Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Wszystkich.

Proszę o najważniejsza poradę myślę.

Składam zestaw stereo i problem zaczyna się już na początku. Mam zabudowana ścianę na które stoi tv i inne sprzęty typu ps4( A niedługo ps5) i pytanie o 1000 punktów. Czy głośniki podłogowe mogą stać wyżej na takiej zabudowie z tv?

Wysokość 55 cm. A głębokość 50 cm. 

Pokój w kwadracie 25 metrów kwadratowych. 

Napisano

Zasadą przy ustawianiu kolumn jest to, aby głośnik wysokotonowy z kolumn znajdował się na wysokości uszu słuchającego. Czasem trudno jest to tak dopasować i nikt Ci nie narzuci jak masz miec ustawione kolumny, jednak najbardziej optymalną jakość dźwieku uzyskasz przy ustawieniu tak jak Ci napisałem. Pozdrawiam.

Napisano
54 minuty temu, Rega napisał:

Zasadą przy ustawianiu kolumn jest to, aby głośnik wysokotonowy z kolumn znajdował się na wysokości uszu słuchającego. Czasem trudno jest to tak dopasować i nikt Ci nie narzuci jak masz miec ustawione kolumny, jednak najbardziej optymalną jakość dźwieku uzyskasz przy ustawieniu tak jak Ci napisałem. Pozdrawiam.

Rozumiem A czy monitory dadzą radę na 25 metrach? Np takie B&W 606

Napisano

Nie powinno się tego robić ale oczywiście nikt Ci nie zabroni. W takim przypadku postawiłbym na wydajniejsze monitory takie jak choćby Pylon Audio Diamond Monitor, które spokojnie sobie poradzą. Wspomniane przez Ciebie b&w oczywiście także mogą się sprawdzić ale z mocno ocieploną elektroniką, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie bardzo ostro na górze.

Napisano
6 godzin temu, Q21 napisał:

Nie powinno się tego robić ale oczywiście nikt Ci nie zabroni. W takim przypadku postawiłbym na wydajniejsze monitory takie jak choćby Pylon Audio Diamond Monitor, które spokojnie sobie poradzą. Wspomniane przez Ciebie b&w oczywiście także mogą się sprawdzić ale z mocno ocieploną elektroniką, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie bardzo ostro na górze.

Jako Laik szukałem głośników/stereo sprawdzonych z wieloma pozytywnymi recenzjami.

Brałem pod uwagę takie zestawy :

Yamaha 602 , NAD 338, Marantz 1200 , CAMBRIDGE AUDIO CXA60

Wspomniane B&W 606 , DYNAUDIO EMIT M20 , Pylon Audio Ruby/Diamond Monitor , Dali Opticon 2

Mogę prosić o złożenie zestawu z tego co opisałem aby już nie mieszać sobie w głowie?... :)

Muzyka to Youtube z TV i Tidal. Nie posiadam CD, liczę że będzie w PS 5 .

Słucham rozrywkowego wydania muzyki klasycznej od Andre Rieu , muzyki filmowej oraz Vocal House.

Cenię sobie czysty wokal, muzykalność zestawu który nie męczy po godzinie słuchania.

Jakbym miał brać w ciemno to wybrałbym Yamahe + B&W 606.

Napisano (edytowany)

To żeś Pan strzelił kulą w płot 🤪. Ale nie jest wykluczone, że takie granie będzie Ci odpowiadać. A czy drogi autorze słuchałes już jakiegokolwiek zestawu czy chcesz się zdać na gust innych 🙂

Edytowano przez seba3002
Napisano
25 minut temu, Lukilik napisał:

Jako Laik szukałem głośników/stereo sprawdzonych z wieloma pozytywnymi recenzjami.

Wspomniane B&W 606 , DYNAUDIO EMIT M20 , Pylon Audio Ruby/Diamond Monitor , Dali Opticon 2

Mogę prosić o złożenie zestawu z tego co opisałem aby już nie mieszać sobie w głowie?... :)

Słucham rozrywkowego wydania muzyki klasycznej od Andre Rieu , muzyki filmowej oraz Vocal House.

Cenię sobie czysty wokal, muzykalność zestawu który nie męczy po godzinie słuchania.

Jezeli nie ma meczyc po godzinie sluchania to te polaczenie, ktore wybrales w ciemno to zmeczy Cie duzo wczesniej. Nie ma informacji o budzecie na zestaw?

Przy tych gatunkach muzycznych posluchaj tych zestawow (jezeli interesuja Cie monitory) i nie beda szybko meczyc:

1) Rotel A12 + Dynaudio Emit M20,

2) Marantz PM7005 + Dynaudio Emit M20.

Napisano
12 minut temu, lysyrafal napisał:

Jezeli nie ma meczyc po godzinie sluchania to te polaczenie, ktore wybrales w ciemno to zmeczy Cie duzo wczesniej. Nie ma informacji o budzecie na zestaw?

Przy tych gatunkach muzycznych posluchaj tych zestawow (jezeli interesuja Cie monitory) i nie beda szybko meczyc:

1) Rotel A12 + Dynaudio Emit M20,

2) Marantz PM7005 + Dynaudio Emit M20.

Budżet 6.000 zł.

Rotel odpadł ze względu na brak wyjść cyfrowych. Potrzebuję podłączyć do TV i myślę że niedługo PS 5 . Chyba że czegoś nie wiem.

Wiem że laik ze mnie ale czy jest sens podłączać osobno konsole? Teraz mam soundbara Yamahy który podłączony jest optycznym z TV.

Marantz interesujący...

Czy warto mieć hdmi ? 

Napisano

Najlepsze brzmienie uzyskasz z klasycznego zestawu tz. wzmacniacz + odtwarzacz CD + kolumny.

Wzmacniacz z TV przez optyk, a konsole z TV przez HDMI.

Czy warto miec HDMI? Musisz wiedziec im wiecej wejsc i wyjsc oraz funkcji we wzmacniaczu lub amplitunerze stereo tym gorsza jakosc dzwieku.

Napisano
41 minut temu, lysyrafal napisał:

Najlepsze brzmienie uzyskasz z klasycznego zestawu tz. wzmacniacz + odtwarzacz CD + kolumny.

Wzmacniacz z TV przez optyk, a konsole z TV przez HDMI.

Czy warto miec HDMI? Musisz wiedziec im wiecej wejsc i wyjsc oraz funkcji we wzmacniaczu lub amplitunerze stereo tym gorsza jakosc dzwieku.

Narazie tidal i Youtube.

Proszę o propozycję dla B&W 606. Co z tym zagra?

Napisano
11 minut temu, mkk napisał:

Muzykalnie i nie męcząco to chyba nic w Twoim budżecie :)

Ała...bolało. coś musi być no nie ma lipy. Wszędzie widze zestawy 606 plus nad 338 lub yamaha 602 np.

Napisano (edytowany)

A ja ci Kolego zaproponuje Advance Acoustic X-i75 ma to czego Ci brakuje czyli dac-a, nie jest męczący, fajne barwy. 

Posiadałem, więc to nie wróżenie. Pzdr

Wyrwiesz 2350-2400

Z Monitor Audio się zgrywa, to może B&w też podpasują. 

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)

Pewnie sa osoby posiadające B &W 606  🙂. Czym to napędzaja?

Ale idziemy do przodu.

Jest Marantz PM 7005 z Dynaudio Emit M20

Jest X-i75 z B &W 606

Co więcej Panowie do mojej muzyki?

Proponowano mi Pylon  Audio Diamont Monitor ale czym to napędzic ?

Te monitory są najpiękniejsze....Ale wyjdzie drożej. 

Edytowano przez Lukilik
Napisano

Nie odniosłeś się do mojej propozycji? 

Założyłeś wątek o kolumnach podłogowych i liczysz ze użytkownicy konkretnej firmy jaka jest B&W  tu zajrzą i to jeszcze posiadacze monitorów 🤔

Załóż konkretny temat i przeszukaj wątki w necie. Więcej zaangażowania. Pzdr

Napisano
13 minut temu, Dedal75 napisał:

Nie odniosłeś się do mojej propozycji? 

Założyłeś wątek o kolumnach podłogowych i liczysz ze użytkownicy konkretnej firmy jaka jest B&W  tu zajrzą i to jeszcze posiadacze monitorów 🤔

Załóż konkretny temat i przeszukaj wątki w necie. Więcej zaangażowania. Pzdr

Zgadza się, troszkę się zagalopowałem. Dziękuje za porady i zdrowia życzę w ten trudny czas....

Napisano
8 godzin temu, Lukilik napisał:

Na tą chwilę po poradach stawiam na zesstaw :

Marantz PM 7005 z Dynaudio Emit M20

Rozumiem że mając na pokładzie DAC-a utwory z Youtuba zabrzmią lepiej,czy tak?

Napisano
1 godzinę temu, Dedal75 napisał:

Po czym wnosisz ze akurat Marantz?

Wydać kilka tysięcy na sprzęt i odtwarzać YouTube, trochę słabo. 

Na takie źródło szkoda kasy

A co proponujesz...