Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, poszukuję SW do mojego zestawu KD. 

Kwota, w której chciałbym się zamknąć to +/- 2000zł

Metraż 18 m²

zestaw Polk t531 i Yamaha 485

Od jakiegoś czasu czytam różne fora i mam już taki mętlik, że w końcu nie wiem co wybrać :D

Czego się dowiedziałem? Do kina częściej polecane są sw o konstrukcji otwartej, stąd znalazłem Klipsch spl 100 (br z przodu, ułatwi mi to ustawienie), do muzyki zaś konstrukcja zamknięta, jak SB12NSD (lub SB1000 na który trzeba mieć już 2.5k). 

Czy ktoś może wypowiedzieć się o tych subach? Podobno z SB1000 jest tak, że trafiają się problemy z buczeniem czy mrugającą lampką, nie wiem jak SB12NSD. O Klipschu nie znalazłem za wielu informacji, ale podobno klasa wyżej niż np. r120sw, czy to prawda?

Czekam również na Wasze propozycje SW oraz opinie o wymienionych już i potwierdzenie bądź obalenie tego co znalazłem o SVS 😜

Jeżeli chodzi o użytkowanie to 60/40 (film-gry/muzyka)

Dzięki za wszelką pomoc :)

Edytowano przez Yapończyk
Napisano

Zdecydowanie polecałbym jednak SVS. Model SB12-NSD będzie najbardziej optymalny. To konstrukcja zamknięta, która oferuje bardzo dobrą szybkość, dokładność, bas jest mocny, bardzo energiczny, szybki, punktowy. Jest wystarczająco mocny do kina, szczególnie w 18 m2, natomiast przy muzyce będzie super.

Zapraszam na odsłuchy, jeśli masz wątpliwości, u nas możesz wszystkie modele wypożyczyć, także Klipsch.

Napisano

Do muzyki i tak nie masz czego szukać.

Oo co ci sub do muzyki przy komplecie 485 z Polk t50

Moim zdaniem skoro masz system kinowy idź w suba kinowego. Do 2k dostaniesz bardzo dobry świetnie wyceniony sub heco albo bardziej uniwersalny z dwoma membranami tannoy ts2.10

Napisano (edytowany)

A gdyby wymienić wady i zalety wszystkich wymienionych SW?

SVS SB12NSD - zaletą na pewno jest kompaktowy rozmiar 

Tannoy TS 2.10 - wadą może być ustawność, bo jednak 2 membrany potrzebują przestrzeni

Heco 30A - tutaj ciężko mi powiedzieć, mimo że przejrzałem kilka tematów, gdzie był wymieniany

To tak tylko moim zdaniem, bo niestety nie miałem możliwości odsłuchu 😜

Co wy powiecie na ich temat?

Edytowano przez Yapończyk
Napisano

Odnośnie svs sb12-nsd w porównaniu z heco bądź tannoy to jak dla mnie nie ma podejścia  pod każdym względem. Ponieważ jest kompaktowy łatwo go ustawić, dobrze zgrywa się z kolumnami i bas jest taki jaki być powinien. Po co sobie utrudniać życie ;)

Napisano
1 minutę temu, Kubad napisał:

Odnośnie svs sb12-nsd w porównaniu z heco bądź tannoy to jak dla mnie nie ma podejścia  pod każdym względem. Ponieważ jest kompaktowy łatwo go ustawić, dobrze zgrywa się z kolumnami i bas jest taki jaki być powinien. Po co sobie utrudniać życie ;)

Właśnie dlatego bardziej skłaniam się do kupna właśnie SVS.

Za heco na pewno przemawia cena.

Napisano

Jak masz możliwość,to wypożycz tego Svsa i sam sprawdź,czy Ci pasuje on w kinie. Miałem tak zachwalanego Svs sb-1000 w domu na testach i mi w kinie on nie podszedł, każdy z nas może mieć inne odczucia,a niby to tylko subwoofer.Szczerze w ciemno bym nie wydał 2000zl,co komuś się podoba nie musi tobie.

Napisano

Też nie do końca rozumiem tych zachwytów nad najniższymi, budżetowymi produktami od SVS. Owszem, sama marka w sobie jest godna polecenia, a ich produkty PB/SB4000 czy PB/SB16 ultra, to niezłe kocury. Ale te wszystkie niskie "tysiączki", czy przywołany w temacie 12NSD przypominają mi trochę wypuszczenie lata temu na rynek przez Mercedesa serii A-klasa. Niby Mercedes. ale... 

W każdym razie nie podpalać się Panowie - rozsądnych wyborów życzę ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Markcox napisał:

Też nie do końca rozumiem tych zachwytów nad najniższymi, budżetowymi produktami od SVS. Owszem, sama marka w sobie jest godna polecenia, a ich produkty PB/SB4000 czy PB/SB16 ultra, to niezłe kocury. Ale te wszystkie niskie "tysiączki", czy przywołany w temacie 12NSD przypominają mi trochę wypuszczenie lata temu na rynek przez Mercedesa serii A-klasa. Niby Mercedes. ale... 

115 to już prawie rozmiar piekarnika :D

Nie no za duży dla mnie, tym bardziej że na 18m² (wiem, podobno nie ma za dużych SW :D)

Rozmiarem to jakby porównać Punto z Transportem jeśli już o samochodach mowa :D

Nie mniej poważnie rozważam wypożyczenie bo jednak to te 2k, za które można kupić żonie samochód, a auta w ciemno też się nie bierze

😜

Napisano
Dnia 11.01.2020 o 11:40, Kubad napisał:

A słuchałeś tannoya ? Chyba nie

Dnia 11.01.2020 o 11:46, Kubad napisał:

Sub w kinie jest bardzo ważny i nie ma co na nim oszczędzać zwłaszcza że sprzęt kupuje się na lata. 

No właśnie. A to sub zamknięty. Do typowego systemu kinowego jaki jest tu szukał bym suba otwartego. Po prostu głośniejszego. Z niższym zejściem.

Dnia 11.01.2020 o 12:22, maverick2005 napisał:

Jak masz możliwość,to wypożycz tego Svsa i sam sprawdź,czy Ci pasuje on w kinie. Miałem tak zachwalanego Svs sb-1000 w domu na testach i mi w kinie on nie podszedł, każdy z nas może mieć inne odczucia,a niby to tylko subwoofer.Szczerze w ciemno bym nie wydał 2000zl,co komuś się podoba nie musi tobie.

Dokładnie tak jest.

Dnia 11.01.2020 o 18:48, Markcox napisał:

Kolejna trafna uwaga. A do tej pory nikt nie jest w stanie pokazać różnic między obecna 12 a oryginalna 12. Bo przypomnijmy że svs wznowił jego produkcję po kilku latach. 

15 godzin temu, Yapończyk napisał:

Zatem wypożyczę chyba svs i klipsch r12sw. Co myślicie?

Tu akurat zestawienie nie poprawne. Bo ten r12 konkuruje z magnatem 302a który jest od niego połowę tańszy. Ale jeśli chcesz zestawić svs z czymś to klipsch 112 albo heco aurora. 

Napisano
41 minut temu, S4Home napisał:

Tu akurat zestawienie nie poprawne. Bo ten r12 konkuruje z magnatem 302a który jest od niego połowę tańszy. Ale jeśli chcesz zestawić svs z czymś to klipsch 112 albo heco aurora. 

Ok mój błąd. Zatem pozostaje svs vs heco. Mimo wszystko ciekawi mnie jeszcze ten tannoy, tylko mało kto pisze o nim na forum, tyle że przewija się co jakiś czas w polecanym sprzęcie.

10 godzin temu, Marcin Keniol napisał:

Właśnie zakupiłem tego Polk audio więc dam znać co i jak a tydzień temu testowałem svs sb1000 i mi nie podszedł :) tzn w muzyce ok było lepiej niż ze starym moim ale w kinie różnica była marginalna

Ok :)

Napisano
15 godzin temu, Yapończyk napisał:

Ok mój błąd. Zatem pozostaje svs vs heco. Mimo wszystko ciekawi mnie jeszcze ten tannoy, tylko mało kto pisze o nim na forum, tyle że przewija się co jakiś czas w polecanym sprzęcie.

Ok :)

IMG-20200113-WA0004.jpeg

Więc tak subwoofer bardzo ładnie wygląda i jest duży :) Uważam że jest bardzo dobrze wykonany, wszystko wygląda na solidne i jest dobrze spasowany :) Moim amatorskim zdaniem zrobił na mnie większe wrażenie nie svs sb1000. Ustawiłem go na godzinę 11.45 i w amplitunerze ustawiłem na -2 db :)

Napisano

Bo ma bass reflex. Dlatego zrobił na tobie lepsze wrażenie w kinie.

Moim zdaniem subwoofery zamknięte czy też kolumny zamknięte nie są dla osób nowych. Nikogo nie obrażając. Nie o to chodzi. Ale wybierając takie konstrukcje można czegoś oczekiwać. I raczej te oczekiwania pojawiają się wraz ze wzrostem ilości przewalonego sprzętu.

Tannoy nie pojawia się w testach bo jego mało kto robi testy subwooferów. A jeśli już to są takie marki jak właśnie klipsch , svs, rel czy velodyne które muszą promować swoje produkty z wiadomych względów i to one się pojawiają.

Pozdrawiam

Napisano

Takie testy po prostu były by bez sensu. Tak samo, jak trochę bez sensu jest testowanie sub'ów w salach odsłuchowych w salonach audio. Później przynosisz do domu i czar może prysnąć ;) I nie koniecznie musi to dotyczyć tylko sub'ów

39 minut temu, S4Home napisał:

I raczej te oczekiwania pojawiają się wraz ze wzrostem ilości przewalonego sprzętu.

nic dodać, nic ująć 

Napisano
9 godzin temu, S4Home napisał:

Tannoy nie pojawia się w testach bo jego mało kto robi testy subwooferów. A jeśli już to są takie marki jak właśnie klipsch , svs, rel czy velodyne które muszą promować swoje produkty z wiadomych względów i to one się pojawiają.

Trochę się pogubiłem. Czylito, że Tannoy mało kiedy bierze udział w testach to wina tego, że promuje się inne marki czy dlatego, że są one bezkonkurencyjne dla niego?

Jak to jest? Bo już sam nie rozumiem

• 3 weeks later...
Napisano

Dobra, jedzie do mnie pierwszy klocek - SVS SB 12 nsd 

Macie może jakieś utwory, które warto przetestować?

No i klasyczna scena z trolem LOTR? W której części to było? Wie ktoś?

Dzięki za pomoc, oczywiście podzielę się z wami moim doświadczeniem :)