Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Z powodu śmierci mojego wysłużonego 15 letniego Thomsona CS550, byłem zmuszony przenieść z sypialni Denona RCD-M39 + SC-M39, w sypialni głośniki wystarczały w sam raz. W salonie brakuje mi mocy i wypełnienia czy jak to tam inaczej nazwać. Na chwilę obecną podpiąłem pod amplituner głośniki thomsona 2x200W ( 3-drożne 6 ohm ) grają lepiej niż załączone z zestawu, ale szczególnie zadowolony z dźwięku nie jestem. Jakie kolumny byście polecili ? I ewentualnie jakie kable ?

Indiana Line Nota 260x
QA3010 - można teraz kupić za 598 zł komplet z outletu ?tylko czy nie będą za słabe
Magnat Quantum 723
Magnat Shadow 203
JBL Arena 130

Słucham dużo muzyki z CD ( Metallica, Slayer, System Of A Down, Korn, Motorhead, Pink Floyd, Kult, Hey, Cypress Hill, Prodigy itp itd... mógłbym tak do wieczora wymieniać ;) ) + muzyka z USB którą ciężko u nas dostać na CD

Głośniki planuję położyć na ziemi lub na szafce rtv ( długość 120 cm ) - na razie nie mogę postawić żadnych stojaków.

W przyszłości planuję kupić coś nowego, tylko im więcej czytam tu postów to coraz mniej wiem.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
39 minut temu, rms.pl napisał:

Zacznijmy od tego, że stawianie monitorow na ziemi nie wchodzi w grę. Albo muszą stać na komodzie, tak aby wysokotonowce były na wysokości Twoich uszu albo daj spokój z robieniem czegokolwiek. 

Jeśli masz dość miejsca na podłogówki to polecam takie

https://sklep.rms.pl/polk-audio-t50-t-50-kolumny-podlogowe-2-szt

https://sklep.rms.pl/kolumny-podlogowe-frontowe

Między szafką rtv a regałami jest przerwa 25 cm z każdej strony, więc spokojnie się zmieszczą. Ze stojaków muszę zrezygnować przynajmniej na 1-1.5 roku, mam małe półroczne dziecko, które zaczyna już pomału raczkować i jak zacznie wstawać i wszystkiego się łapać to wolałbym uniknąć katastrofy.

DiBaonio, tak do 16m2, salon 4.1 x 4,05( no 16,5 m2 ;) )

Napisano

To taniej i lepiej nie będzie jak Cie przyciska budżet a chcesz sprzęt, który zagra dynamicznie i z głębią. Monitorki Ci tego nie dadzą. Szczególnie przy, za przeproszeniem, tak  cherlawym wzmacniaczyku z miniwieży. 

Napisano
5 minut temu, rms.pl napisał:

To taniej i lepiej nie będzie jak Cie przyciska budżet a chcesz sprzęt, który zagra dynamicznie i z głębią. Monitorki Ci tego nie dadzą. Szczególnie przy, za przeproszeniem, tak  cherlawym wzmacniaczyku z miniwieży. 

Wiem że to cherlawy sprzęt jest, ale teraz muszę przeczekać i jak dziecko podrośnie to już zmienię na coś dużo lepszego :)

Dziękuję za pomoc.

Napisano

Z wymienionych kolumn postawiłbym na Indiana Line Nota 260 to udane monitory o przyzwoitym brzmieniu i do takiego Denona wystarczy jeśli jednak oczekujesz trzęsienia ziemi przy takiej konfiguracji to niema szans. Kolumny Indiany są często polecane do małych zestawów stereo i na takiej powierzchni poradzą sobie znakomicie.

Napisano

Q21 nie oczekuję po tym sprzęcie trzęsienia ziemi, oczekuję dźwięku, który wypełni salon, potrzebuję coś na teraz, żeby dobrze wszystko współgrało.  

Polk T 50 czy Indiana Line Nota 260 będą lepszym wyjściem na późniejszą zmianę Denona na: 

all in one np: Pioneer XC-HM86D lub coś podobnego.

ewentualnie na coś większego Onkyo TX-8250 + C7030 / Pioneer SX-N30AE  + PD-30AE ,

lub wzmacniacz + cd 

Oczywiście głośniki później też można odsprzedać i zmienić na lepsze :)

Napisano

Magnat quantum 723. Bierz zdecydowanie pokój jeszcze są. Magnat kończy z tą linią. A będzie zapotrzebowanie jak na poprzednie 673.

To kolumny o mocnym dźwięku które spokojnie podejdą do Denona. Wyciągnął z niego barwę ale i dynamikę której brakuje mu na standardowych głośnikach 

Zdecydowany typ. 

Zapraszam

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jeszcze skonsultuję z drugą połówką i coś wybierzemy. Wrócę z odpowiedzią co wybraliśmy i za jakiś czas pewnie wrócę z pytaniem na co dużo lepszego zmienić Denona do kupionych kolumn.

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano

Witam,

Wybór padł na Polk Audio T 50, słucha się tego połączenia bardzo fajnie. Dziękuję za podpowiedzi.

A w przyszłości to wrócę z doborem sprzętu all in one lub wzmacniacz / amplituner + cd do Polków.

Pozdrawiam

Bartek