitam. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Zapraszamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 12 września 2019 Udostępnij Napisano 12 września 2019 ktos cos o tych Canton Chrono 513 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 12 września 2019 Udostępnij Napisano 12 września 2019 Onkyo TX8250 wydaje się być dużo lepszym wyborem - nowszy sprzęt, który będzie długo wspierany https://tonskladowy.pl/artykuly/yamahagate-czyli-jak-yamaha-tlumaczy-zmiane-dostawcy-radia-internetowego/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2019 Udostępnij Napisano 13 września 2019 17 godzin temu, michal40 napisał: ktos cos o tych Canton Chrono 513 ? A co chcesz wiedzieć. Linia Chrono jest chyba najbardziej udana w Cantonie pod kątem cena / jakość. Aczkolwiek monitory są dość twarde i dokładne. Do miękkiego wzmaka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 13 września 2019 Udostępnij Napisano 13 września 2019 do marantz pm6006 się nadadzą czy będzie to grało bez dołu? rozważam onkyo 9150 , nad 326 nie chcę bo nie ma cyfrówki, nad 356 z modulem jest juz za drogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2019 Udostępnij Napisano 13 września 2019 No to moim zdaniem nad zgra się z nimi znacznie lepiej A do marantza np elac b6, dali oberon 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts