Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Poszukuję osoby (może być odpłatnie oczywiście), która pomoże mi w skompletowaniu kina domowego high-end w oparciu o nowe lub używane elementy (z allegro, olx itp) przy uwzględnieniu łącznego budżetu. Sam musiałbym pewnie miesiąc na czytanie testów poświęcić żeby wiedzieć co najlepszego dostanę za określone pieniądze. Najlepiej ktoś z Warszawy. Przy sprzęcie używanym wskazana wspólna osobista inspekcja 🙂

Jeżeli chodzi o budżet to trudno mi sprecyzować, z jednej strony jak najmniej chciałbym wydać, z drugiej jestem gotowy na kwotę powyżej, której spada przyrost jakości.

Kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy raczej, jeżeli byłaby okazja to oczywiście mogę dołożyć. Zakup byłby prawdopodobnie w styczniu.

PS. Chciałbym wybrać duże kolumny przednie żeby nadawały się również do stereo, rozumiem, że żeby grały dobrze konieczny będzie dodatkowo wzmacniacz stereo?

Napisano (edytowany)

Przede wszystkim sugerowałbym sprecyzować budżet bo kilkanaście a kilkadziesiąt tysięcy robi ogromną różnice. Jeżeli ma to być kilkanaście tysięcy nie będzie to żaden hajend - ot przyzwoite amplituner i kolumny plus być może wzmacniacz zasilający kolumny frontowe, źródło typu streamer czy inne cd bądź gramofon. Zaznaczają, że to kilkanaście będzie bliżej 20 niżeli 10-ciu 🙂. Okresl też wielkość pomieszczenia, w którym to "kino" ma stać. Pozdrawiam 

Edytowano przez seba3002
Napisano

Cześć,

dziękuję za szybką odpowiedź. Budżet mam elastyczny jeżeli to konieczne. Nie obrażę się też na sprzęt używany :)

Na początek tylko amplituner i kolumny bym kupił, bez źródła. Jeżeli chodzi o wielkość pomieszczenia to na oko około 30-40m2, natomiast chciałbym sprzęt na dłużej więc z zapasem.

dzięki i pozdrawiam

M.

Napisano

Poczekaj do poniedziałku. Branża na pewno się odezwie. Nie wiem czy można tutaj polecać firmy ale jest w Warszawie taka firma znana z you tube i internetu, która nazywa się technikarium i zajmuje się m.in. instalacjami KD. Numer telefonu znajdziesz wpisując te nazwę w wyszukiwarkę.

Napisano

Coś z Atmos na przykład i duże przednie kolumny. Teraz mam kolumny Jamo D590 + głośnik centralny (zestaw w spadku można powiedzieć, nie ja kompletowałem) do tego stary amplituner Sony. Używam tego zarówno do kina jak i do muzyki (po wyłączeniu głośnika centralnego). Dojrzałem jednak do zakupu prawdziwego kina domowego, jakikolwiek brak wiedzy jednak przeszkadza w racjonalnym zakupie.

Napisano
3 godziny temu, Maciej Travels napisał:

Budżet mam elastyczny jeżeli to konieczne. Nie obrażę się też na sprzęt używany :)

Na początek tylko amplituner i kolumny bym kupił, bez źródła. Jeżeli chodzi o wielkość pomieszczenia to na oko około 30-40m2, natomiast chciałbym sprzęt na dłużej więc z zapasem.

Jest w Warszawie kilkanaście salonów audio - spróbuj na początek wybrać się do któregoś z nich i poprosić o przedstawienie zestawu za ok. 20 tysięcy. Warto się wcześniej umówić telefonicznie, by mieli wolną salę odsłuchową i czas dla Ciebie (zdarza się, że gdy przyjdziesz bez zapowiedzi to będziesz mógł jedynie obejrzeć sprzęt i porozmawiać o nim, bo w sali odsłuchowej będzie obsługiwany inny klient).

Czy masz warunki by właściwie rozstawić kolumny (m.in. nie powinny stać w rogach pokoju)?
To będzie dedykowany pokój do kina, czy po prostu sprzęt będzie stał w salonie i rozmieszczenie będzie kompromisem.

Atmos - tu już powinna być duża ilość kolumn, a nie tylko 5 plus subwoofer. Czy jesteś na to przygotowany?

A przy okazji - zerknij na poniższy link i zobacz, jakie informacje (część już podałeś w kolejnych wpisach) powinny się pojawić przy zakładaniu nowego wątku:

Poza tym określ dokładniej powierzchnię, bo 40m^2 to jest o 1/3 więcej niż 30m^2 i to już spora różnica,

Pozdrawiam

Napisano

Cześć,

Doradzimy Ci za darmo. Czy u nas kupisz czy nie. Oczywiscie przygotujemy wycenę mam nadzieję że dobrą ale zrobisz co będziesz chciał. Zadzwoń do nas i na spokojnie pogadamy. Odsiejemy kilka kolejnych postów z wymianą zdań. Jak już będziesz wiedział co i jak to wrócisz na forum i będziemy otwarcie mówić. Znacznie skraca to drogę do wyboru.

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano

Cześć Wszystkim, Cześć S4Home! Wybaczcie długi czas odpowiedzi, proza życia. Na pewno się odezwę i będziemy myśleć. Znalazłem na Allegro amplituner Arcam 750, co myślicie o tej aukcji? Warto? https://allegro.pl/oferta/arcam-avr-750-8807610769

Gdybyście przypadkiem przeszukiwali internet i trafili na fajne kolumny, podsyłajcie proszę. Zacznę od zestawu 4 x stojące, centralny i bas. Tv już wybrałem Sony, będę też montował do niego prawdopodobnie zestaw Ambivision, bardzo mi się u Philipsa to podoba.

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki Wam! S4Home czy sprzedajesz też sprzęt używany? Jeżeli nie to możesz masz coś fajnego z outletu np. kolumny przednie fajnie wyglądają Opera Quinta SE a jako tylne Grand Mezza. Czy to złe połączenie? Albo może jeszcze coś innego? Czy na aukcjach tego człowieka od Arcama widzicie coś wartego uwagi jeżeli chodzi o kolumny?

Napisano

High end za kilkanaście tysięcy? To raczej mówimy o setkach tysięcy a nie dziesiątkach... wszystko spoko, ale nie mylmy pojęć. Żeby nie było zaraz nagonki, nie chodzi o to ile co kosztuje i ile kto wydaje na co, tylko jeśli mowa o segmencie najwyższym to nie mówimy o rozwiązaniach podstawowych... ot sprostowanie dla użytkownika otwierającego wątek, bo może nie zdawał sobie sprawy...

Napisano

OK już będę wiedział, dzięki :) Dlatego też szukałem sprzętu używanego ale jeżeli dalej nie to, to nie wykluczam, że za rok-dwa zgłoszę się do Was po poradę co kupić w budżecie o zero wyższym. Póki co trudno mi powiedzieć czy zauważę różnicę stąd asekuracyjne podejście.

Napisano
23 godziny temu, Maciej Travels napisał:

Dzięki Wam! S4Home czy sprzedajesz też sprzęt używany? Jeżeli nie to możesz masz coś fajnego z outletu np. kolumny przednie fajnie wyglądają Opera Quinta SE a jako tylne Grand Mezza. Czy to złe połączenie? Albo może jeszcze coś innego? Czy na aukcjach tego człowieka od Arcama widzicie coś wartego uwagi jeżeli chodzi o kolumny?

Używane nie. Ale mamy takowe po testach po zwrotach czy ekspozycję po prostu.

Opera to świetne kolumny także w kinie, bardzo u nas niedoceniane.

Napisz mi na PW numer telefonu to zadzwonimy i coś zaproponujemy.