13twister13 Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Witam, Po przeczytaniu mnóstwa wątków na tym i nie tylko forum, chciałbym prosić o poradę w wyborze pierwszego kina domowego. Jak widać budżet nie jest duży, ale kiedyś posiadałem plastikowe kino Samsunga za 1200zl i robiło to na mnie wrażenie. Także jak widać nie jestem wymagający. Kino do salonu z aneksem kuchennym 50m, ale część na którym by stało jest na bazie prostokąta 3,5x4,5m. Kolejny warunek to amplituner posiadający dwa wejścia HDMI. Wiadomo im niższa cena, tym lepiej, gdyż muszę skompletować jeszcze kabelki i wybrać projektor, plus ekran, ale to inna bajka. Fajnie jakbym się zamknął w tych 5tysiacach, ale jeżeli będzie warto dołożyć, to maksymalny próg 6tysiecy jest nieprzekraczalny. Mam możliwość podjechania do Pabianic na odsłuch do uzytkownika Q21 😊 ale czy w tej kwocie jest co słuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 W tej kwocie i wielkości pomieszczenia musisz iść w dwa suby Dlatego moja propozycja to Yamaha 685 albo Onkyo 696 z heco victa 702 albo Polk t531 i dwa razy magnat sub 302a. Nie słuchaj porad w stylu że jeden klipsch r12sw załatwi sprawę bo tak nie jest. To by ci pokazał odsłuch domowy. Dlatego zapraszam po wypożyczenie sprzętu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13twister13 Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 A co powiesz o głośnikach jamo, albo taga, w porównaniu z tymi co Ty podałeś? W sumie jestem zaskoczony tym że potrzeba 2subow co mocno zmniejsza budżet na resztę głośników Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 3 godziny temu, 13twister13 napisał: Witam, Po przeczytaniu mnóstwa wątków na tym i nie tylko forum, chciałbym prosić o poradę w wyborze pierwszego kina domowego. Jak widać budżet nie jest duży, ale kiedyś posiadałem plastikowe kino Samsunga za 1200zl i robiło to na mnie wrażenie. Także jak widać nie jestem wymagający. Kino do salonu z aneksem kuchennym 50m, ale część na którym by stało jest na bazie prostokąta 3,5x4,5m. Kolejny warunek to amplituner posiadający dwa wejścia HDMI. Wiadomo im niższa cena, tym lepiej, gdyż muszę skompletować jeszcze kabelki i wybrać projektor, plus ekran, ale to inna bajka. Fajnie jakbym się zamknął w tych 5tysiacach, ale jeżeli będzie warto dołożyć, to maksymalny próg 6tysiecy jest nieprzekraczalny. Mam możliwość podjechania do Pabianic na odsłuch do uzytkownika Q21 😊 ale czy w tej kwocie jest co słuchać? Witaj, zapraszam serdecznie na odsłuchy, mamy naprawdę ogromny asortyment sprzętu i kolumn, który można u nas w komfortowych warunkach odsłuchać. W Twoim budżecie zwróciłbym uwagę na amplituner Onkyo TX-NR686 w połączeniu z Polk Audio T531. To zestaw, który w kinie domowym na pewno Cię usatysfakcjonuje, szczególnie jeśli wspomożemy go subwooferem Klipsch R-120SW. Trochę drożej, ale lepiej będzie stosując kolumny Pylon Audio Pearl 25 Set, ewentualnie Monitor Audio Monitor 200 Set. Zapraszam na odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lutego 2020 Udostępnij Napisano 12 lutego 2020 No nie bardzo. Bo taki jeden klipsch 120 kosztuje tyle samo co dwa magnaty. A one go zjedzą. Jamo absolutnie nie. Taga z modelem 606 V3 to fajne tanie kolumny o dobrym brzmieniu. Jestem za. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 12 lutego 2020 Udostępnij Napisano 12 lutego 2020 Jako amplituner poszedłbym raczej w yamahe 685 co do kolumn tańszych taga 606 jeżeli możesz dać więcej to set z pearalami 25. I łatwiej Ci będzie uzupełnić pomieszczenie o niskie tony za pomocą 2 subów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13twister13 Napisano 12 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2020 Ok dzięki Panowie, wiem już czego mniej więcej szukać. Właśnie ta Yamaha jakoś przypadła mi do gustu. Co do głośników to się zastanawiam nad Polk, taga ew pearl ale wtedy musiałbym odłożyć ten temat na trochę później, choć odkładam już go bardzo długo, więc w sumie nie śpieszy mi się. Powiedzcie czy któreś z nich nadaja się do słuchania muzyki głównie na imprezach przy alko w sumie 80%film 20% muzyka, myślę że nawet nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 13 lutego 2020 Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 Przy alko to nawet altusy do muzyki się nadają 😉. Zwłaszcza przy dużej ilości alkoholu 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 lutego 2020 Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 Do muzyki imprezowej najbardziej Polk t531. Ale zgadzam się z kolegą wcześniej. Przy alko to liczy się towarzystwo i ilość a nie jakość audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13twister13 Napisano 13 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2020 (edytowany) Ok to zostanę chyba przy Polk t531 polecanym od samego początku i praktycznie set gotowy. Edit: będę rezygnował z projektora, także Ampli może być z 1 wejściem HDMI. Miałem troszkę czasu, aby na spokojnie przemyśleć wszystkie za i przeciw. Zagłębiając temat fajnie jakby amplituner miał DLNA (jeśli dobrze zrozumiałem podłączam Ampli i Pc w jedną sieć i mogę przesyłać filmy po wi fi bez kabelków pendrive itp?) Chyba więcej do szczęścia nie potrzebuję 🙂. Trochę namieszalem, ale tak to jest jak człowiek ma za wiele czasu na myślenie. Edytowano 13 lutego 2020 przez 13twister13 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Żaden znany mi amplituner nie odtwarza plików wideo. Może odtwarzać muzykę z domowego serwera, spotify, Tidala itp ale o filmach nie ma mowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Ani przez sieć ani przez USB. A teraz już średniej klasy amplitunery mają dwa HDMI na wyjsciu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 więc albo kompa po HDMI do ampli KD (bywa problematyczne), albo kupujesz jakiegoś zewnętrznego box'a. W rozsądnych pieniądzach, do polecenia: Mibox, Ferguson. Mniej budżetowy, ale zdecydowanie warto: Shield od NVidii Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13twister13 Napisano 14 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 W sumie myślałem jakiś Blu Ray, mam niedaleko wypożyczalnię, a filmy MKV już dawno nie oglądałem ze względu na zamknięcie mojej ulubionej strony 😉. Tylko żeby czytał też nagrane płyty i MKV z pendraka najlepiej. Czyli yamaszka może zostać? W sumie jak będę miał kasę na projektor, to nie będzie potrzeba wymieniać ampka później. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 HEHEHE No to jak MKV nie to faktycznie lepiej player. Z ciekawości ile teraz wypożyczenie płyty BD kosztuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13twister13 Napisano 14 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Mieszkam w małym mieście, nie wiem jak w dużych. Ilee filmów pożyczasz, na tyle dni je dostajesz, np 3filmy=3dni. Nowość BD 12zl tyle samo 3D potem są za 10 8 nawet za 5zeta ale to starocie. Możesz kupić karnet za 100zl i wtedy 9zl za nowość BD. DVD do 7zl. To jaki player polecacie, co by obsługiwał wszystkie formaty audio i video? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 14 lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 lutego 2020 Myślę, że w Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie Blu Ray z portem USB do mkv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Polecam Panasonica albo LG. Raz że czytają wszystko to dwa wspierają włąsnie USB. Sony też byłby ok ale tu USB już różnie. Super lasery i trwałe urzadzenia. Podobnie Pioneer. Takie komba to LG i Panas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13twister13 Napisano 17 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 (edytowany) Hmmm, jako że jestem pedantem i perfekcjonistą, piekłem będzie dla mnie posiadanie tyłu sprzętów, każdy innej marki No ale co zrobić, trzeba brać co doradzają, żeby później nie narzekać. Panowie weszła nowa opcja na głośniki posiadam dwie kolumny jakieś starocie spadek po wujostwie z Niemiec 🤣 firmy TCN i mogę sobie je rzucić na tył a na przód kupić coś lepszego? Czy ma to jakieś mocne znaczenie przy KD? Wtedy przy lepszych kolumnach na froncie mógłbym mieć przyzwoite stereo do muzyki? Edytowano 17 lutego 2020 przez 13twister13 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 lutego 2020 nie znam TCN. No cóż możesz iść w odtwarzacz "firmowy" pod amplituner. Jeśli wolisz dopłacać za markę. Przeważnie one i tak są zbudowane na bazie któregoś z tych budżetowych. Te firmy nie robią swoich odtwarzaczy w 100%. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13twister13 Napisano 18 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2020 (edytowany) Być może dlatego że są mega stare 😆 nie wiem czy mogę.linka ale jak coś to dokładnie te same co tutaj https://archiwum.allegro.pl/oferta/kolumny-tcn-junior-tower-150w-i8109584887.html Odnośnie odtwarzacza w takim razie zastanawiam się czy sobie go nie odpuścić i oglądać z konsoli... Edytowano 18 lutego 2020 przez 13twister13 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts