Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

i Pan dobrze Ci powiedział. Co prawda nawet "w filmie" da się wyczuć różnice między np. Denon+Dali vs. Onkyo+Klipsch, ale to w oparciu właśnie o muzykę łatwiej poczuć różnicę w brzmieniu między kolumnami. Oczywiście warto zadbać, żeby za każdym razem była podpięta ta sama elektronika, wtedy taki test jest bardziej miarodajny.

W Twoim teście, w przypadku R5 podejrzewam, że sama bytność CA też nie była bez wpływu. Niczego nie ujmując oczywiście samym kolumnom.

Natomiast, jak mawiał klasyk, skoro nie widać/słychać różnicy, to po co przepłacać?! Takie KEFy w Twoim przypadku (90% kina) mogą okazać się przerostem formy nad treścią, może nawet Klipsch nie jest Ci do szczęścia potrzebny?! Chociaż akurat w serii RP występują genialne kolumny centralne, które w kinie (wraz z subwooferem) są najważniejszą kolumną. Mądre głowy prawią, że w kinie lepiej stosować kolumny grające tzw. V-ką, skrajami pasma - dużo dołu, dużo góry (i wąsy na przedzie ;)) Więc trzymając się tej zasady, może coś tańszego o takiej charakterystyce?! Zastanów się też, czy nie zbudować systemu w oparciu o monitory, zamiast kolumn podłogowych. W kinie niewykorzystany potencjał... Inną kwestią jest, że posiadając już taki zestaw, te proporcję mogą ulec zmianie.

Jak widać masz trochę do przemyślenia, ale przede wszystkim nie napalaj się - chłodna głowa, kilka testów, to będą Twoi najlepsi doradcy 

Napisano

@Markcox

Będę w Poznaniu za jakiś czas na odsłuchu. Mówili, że mają sporo sprzętu także z samej ciekawości pojadę. Raczej nie dam 8 tys za sprzęt bo w moim przypadku to bedzie niezły przerost formy nad treścią ale zobaczymy. 

Napisano

Dziwne że nie odczułeś różnicy pomiędzy ciepłym kefem a jasnym klipschem. 

Różnica w kinie oczywiście będzie. Jeśli 90 procent to kino to ja także obstawiał bym raczej jaśniejsze brzmieniem i tak dla konkurencji podał bym jeszcze monitor audio bronze 2. Tu masz do kompletu prze fajne modele FX na surround albo focal chora z nowej serii. 

Pozdrawiam

Napisano

@S4Home tak jak pisałem wcześniej KEFy grały przyjemniej niż Klispch. Niestety KEFy są za drogie. 

Szukam miejsca gdzie miałbym możliwość przesłuchania tańszego rozwiązania: POLK T531 oraz troche droższego typu: Klipsch czy też Monitor Audio. Bo sprawa polega na tym czy tak faktycznie będę słyszał różnice poniędzy zestawem 5.0 który kosztuje 1700 zł a zestawem za 6000 zł. 

Napisano

Witam wszystkich ponownie. 

Po wielu godzinach spędzonych na forum i nie tylko wybrałem trzech kandyatów:

Heco Aurora 700 + Aurora Center 300 + Aurora 30

Klipsch R-620F + Klipsch R-52C + Klipsch R-51M

Dali Spektor 6 + Dali Spektor Vokal + Dali Spektor 1

Głośniki będzie napędzał Onkyo 686.

Co sądzicie o tym połączeniu?

@S4Home@Q21

Czy mógłbym prosić branże o wycenę na priv?

Wielkie dzięki za pomoc w tym temacie. 

Napisano
9 godzin temu, Jasiek88 napisał:

Heco też są zbasowane

Tego obawiam się najbardziej, że bas będzie "dudnił" a zależy mi na przyjemnym i ciepłym basie. Szukam kolumn o podobnym dźwięku co kefy q750. 

Napisano
Dnia 14.02.2020 o 19:51, Bejbas napisał:

Witam wszystkich ponownie. 

Po wielu godzinach spędzonych na forum i nie tylko wybrałem trzech kandyatów:

Heco Aurora 700 + Aurora Center 300 + Aurora 30

Klipsch R-620F + Klipsch R-52C + Klipsch R-51M

Dali Spektor 6 + Dali Spektor Vokal + Dali Spektor 1

Głośniki będzie napędzał Onkyo 686.

Co sądzicie o tym połączeniu?

@S4Home@Q21

Czy mógłbym prosić branże o wycenę na priv?

Wielkie dzięki za pomoc w tym temacie. 

Znacznie 1 wysuwa się na prowadzenie. Pod każdym kątem.

Dnia 15.02.2020 o 22:51, Miras23 napisał:

Klipsch przypomina mi po części tego Heco, ale ten duży bas może Cię zmęczyć.

Przecież one grają skrajnie inaczej :/

Wypożyczamy sprzęt. Zapraszam