arnam Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Witajcie, Szukam amplitunera do pokoju ~16m2 w funkcjami sieciowymi. Przeznaczenie mieszane, muzyka z serwisów streamingowych, USB, DLNA + filmy. Zależy mi na urządzeniu z wejściem HDMI, ale celuję w kolumny 2.0. Poczytałem trochę o RX-D485 i wydaje się wystarczający jak na moje potrzeby, ale zastanawiam się nad dwoma kwestiami (jestem laikiem w tematyce audio): Czy amplituner dedykowany do 5.1 będzie grał również dobrze z 2.0, jak ten dedykowany do 2.0? Np. RN-602D. Jeżeli tak, to jakie kolumny możecie polecić do RX-D485 w cenie ~1k? Kolumny raczej na szafkę. Nie mam miejsca na podłogowe. ...a może jest jakiś inny ciekawy amplituner w cenie do ~2k posiadający wejścia HDMI? Pozdrawiam, Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 Witaj,zdecydowanie odradzam amplituner kina domowego do odsłuchu stereo. Jeśli zależy Ci na jakości dźwięku i koniecznie muszą być złącza HDMI, spójrz na Onkyo TX-8270 lub Denon DRA-800H. Uzupełnisz je bardzo dobrymi monitorami Pylon Audio Pearl Monitor, a całość zrobimy Ci w cenie, która będzie Cię satysfakcjonowała. Zestawy te zagrają spójnie, dynamicznie. Onkyo będzie bardziej analityczne, dokładne. Denon zaoferuje bardziej ciepłe, miękkie granie. Zapraszam serdecznie na odsłuchy, porównania oraz oczywiście dobrą ofertę cenową dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 1. Nie będzie. Amplituner kinowy służy do kina. Funkcja stereo w nim to taka sama jedna z wielu funkcji jak np. Radio. 2. Do 485 nie ma znaczenia. 3. Jeśli HDMI jest Ci konieczne to DRA800 od Denona albo Onkyo 8270. Ale zacznijmy od podstaw. Po co Ci HDMI? Bo stawiam że jednak nie jest Ci potrzebne Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnam Napisano 4 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 //Ale zacznijmy od podstaw. Po co Ci HDMI? Bo stawiam że jednak nie jest Ci potrzebne Zakładałem, że do podłączenia TV oraz BluRay. A czemu uważasz, że HDMI nie będzie potrzebne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 (edytowany) TV mozna podlaczyc przez wejscie optyczne w amplitunerze lub wzmacniaczu, a BluRay przez HDMI do TV. Napisz jakie rodzaju muzyki sluchasz? Edytowano 4 grudnia 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnam Napisano 4 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 Głównie muzyka filmowa (Hans Zimmer i podobne klimaty) oraz rock. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 (edytowany) Bez wejscia HDMI to Yamaha R-N602. A jaki konkretnie masz budzet na te monitory? Edytowano 4 grudnia 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnam Napisano 4 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2019 Generalnie na cały zestaw chciałbym wydać do 3k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 No to tym bardziej. A czemu ci nie potrzebne HDMI? Bo tv podłączysz optykiem a w tej cenie znajdziesz Yamahę RN 602 albo Onkyo 8250 z heco victa 701 czy deczko drożej melodika bl40mkIII ale warto dopłacić. pozdrawiam i zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 5 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 Poleciłbym Ci baaardzo dobre monitory grające szerokim pasmem i mocną V-ką, bardzo skuteczne spięte z łagodnie grającym amplitunerem https://sklep.rms.pl/pioneer-sx-n30ae-sxn30ae-amplituner-stereo-z-airplay-wifi-spotify I do tego Comete 902 https://sklep.rms.pl/triangle-comete-902-kolumny-podstawkowe-z-tytanowym-glosnikiem-wysokotonowym-2szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnam Napisano 5 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 Czyli do wyboru: Yamahę RN 602 Onkyo 8250 SX-N30AE Jakieś wady/zalety powyższych czy to tylko kwestia subiektywnego odsłuchu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 5 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 1 godzinę temu, arnam napisał: Jakieś wady/zalety powyższych czy to tylko kwestia subiektywnego odsłuchu? Dokladnie tak i do tego jakies monitory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnam Napisano 5 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 OK, dziękuję wszystkim za pomoc i porady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 5 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2019 A słuchaliście różnic między Yamaha rn602 a rx-v685 dla mnie różnica żadna a funkcjonalnie 685 dużo lepszy. Więc nie wiem czemu tak konkretnie odradzanie amplituner AV, dodatkowo do 685 można dołączyć końcówkę mocy. Oczywiście mówię konkretnie porównując Yamahę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2019 No nie do końca. Mam obydwa uprzedzenia w salonie. Obydwa znam także z odsłuchu indywidualnego w domu i nie zgodzę się. Yamaha 685 jak i resztę amplitunerów kinowych gra jak amplituner kinowy w stereo. 602 może nie jest najlepszym urządzeniem na świecie ale no gra deczko lepiej w stereo 21 godzin temu, arnam napisał: Czyli do wyboru: Yamahę RN 602 Onkyo 8250 SX-N30AE Jakieś wady/zalety powyższych czy to tylko kwestia subiektywnego odsłuchu? Zobacz 8250 vs 602 tu najwięcej usłyszysz różnic. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts