Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Chciałbym zmienić aktualne Tannoye revolution XT 6F, powody: gabaryt ( muszę jednak uciec w podstawki ), nadmiar basu ( jak dla mnie jest go trochę dużo ). Padło na KEFy R3 jednak się zastanawiam czy będzie to dobry krok pod ww. wzmacniacz. Czy wykorzysta ich potencjał ? Ewentualnie odpuścić i wsiąść pod uwagę R300 lub R500 ?.

Wątki prześledziłem, ale nie doszukałem się konkretnych informacji, które by mi pomogły w wyborze.

Napisano

Cześć, 

Jeśli odczuwasz nadmiar basu na xt6f to kierunek Kef nie będzie najlepszym pomysłem. Nie wiemy nic o rozmiarze pomieszczenia, o Twoich preferencjach. Jeśli podobają Ci się tannoye to może  xt6 byłyby odpowiednim rozwiązaniem tylko w tym przypadku basu jest jak na lekarstwo. Łagodniejszy charakter brzmienia uzyskasz także na Jean Marie Reynaud Lucia. Brzmienie jest muzykalniejsze i nie powinno być za dużo dołu. 

Napisano

Salon 3,5x6,5.

Ogólnie Tannoye mi pasują graniem, tylko czasami bass dokucza ( nie tak że bym miał go dość ).

Aktualny zestaw to Cxa80 + BS Node 2 + XT 6F. Pospinane Melodiką.

Głównie chcę odejść od podłogówek z gracji gabarytu. R500 biorę pod uwagę jedynie ze względu że są smukłe.

Największym dylematem jest kwestia ceny między R300 a R3. Jest to około 2 tyś.

Napisano
2 godziny temu, Jakub Olczykowski napisał:

Największym dylematem jest kwestia ceny między R300 a R3. Jest to około 2 tyś.

Nie bierz w ciemno tylko posłuchaj wcześniej. Erki mają mocną linie basową i lekko wycofaną górę upraszczając. Jeżeli Ci bas dokuczał możliwe, że będzie Twój wybór krokiem w bok. Chyba, że lubisz kręcić potencjometrami korektora i poustawiasz pod siebie ale to takie passe 😉

Napisano

Tutaj kolega odsluchiwal takie polaczenie i bylo ok tz. z mniejszymi czyli podstawkowymi XT 6.

3 godziny temu, Jakub Olczykowski napisał:

Ogólnie Tannoye mi pasują graniem, tylko czasami bass dokucza ( nie tak że bym miał go dość ).

Trzymaj sie tego poniewaz czasami mozna duzo zepsuc w brzmieniu systemu.

Napisano

Padł jeszcze opis okablowania Melodika. Jest to kabel, który dodaje basu i wydłuża go w czasie. Może warto byłoby na samym początku pomyśleć o zmianie okablowania na Tellurium Ultra Blue lub Chord Clearway. Problem z kontrolą dołu powinien zostać rozwiązany. Napisz do mnie na priv to pożyczę Ci kabel do sprawdzenia.

Napisano

Kolumny u mnie. Spisują się znakomicie, jednak tak jak pisaliście basu jest nawet jeszcze więcej, za to jest przyjemniejszy. Bardzo pomogły mi zatyczki z gąbki do bass refleksów, zatkane częściowo znacznie go zredukowały / okiełznany. Na ten moment jest super.

Przekonałem się na własnej skórze że kable głośnikowe mają wpływ na dźwięk. Q21 kable które wymieniłeś rzeczywiście trafiły w punkt redukcji bassu, miałem okazję podpiąć za pomocą Telluriuma Q ultra blue i Chorda Clearway. Tellurium wygrał delikatnie podkreślając górę i redukując dół. Na swojej melodice było najwięcej dołu.

W porównaniu Tannoy do R3 rzeczywiście Kefy potrzebują dużo prądu. 

Kolejną kwestią jest akustyka ! U mnie bass się niesie strasznie po salonie. Wczoraj na odsłuchu także sprzęt był podłączany w salonie sporo mniejszym jednak bassu było dużo mniej i kolumny stały w podobnej odległości od ściany. Nie było potrzeby zatykać BRów.

Napisano (edytowany)

Ciekawa sprawa. Przeszedłem właśnie podobną drogę jak Jakub, a mianowicie zmieniłem kolumny Tannoy XT 6f na KEF R3, po drodze testując R300 oraz Focal Aria 906 (odpadły na samym początku). Po pierwsze udało mi się kupić R3 w cenie R300, więc zdecydowałem się je ztrzymać jako ten nowszy model. Mimo tego, że mają one zaskakująco dużo basu, to w moim odczuciu Tannoye schodzą niżej. Jednocześnie KEF-y mają do tego faktycznie wycofaną górę. W moim odczuciu wysokie tony nie są tak mocno wyciągnięte jak w przypadku kolumn Tannoy. Na obecną chwilę doceniam granie prezentowane przez KEF i wydaje mi się ono bardziej naturalne, choć na początku brakowało mi tych "cykających" sopranów. Może to kwestia tego, że wciąż nie nacieszyłem się nowym nabytkiem, a minęło juz dobrych kilka tygodni, ale z wielką przyjemnością włączam każdorazowo muzykę i czerpię dużą przyjemność z jej słuchania na tych kolumnach. W ogóle wiele zależy od tego, jakiej muzyki słuchamy i jak jest zrealizowane dane nagranie, bo w jednym bas jest masywny (np. dzisiaj właczyłem Yello z płyty "Touch") a gdzie indziej bardziej schowany (akurat słuchałem dzisiaj dla celów orównawczych Pink Floyd "Animals" na winylu, wydanie remasterowane w 2011).

Na początku kolumny były podłączone kablem Melodika Brown Sugar, a poźniej w trybie bi-wire wraz z QED Silver Anniversary XT. Z ciekawości zamówiłem kable głośnikowe Tellurium Q Ultra Blue, Wireworld Solstice 7, NORDOST 2 Flat i jestem na etapie testowanie różnych połączeń. Sam jestem ciekaw, co z tego wyniknie. Ale kto wie, może dla mnie nic? 🙂

Kolumny są podłączone do wzmacniacza Yamaha A-S 1100. Wcześniej próbowałem je z Pioneerem SA 9800 (mocny, blisko 40-letni, ale po renowacji). Pomieszczenie ma ok. 20 m2. Kolumny stoją na zasypanych standach i są od nich odizolowane wibracyjnie. Standy dodatkowo stoją na marmurowych podstawkach.

W kilku miejscach pojawiają się informacje, że KEF-y to w zasadzie 4-ohmowe kolumny.

Edytowano przez ahndriej
Napisano

Ahndrej zgodzę się z tobą w 100 %. Odnośnie dołu w Tannoyach drażnił mnie tylko w niektórych utworach zaś w Kefach nie mam tego odczucia.

Z kabli gdybym trafił w fajnej cenie brałbym Tellurium Q Ultra Blue, chociaż innych nie słyszałem z wymienionych przez Ciebie.

Napisano (edytowany)

Owszem, można "cudować" i nie tylko z akustyką ;).

U mnie pomogły zwykłe gąbki. Mogłem jeszcze bawić się korektorem. Z innej strony mam kable. Moim zdaniem warto eksperymentować, kwestia fantazji i pieniędzy ;)

Edytowano przez Jakub Olczykowski