S4Home Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij Napisano 16 lipca 2020 Kable nie mają standardu. Standardy o których piszesz mają złącza. Kabel to kwestia jakości albo inaczej staranności wykonania. To co może być różnego w kablach to ilość żył, ich przepustowość , czy posiada złącze Ethernet czy ma złącze ARC. Na kablach pisze się numery tylko ze względu wygody Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzor Napisano 26 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Witajcie Zakupiłem już sprzęt ale mam takie dwa pytania odnośnie podłączenia subwoofera (Magnat Supreme 302a). Jestem ogólnie debiutantem w takim hi-fi ale wyczytałem w instrukcji do amplitunera (Yamaha RX-V685) , że gdy używane są gniazda Pre-Out to nie mogą być używane gniazda SPEAKERS jak mam to rozumieć? Przecież tam podpina się resztę kolumn tak ? A drugie moje pytanie jest odnośnie samego przewodu typu Y . W subie podłączam go do Line-In a dwa pozostałe? We wszystkich instrukcjach wspomniany jest tylko pojedynczy przewód z podłączeniem Line-In - Sub-pre-out co zrobić z tym trzecim przewodem? W amplitunerze mogę podłączyć dwa suby więc może podłączyć ten przewód zarówno w gniazda sub-pre-out 1 i 2 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Zapewne chodziło o to że jeśli masz podłączone kolumny aktywne do wyjść pre-out lub wzmacniacz z kolumnami to nie można używać w tym samym czasie kolumn pasywnych pod odpowiadające im wyjścia głośnikowe. Tworzyło by to problem np. przy kalibracji systemu. Za to nie ma problemu gdy używa się systemów podłączonych do nich zamiennie. Jeśli masz jedno wejście RCA w subwooferze to nie powinieneś używać kabla typu Y. Nie podłącza się 2 końcówek kabla Y do wyjść na 2 subwoofery. Kup właściwy kabel. Kto Ci poradził zakup kabla Y ? Używa się go w subwooferach gdzie jest wejście stereo RCA. Nawet wtedy nie jest on zwykle potrzebny. Takie przewody zwykle używa się gdy podłączasz wzmacniacz stereo w car-audio do jego zmostkowania i podłączenia subwoofera pasywnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzor Napisano 26 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 2 minuty temu, MobyDick napisał: Zapewne chodziło o to że jeśli masz podłączone kolumny aktywne do wyjść pre-out lub wzmacniacz z kolumnami to nie można używać w tym samym czasie kolumn pasywnych pod odpowiadające im wyjścia głośnikowe. Tworzyło by to problem np. przy kalibracji systemu. Za to nie ma problemu gdy używa się systemów podłączonych do nich zamiennie. Jeśli masz jedno wejście RCA w subwooferze to nie powinieneś używać kabla typu Y. Nie podłącza się 2 końcówek kabla Y do wyjść na 2 subwoofery. Kup właściwy kabel. Kto Ci poradził zakup kabla Y ? Używa się go w subwooferach gdzie jest wejście stereo RCA. Nawet wtedy nie jest on zwykle potrzebny. Takie przewody zwykle używa się gdy podłączasz wzmacniacz stereo w car-audio do jego zmostkowania i podłączenia subwoofera pasywnego. Nie zakupiłem tylko dostałem w gratisie a takie podłączenie z izolacją pozostałego przewodu jak napisał @JaZz styknie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Taki wolny koniec może wprowadzać niepożądane zakłócenia do przewodu. Dlatego lepiej jeśli użyjesz przewód z pojedynczymi RCA na końcach. Jeśli już używasz czegoś takiego to warto zaizolować nieużywany koniec. Nie zmniejszy to zakłóceń, lecz ryzyko uszkodzenia sprzętu gdybyś zetknął ta końcówkę z czymś co stwarzał by zagrożenie dla niego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Gonzor napisał: W subie podłączam go do Line-In a dwa pozostałe? We wszystkich instrukcjach wspomniany jest tylko pojedynczy przewód z podłączeniem Line-In - Sub-pre-out co zrobić z tym trzecim przewodem? W amplitunerze mogę podłączyć dwa suby więc może podłączyć ten przewód zarówno w gniazda sub-pre-out 1 i 2 ? Odwrotnie 2x RCA do sub jeden do amplitunera, tak możesz podłączyć wtedy sub będzie szybciej się wybudzał w trybie auto np przy cichym słuchaniu. takie połączenie powoduje też że sub gra głośniej. Jeśli nie masz dwóch rca w sub to używasz tylko 1x rca <> 1x rca. Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Te subwoofery były produkowane w wersjach z jednym wejściem RCA lub dwoma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Pewnie ten przewód miał sens gdy były wyposażane w płyty wzmacniacza z wejściem 2 x RCA. U Niemców to normalne . Skoro w jakiejś instrukcji napisano że mają dawać kabel Y to dają go mimo że teraz to nie ma sensu. Potrzebne były by nowe wytyczne . Pewnie ich naprodukowali i teraz nie ma co z nimi robić . Jedno wejście RCA zamiast dwóch to pewnie wynik oszczędności bo większość ludzi z drugiego wejścia nie korzysta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzor Napisano 27 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Podczas podłączania przewodów głośnikowych przeczytałem w instrukcji do amplitunera , że zanim jakiekolwiek podłącze powinienem przestawić impedancję z domyślnej 8 omów na 6 i już chciałem to robić ale doczytałem, że zaznaczyli tam w nawiasie drobnym drukiem , że tyczy się to modeli na rynek kanadyjski i USA więc odpuściłem. Po podłączeniu wszystkiego i uruchomieniu jednak w informacjach zobaczyłem , że ustawienie jest w systemie na 8 . Czy to znaczy , że jednak powinienem był spróbować przestawić to wcześniej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Możesz to zrobić teraz. Nie ma z tym problemy. Amplituner będzie się mniej grzał. Jesli odizolowana końcówka nie powoduje buczenia suba to możesz to zostawić. Suba podłączasz tylko za pomocą RCA. Wejścia głośnikowe są gdybyś chciał podłączyć ten sub pod wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 22 godziny temu, JaZz napisał: Tak Czemu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 A ok, bo kolega zadał pytanie "Czy pownien był to zrobić wcześniej" Ja odpowiedziałem że nie ma znaczenia kiedy to zrobi po czym dodałeś odpowiedź TAK. Wyszło na to że nie da się tego zrobić później lub coś stracił przełączając później. Ale rozumiem że chodziło ci o to samo co mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzor Napisano 31 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 Mam pytanie. Z racji , że moje kolumny mają taką możliwość to chciałbym podłączyć je na bi-wire . I chciałbym się dowiedzieć jak to prawidłowo zrobić. Na tzw "chłopski rozum" bym podłączył je następująco : od górnych styków od tonów wysokich wyprowadził przewód + - i drugi przewód od dolnych od niskich częstotliwości i przy podłączeniu do amplitunera skręcił odpowiednio ich plusy i minusy. Ale spotkałem się na niektórych grafikach z podłączeniem takim , że jeden przewód łączy ze sobą plusy i idzie do plusa w amp. i analogicznie drugi minusy i do minusa. Co o tym sądzicie? Czy to w ogóle warte zachodu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 Połączenie bi-wire stosuje się we wzmacniaczach stereo aby weliminowac zwory na podwójnych przyłączach w kolumnach. Wielu ludzi uważa że nie ma to większego sensu. Wtedy podłączamy kable od strony wzmacniacza do jednej pary końcówek mocy. W obydwu gałęziach płyną te same napięcia z końcówek mocy lecz różne prądy. Takie podłączenie daje możliwość użycia różnych przewodów dla niskich i wysokich częstotliwości. Połączenie bi-amping wymaga czterech końcówek mocy dla dwóch kolumn. Wtedy każdą parę terminali głośnikowych w kolumnach podłączamy do osobnej końcówki mocy. Wiele amplitunerów wielokanałowych daje taką możliwość. Daje to dodatkowy taki plus że jeśli przesterujesz końcówki basem, nie uszkodzą głośników wysokotonowych. Jeśli masz wolne końcówki mocy w amplitunerze, to warto je do tego wykorzystać. Poza tym zyski są takie jak w bi-wire. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 września 2020 Udostępnij Napisano 1 września 2020 Bi Wire nic nie daje. Bi amping tak. Jeśli Twój amplituner ma taką możliwość to warto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karapax Napisano 23 lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 lutego 2021 Cześć, Podobnie jak kolega szukam kina do salonu. Budżet 4-6k. Jak na razie to zastanawiałem się nad zestawem: https://www.salonydenon.pl/zestawy-kina-domowego/kino-domowe-zestaw-512-avr-x1600h-raptor-71xvocalsub10.html Ale nie widziałem tutaj ani słowa o DENONie. Polecacie/nie polecacie? Co ewentualnie dobrać do avr-x1600h czy kierować się bardziej w stronę tego co kupił kolega czyli Yamaha MusicCast RX-V685. Dzięki za odpowiedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 685 już nie znajdziesz. Jego nowszy model 6A to odpowiednik wyższego nowszego Denona 2700 Model X1600 to dobry i udany model. Do tego amplitunera warto dobrać Polk T 531 albo Monitor audio Monitor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karapax Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Dnia 24.02.2021 o 07:57, S4Home napisał: 685 już nie znajdziesz. Jego nowszy model 6A to odpowiednik wyższego nowszego Denona 2700 Model X1600 to dobry i udany model. Do tego amplitunera warto dobrać Polk T 531 albo Monitor audio Monitor. Mogę Cię prosić o wycenę dla jednego i drugiego zestawu? (Wraz z Denonem 2700) Dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Jasne. Napisz do mnie na PW o jakim sprzęcie mówimy i podaj prosze numer telefonu. Na PW mam sporo wycen więc nie chce pomylić. Dzieki Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts