Dedal Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Co mają kolumny do echa, odbic Jak będziesz miał bardzo dużo plaskich pustych powierzchni to guzik a nie kolumny dobierzesz. Karol opisz swój zestaw, i pomieszczenie, może postaram się zrozumieć o co Ci chodzi. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: pisałem na ten temat, musisz dobrać kolumny o dobrej dynamice, przy takiej powierzchni i w miarę żeby nie było echa-odbić dźwięku. Czym głośniej tym większy problem dlatego jest ważna dynamika. Poz tym wszystkim musisz wyznaczyć trójkąt równoramienny dla kolumn i siebie - wyznacza miejsce słuchania muzy. Dla gatunków muzy którą chcesz słuchać musisz patrzeć na pasmo dolne..... https://rms.pl/baza-wiedzy/1998-moc-glosnikow-kolumn-co-naprawde-oznacza czytałeś to? Tak. Przypominam też sobie, że już jakiś czas temu też to czytałem szukając info na ten temat. Dobry artykuł. I cyfry oraz parametry do pewnego stopnia są niezwykle ważne. Jednak kolumny o bardzo zbliżonych parametrach zagrają jednak inaczej jeżeli chodzi o barwę i ogólnopojęty klimat. Z cyframi sobie poradzę. Bardziej chodzi mi o to drugie - mniej uchwytne - wynikające z doświadczenia, które pojawia się wtedy gdy ktoś łączył podobny sprzęt do mojego z RÓŻNYMI zestawami i wyciągał wnioski. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek5551 Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Ja bym chciał zwrócić uwagę na głośność z jaką będziemy słuchać i wielkość kolumn. Duże kolumny słuchane cicho mogą nie zabrzmieć dobrze, podobnie jak zbyt małe słuchane głośno. W tym kontekście dane podawane przez producentów można sobie o kant d... potłuc bez odsłuchu i to trzeba brać pod uwagę cały system a nie tylko głośniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 2 minuty temu, Jurek5551 napisał: Ja bym chciał zwrócić uwagę na głośność z jaką będziemy słuchać dlatego dobra dynamika kolumn zapewnia nam ten komfort słuchania, cicho a zarazem głośno choć to nie będzie konieczne bo przy dobrej dynamice kolumn możemy słuchać cicho a dźwięk będzie pełny i szczegółowy + dobra pasmo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 A do mojej prośby się odniesiesz? I czy miale kontakt organoleptyczny z produktami AA? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Myślę ze warto brać pod uwagę FOCAL ARIA 926 White . Ta aukcja jest wprawdzie nieaktualna, jednak są na niej w białym wykończeniu. https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2378-aria-936 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 19 minut temu, Jurek5551 napisał: Ja bym chciał zwrócić uwagę na głośność z jaką będziemy słuchać i wielkość kolumn. Duże kolumny słuchane cicho mogą nie zabrzmieć dobrze, podobnie jak zbyt małe słuchane głośno. W tym kontekście dane podawane przez producentów można sobie o kant d... potłuc bez odsłuchu i to trzeba brać pod uwagę cały system a nie tylko głośniki. Nie mam żadnych sąsiadów i czasem dam czadu Jednak, na codzień - jak większość z nas - słuchał będę raczej ciszej, ‚w przelocie’ - wykonując inne aktywności w domu. 13 minut temu, MobyDick napisał: Myślę ze warto brać pod uwagę FOCAL ARIA 926 White . Ta aukcja jest wprawdzie nieaktualna, jednak są na niej w białym wykończeniu. https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2378-aria-936 Dzięki, poczytam. 18 minut temu, Karol64208 napisał: dlatego dobra dynamika kolumn zapewnia nam ten komfort słuchania, cicho a zarazem głośno choć to nie będzie konieczne bo przy dobrej dynamice kolumn możemy słuchać cicho a dźwięk będzie pełny i szczegółowy + dobra pasmo. Zwracam uwagę aby kolumny miały z 90dB przynajmniej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Ale i tak dowiesz się jak to zagra, dopiero po ustawieniu ich w swoim salonie nie po czytaniu artykułów i tabelek. No i nie prosto z kartonu bo muszą się trochę rozruszać 😉. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 6 minut temu, sonique napisał: Zwracam uwagę aby kolumny miały z 90dB przynajmniej... No to chyba wszystkie ze swojej listy możesz skreślić, bo one nie mają takiej skuteczności:). Naprawdę daruj sobie ten parametr. Np. KEF R900 mają 86 dB i co z tego? Nie zagrają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Przed chwilą, Dedal75 napisał: Ale i tak dowiesz się jak to zagra, dopiero po ustawieniu ich w swoim salonie nie po czytaniu artykułów i tabelek. No i nie prosto z kartonu bo muszą się trochę rozruszać 😉. Pzdr Całkowita racja... straszne to ale prawdziwe. Znam kogoś kto pisywał recenzje HiFi o zasięgu ogólnopolskim, i ten ktoś poradził mi abym recenzjami się w ogóle nie kierował (i tu podał argument, który mnie kompletnie powalił gdy uświadomiłem sobie jak to się może odbywać - nie chcę tego pisać i wolę zachować dla siebie) i wybierał sprzęt na słuch. A propos, zwróciliście uwagę, że żadna recenzja nie obsmaruje sprzętu jeżeli jest taki sobie lub wręcz słaby? W każdej tylko achy i ochy. A podczas odsłuchów dno... 1 minutę temu, Kraft napisał: No to chyba wszystkie ze swojej listy możesz skreślić, bo one nie mają takiej skuteczności:). Naprawdę daruj sobie ten parametr. Np. KEF R900 mają 86 dB i co z tego? Nie zagrają? Przesłucham wszystkie - spokojnie Pylon Diamond 30 ma 91dB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 (edytowany) MA bx5 które miałem w tabelkach 90db, po testach AV bodajże 85-86 db A 4 db to sporo jeśli trochę czytaliśmy 😁 i tu możemy się podpierać wyliczeniami 👍 Pzdr @sonique a teraz na czy grasz? Edytowano 11 lutego 2020 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Pylon Diamond 25 ma mieć wg producenta 88dB, a ma wg audio 86dB. Dlatego spodziewałbym się po Pylon Diamond 30 skuteczności poniżej 90 dB. Jednak to nadal dość efektywne kolumny. Myślę że kolumny ze skutecznością 84dB nie będą tu stwarzały żadnego problemu. Recenzje audio mają to do siebie ze są na ogół dość zwięzłe w opisie brzmienia i raczej pozbawione ochów i achów, za to jest w nich sporo istotnych informacji, szczególnie co do strony technicznej. Ostatecznie trzeba zawsze posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 7 minut temu, Dedal75 napisał: MA bx5 które miałem w tabelkach 90db, po testach AV bodajże 85-86 db A 4 db to sporo jeśli trochę czytaliśmy 😁 i tu możemy się podpierać wyliczeniami 👍 Pzdr @sonique a teraz na czy grasz? Na czym gram? Haha... obawiałem się, że wcześniej czy później ktoś zapyta Jak wspomniałem, X-i120, do tego Denon DCD-1550AR, i - B&W DM601 S1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 3 minuty temu, MobyDick napisał: Jednak to nadal dość efektywne kolumny. Myślę że kolumny ze skutecznością 84dB nie będą tu stwarzały żadnego problemu. jakie masz w domu,możesz napisać? Bo jak na razie nikt nie napisał nic o swoich kolumnach i nikt nie przeliczył na cyferki. Ten artykuł jeszcze raz polecam wszystkim, praw fizyki nie da się oszukać. https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2378-aria-936 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 7 minut temu, MobyDick napisał: Myślę że kolumny ze skutecznością 84dB nie będą tu stwarzały żadnego problemu. O, to miło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Wypadało by zapytać 😁 prawda? Marzył mi się kiedyś xi 125 no ale po epizodzie z ix75 czegoś mi brakowało. Może kiedyś przetestuję u Ciebie HAHA. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Wyższa skuteczność przy odsłuchu w salonie audio robi wrażenie bo często odpala się na tym samym podkręceniu volume i np. po takich 92dB jak podepniesz 87dB to na dzień dobry masz "rozczarowanie" Ciekawie wygląda Twój wzmacniacz , testował bym focala i kefa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 (edytowany) 6 minut temu, Karol64208 napisał: jakie masz w domu,możesz napisać? No ja czekam z niecierpliwością na Twój set. Bo chyba nie AA😉? Pzdr Edytowano 11 lutego 2020 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 5 minut temu, Karol64208 napisał: jakie masz w domu,możesz napisać? Sam buduję kolumny i używałem/mam kolumny o bardzo różnych skutecznościach, do tego wzmacniacze o bardzo różnych mocach używałem/podłączałem i miałem okazję się przekonać jak źle potrafią zagrać nisko skuteczne kolumny z bardzo słabym wzmacniaczem lub wysokoskuteczne z bardzo mocnym. Jednak wiem że w większości przypadków zupełnie przeciętnej mocy są w stanie napędzać niezbyt skuteczne kolumny. Ważniejsza jest synergia kolumn ze wzmacniaczem niż ścisły dobór mocy, szczególnie gdy chodzi o śrubowanie jednego i drugiego parametru w górę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 6 minut temu, Dedal75 napisał: Wypadało by zapytać 😁 prawda? Marzył mi się kiedyś xi 125 no ale po epizodzie z ix75 czegoś mi brakowało. Może kiedyś przetestuję u Ciebie HAHA. Pzdr Zależy czego szukasz ale ja jestem urzeczony X-i120. Nota bene, ktoś kto mi go polecił po wysłuchaniu moich preferencji powiedział po pierwsze, że w tych pieniądzach trudno o równie dobry start z przygodą HiFi, po drugie zaś - że znacznie różni się od X-i90 czy X-i105, nie mówiąc już o X-i75. To wszystko podobny styl grania - jednak jakże inny... 3 minuty temu, MobyDick napisał: Ważniejsza jest synergia kolumn ze wzmacniaczem niż ścisły dobór mocy, szczególnie gdy chodzi o śrubowanie jednego i drugiego parametru w górę. Właśnie. Wreszcie ktoś to napisał. I o to właśnie zapytałem w tytule tematu, jakieś 3 strony temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 I o tym napisałem zaraz na początku. AA+MA😋. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Sam jestem technokratą i podchodzę do sprzętu bardziej od strony ich budowy i wynikających stąd cech. Jednak swoje doświadczenia opieram na kilkudziesięciu latach doświadczenia w tej dziedzinie i dziwi minie czasem jakie ludzie wymyślają niesamowite zasady co jak powinno być dobrane pod względem parametrów. Wielu na tym forum powiedziało by że połączenie wzmacniacza który masz nie ma sensu w takim pomieszczeniu z kolumnami które aktualnie używasz. Bo są za małe itd. . I sądzę że chyba wcale nie jest to taki zły wybór i ma sporo sensu . Czy się mylę ? Zawsze można jednak lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 "Synergia, synergizm, synergiczność, efekt synergiczny (z gr. συνεργία współpraca) – współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań. Termin ten jest pojęciem ogólnym, mającym zastosowanie w wielu różnych dziedzinach." ale żeby była dobra suma to nie możemy mieć wzm.90dB od 10Hz do 100kHz a kolumny 87dB 40Hz do 36kHz. Wzmacniacz i kolumny to nie oddzielne elementy tylko zespół urządzeń zależnych od siebie. Jednen mocniejszy element, a drugi słabszy, niestety da nam wynik i efekt tylko tego słabszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 8 minut temu, Dedal75 napisał: I o tym napisałem zaraz na początku. AA+MA😋. Pzdr Doceniam to Mam MA na liście. Słuchałem Silver 500 na Marantzu 7000 i w ogóle to nie poszło. Ale AA to jednak wzmacniacz o zupełnie innym brzmieniu i jasne MA mogą zagrać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Wychodząc z tego założenia do kolumn 87dB 40Hz do 36kHz nie ma sensu aby wzmacniacz miał lepsze parametry ? 90 dB to ma być s/n ? Bo to już zupełnie nie ma sensu. Gdyby tak połączyć to masz zamiast przy 40 Hz spadek 12 dB zamiast 6. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts