Furin F Napisano 31 stycznia 2020 Napisano 31 stycznia 2020 Witam, szukam kolumn, które się sprawdzą zarówno w stereo jak i kinie domowym. Chce zacząć od ampli (ze względu na funkcjonalność) i frontów a domyślnie dążę do 5.1.2 i wzmacniacz po pre out ( chciałbym mieć w miarę uniwersalny sprzęt) Nie mam odniesienia, jeżeli chodzi o kolumny z wyjątkiem kolumn Dali 7 Beech na Rotelu RA02 moich rodziców, które grają rewelacyjnie, ale tak jak pisałem nie mam innego doświadczenia z porządnym sprzętem i nie mam pojęcia co i jak lubię, dlatego dopiero na odsłuchu okaże się co i jak. Celuję w sprzęt nowy coś z segmentu cenowego sprzętu wymienionego niżej. Nie chcę wydać majątku ale wolę nieco dozbierać i kupić coś porządnego (o ile to usłyszę). Cały salon ma 45m2 + kuchnia 15m2 (rzut) Nie wiem jak to się wszystko liczy i ustawia (dopiero się będę dokształcał w tym temacie) ale sama przestrzeń odsłuchowa to około 30m2 W zależności jak wrażliwy okaże się mój słuch planuję - kupić amplituner KD (Onkyo 696 / Yamaha 685) i ewentualnie potem wzmacniacz po pre out - kupić lepszy amplituner KD przy którym zostanę (Onkyo 840) Co do frontów to po lekturze forum wybrałem takie, które najczęściej padały w propozycjach tj: Elac debut f6.2 Zensor 7/Oberon 7 Heco Aurora 700/1000 Klipsch RP-280F /260 (tutaj z tego co czytałem to raczej ampli Denona) Magnat Signature 505 Monitor Audio Bronze/Silver 6 W miarę możliwości chciałbym odsłuchać wszystkie. Chyba, że nie warto i od razu można coś odrzucić np. ze względów na rozmiar salonu. Wydaje mi się, że np. Zensory 7 to odpowiednik Aurory 700 a następca Zensorów czyli Oberony są w tej chwili w cenie Auror 1000 a wręcz droższe. Podatek od nowości ? Jak już się uda wybrać fronty to czy iść w system frontów czy dobrać coś innego? Liczę na waszą wiedzę i sugestie Odpisz, cytując
maverick2005 Napisano 31 stycznia 2020 Napisano 31 stycznia 2020 42 minuty temu, Furin F napisał: kupić amplituner KD (Onkyo 696 / Yamaha 685) i ewentualnie potem wzmacniacz po pre out - kupić lepszy amplituner KD przy którym zostanę (Onkyo 840) Tu najlepszą opcją było by zrobić bezpośrednią konfrontację z wzmacniaczem stereo,czy i jak słyszysz różnice. Odpisz, cytując
BaliGdynia Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 Chyba szukasz Amp AV który posiada wyj "pre-out" aby w przyszłości rozbudować sprzęt o końcówkę mocy czy też o wzmacniacz który może pracować w kd jako końcówka mocy. Nie mylić wyjścia Zone z pre-out jak i zwykły pre-out dla suba. Onkyo696 nie posiada wyjścia pre-out. Tak samo jak Dali Zensor7 to odpowiednik Heco Aurora700. To zupełnie dwie inne szkoły grania. Udany set na bank może być Denon od modelu avr-x3xxx bo one już maja pre-out z kolumnami Heco Aurora1000, czy Monitor Audio Silver. Tak najlepiej kupić wszystkie kolumny z jednego modelu aby był spójny dzięki w kd. Odpisz, cytując
maverick2005 Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 37 minut temu, BaliGdynia napisał: Onkyo696 nie posiada wyjścia pre-out Mała poprawka,te Onkyo posiada pre-out front, także końcówkę lub wzmacniacz można podłączyć. 1 Odpisz, cytując
BaliGdynia Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 Mała poprawka,te Onkyo posiada pre-out front, także końcówkę lub wzmacniacz można podłączyć.Faktycznie, przepraszam mój błąd, niedopatrzenie. Tak jest pre-out na fronty same lub Zone. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 Poprzedni model z ósemka w środku nie miał. Ten z dziewiątka już ma 🙂. Była już o tym mowa ale warto to powtarzać dla niezorientowanych. Odpisz, cytując
Furin F Napisano 1 lutego 2020 Autor Napisano 1 lutego 2020 Tak chodzilo mi o ampli AV z pre outem ale chyba jednak zmieni się koncepcja. Zastanawiam się nad - stereo pod ampem stereo np onkyo 8390 Albo - proteza kina typu 3.1 lub 3.2 Z 5.2 był by problem bo nie mam za bardzo jak tylnych głośników umiejscowić a kable rozwalone po całym pokoju nie wchodzą w grę. Czy ma znaczenie wielkość kolumn? Chodzi mi o to czy jest sens iść w tak duże głośniki jak Aurory 1000 czy klipsch rp280. Pomijam brzmienie ale raczej db wystarczy i z tych mniejszych Odpisz, cytując
BaliGdynia Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 Kup Cyrus Liryc (taki fajny kombajn) do tego DUŻE kolumny Monitor Audio Silver10 lub Klipsch RP280, lub Focal Aria 948 i będziesz zadowolony. Tak wielkość kolumny ma znaczenie. Każda może zagrać "głośno" ale to nie znaczy że to będzie super dźwięk tylko jazgot. Masz duże dość pomieszczenie i aby je nagłośnić to jednak duże kolumny potrzebujesz. Nie kupuj małych+sub bo te same pieniądze wydasz na duże. Moim zdanie w dobrym kierunku idziesz. Strikte stereo 2.0 a nie na siłę coś budować gdzie nie będzie działać. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 Jeśli masz pakować taką kasę w "all in one" to równie dobrze możesz kupić yamahe 685 plus Cyrusa One. Głośniki efektowe mozesz dokupić pezprzewodowe a sam amp wykorzystywać jako streamer. Jeśli chcesz kino i stereo ja szedł bym w tym kierunku. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Furin F Napisano 1 lutego 2020 Autor Napisano 1 lutego 2020 Ten all in one to zdecydowanie nie ten budżet. Te wcześniejsze zestawy które wymieniałem były w granicach 6-8k. 1 godzinę temu, seba3002 napisał: Jeśli masz pakować taką kasę w "all in one" to równie dobrze możesz kupić yamahe 685 plus Cyrusa One. Głośniki efektowe mozesz dokupić pezprzewodowe a sam amp wykorzystywać jako streamer. Jeśli chcesz kino i stereo ja szedł bym w tym kierunku. Pozdrawiam Z racji tego że do końca nie wiem co bym chciał to to jest jakiś kompromis i narazie bezpieczniejsza opcja. Nie podejrzewam się o to abym miał audiofilski słuch. Czy polecacie jeszcze jakieś kolumny pokroju auror 1000 lub klipsch 280 w podobnej cenie? Monitory 10 są z 2k droższe. I czy yamaha 685 uciągnie te większe kolumny? Odpisz, cytując
BaliGdynia Napisano 1 lutego 2020 Napisano 1 lutego 2020 Denon DRA800H, Yamaha 803D, Onkyo TX9380. Taka alternatywa z wodotryskami Amplituner Stereo z HDMI. Masz w nich praktycznie wszytko. Kolumny Duże na bank, szczerze tu umów się gdzieś na odsłuch. Heco Aurora 1000, Monitor Silver10 lub 500, Klipsch RP280. Denon+HecoOnkyo+KlipschLub tradycyjnie zestawy stereo Cambrige Audio CXA lub Azure.Jeśli zgłosisz się tu do branży to na bank coś znajdą dla Ciebie w określonym budżecie. Odpisz, cytując
Furin F Napisano 2 lutego 2020 Autor Napisano 2 lutego 2020 Dzięki za podpowiedzi. Muszę ogarnąć rynek u mnie w mieście i poumawiać się na odsłuchy. Zastanawiam się cały czas jak to jest z tą wielkością kolumn. Wiadomo, że te większe powinny lepiej wypełnić duże przestrzenie i mieć większy zapas mocy ale - głośne słuchanie muzyki (takie naprawdę głośne) na dłuższą metę (kilka kawałków) mnie męczy (chociaż wiadomo że fajnie odpalić muzę z porządnym kopem) - jest chyba coś takiego jak wydajność kolumn i stricte same db nie grają - czy trzeba nagłaśniać całą tą otwartą powierzchnię czy tylko miejsce odsłuchu (ok 25m2)? Dźwięk się niby rozchodzi gdzieś na boki w takiej przestrzeni ale w miejscu odsłuchu powinno być ok? Wybór w tych "dużych" kolumnach jest dość mocno ograniczony (cenowo)... chociaż może to i lepiej 16 godzin temu, BaliGdynia napisał: Onkyo TX9380. Chodziło Tobie o TX8390 ? Porównywał ktoś z Was w stereo TX8390 do RZ840? Czytałem, że RZ840 całkiem nieźle sobie radzi w stereo Odpisz, cytując
S4Home Napisano 3 lutego 2020 Napisano 3 lutego 2020 Gra lepiej. No ale chwila to już rezygnujesz z kina? Tak przez dwa dni? Nieźle jak na ampli ale nie jak na wzmacniacz. A czemu początkowy system Yamaha 685 + NAD 326 nie wchodzi w gre? I d tego dobre kino? Nie chcesz go jednak? Taki 326 zagra i lepiej od 840 i od 8390. Do tego faktycznie spore ELAC F6.2 albo Heco 1000 i reszta do kompletu i masz i kino i stereo. Dnia 1.02.2020 o 14:19, Furin F napisał: Albo - proteza kina typu 3.1 lub 3.2 Z 5.2 był by problem bo nie mam za bardzo jak tylnych głośników umiejscowić a kable rozwalone po całym pokoju nie wchodzą w grę. Ptoezy nie rób bo to absurd. Ale masz bezprzewodowe tyły od Yamahy MusicCast! W razie pytań służę pomocą. Odpisz, cytując
Furin F Napisano 3 lutego 2020 Autor Napisano 3 lutego 2020 Na razie trochę błądzę we mgle. Trzeba się na coś zdecydować więc faktycznie zostanę przy kinie + wzmak. Rozumiem, że yamaha 685 spokojnie udźwignie te kolumny ? Bo w jednym salonie jak się podpytywałem to właśnie polecali onkyo 840 lub ten wyższy model yamahy no ale to już dobre 2k więcej a tak jak piszecie nie zagra to lepiej niż wzmacniacz (stąd były te moje rozterki ) Żadna inna firma nie robi bezprzewodowych tyłów? Jeżeli nie to mam nadzieję, że spodoba mi się ta yamaha w połączeniu z wybranymi kolumnami. A jak by się sprawdziły tylne głośniki ale umiejscowione pod sufitem i skierowane w miejsce odsłuchowe bo jednak kabel to kabel ? Odpisz, cytując
maverick2005 Napisano 3 lutego 2020 Napisano 3 lutego 2020 1 godzinę temu, Furin F napisał: Rozumiem, że yamaha 685 spokojnie udźwignie te kolumny ? Myślę że spokojnie, tym bardziej jak zastosujesz wzmacniacz stereo na fronty podłączając przez pre-out Yamahy co pozwoli dać więcej mocy na resztę kanałów. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 4 lutego 2020 Napisano 4 lutego 2020 Jeśli będziesz miał wzmacniacz do amplituner kieruje moc na pozostałe kolumny. Czego nie udźwignie? Centralnego i surroundow? No bez przesady. Czasem te porady specjalistów z salonów to dalekie są od prawdy. No ale nie ma co być zdziwionym. Pracowników brakuje. W weekend szedłem w Galerii i w jednym ze salonów zauważyłem że pracuje teraz gość którego uczyłem Miałem podbić czy coś się rozwinął. Ale Niektórzy traktują to jako prace i nie można do nich mieć za złe. Rozumiem to. Osob dla których Audio to coś więcej jest na prawdę coraz mniej. Odpisz, cytując
Furin F Napisano 5 lutego 2020 Autor Napisano 5 lutego 2020 Jakość usług, brak profesjonalizmu i ogólna bylejakość w dzisiejszych czasach niestety poraża czego nie można powiedzieć o Was Zaczynam działać z odsłuchami i za jakiś czas dam znać jak wrażenia. A co tyłami ? Sprawdzą się montowane do uchwytu i podwieszone pod sufitem ? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 Ale widzę że to jest w każdej branży. Nie tyko Audio. 21 godzin temu, Furin F napisał: A co tyłami ? Sprawdzą się montowane do uchwytu i podwieszone pod sufitem ? A masz inną możliwość? Odpisz, cytując
Furin F Napisano 6 lutego 2020 Autor Napisano 6 lutego 2020 Zaraz za kanapa żona planuje postawić jeszcze jakaś szafeczkę. Mogły by tam stać ale były by zaraz za głową. W sumie dobre pytanie zadałeś 😜 Opcja podsufitowa jest najsensowniejsza. Pewnie efekty będę leeko z góry ale w miarę powinno to działać. Odpisz, cytując
Markcox Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 żeby nie było tak cukierkowo, że już rozwiązałeś jeden ze swoich problemów powiem od siebie... przerabiając w życiu też takie ustawienie, powiem tak: jeżeli tylko możesz umieścić je niżej, nie pod samym sufitem, to to zrób. Tak wysokie umieszczenie surroundów niestety będzie zaburzać scenę - pytanie, na ile będziesz na to wyczulony i będzie Ci to przeszkadzać?! Mnie to kuło w uszy dość mocno, a w moim przypadku wcale pod samym sufitem nie były. I tak, jak samo tło muzyczne/dźwiękowe nie przeszkadzało, tak już wszelkiej maści np. przejeżdżające/przelatujące pojazdy, "świsty" strzałów etc. gdzie dźwięk przechodzi "z boku" z frontu do surround, były średnie w odbiorze. Chyba, że ktoś lubi, jak przejeżdżający obok samochód, nagle unosi się ku górze, jakby startował w kosmos ale działać będzie na pewno 1 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 lutego 2020 Napisano 6 lutego 2020 No bo technicznie najlepiej jest jak sa deczko wyzej od pozycji odsłuchowej . Ale oczywiscie montowanie wyżej to taki standard zwłaszcza ze w tych samych pokojach mieszkamy. Więc nie będziesz wyjątkiem. Odpisz, cytując
BaliGdynia Napisano 9 lutego 2020 Napisano 9 lutego 2020 Może delikatnie off topic ale czy ktoś coś słyszał i tej firmie i o tych kolumnach. Klony Klipsch ale cena rewelacyjna, ciekawe czy w swojej cenie są godne polecenia. https://www.hfc.com.pl/test/3970,audiosymptom-i8.html Odpisz, cytując
Rega Napisano 9 lutego 2020 Napisano 9 lutego 2020 To, czy cena rewelacyjna, to można stwierdzić po przesłuchaniu. Może okazać się że cena nie jest rewelacyjna, a mocno przesadzona. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 10 lutego 2020 Napisano 10 lutego 2020 (edytowany) Były prezentowane na AVS. W tamtych warunkach pamiętam, że całkiem fajnie to gralo. Zdaje się, że z jakimiś lampami ale może się mylę. W każdym razie ja i kolega, z którym "zwiedzaliśmy" AVS zwróciliśmy na nie uwagę. Tak poza tym to z tego co piszą w internetach projektowała je jakaś "bardzo znana osoba", także chyba może to być konkurencja dla heco aurora 700 itp 🙂. Edytowano 10 lutego 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 10 lutego 2020 Napisano 10 lutego 2020 No właśnie ja się troche zawiodłem. Zrobili PR a stały w cholu. Totalnie nie do odsłuchu. To klony Klipscha. EIC po straceniu dystrybucji zrobiło swoje odpowiedniki. Kolumny wykonane bardzo dobrze. Dźwiękowo nie wiem. Słuchałem tam ale w przejściu nie umiem stwierdzić. Kolumny z nowym systemem sprzedaży. więc nie mam ich jak zamówić do siebie aby posłuchać. Nie ma innej opcji jak wypożyczyć i testować. Odpisz, cytując
Recommended Posts