pawel353353 Napisano 15 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2020 A czy są dostępne nowe/używane odtwarzacze blu ray z wyjściem analogowym, wifi i dostępem do netflix? Wolałbym uniknąć konwertera jak różwnież połączenia ethernet. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 A czy są dostępne nowe/używane odtwarzacze blu ray z wyjściem analogowym, wifi i dostępem do netflix? Wolałbym uniknąć konwertera jak różwnież połączenia ethernet. Pozdr.Są np. Oppo 103D super odtwarzacz bl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Tylko że ten Oppo nawet jako używany nie będzie tani i dość zabawnym wydaje się podłączanie go do Pianocrafta. Już lepiej kupić DAC za 1,5 tys. Miało by to większy sens. Właśnie z powodu popularności DACów zewnętrznych i wbudowanych we wzmacniacze nie wyposaża się wielu urządzeń w nie , tylko w wyjścia cyfrowe, aby nie było potrzeby używania wielu słabszej jakości , tylko jeden lepszy. Ten DAC za 100 zł będzie lepszy od takich jakie można spotkać w niezbyt drogich BD z wyjściem analogowym. Urządzenia które mają hdmi podłącza się do TV, a TV z wyjścia cyfrowego do DAC-a. Wi-fi jest wygodniejsze pod względem tego że nie trzeba ciągnąć przewodów, jednak połączenia kablowe maja znacznie więcej zalet, szczególnie przy streamowaniu po sieci lokalnej plików. Nawet jeśli BD ma wi-fi, to lepiej podłączyć je kablem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel353353 Napisano 15 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Mówimy o innej półce cenowej. To ma być tylko rozwiązanie tymczasowe. PIONEER BDP-170-K - czy na tym odpalę netflixa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Na temat obsługi Netflixa przez Pioneera BDP-170-K nic mi nie wiadomo. Jednak poza dość przeciętnym wyjściem analogowym i dobrym wyglądem to nic specjalnego. Stawiał bym raczej na funkcjonalność i lepszy zewnętrzny DAC. Musisz brać pod uwagę ze taki sprzęt może się dość szybko zestarzeć na skutek nowych technologii lub ulec awarii. Moim zdaniem nie warto w coś takiego inwestować zbyt wiele. Naprawa może być nieopłacalna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Panasonic DP-UB820 na tym na 100% Netflix jest jak i Dolby Atmos i Doby Vision 4k uhd do tego analogowe wyjścia stereo. Dla polepszenia dźwięku jest zastępowane obejście aby wyłączyć wyświetlacz, wifi, USB. Mam taki odtwarzacz w domu, jest super, szybki, cichy godny polecenia bo na parę lat wystarczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel353353 Napisano 15 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Nie chcę w to dużo inwestować - do 500zł. Ale nie chcę też dodatkowego urządzenia, kabli i zasilacza. Netflix byłby miłym dodatkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Xbox też Netflixa odpala Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 4 minuty temu, pawel353353 napisał: Nie chcę w to dużo inwestować - do 500zł. Ale nie chcę też dodatkowego urządzenia, kabli i zasilacza. Netflix byłby miłym dodatkiem. Albo rybki albo akwarium BR zaproponowany na pierwszej stronie , + pudełko do netflixa + dac. Mieścisz się w 500 , ale kabli i zasilaczy nie zredukujesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel353353 Napisano 15 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Ok. Z wifi i netflixa mogę zrezygnować. Ale czemu tak uparcie proponujecie zewnetrzy dac. Czy naprawdę nie ma przyzwoitego odtwarzacza z wyjściem analogowym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Jest ale nie za 500zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 45 minut temu, MobyDick napisał: Tylko że ten Oppo nawet jako używany nie będzie tani i dość zabawnym wydaje się podłączanie go do Pianocrafta. Już lepiej kupić DAC za 1,5 tys. Miało by to większy sens. Właśnie z powodu popularności DACów zewnętrznych i wbudowanych we wzmacniacze nie wyposaża się wielu urządzeń w nie , tylko w wyjścia cyfrowe, aby nie było potrzeby używania wielu słabszej jakości , tylko jeden lepszy. Ten DAC za 100 zł będzie lepszy od takich jakie można spotkać w niezbyt drogich BD z wyjściem analogowym. Urządzenia które mają hdmi podłącza się do TV, a TV z wyjścia cyfrowego do DAC-a. Wi-fi jest wygodniejsze pod względem tego że nie trzeba ciągnąć przewodów, jednak połączenia kablowe maja znacznie więcej zalet, szczególnie przy streamowaniu po sieci lokalnej plików. Nawet jeśli BD ma wi-fi, to lepiej podłączyć je kablem. Czy trzeba to powtarzać ? Nie bez powodu większości urządzeń tego typu jak BD nie wyposaża się w własne DAC-i wbudowane w nie. Każdy amplituner KD ma wbudowany DAC, wiele obecnie produkowanych wzmacniaczy wyposaża się w nie. Wtedy nie masz potrzeby posiadania dodatkowego urządzenia tego typu. Są wzmacniacze które bazują na sygnale cyfrowym i wtedy do podłączenia urządzenia analogowego musi być przetwornik analogowo/cyfrowy . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2020 Udostępnij Napisano 15 marca 2020 Do tego trzeba dołożyć kwestię praktyczną. Amplitunery KD nie należy podłączać z odtwarzaczem złączami analogowymi, bo w nich sygnał jest obrabiany w dziedzinie cyfrowej. Doprowadzanie sygnału analogowego prowadziło by do wielokrotnej konwersji C/A i A/C. Do tego każdy kanał wymagałby osobnego kabla RCA. Początkowo TV musiał być zawsze podłączany osobnym kablem cyfrowym do amplitunera KD. Potem wynaleziono coś takiego jak kanał zwrotny w HDMI które jest wprawdzie jednokierunkowe, ale gdy oglądamy coś na TV to nie ma potrzeby przesyłania sygnału audio z amplitunera do TV i można ten przewód wewnątrz hdmi użyć do transmisji cyfrowej w drugą stronę. Z tego też powodu obecnie z zasady TV nie wyposaża się w wyjścia analogowe audio. Nawet wyjścia słuchawkowe w TV staja się często niepotrzebne i ustępują miejsca wyjściom bluetooth na urządzenia zewnętrzne ( np. słuchawki bezprzewodowe tego typu ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 marca 2020 Udostępnij Napisano 16 marca 2020 Po co komu SACD do amplitunera kina domowego? Ja korzystam z Fbox ATV od Fergusona w chwili obecnej nie narzekam. Pamiętaj Xiaomi nie ma dzwięku HD. Jak chcesz lepie jale drożej to NVidia Shield. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 16 marca 2020 Udostępnij Napisano 16 marca 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Pamiętaj Xiaomi nie ma dzwięku HD Mam Xiaomi i nie ma żadnego problemu z dźwiękiem HD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Bo masz starszy player? Nowe tego nie wspiera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 chodzi mi tylko o to, żeby precyzować, nie uogólniać Z resztą nie jest powiedziane, że poprzez aktualizację, ten problem w nowszych został rozwiązany. Ale nie śledziłem tego, więc trudno na 100% powiedzieć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel353353 Napisano 17 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Zakupiłem DAC FiiO Taishan D03K. Zamówiłem również odtwarzacz sony s6700. Mam teraz pewne wątpliwości. Do Taishana załączona jest czerwona karteczka z istotną uwagą: plese set digital output of the audio source to PCM otherwise there will be noise or no sound. D03K cannot decode Dolby or DTS audio streams. Czy ten odwarzacz ma takie możliwości? Jakie ma to inne konsekwencje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Wiele DAC-ów stereo nie obsługuje standardów dźwięku wielokanałowego. W tym celu trzeba w TV ustawić na wyjściu standard audio PCM lub LPCM. Czasem producenci nazywają to w menu stereo. To wszystko. Bez tego tylko niektóre ścieżki dźwiękowe filmów były by odtwarzane. Odtwarzacze DVD lub BD również mają takie opcje wyjścia cyfrowego w menu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 22 godziny temu, Markcox napisał: chodzi mi tylko o to, żeby precyzować, nie uogólniać Z resztą nie jest powiedziane, że poprzez aktualizację, ten problem w nowszych został rozwiązany. Ale nie śledziłem tego, więc trudno na 100% powiedzieć Masz rację. Z tego co wiem to nie dodali tego. Ale te od początku roku nie śledziłem. 13 godzin temu, MobyDick napisał: Wiele DAC-ów stereo nie obsługuje standardów dźwięku wielokanałowego. W tym celu trzeba w TV ustawić na wyjściu standard audio PCM lub LPCM. Czasem producenci nazywają to w menu stereo. To wszystko. Bez tego tylko niektóre ścieżki dźwiękowe filmów były by odtwarzane. Odtwarzacze DVD lub BD również mają takie opcje wyjścia cyfrowego w menu. Dokładnie tak. Łatwo to poznasz bo dźwięk będzie albo nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 marca 2020 Udostępnij Napisano 23 marca 2020 Fiio D03k nie dekoduje dźwięku wielokanałowego. W takim przypadku musisz zobaczyć czy w TV masz opcję ustawienia wyjścia audio stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 marca 2020 Udostępnij Napisano 24 marca 2020 Tak, już to wyjaśniliśmy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts