RS75 Napisano 6 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2019 Witajcie. Coraz więcej płyt w kolekcji, dźwięk różnoraki, od pewnego czasu zaczynają mnie delikatnie "męczyć" wysokie tony w moim zestawie. Chciałbym wymienić kable głośnikowe (aktualnie są to Hotline Blue). Mogą być oczywiście używane (nawet lepiej), maksymalnie 100zł za metr kabla. Potrzebuję czegoś, co delikatnie "wyciszy" lub "utemperuje" górę. I tak mnie coś strzyka, że kabel głośnikowy to będzie strzał w dziesiątkę. Dziękuję za dobre rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 6 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2019 Z wypożyczeniem pewnie będzie problem, chodzi dokładnie o taki ? https://allegro.pl/oferta/tellurium-q-kabel-glosnikowy-blue-2-5m-pair-5m-7794783234 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 6 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2019 Znalazłem jeszcze model Ultra-blue, jakie są różnice ? https://www.olx.pl/oferta/kable-glosnikowe-tellurium-q-ultra-blue-5-5m-2x2-75m-CID99-IDAePpt.html#65faed7193 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 6 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2019 Dziękuję za info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave911 Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 Wypróbuj głośnikowy Solid Core No 2 Pro powinieneś dostać to czego szukasz, dodatkowo otrzymujemy szerszą scenę oraz lepsza podstawę basowa.Mam głośnikowy, rca oraz zasilający tej firmy i szczerze polecam, producent daje ładne rabaty na swoje kabelki, bez problemu można pożyczyć i oddać jak nie podejda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 7 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 Mnie raczej interesuje kabel głośnikowy, w zasilające przy cenie mojego zestawu po prostu nie wierzę. Ma być solidny, porządny wtyk, dobra instalacja elektryczna to podstawa. Kabel do prądu za 1000zł to ostatnia rzecz w jaką bym zainwestował. Jak niby to ma utemperować wysokie tony, tak na marginesie...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 7 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 A to w takim razie przepraszam. Bo mi wyskoczył kabel sieciowy. Niestety za drogi jak dla, jak pisałem wyżej, max 500zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 U mnie melodika purple lekko zgasiła górę na tranzystorze , i ogólnie to jest fajne okablowanie pod KD w relacji cena/jakość. Nie napisałeś jaki masz sprzęt , rozumiem iż 2x 2,5m - z doświadczenia po melodice to kabel gdzie jest gruba żyła główna występuje ów "przyciemnienie" brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave911 Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 Jak podłączyłem u siebie melodike, dźwięk zrobił się żywy i efektowny, fajny miękki bas, lecz niska średnica trochę wycięta, przez co wokale nie miały masy, góra wyostrzona, gra dźwiękiem typu "do przodu"Testowane na trzech zestawach i w żadnym nie grało to przyjemnie, tylko efektownie. Kabel ciekawy ale do KD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 Mnie wysokie też ,,męczyły". Całkiem przypadkowo wpadł mi w ręce kabelek Tellurium Q Blue dokładnie taki o którym wspomina Janusz. Jest lepiej.......także również polecam Q Blue. Pojutrze przyjeżdża Q Black, ale do 2 systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 11 minut temu, Kamill00 napisał: Mnie wysokie też ,,męczyły". Całkiem przypadkowo wpadł mi w ręce kabelek Tellurium Q Blue dokładnie taki o którym wspomina Janusz. Jest lepiej.......także również polecam Q Blue. Pojutrze przyjeżdża Q Black, ale do 2 systemu. Mnie męczyły i wysokie i bas zatykający uszy, wzmak lampowy zakończył męczarnie Kable to są do dopieszczenia a nie do pozbycia się czegoś , zapytajcie Bogusława bo chyba wiele kabli przerobił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 Oczywiście racja Kuba - bez dyskusyjne. Ja napisałem, że jest lepiej.......lepiej nie znaczy tak jakby sobie człowiek wymarzył, ale że @RS75 chce iść w temat kabli to ,,radzimy" kable 😊😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 7 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 Nie wiem czy dobrze napisałem na samym początku, jestem zadowolony z tego co słyszę, ale są pewne płyty, nagrania, które tak jakby za bardzo pchały się w "jasność". Nie chcę kablem głośnikowym stworzyć efektu "pokrętłem sopran w lewo", nie o to chodzi. Wiem, że kablem głośnikowym da się to dopieścić - wyregulować. Interkonektem mi się udało, choć i tutaj jeszcze mam pole do manewru, jednak najpierw zostanę przy głośnikowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2019 A jaki masz sprzęt? Czy tylko ja nie doczytałem :D? Spróbuj kable węglowe. Ciemniejszych i łagodniejszych raczej nie znajdziesz. VAN DEN HUL. Ewentualnie kabelki Kimber 8 PR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 27 października 2019 Udostępnij Napisano 27 października 2019 Dnia 8.08.2019 o 18:42, S4Home napisał: A jaki masz sprzęt? Czy tylko ja nie doczytałem :D? Spróbuj kable węglowe. Ciemniejszych i łagodniejszych raczej nie znajdziesz. VAN DEN HUL. Ewentualnie kabelki Kimber 8 PR A który model polecacie Van Den Hula? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek05413 Napisano 27 października 2019 Udostępnij Napisano 27 października 2019 39 minut temu, MarcinBest napisał: A który model polecacie Van Den Hula? 39 minut temu, MarcinBest napisał: A który model polecacie Van Den Hula? Polecam van den hul cs 122 hybrid Dnia 16.10.2019 o 08:51, 1Ender napisał: @S4Home Klasyczny wzmacniacz bez pierdół, daca etc. Źródło Chromecast, ale który @KOSA606 chcesz? Kolumny zaproponował Piotrek. Masz tu link do Kolegi @Pumpurek zapytaj co może zaoferować. https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek?order=pd&bmatch=engag-global-cl-dict42-uni-1-5-1002 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 października 2019 Udostępnij Napisano 27 października 2019 I znowu kablami temperowanie wysokich 😁 Wstaw dwa panele PT80 i zobaczysz co się poprawi, myślę, że nie tylko wysokie, kabelkami można dopieścić, VdH jak najbardziej. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 27 października 2019 Udostępnij Napisano 27 października 2019 9 godzin temu, DiBatonio napisał: I znowu kablami temperowanie wysokich 😁 Wstaw dwa panele PT80 i zobaczysz co się poprawi, myślę, że nie tylko wysokie, kabelkami można dopieścić, VdH jak najbardziej. 😁 No to trzeba działać. Myślisz że grubość 10 cm starczy na początek? Dać za kolumnami ? A co do VdH 122 hybrid coś o nim czytam że ma mieć srebrzoną miedź. Nie rozjaśni mi to nic ? Bo mam już jasno że hej i właśnie szukam ciemniejszej strony z łagodna góra ale bez zamulenia. Janusz jeszcze poleca Tellurium Q ultra blue. Co Tu testować ? Panele to nie ma dyskusji, już od dawna się łamię no i nadeszła pora. Czytałem że danie za kolumna wpływa na wysokie a że mam tylny bass-reflex to i na basie też pomoże . Tak sądzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 października 2019 Udostępnij Napisano 27 października 2019 (edytowany) Tak PT80 dajesz za kolumny, ale to wyświechtana regułka, bo może się okazać, że u Ciebie lepiej wyjdzie między kolumnami, a napewno jeśli chodzi o bas, to takie panele wstawia się po przekątnej w narożniki, wtedy jego efektywność wzrasta, bo działa podobnie do pułapki basowe(ale ich nie zastąpi). Robią też robotę w miejscu pierwszych odbić, sprawdzisz to sobie na lusterko 😊 Musisz zobaczyć, dwie sztuki to mało, generalnie u mnie mogły by wystarczyć, albo zbyt mocno przetłumić, bo adaptację już mam mało wiele zrobioną, ale w pustym akustycznie niezaadoptowanym może być za mało 2szt. Żeby sobie nie robić dużych kosztów zacznij od dwóch, wtedy w miarę tego jak masz urządzony pokój masz dowolność w przestawianiu paneli. Panele z mega-acoustic takie 60x120 powinny być ok Masz jeszcze innych producentów, niektórzy tańsi są od MA. Edytowano 28 października 2019 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 28 października 2019 Udostępnij Napisano 28 października 2019 https://www.akustyczny.com.pl/pl/p/Panel-akustyczny-PREMIUM-Isover-124-x-64-cm/82 Coś takiego znalazłem. Wygląda z opisu że ok. A coś o tych kablach głośnikowych VdH napiszesz ? Jeśli słyszałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 28 października 2019 Udostępnij Napisano 28 października 2019 (edytowany) Asound są jeszcze tańsze. 😁 Nie polecę VDH, bo nie miałem z głośnikowymi do czynienia, ja tylko Albedo Monolith 😁 VdH miałem kiedyś tylko IC the Wave bo kolega podrzucił 3 sztuki różnych RCA, Albedo Blue, VdH The Wave i jakiś WireWorld za niego mialem wybierać, który lepszy 😁, wybrał co innego, bo zadziałało słowo klucz 😁 Te Wave akurat mnie się na ten czas spodobał, bo grał przyjemnie, spokojnie z "aksamitną" górą, przy tym całkiem rozdzielczo, ale to u mnie z moją elektroniką wtedy. The Wave jest o tyle fajny, bo ma impedancję 75 Om i może być też wykorzystany jako coaxial. Musisz wypożyczyć za kaucją i sprawdzić, nie mogę ci wskazać co masz brać, bo każdy ma inne oczekiwania, inną elektronikę o warunkach akustycznych już nie wspomnę. A tej kablami nie naprawisz i tyle. Z hybrydami od VdH trzeba (podobno) uważać i sprawdzić w swoim systemie (jak każde zresztą), zdania są różne, ale chyba przeważają te, że są klarowniejsze, a ty chcesz górę lekko stonować. Tak naprawdę dwa panele wyjdą Ci taniej, a efekt jest łatwiejszy do przewidzenia, kwestia ich ustawienia i masz więcej możliwości, a przy okazji możesz zyskać jeszcze coś 😛 Pzdr Edytowano 28 października 2019 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 października 2019 Udostępnij Napisano 28 października 2019 Ja mówiłem o vdh węglowych. To jedne z ciemniejszych kabli. Jeśli one ci nie spasują to nie szukaj rozwiązania w kablach. Panele, no coś w tym jest. Elimijujesz pogłos. One co nie zaszkodzą, chodź nie zawsze przynoszą taka korzyść. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 28 października 2019 Udostępnij Napisano 28 października 2019 Tak tak Hybrydowe. Wysłane z miłości do muzyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaspar Napisano 8 listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 Podepnę się pod temat. Ktoś podpowie może, czy do kolumn z podłączeniem bi-wire lepiej wybrać 4 kable nieco słabszej jakości (Tellurium Q Ultra Blue) czy dwa lepszej na zmostkowanym połączeniu (Tellurium Q Black II)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 Moim zdaniem bi wiring to więcej w tym audiovoodoo niż to warte. Lepsze i ewentualnie wymiana zaworków. Ile mi się chciało sprawdzić to sprawdziłem i różnica w wiringu żadna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts