Elmo00 Napisano 29 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2019 (edytowany) Witam szanowne grono forumowiczów Jestem nowym użytkownikiem tego forum Chciałbym zacząć swoją przygodę z wzmacniaczem lampowym mam parę opcji do wyboru moje kolumny to jak narazie Ushery 601 Muzyka której słucham to tak naprawdę od rocka elektroniki alteranywy do jazzu Wzmacniacze które brałem pod uwagę do mingda mc-34a, Fezz Silver Luna A może jakieś podpowiedzi? Kwota od 2000 do 3000 Edytowano 29 sierpnia 2019 przez Elmo00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2019 FEZZ silver luna kosztuje 4000a nie 2. To ile w końcu masz do dyspozycji? A tak z czystej ciekawości, lampa bo???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 Witaj, Twoje kolumny lubią prąd i potrzebują dość wydajnej lampy aby zagrać poprawnie. Fezz Silver Luna może być dobrym tropem - jest to silny, dynamiczny wzmacniacz, dobrze kontrolujący dźwięk. W Twoim budżecie nie do przebicia jednak będzie Yaqin MS-30L. To absolutny hit jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. Mocy powinno spokojnie wystarczyć a samo brzmienie jest rasowo lampowe barwa, nasycenie, muzykalność to tylko niektóre z wybitnych cech niespotykanych w tej cenie, jakie ma ten model. Warto bezpośrednio porównać Fezza i Yaqina bo grają zupełnie inaczej. Mingda z tego co wiem, już od dłuższego czasu nie ma przedstawicielstwa w Polsce. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 16 godzin temu, Elmo00 napisał: Kwota od 2000 do 3000 W tej kwocie szukaj może w używkach , ale ogólnie w tańszych lampach raczej nie ma szału a można się zniechęcić do tego typu wzmacniaczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 @Elmo00bierzesz pod uwagę tylko lampy ? Bo za ok 3,5 tys masz hybrydowego Magnata MR780 z lampą ECC 88 w środku. Te Uschery mają jakieś 86,5 dB skuteczności więc może przydałoby się im trochę więcej prądu. Ja też lubię jasne i żywe kolumny, tchnij w nie więcej mocy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elmo00 Napisano 30 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 (edytowany) Dziekuje za wpisy A czy mingda mc-34a to wydajny wzmacniacz Z gory przepraszam za takie pytania Ale to moj poczatek z lampa Edytowano 30 sierpnia 2019 przez Elmo00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 Nie wiem czy pomocne ( i niesponsorowane ) , ale można poczytać tutaj test https://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/06/wzmacniacz-meixing-ming-da-mc34.html Cytat Bardzo ładnie Ming Da współpracował z polskimi kolumnami Divine Audio Electra 2 (test TU), które producent rekomenduje do lampy (wysoka skuteczność 91 dB) – tu przekaz był ładnie harmonijny o plastycznej, holograficznej przestrzeni oraz z dobrze nasyconą średnicą. Niestety, rozdzielczość nie zawsze była doskonała, ale i tak na wysokim poziomie jakościowym. Dodatkowo basy tu brzmiały raczej w stylu monitorowym, a w zasadzie w stylu dużych monitorów, bo niskie tony były dość bogate, ale nigdy w nadmiarze. Obcięte mniej więcej w 1/3 od dołu. Kiedy przyłączyłem brytyjskie Spendor A5, przecież niewskazane do lampy (niska skuteczność 86 dB) mezaliansu specjalnego nie było, a to dobrze świadczy o wzmacniaczu, bo nawet tak trudne kolumny poprawnie i gładko wysterował, choć uczciwie trzeba przyznać, że ich wspólny dźwięk nie był najwyższych lotów. Trochę kuły tony wysokie, bo jakiś lekki „bałagan” tam się wytwarzał od czasu do czasu, ale i tak było lepiej niż myślałem. Ming Da bardzo chętnie natomiast pracował z monitorkami Usher S-520, które też są wymagające względem jakości amplifikacji i ilości dostarczonych watów. Jednak to zestawienie okazało się być na wskroś przyjemne, bo synergistyczne. Ushery S-520 otrzymały sporą dawkę mocnego basu, a same zapewniły dobrą, przejrzystą średnicę oraz całkiem nieźle detaliczną górę. Klasyczna sytuacja „win-win”. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 Z używanych wzmacniaczy lampowych warto zainteresować się również modelem Prima Luna Prologue One. Jednak Twoje kolumny warto też podłączyć do mocnego wzmacniacza hybrydowego (o czym już napisali Koledzy) np. firmy Vincent. Usher ze słabym wzmacniaczem (a kupując nowy do 3 tys. tak by raczej było) nie zagra dobrze :-( Zaś V-601 są bardziej wymagające od S-520. A przede wszystkim przed zakupem należy sprawdzić jak to zagra i nie kupować w ciemno! Pozdrawiam PS. Przeniosłem wątek do bardziej odpowiedniego działu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 1 września 2019 Udostępnij Napisano 1 września 2019 Witam, moim spostrzeżenie to powinieneś wymienić też kolumny , które będą miały lepszy parametr pasma dolnego poniżej 40Hz, góra może pozostać, ale ważniejsze jest by skuteczność miały powyżej 89dB. Oczywiście jeżeli myślisz o poprawie odsłuchu i zakupie wzm. lampowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts