Andre2000 Napisano 31 października 2019 Udostępnij Napisano 31 października 2019 Mój sprzęt to Denon AVR-X520BT + Eltax Explorer HCP (wiem, tanio=słabo). Salon z jadalnią i aneksem kuchennym, ale "parkiet" tylko w części salonu (mniej więcej jak na rysunku poniżej, istniejące kolumny na czerwono). Chciałbym dołożyć subwoofer. Myślałem o Klipsch R-10SWi lub Yamaha NS-SW200, ma być wykorzystywany głównie do muzyki, ale również do filmów (70%/30%) Klipsch ma tę przewagę, że jest bezprzewodowy i mogę go w razie potrzeby przestawić w inne, bardziej odpowiednie miejsce. Poradzicie, co wybrać? Naczytałem się troszkę o Magnat Supreme 302A, ale ten chyba nieco odstaje od poprzednich? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 Jeśli szukasz subwoofera typowo do muzyki, to powinniśmy spojrzeć na konstrukcje zamknięte typu REL lub SVS. Ale są to produkty znacznie droższe. Natomiast biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zaproponowałbym Ci bardzo mocny, energicznie, szybko grający subwoofer Klipsch R-12SW. Jest troszeczkę droższy, ale dla forumowicza zawsze indywidualna oferta, a miałbyś subwoofer docelowy. Zapraszam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 Jedyny sub do muzyki w tym przedziale cenowym to tannoy ts2.8 Wszystko inne to typowo do kina domowego. Chyba że wśród używek to może coś więcej znajdziemy. Ale raczej na palcach jednej ręki. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andre2000 Napisano 5 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 10 godzin temu, Q21 napisał: Jeśli szukasz subwoofera typowo do muzyki, to powinniśmy spojrzeć na konstrukcje zamknięte typu REL lub SVS. Ale są to produkty znacznie droższe. Natomiast biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zaproponowałbym Ci bardzo mocny, energicznie, szybko grający subwoofer Klipsch R-12SW. Jest troszeczkę droższy, ale dla forumowicza zawsze indywidualna oferta, a miałbyś subwoofer docelowy. Zapraszam. Dzięki za podpowiedź. Czy R-10SWi dużo odbiega od R-12SW? Powiem tak - R-12SW jest większy (w okolicach istniejącego sprzętu RTV mam dość ciasno i ten sub wejdzie prawie na styk), a R-10SWi miałby więcej przestrzeni, ale mógłbym go też postawić w innym miejscu, zależnie od akustyki. Nie jestem melomanem, ale lubię słuchać muzyki z czarnych płyt i zdarza mi się czasem zrobić głośniejszą imprezkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 R10 nie jest wogole do stereo. To typowa kinowa konstrukcja. R12 deczko ale tylko trochę lepiej. Masz malo miejsca podałem ci przykład niewielkiego ts2.8. posłuchaj go gdzieś to się zdziwisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 R-10SWi bardzo będzie odbiegał dźwiękowo od R-12SW i w 100% zgodzę się z kolegami, nie jest to subwoofer do stereo. Jeśli masz opcję postawienia R-12SW, na pewno będzie to lepsze rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andre2000 Napisano 6 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 OK, w takim razie poszukam gdzieś do odsłuchu Tannoy. Q21, chyba, że dałoby się wypożyczyć jeden i drugi? I jaka cena byłaby za R-12SW? i tego Tannoy-a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Dnia 31.10.2019 o 16:13, Andre2000 napisał: ma być wykorzystywany głównie do muzyki, a jakiej muzyki słuchasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andre2000 Napisano 6 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Przed chwilą, maverick2005 napisał: a jakiej muzyki słuchasz? Jazz, hophop. Na imprezach taneczna - z bitem dla słyszących "inaczej" (czyli tzw. szlagiery) ;). Żadnego metalu. Rocka też głośno nie słucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Pytam, ponieważ przy szybszych gatunkach muzyki moim zdaniem to i ten Klipsch r12 średnio się nada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andre2000 Napisano 6 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 Co dla Ciebie jest "szybszym gatunkiem muzyki"? Czy Herbie Hancock lub House Of Pain czy FISZ do takiego gatunku należą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 6 listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 listopada 2019 (edytowany) Chodziło mi głównie o typowe tzw. łupanki techno,itp.,typowe subwoofery kinowe przy szybkim basie przeważnie się gubią i niezbyt miło się tego słucha, stąd moje pytanie czego słuchasz. Masz Tannoya na olx,może warto rozważyć. https://m.olx.pl/oferta/tannoy-ts2-10-ts-2-10-subwoofer-aktywny-CID99-IDBJKsr.html#position=2&page=1 Edytowano 6 listopada 2019 przez maverick2005 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 Też tak uważam. Ten klipsch jest za wolny do takich kawałków. Wynegocjuj sobie lepsza cenę na tego 2.10 i no nie ma on konkurencji. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andre2000 Napisano 7 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2019 (edytowany) Dzięki za podpowiedzi. Poszukam dobrej oferty na TS2.10 i zobaczę, czy dam radę. Chociaż 2000zł za suba to trochę sporo (w sumie to więcej, niż dałem za cały zestaw KD) Ale jeszcze jedno pytanko techniczne odnośnie Tannoy-a. Skoro on ma membrany niejako "po bokach", to jak powinien być ustawiony? Tak jak jest prezentowany, czyli złącza z tyłu a membrany po bokach? Edytowano 7 listopada 2019 przez Andre2000 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 2000 za suba do muzyki to mało. Suby te są po prostu znacznie droższe. Ustawiasz go napisem do siebie. Ważne tylko aby boczne membrany nie były zasłonięte. Nie stały na przykład blisko ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 9 listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 listopada 2019 Czy ten Tannoy 2.8 sprawdzi się także w KD ? Będzie lepszy od Magnat 302a ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 9 listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 listopada 2019 sam jestem ciekaw odpowiedzi, ale faktem jest, że zestawiony został 8" przetwornik (x2) vs. 12". Zejście może być z korzyścią dla Magnata, ale kontrola i jakość brzmienia dla Tannoy'a (??) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 11 listopada 2019 Udostępnij Napisano 11 listopada 2019 Już zbataniałem sub w obudowie zamkniętej jest do KD , czy do stereo ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 11 listopada 2019 Udostępnij Napisano 11 listopada 2019 są różne szkoły. Ogólnie rozumiana teoria prawi, że zamknięty do stereo, otwarty do kina. A praktyka swoje. Są osoby, które używają sub'a w zamkniętej obudowie do kina i są zadowolone, natomiast prawdą jest, że nie są to konstrukcje budżetowe. Np. kolega na sąsiednim forum wymienił ostatnio dwa BK Monolith+ na SVS SB3000. Wymiana z racji "odgracenia" przestrzeni - i jest ze zmiany zadowolony 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 11 listopada 2019 Udostępnij Napisano 11 listopada 2019 Ale , Tannoy 2.8 nie jest drogi , a obudowa zamknięta. Waham się między dwoma Magnat 302a , a dwoma Tannoy 2.8 . ☺ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 11 listopada 2019 Udostępnij Napisano 11 listopada 2019 Ale Tannoy ma zastosowaną drugą membranę bierną, która ma "pomóc" w niższym zejściu. Ot cała tajemnica Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 listopada 2019 Magnat zagra lepiej w kinie co nie oznacza że Tannoy się do niego nie nadaje. Magnat gra głębiej, mocniej, ale rozluźnionym dźwiękiem. W kinie to nie przeszkadza w stereo tak. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andre2000 Napisano 14 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 Jednak zakupiłem Klipsch R-12SW (w Q21). Za tym wyborem, w porównaniu z Tannoy 2.10, przemówiły cena oraz budowa Tannoy-a (głośniki po bokach, a takie ustawienie u mnie nie miało racji bytu). Narazie jestem z zakupu mocno zadowolony. Nareszcie jest bas, którego wcześniej mi brakowało. Co prawda małżonka z zakupu jest średnio zadowolona ("i po co mi tu taki mebel?!") 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 14 listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 listopada 2019 Dnia 5.11.2019 o 08:41, S4Home napisał: Jedyny sub do muzyki w tym przedziale cenowym to tannoy ts2.8 Wszystko inne to typowo do kina domowego. Chyba że wśród używek to może coś więcej znajdziemy. Ale raczej na palcach jednej ręki. Pozdrawiam Potwierdzam. Bardzo dobre urządzenie do stereo: https://sklep.rms.pl/tannoy-ts2-8-ts-2-8-subwoofer-aktywny i do tego Melodika subwooferowy https://sklep.rms.pl/s?q=melodika+subwoof&cat= Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts