Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Moi mili

Moje typy: (kolejność przypadkowa)

1. Dali ZENSOR 7 - jednak
  2. Fyne Audio F501
  3. Dynaudio Emit M30 
  4. Melodika BL40 MK3
  5. Klipsch Reference Base R-820F
  6. Wharfedale Evo 4.2
  7. Wharfedale Evo 4.3

Co Wy na to?

Pomóżcie mi z tego wybrać max do 5 modeli. Przy czym zależy mi na odsłuchu Wharfedale Evo 4.2.

I pytanie do kolegów, którzy mogą wypożyczyć sprzęt. Co mamy dostępne i na jakich warunkach? Oczywiście pewne tematy omówimy już na PW.

Michał

Edytowano przez mioko (Michał)
  • Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Znam 4 z nich, kolejność nieprzypadkowa:

1.Emit m30

2.Fyne audio f501

3.Melodika bl40 lecz MK2

4.Zensor 7

Uważam,że 1 i 2 są całkowicie bezpiecznym wyborem.Czy spodoba się 3 i 4.Nie wiem,ale #4 nie kupiłbym po raz drugi do tego wzmacniacza, nawet za 50% obecnej ceny.

Napisano
27 minut temu, Mar Ka napisał:

1.Emit m30

2.Fyne audio f501

3.Melodika bl40 lecz MK2

4.Zensor 7

Uważam,że 1 i 2 są całkowicie bezpiecznym wyborem.Czy spodoba się 3 i 4.Nie wiem,ale #4 nie kupiłbym po raz drugi do tego wzmacniacza, nawet za 50% obecnej ceny.

Jak jest z basem w tych EMIT 30? Do jakiego wzmacniacza masz to podłączone, na jakiej powierzchni i do jakiego gatunku muzyki, jeśli można spytać.

Napisano
27 minut temu, Mar Ka napisał:

1.Emit m30

2.Fyne audio f501

3.Melodika bl40 lecz MK2

4.Zensor 7

Dzięki, :) mamy pierwszą opinię. Panowie z Q21, S4Home? Pozostali oglądaczo pisacze ;) ?

Napisano
52 minuty temu, Mar Ka napisał:

1.Emit m30

2.Fyne audio f501

3.Melodika bl40 lecz MK2

4.Zensor 7

Emit zrobił na mnie wrażenie kiedys i miałem zagwozdke czy nie kupić. Z mojej strony patrzac to Emit, ale to tylko moje zdanie. 

26 minut temu, Adam Wesolowski napisał:

Jak jest z basem w tych EMIT 30? Do jakiego wzmacniacza masz to podłączone, na jakiej powierzchni i do jakiego gatunku muzyki, jeśli można spytać.

Emit basem pozamiatał Tannoy-ami na dualconcentriku. Ale podobno tannoy nie ma jakiegoś mondtrualnego basu wiec.....

Napisano (edytowany)
38 minut temu, Adam Wesolowski napisał:

Bas jest przyjemny, masujący,pomieszczenie tak jakby nim oddychało.Nie jest twardy,punktowy,ale też nie rozlazły i bez jego zaznaczenia.Synergiczne brzmienie, wszystko jest dokładnie na swoim miejscu.Może to chore,ale odczuwam niesamowitą przyjemność ze słuchania, uwielbiam wprost.Lubię dać głośniej jak nie ma nikogo w pobliżu, żeby nie było marudzenia.Sąsiedzi jeszcze nigdy się nie skarżyli.

Nie ma dudnień jakbym ich nie ustawił.Myślę,że lepiej nie mogłem zestawić całości w tej cenie,co mnie bardzo cieszy.Kolumny są ze mną rok i z czasem oraz każdym odsłuchem odkrywam je na nowo.Nie do końca umiem to opisać.Grają z cxa60+malinka z digione signature+podwójny zasilacz liniowy diy na niecałych 17m2.Wiem że są za duże i wystarczą monitory,ale dla mnie nadal są wymarzone i nie mam ochoty na zmiany.Sprawdziłbym jedynie starszego brata cxa80 i pewnie tak będzie jak ceny za używki zejdą do normalności.

Ach,sorki.Jeszcze muzyka... Słucham głównie radia paradise,tam jest moja ulubiona muzyka.A tak poza tym tidal i wszystko po trochę.Jestem otwarty na każdy rodzaj muzyki,może oprócz metalu i bardzo ciężkich psychodelicznych brzmień.

Edytowano przez Mar Ka
Napisano
9 minut temu, Mar Ka napisał:

Bas jest przyjemny, masujący,pomieszczenie tak jakby nim oddychało.Nie jest twardy,punktowy,ale też nie rozlazły i bez jego zaznaczenia.Synergiczne brzmienie, wszystko jest dokładnie na swoim miejscu.Może to chore,ale odczuwam niesamowitą przyjemność ze słuchania, uwielbiam wprost.Lubię dać głośniej jak nie ma nikogo w pobliżu, żeby nie było marudzenia.Sąsiedzi jeszcze nigdy się nie skarżyli.

Nie ma dudnień jakbym ich nie ustawił.Myślę,że lepiej nie mogłem zestawić całości w tej cenie,co mnie bardzo cieszy.Kolumny są ze mną rok i z czasem oraz każdym odsłuchem odkrywam je na nowo.Nie do końca umiem to opisać.Grają z cxa60+malinka z digione signature+podwójny zasilacz liniowy diy na niecałych 17m2.Wiem że są za duże i wystarczą monitory,ale dla mnie nadal są wymarzone i nie mam ochoty na zmiany.Sprawdziłbym jedynie starszego brata cxa80 i pewnie tak będzie jak ceny za używki zejdą do normalności.

Ach,sorki.Jeszcze muzyka... Słucham głównie radia paradise,tam jest moja ulubiona muzyka.A tak poza tym tidal i wszystko po trochę.Jestem otwarty na każdy rodzaj muzyki,może oprócz metalu i bardzo ciężkich psychodelicznych brzmień.

A szczegółowość? Tzn czy można wyłapać każdy instrument z całej melodii i jego dźwięk odbierasz jako naturalny?

Nie wiem czy nawet na tym nie zależy mi bardziej niż na baaaaaardzo niskim basie.

Napisano (edytowany)

Tak są szczegółowe, właśnie tego brakło mi w Z7.Scenę mógłbym opisać w swojej szerokości,oraz głębokości.Wokal jest raczej w centrum i lekko cofnięty.Separacja instrumentów to też coś za co je polubiłem.

W naturalność brzmienia bardzo dużo wniosła malinka z digione oraz zasilacz liniowy.Takie zmiany już były słyszalne i system ewoluował głównie przez bardzo dobre(jak dla mnie)żrodło.Wierzę że kolumny mogą zagrać jeszcze lepiej,lecz prawdopodobnie musiałbym podpiąć inny wzmacniacz do nich. Z opinii które czytałem,to zagrają tak dobrze jak dobrą elektronikę podamy.Czyli są rozwojowe.

Jak ktoś jest z opolskiego,to zapraszam na odsłuch 😉 Łatwiej odsłuchać,niż pisać ach i och 😂

Edytowano przez Mar Ka
Napisano
4 minuty temu, Mar Ka napisał:

Tak są szczegółowe, właśnie tego brakło mi w Z7.Scenę mógłbym opisać w swojej szerokości,oraz głębokości.Wokal jest raczej w centrum i lekko cofnięty.Separacja instrumentów to też coś za co je polubiłem.

Jak ktoś jest z opolskiego,to zapraszam na odsłuch 😉 Łatwiej odsłuchać,niż pisać ach i och 😂

😁 No niestety, Mazowieckie, ale przyjechałbym z chęcią gdybym mógł, szczególnie, że masz ten sam wzmacniacz.

Napisano
4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

To jest wykres prawidłowy! Nawet jest zaznaczony "próg słyszalnisci". Myślisz ze sam zrobiłem ten wykres? 

oj  a Ty swoje, poczytaj na ten temat badanie ucha ludzkiego i odbioru akustyki. Poszukaj 

Napisano
3 minuty temu, Karol64208 napisał:

image.png.09f38658ab8d40fef0020d964718289c.png

Izofony „normalnego” ucha według Fletchera i Munsona. Wartości fonów są oznaczone na niebiesko.

Ale czego to dowodzi? Liniowość słuchu a liniowość odczuwania słuchu to dwie różne rzeczy. Tak przynajmniej myślę.

Napisano

Panowie, chyba się do końca nie zrozumieliście. @Karol64208 nie miał chyba na myśli, że ucho ludzkie (bardziej zmysł słuchu, bo samo ucho to jak niepodłączony do niczego mikrofon) reaguje w sposób liniowy na dostarczone dźwięki tylko, że przy głośności 90dB krzywa czułości jest najmniej nieliniowa w porównaniu do krzywych dla innych wartości głośności, które są bardo nieliniowe. Czasami w takich przypadkach dla uproszczenia przyjmuje się, że pewna zależność jest liniowa inaczej inżynierowie zwiariowaliby przy obliczeniach. 

Podobnie jest z systemem widzienia i odbieraniem barw. Przy pewnej jasności źródła światła (impulsu wywołującego reakcję wzrokową) zmysł wzroku zaczyna nie odróżniać barw tak samo jak przy niższych wartościach jasności. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Może ktoś wyjaśnić ta rozbieżność

tu masz różnicę

ISO 226:2003 - Acoustics — Normal equal-loudness

"Ten międzynarodowy standard określa kombinacje poziomów ciśnienia akustycznego i częstotliwości czystych ciągłych dźwięków, które są odbierane przez ludzi jako równie głośne. Specyfikacje oparte są na następujących warunkach: pole akustyczne przy nieobecności słuchacza składa się z wolnej progresywnej fali płaskiej; źródło dźwięku znajduje się bezpośrednio przed słuchaczem; sygnały dźwiękowe są czystymi tonami; poziom ciśnienia akustycznego mierzy się w miejscu, w którym znajdowałby się środek głowy słuchacza, ale pod nieobecność słuchacza; słuchanie jest obuuszne; słuchaczami są osoby otologicznie normalne w wieku od 18 do 25 lat włącznie."

czy słyszałeś o dynamicznym scanie słuchu?

Edytowano przez Karol64208
Napisano (edytowany)

dla tego są te różnice, ISO bada w otoczeniu, a dynamika słuchu, jest scanowanie ucha dynamiczne o różnych częstotliwościach i jego wpływ na narząd słuch wew. To tak trochę ogólnie zarys. 

Oczywiście jak piszą autorzy dla normalnego ucha / powszechnego/ są od tego odchyłki w przypadku chorób narządów słuchu czy uszkodzeń, czy innych wad.

Napisano

Rozbieżności to normalna rzecz. Ta norma jest z 2003 roku. W międzyczasie badania jak i medycyna poszły do przodu. Jeszcze 20 lat temu naukowcy znali tylko 4 różne receptory w siatkówce oka. Krótko po tym odkryli piąty ipRGCs. 
Krzywa czułości oka ludzkiego też co 10/20 lat jest uaktualniania.

Do tego jeszcze pewnie te krzywe są podawane dla osobników w danym przedziale wiekowym np. 25-30 lat. Dla osobnika np. 50 lat będą inne. 
Normy to nie dogmat. Może dlatego różne źródła podają różne dane.

Napisano
11 minut temu, Adam Wesolowski napisał:

Do tego jeszcze pewnie te krzywe są podawane dla osobników w danym przedziale wiekowym np. 25-30 lat. Dla osobnika np. 50 lat będą inne. 
Normy to nie dogmat. Może dlatego różne źródła podają różne dane.

Z tym bym się mógł zgodzić. :)

Napisano
35 minut temu, Adam Wesolowski napisał:

jak można zauważyć że różnią się sposobem badania ale mówiliśmy o narządach słuchu i jak ucho odbiera dźwięk optymalnie  równo całe pasmo. Natomiast wiadomo że słuch się osłabia z wiekiem i jak był szanowany- chroniony. Ostatnio sam byłem na badaniu scanerem-ciekawostka.

Napisano
3 minuty temu, Karol64208 napisał:

jak był szanowany- chroniony.

Fakt, jak ktoś za młodych lat za dużo po dyskotekach biegał to pracy jako ATC nie dostanie.

Napisano (edytowany)

Skaner magnetyczny ujawnia wszystkie wady i reakcję na częstotliwości, jak reaguje kowadełko, młoteczek itd co w środku jest :D bez czynników zewnętrznych dlatego jest taka różnica w wykresach.

Sam badam słuch co kilka lat, i polecam to wszystkim audiofilomB|.

Napisano
5 minut temu, Karol64208 napisał:

Skaner magnetyczny ujawnia wszystkie wady i reakcję na częstotliwości, jak reaguje kowadełko, młoteczek itd co w środku jest :D bez czynników zewnętrznych dlatego jest taka różnica w wykresach.

Sam badam słuch co kilka lat, i polecam to wszystkim audiofilomB|.

Może wyjdzie taniej zbadać słuch niż kupowanie przewodów za kilka tysięcy euto, żeby podłączyć głośniki do wzmacniacza.

W każdym bądź razie dobrze by było od tego zacząć. 

Napisano (edytowany)
12 minut temu, Adam Wesolowski napisał:

Może wyjdzie taniej zbadać słuch niż kupowanie przewodów za kilka tysięcy euto, żeby podłączyć głośniki do wzmacniacza.

o tak polecam, bo jak czytam niektóre posty to mam wrażenie że:4_joy: a piszą jak by mieli słuch sowy, lub psa. Do tego dodam że mają klocki ustawione jak by to był stadion9_9 w domu.