Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Artur Nikitczuk

Denon X1500H zaczął grać ciszej

Recommended Posts

Cześć.

W grudniu kupiłem sobie pod choinkę Denona X1500H i dokupiłem do niego kolumny Taga Harmony TAV-506 v.2. Do tej pory wszystko działało poprawnie, jednak pewnego dnia gdy żona z dziećmi oglądała film, nagle dźwięk "sciszył się" jakby o połowę... Od tej pory wszystko działa ciszej - netflixa na 40% trzeba ustawić, dopiero coś tam normalnie słychać (normalnie oznacza, że da się rozróżnić normalnie dialogi, ale jest i tak cicho). Nie da się ustawić na tyle głośno, by odczuwać efekty tak, jak wcześniej, a nie chcę przekraczać 70 na amplitunerze. Wcześniej na 50 to odczuwało się aż że tak powiem drżenie powietrza (nawet nie posiadając suba). To samo jest z dźwiękiem z dekodera czy też z filmów z dysku.
Po tym dziwnym ściszeniu wszystkie kolumny grają dużo ciszej, uważa tak też żona, zwłaszcza, że była bezpośrednim świadkiem, kiedy to się stało.

Dzisiaj robiłem ponowne ustawienia amplitunera, łącznie z Audyssey i co mi się rzuciło w uszy, to sygnały z amplitunera brzmiały na pewno ciszej, niż te parę miesięcy wcześniej przy kalibracji.
Nie wiem, jak jeszcze sprawdzić, co może być nie tak.

Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

być może coś zmieniliście w ustawieniach klikajac przez pomyłkę coś na pilocie.

Moim zdaniem wyzeruj amplituner to stanu początkowego. Zrób kalibrację.

Sprawdz jaki jest maks na wyśiwetlaczu.

Jeśli 70% daje Ci bardzo głośny dzwięk to jest ok. Jeśli nie to trzeba sprawdzić ustawienia czy poziom dzwieku nie jest obcięty na -10 na przykład.

Jeżeli nie jesteś w stanie dojść do maksa bo jest już wcześniej bardzo głośno ale nadal wyraźnie to moim zdaniem jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przywróć ustawienia fabryczne i sprawdź czy problem został zażegnany. Jeżeli faktycznie nic to nie pomoże i jesteś w 100% pewny, że coś jest nie tak to zostaje jedynie serwis i oddanie na gwarancję jeśli tylko jeszcze ona obowiązuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Przywróciłem na ustawienia fabryczne wg tej strony: http://manuals.denon.com/AVRX1500H/EU/PL/GFNFSYvyalrwrt.php i jest ciągle dużo ciszej.
Przy nastawieniu głośności na 20 można było spokojnie telewizję oglądać, teraz trzeba na 50, by rozsądnie słyszeć cokolwiek.
Najciekawsze, że nie stało się to przy grzebaniu w pilocie, a przy oglądaniu filmu. Nikt nie ruszał w tym momencie pilota. Żona z dziećmi oglądała film i nagle usłyszałem, że zrobiło się ciszej (pracowałem akurat), i żona w tym momencie zapytała się, co się stało, że samo się ściszyło. Więc to było taki w sumie nagły spadek głośności na wszystkich kolumnach na raz.
Aby zrozumieć skalę problemu, to przy nastawieniu amplitunera na 70 gra na kolumnach ciszej, niż dźwięk przez telewizor 55" z głośnością na maxa (nie biorę pod uwagę jakości :))
Przy nastawieniu dźwięku na dolby 5.1 aby rozsądnie coś oglądać, w sensie wczuć się w film, to muszę nastawić na 70. Na 50 da się jeszcze dialogów słuchać, chociaż jest cicho. Natomiast efektów już prawie nie słychać. Wcześniej na 50 to już potrząsało spodniami przy efektach.
Gwarancja obowiązuje od 20 grudnia 2019, więc raczej na 100% jeszcze jest. 

Edytowano przez Artur Nikitczuk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to być może zadziałało jakieś zabezpieczenie i procesor go nie wyłączył.

Ale jak powtarzam jeśli jesteś w stanie dać na tyle głośno że będzie czysto i mocno to serwis raczej tego nie uwzględni. 

Skąd jesteś? Gdzie kupiony? Możesz go tam zawieść i niech sprawdzą z inną sztuką?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jestem z Gdańska, kupiony przez salonydenon.pl z odbiorem w sklepie w CH Galeria bałtycka. Na razie sklep zamknięty, jak większość, więc i tak zapewne muszę trochę poczekać... Chętnie bym porównał właśnie z innym, ale teraz będzie ciężko...
Wg mnie nie jest głośno, kwestia oczywiście podejścia co to jest głośno. Ale jeśli przed "awarią" grało naprawdę głośno na 50, a teraz przy 75 jest cicho (w porównaniu do 50 wcześniej), to wg mnie coś jest nie tak... Ale nie wiem, jak to sprawdzić niestety na ten moment.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niezależnie od trybu w jakim słuchasz? W sensie Movie, Music, Pure?
Mam ten sam amp. Na Pure jest faktycznie ciszej ale nie aż tak, że na 75 jest cicho. Ja mam na 70 limit ustawiony tak w ogóle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...