MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 14 godzin temu, patryk3g2 napisał: Witam. Mam takie pytanie czy A8 nada się do salonu 45m2 i jakie kolumny podłogowe byście polecili do niego. Cena zestawu nie powinna przekroczyć 3-3500zl Używane do muzyki z tel laptopa i tv. Ceny tego wzmacniacza bywają bardzo rożne, dlatego określ ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na same kolumny, bo wzmacniacz wybrałeś. Tanie i duże kolumny bym odradzał do tego wzmacniacz, dlatego faktycznie musisz szukać używanych. Klipsch F3/ Mission M35i, Dali 850, Tannoy M5 bym do niego raczej odradzał. Faktycznie powinny sprawdzić się w takim metrażu, do nich jednak wystarczy tańszy i gorszy wzmacniacz. Jeśli on miałby ich nie ociągnąć to chyba żaden wzmacniacz . To łatwe do napędzenia kolumny . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 To może zacznijmy od początku bo sam się trochę zapędziłem z tym wzmacniaczem. Przymierzam się do zakupu pierwszego audio do domu. Salon 42m2. Odległość siedzącego od kolumn 6.5 metra. Kolumny oddalone od siebie około 4-4.5m. Wysokość pomieszczenia 2.9m. Używane ma być do słuchania muzyki w 90% reszta to jakiś film. Muzyka z telefonu laptopa i tv. Gatunek dance house czasami trochę elektroniki i polskiego głosu. Chciałbym aby taki sprzęt zagrał naprawdę głośno. Jakie są wasze propozycje na sprzęt nowy do 3500zl a używany max 3tys. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Nim dojdziemy do wzmacniacza i kolumn , zacząłbym od takiego przemeblowania pokoju , by uzyskać max. rozstaw kolumn 3-3,5 metra i stworzyć trójkąt równoboczny na bazie tej wartości. Powierzchnia nie jest problemem tylko rozstaw i odległość od punktu odsłuchu , przy wąskim rozstawie kolumn i dużej odległości znika scena i stereofonia , pojawia się też dużo więcej odbić od powierzchni ścian , mebli i zaczyna bardziej " grać " pomieszczenie niż kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) @S4Home A8 pociągnie wszystko 😉 https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-zintegrowany-przetwornik-dac-smsl-a8-7870669645 Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Tylko teraz brak funduszy na kolumny . Są takie kraje, również w UE gdzie ten wzmacniacz można kupić z 1 tys zł taniej. Wtedy można szukać jakichś używanych kolumn za resztę. To by było najlepsze rozwiązanie. Jednak patryk3g2 porzucił chyba pomysł na ten wzmacniacz. A tak realniej to myślę że zestaw taki jak YAMAHA R-N402D s + MAGNAT SUPREME 1002 M powinien dać radę. Wzmacniacz sporo niższej klasy. Wśród używanych można by poszukać czegoś podobnego lecz wyższe modele. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Chodziło mi o parametry techniczne 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Może warto pomyśleć o postawieniu kolumn wzdłuż ściany? Wtedy sprzęt powinien zagrać znacznie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 A gdybym zwiększył budżet na nowy sprzęt do 4000z? Co powiecie na wzmacniacze Yamaha 602 lub Onkyo tx8250? Jakie kolumny do nich dobrać w dobrej cenie? Myślałem nad Magnat 207 lub innej firmy jeśli będą tańsze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 MAGNAT Shadow 207 to dobry wybór do tak sporego pomieszczenia do Yamahy R-N602. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 A jaka różnica byłaby z Onkyo? Albo do Onkyo jakie kolumny oprócz magnatów w tej samej cenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Heco aurora 700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Nie polecam Yamahy Rn 402. Do 4000 jesli chcesz nowe to Magnat ale Tempus 77 + Yamaha RN 602 Albo Onkyo 8250 + Melodika BL 40 MKIII Yamaha gra żywiej. Onkyo jest spokojniejsze, równiejsze. Mamy te sety możemy Ci wycenić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Jest jeszcze jedna ważna sprawa dotycząca kolumn....muszą być białe 😑 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 STX Electrino 250 są robione w białej wersji i warto je brać pod uwagę. MAGNAT Shadow 207 są również w wersji białej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Bardziej skłaniam się do magnat Shadow. Teraz tylko który amplituner do nich najlepszy w cenie RN 602 czy tx8250 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Pod shadow Yamahe. Jestem ciekaw czy jeszcze je znajdziesz. Jeśli jesteś zdecydowany to kupuj szybko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Najchętniej kupiłbym taki zestaw używany lub powystawowy. Ale ja chcę kupić na raty 0% więc używki raczej odpadają. Ewentualnie kolumny kupię nowe a Yamahę używkę. A o słabą dostępność to chodziło o Yamahę czy Shadow? A do Onkyo jakie kolumny białe oprócz stx w cenie Shadow? Edytowano 28 sierpnia 2020 przez patryk3g2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Chodziło o Shadow, bo już chyba nie są produkowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) https://www.fruugo.pl/b-towary-magnat-cie-207-gonik-wolnostojcy-3-sposob-bass-reflex-biae-1-szt/p-17531947-38474046?language=pl&ac=croud&gclid=EAIaIQobChMIh9fmycG96wIVSON3Ch0IzwGPEAkYByABEgInRvD_BwE https://m.ebay.pl/itm/B-Ware-Magnat-Shadow-207-Standlautsprecher-3-Wege-Bassreflex-weiss-1-Stueck-/173189625941 Edytowano 28 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 8 godzin temu, patryk3g2 napisał: A jakie konkretnie kolumny białe dokupić do Onkyo żeby zagrało to tak żywo jak Yamaha na Shadow? Czy bez Yamahy to nieosiągalne? idget blockquote Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 STX Electrino 250 graja żywym dźwiękiem. Powinny być dobrym partnerem do Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2020 Mam w tej chwili kolumny STX PA-400-4-FR. Ciekaw jestem jak one zagrają z Yamahą. W tej chwili napedzam je wzmacniaczem Marantz PM420 podłączonym do laptopa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2020 Zapewne dość estradowo. Myślę że inny wzmacniacz za bardzo dużo nie zmieni w sposobie grania tych kolumn. Jeśli użyjesz wzmacniacz o większej mocy, będą mogły grać głośniej. Tylko czy potrzebujesz grać głośniej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2020 Głośniej napewno nie. Głośność jest wystarczająca. Brakuje mi głębi i efektywności jakości przy cichym słuchaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk3g2 Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Teraz tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku że funkcje takie jak Tidal czy Spotify są mi niepotrzebne bo i tak za każdym razem muzyka puszczana będzie z tel. Laptopa, tv lub radio FM. Czy w związku z tym jakiś inny amplituner polecicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts