fabianabc Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Witam, Szukam kolumn stereo do salonu 50m2. Zależy mi na mocnym graniu i jak największej wyrazistości we wszystkich tonach. Lubię mocny kopiący bas, ładny wokal i czystą, ale nie męczącą górę. Słucham wszystkich rodzajów muzyki oprócz klasyki i metalu. Najczęściej muzyka klubowa z fajnym wokalem. Bassreflex koniecznie z przodu, bo miejsce na kolumny mam tylko przy ścianie, a jedna z nich będzie stała niestety w kącie. Inaczej się nie da. Nic nie mogę przestawić, bo wystrój jest ze sobą powiązany, tak to wymyśliła projektantka. Czyli szukam mocnych uniwersalnych kolumn. Wygląd oraz estetyka kolumn również odgrywa dużą rolę. Chciałbym zmieścić się w kwocie 4000zł za parę. Interesują mnie tylko nowe. Z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Nie wiem jak mocny masz wzmacniacz ale ciężko będzie spełnić te wszystkie wymagania w tej cenie. Widzę tu tylko Polk Audio RTiA7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 A jaka elektronikę obecnie posiadasz bo nie napisałeś nic o niej a jednak warto by było wiedzieć przy doborze kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabianabc Napisano 6 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Wzmacniacza jeszcze nie mam. Najpierw wybierzmy kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 W takim razie dobierz wydajny wzmacniacz. Z rozwiązań rozsądnych finansowo na pewno bardzo dobrze sprawdzi się NAD C356 BEE. Oczywiście w wyższym budżecie jest wiele innych, ciekawych propozycji. Spójrz proszę na Polk Audio RTi A7, które powinny się bardzo dobrze sprawdzić w Twoim systemie. Ciekawą alternatywą, chociaż niestety nawet z rabatem forumowym przekraczającą budżet, jest Focal Chora 826. Obydwie kolumny swietnie sprawdzą się w Twoim systemie audio. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 37 minut temu, fabianabc napisał: Najczęściej muzyka klubowa z fajnym wokalem. Widze iz tutaj jestesmy wszyscy zgodni kolumny Polk Audio RTi A7 i kupisz je w cenie 4K. https://audioexpert.pl/polk-audio-rtia7-cena-za-1-szt-kolumna-glosnikowa-podlogowa-p-1695.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabianabc Napisano 6 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 A jakieś inne propozycje? Sugerowane kolumny nie są atrakcyjne wizualnie, a to jest warunek Żony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 (edytowany) Szkoda poniewaz to bardzo fajne kolumny. W tym budzcie warto rozwazyc jeszcze Dali Zensor 7 teraz sa na wyprzedazach: https://www.ceneo.pl/12783297 Edytowano 6 stycznia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Może warto od branży kupić zestaw ze wzmacniaczem, wtedy koszty się rozłożą. I będziesz mógł posłuchać a żona lepiej zwizualizuje sobie wszystko kiedy zobaczy na żywo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabianabc Napisano 6 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Dali sensor 7 są bardzo ładne, ale obawiam się niedoboru basu w nich. Nie słyszałem ich, możecie coś nakreślić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Nie sadze aby Ci w nich brakowalo basu, aczkolwiek kazdy ma inny gust. Jak je jeszcze napedzisz wydajnym wzmacniaczem to dopiero bedzie bas. https://www.ceneo.pl/12783297#tab=reviews Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabianabc Napisano 6 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Dzięki za podpowiedź. Kolumny będę używał również do oglądania filmów. Myślisz, że kupno centralnego głośnika ma sens? Podobno wokal w muzyce i dialogi w filmach mocno się poprawiają. Prawda to? Wiem, że wiąże się to z kupnem amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ars_Poland Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 (edytowany) Wypożycz Heco aurora 1000 . Wiem wiem mają bass reflex z tylu u mnie stoją 15cm od sciany. 2x20cm niskotonowce robią robotę 😉 Pozdr Edytowano 6 stycznia 2020 przez Ars_Poland Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabianabc Napisano 6 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 Bassreflex z przodu jest warunkiem, więc Aurory odpadają niestety Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 W tym budżecie i z przednim bass reflexem możesz mieć ciężko bo dużego pola manewru niema także wspomniane wcześniej Polk audio rti A7 to bardzo dobre rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 (edytowany) Basrefleks z przodu to mit!! Kolumny postawisz w takich odległości od ścian jak wymyślił to producent. Kiedyś były konstrukcje kolumn podstakwowych, które wieszało się na ścianach. Specjalnie do tego przygotowane. Nawet miały fabryczne mocowania do zawieszenia. Pozdrawiam Edytowano 6 stycznia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 (edytowany) 32 minuty temu, fabianabc napisał: Dzięki za podpowiedź. Kolumny będę używał również do oglądania filmów. Myślisz, że kupno centralnego głośnika ma sens? Podobno wokal w muzyce i dialogi w filmach mocno się poprawiają. Prawda to? Wiem, że wiąże się to z kupnem amplitunera. Jest duzo osob ktore ogladaja filmy w stereo i to im wystarcza (ja tez tak ogladam). Tych kolumn ktore zostaly wyzej zaproponowane nie napedzisz dobrze zadnym amplitunerem KD. Na pewno nie bedziesz mial fajnego basu na ktorym Ci tak zalezy i w dodatku w tak duzym pomieszczeniu. Jezeli bardziej nastawiasz sie na muzyke to klasyczne rozwiazanie wzmacniacz i dwie kolumny. Edytowano 6 stycznia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ars_Poland Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 To może Dynavoice Definition DF-8 mają przedni i tylni bass reflex . Tylny możesz zatkać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keray69 Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 STX Electrino 500 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof29 Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 2 godziny temu, 1Ender napisał: Basrefleks z przodu to mit!! Kolumny postawisz w takich odległości od ścian jak wymyślił to producent. Tutaj się nie zgodzę . Basrefleks z przodu to żaden mit. Stosowany był i jest przez wielu profesjonalnych producentów kolumn... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 (edytowany) Ech tam, z przodu,z tyłu.Można jeszcze zakryć jak będzie przeszkadzać.Na takiej powierzchni i tak odsłuch domowy to konieczność. Ze swojej strony polecę przyjrzeć się dynaudio emit m30.Nie wiem jak się sprawdzą w 50m,ale u mnie w 16m mam je dość blisko(br z tyłu, zaślepki w komplecie). Cena wyjściowa znacznie powyżej budżetu,ja swoje nowe wynegocjowałem za 4600pln.Nie patrz więc na ceny wyjściowe,bo jak się postarasz to zawsze coś urwiesz,jak widać jest z czego rwać.Marże są wysokie,więc wybieraj znacznie powyżej tych 4k i negocjuje cenę.Wbrew pozorom na forum nie jest najtaniej. Zensory sobie daruj,nie są takie super na dłuższy czas w mojej opinii. Edytowano 6 stycznia 2020 przez Mar Ka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 (edytowany) 6 godzin temu, fabianabc napisał: Szukam kolumn stereo do salonu 50m2. Zależy mi na mocnym graniu i jak największej wyrazistości we wszystkich tonach. Lubię mocny kopiący bas, ładny wokal i czystą, ale nie męczącą górę. To kawał pomieszczenia, samymi gabarytami kolumn nie uzyskasz niewiadomo czego, nie ma uniwersalnych kolumn. A jak, chcesz mieć czytelny obraz stereo w każdym aspekcie, to bez adaptacji akustycznej się nie obędzie, zapanować nad 50m jest co robić, czas pogłosu pewno nieziemski w takim salonie, a nie sądzę, że masz aż tak zagracony. Powyższe propozycje rozważ, ale na pałę nie kupuj, bo ci kolega z forum coś polecił, musisz przytargać do domu i ustawić w miarę poprawnie, a później posłuchać. Zatyczki może coś tam zniwelują, ale często zdarza się, że jest to kosztem czegoś, bas traci na definicji, dynamice, brak wypełnienia itp.dużo zależy od konstrukcji i rozwiązań producenta, ale też akustyki niestety. Edytowano 6 stycznia 2020 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 6 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2020 @DiBatonio ważną kwestię poruszył. Ten sam sprzęt zagra inaczej w pustych ścianach a inaczej kiedy jest dywan, zasłony,książki czy panele akustyczne a kolumny są na odpowiedniej wysokości , ustawione w trójkącie na odpowiedniej szerokości itd. Ale to już możesz sprawdzić sam jak będziesz miał na miejscu. Dodatkowo każdy ma swoje "ucho" i lubi swoją kombinacje góry,środka i dołu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 7 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2020 21 godzin temu, Krzysztof29 napisał: Tutaj się nie zgodzę . Basrefleks z przodu to żaden mit. Stosowany był i jest przez wielu profesjonalnych producentów kolumn... Ale uwazasz ze kolumny z tylnym basrefleksem sa zle zrobione (tez je stosuje wielu profesjonalnych producentow)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof29 Napisano 7 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2020 Nie napisałem,że cokolwiek jest źle zrobione - napisałem ,że nie zgadzam się ze stwierdzeniem - " bassrefleks z przodu to mit " . To wszystko . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts