Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cholera, to naprawdę działa! Lepsza jest separacja instrumentów, poprawiły się niskie tony. I jest jakby soczyściej. Zastanawiałem się czy to może nie autosugestia, więc podpiąłem CD-ka i pod DAC (Coaxial -> DAC RCA -> amplituner) i bezpośrednio (CD RCA -> amplituner), puściłem muzykę i przełączałem się pomiędzy wejściami. Różnica jest wyraźnie słyszalna i ten "nowy" dźwięk jest wyraźnie ciekawszy. Tak więc śmiało kupuj i testuj - choć pewnie zostanie u Ciebie na stałe :)

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
19 godzin temu, neoheresy napisał:

Cholera, to naprawdę działa! Lepsza jest separacja instrumentów, poprawiły się niskie tony. I jest jakby soczyściej. Zastanawiałem się czy to może nie autosugestia, więc podpiąłem CD-ka i pod DAC (Coaxial -> DAC RCA -> amplituner) i bezpośrednio (CD RCA -> amplituner), puściłem muzykę i przełączałem się pomiędzy wejściami. Różnica jest wyraźnie słyszalna i ten "nowy" dźwięk jest wyraźnie ciekawszy. Tak więc śmiało kupuj i testuj - choć pewnie zostanie u Ciebie na stałe :)

Super, dzięki za feedback. Na pewno sprawdzę ją i porównam do swoich innych. Też myślę że zagrzeje u mnie stałe miejsce ;)

Napisano (edytowany)

Dowolne źródło dźwięku z wyjściem Coaxial bądź USB.

Albo wpinasz Tone Board:

1. pomiędzy np. odtwarzacz CD z wyjściem Coaxial a wzmacniacz (tak jak u mnie - widoczny na zdjęciu po lewej kabel USB podaje wyłącznie prąd z ładowarki)...
  2. ... albo łączysz go kablem z wtykiem USB-C z laptopem/komputerem stacjonarnym/telefonem etc. Działa wtedy - w uproszczeniu - jak dodatkowa karta dźwiękowa w komputerze.

Sygnał analogowy - w obu przypadkach - wyprowadzasz przez kabel 2xRCA-2XRCA do wzmacniacza.

Edytowano przez neoheresy
Napisano (edytowany)

Sama płytka - https://botland.com.pl/pl/khadas-vim/14667-tone-board-generic-edition-karta-dzwiekowa-usb-khadas.html?search_query=khadas+tone&results=2 (dokładnie ta  wersja)

Jasne - obudowa: https://www.audiophonics.fr/en/aluminium-boxes-cases/aluminum-case-for-khadas-tone-board-p-13626.html

W przypadku Tone Board korzystanie z Coaxiala/USB wygląda tak, że jeśli układ wykryje dźwięk przesyłany przez USB, odcina sygnał z wejścia Coaxial i gra wyłącznie to, co w danej chwili dostaje z USB. Jeśli przestaniesz odtwarzać dźwięk z lapka (np. wciśniesz pause, przełączysz się na wewnętrzną kartę lapka albo ogólnie po prostu z lapka nie będzie nadawany dźwięk), układ DAC przełączy się na konwertowanie sygnału z Coaxiala, a z USB będzie ciągnąć tylko prąd. Nie masz więc możliwości ręcznego wybrania aktualnie używanego wejścia.

Edytowano przez neoheresy
Napisano

Chciałbym poruszyć temat zasilania Pi4. Mam Pi4+Hifiberry Digi Pro+, będzie chyba jeszcze jakiś mały wiatraczek, bo podobno się trochę grzeją Pi4.

Póki co mam zwykły zasilacz do gniazdka impulsowy 5V/3,1A Extreme. Czy zawracać sobie głowę kolejnym pudelkiem w postaci zasilacza transformatorowego? Czy ktoś już sprawdzał, czy to coś daje i ma sens? Jeżeli tak to jaki? Tomanek? Nostromo? Pierwszy tańszy bo ok 400. Drugi ok. 440+40 za kabel USB C. 

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, wushu81 napisał:

Chciałbym poruszyć temat zasilania Pi4. Mam Pi4+Hifiberry Digi Pro+, będzie chyba jeszcze jakiś mały wiatraczek, bo podobno się trochę grzeją Pi4.

U mnie grzeje sie nieludzko mimo ze ma radiatory 3 naklejone. Nie mozna trzymac reki na nich tak "dają". Generalnie po ok 15 min. Grania sie zawiesza i klops. Wiatraczek dopinany na 5v tez niewiele daje. Zastanawiam sie nad jakimś chlodzeniem wykorzystywanym w pc. Podobno Pi 3 nie grzała sie tak bardzo...

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Hmnn... U mnie dramatu nie ma, obudowa jest ciepła ale z maliną nic się nie dzieje. Mam tylko jeden radiator na procesorze. Obudowa stalowa jak ta ze zdjęcia. Chłodzenie chciałem tak asekuryjnie i trochę podobno obniża temp. z ok 50 do ok. 35. Kilka dni temu gdzieś na stronie widziałem testy. 

obudowa-do-hifiberry-dac-i-raspberry-pi-4b-stalowa.jpg

Napisano

Miałem Raspberry z Hifiberry właśnie w takiej metalowej obudowie,i nie posiadałem żadnych radiatorów,oraz dodatkowego chłodzenie i działało ponad rok bez problemów,ale też gdzieś słyszałem że 4 się grzeje.

Napisano
10 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

U mnie grzeje sie nieludzko mimo ze ma radiatory 3 naklejone. Nie mozna trzymac reki na nich tak "dają". Generalnie po ok 15 min. Grania sie zawiesza i klops. Wiatraczek dopinany na 5v tez niewiele daje. Zastanawiam sie nad jakimś chlodzeniem wykorzystywanym w pc. Podobno Pi 3 nie grzała sie tak bardzo...

Hej U mnie śmiga bez problemu na 3ce. Nigdy się nic nie przegrzewało. W sumie zastanawiam się dlaczego miałoby się aż tak grzać. Trochę dziwne. Nowa płytka jest nawet mocniejsza, także nie składa mi się to w ogóle. Z czego korzystasz ? Jaki system ? Jaki program ?

Napisano (edytowany)

U mnie na Volumio i jak pisałem bez dramatu z grzaniem. Chodzi non-stop. Póki co nie wyłączam na noc. 

No dobra, a coś w temacie zasilania? i pytania z postu #34?

Edytowano przez wushu81
Napisano
Przed chwilą, wushu81 napisał:

No dobra, a w temacie zasilania? i pytania z postu #34?

Ja robiłem swoje niskoszumowe zasilanie. Ogólnie różnice są słyszalne, ale sam nie sprawdzałem przed i po. Jest wiele na ten temat w necie. Dużo osób robiło takie testy. W niektórych płytkach typu Allo Signature zalecany jest zestaw z bateriami więc myślę że jest to istotny aspekt.

Napisano
10 godzin temu, wushu81 napisał:

Póki co mam zwykły zasilacz do gniazdka impulsowy 5V/3,1A Extreme.

Chodzi Ci o tę ładowarkę?

04235_2.jpg

Jeśli tak, to rozważ zmianę. U mnie ona sieje zakłócenia w sieci i sama z siebie pierońsko buczy. Trochę jak słabej jakości żarówki LED. Dlatego leży sobie w pudełku i jej nie używam.

Napisano (edytowany)

No podobna. Z jednym wyjściem, ale to bez znaczenia. Kurcze, kolejne pudełko (czyt. zasilacz) i kolejny grubszy kabel sieciowy :/ Można pewnie by ogarnąć zasilanie np. DAC i Maliny jednym zasilaczem z dwoma wyjściami i prądami, bo widziałem takie konstrukcje. Wtedy jedno trochę większe pudło zamiast dwóch. Tylko DACa wyłączam i włączam za każdym razem gdy słucham/lub nie słucham. I musiałbym to samo z Maliną robić, więc tylko bym sobie utrudnił...

Edytowano przez wushu81
Napisano
54 minuty temu, 5k7 napisał:

Hej U mnie śmiga bez problemu na 3ce. Nigdy się nic nie przegrzewało. W sumie zastanawiam się dlaczego miałoby się aż tak grzać. Trochę dziwne. Nowa płytka jest nawet mocniejsza, także nie składa mi się to w ogóle. Z czego korzystasz ? Jaki system ? Jaki program ?

Mam to w fazie testów narazie. Korzystam na razie standartowy odtwarzacz (nie pamietam chyba coś na V sie zaczyna) i do tego m2tech hiface dac. Radiator ma chyba z 70stopni celcjusza.

Napisano
2 godziny temu, wushu81 napisał:

Tylko DACa wyłączam i włączam za każdym razem gdy słucham/lub nie słucham. I musiałbym to samo z Maliną robić, więc tylko bym sobie utrudnił...

Swego czasu kupiłem gniazdka sieciowe wyłączane pilotem. Początkowo był z tego jakiś "fun", który szybko przeminął. Ale odkąd mam subwoofer i DAC-a, wpiąłem je w te gniazdka i wyłączam je z pilota. Trzecie gniazdko jest wyłącznikiem dla listwy zasilającej w pokoju dzieci. Jeśli ma być koniec oglądania tv czy słuchania muzyki - a młodzież nie chce się podporządkować - robię PSTRYK, i odcinam prąd w listwie 🙂

• 3 weeks later...
Napisano (edytowany)

Kupiłem i zamontowałem wiatraczek 5v 30*30mm za kilkanaście złotych. Wywierciłem otwór w bocznej ściance obudowy stalowej, na prawie cały wiatraczek i tam go przykreciłem. Dmucha do środka na płytę główną i Hifiberry. Podłączyłem wiatraczek do 1 (3v3) i 6 pinu(ground). Ktoś tak już podłączał (zamiast 2 (5v) i 6 pinu. Efekt jest taki, że wiatraczek trochę wolniej się obraca (wg. mnie na plus) i jak wyłączę Maline z Volumio, to Wiatraczek też się wyłącza. Na 5v chodziłby non stop. 

Diody moim zdaniem niepotrzebne ale nie znalazlem innego. 

A teraz najważniejsze. Działa to i przede wszystkim chłodzi. Wcześniej obudowa była bardzo ciepła, teraz jest minimalnie letnia. 

Może się komuś to przyda... 

Mam już też zasilacz od Nostromo, ale jeszcze nie podłaczałem. Muszę ogarnąć miejsce i kable.

20200226_220432.jpg

Edytowano przez wushu81
Napisano (edytowany)

Warto zainteresować się Khadas Tone Board jako DAC stricte do PC po USB? 

Ewentualne podłączenie coaxialem z Pi4 z Digi+ Pro jednocześnie również jest możliwe?

Głównie jednak zależy mi na USB.

Sam Khadas do wzmaczniacza już RCA QED Performance Audio 40

Edytowano przez sthEn
  • 3 weeks later...
Napisano

Mam pytanie, jak to w końcu jest; P4 grzeje a P3 mniej?

Która więc malinka lepiej się w roli streamera sprawdza? 

No i najbardziej istotne pytanie - który dac do malinki najlepszy?