kuczok Napisano 31 marca 2020 Udostępnij Napisano 31 marca 2020 Czy jest na forum ktoś, kto słucha muzyki w takim połączeniu jak w temacie. Tzn. stereo złożone z pary kolumn i subwoofera? Posiadam Rela T5 i chciałbym pod niego dobrać ciekawe używane kolumny do 1500 zł. Może się dla Was wydać dziwne dobieranie kolumn pod suba, bo zwykle robi się to w innej kolejności. Zwykle dobiera się kolumny pod wzmacniacz i odwrotnie, ale mnie interesuje właśnie to podejście... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 31 marca 2020 Udostępnij Napisano 31 marca 2020 No niestety kolego nie od tej strony podchodzisz. Jak już chcesz cokolwiek dobierać to kolumny do sprzętu który posiadasz, subwofer to dodatek i nic więcej nie wniesie jak więcej basu. Rel to firma która robi suby do stereo. T5 to tak na pokój 20m2 max.Następna kwestia jakiej muzyki słuchasz, jaki masz duży pokój i jakie masz źródło i generalnie z czego składa się Twój zestaw???CD+wzmacniacz czy MP3 z Amp AV???. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 31 marca 2020 Udostępnij Napisano 31 marca 2020 Zazwyczaj do kolumn dobiera się subwoofer. W Twojej kombinacji, musisz po prostu wybrać kolumny. Pytanie, ile chciałbyś dalej przeznaczyć na elektronikę towarzyszącą. Z mojego punktu widzenia, co najmniej kolejny 1000 zł Cię czeka do wydatku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 Znam taki dzwięk. Nie wiem jaki masz wzmacniacz ale ja tu bym mocno stawiał na Tannoy XT6 albo Monitory konkurencji Fyne F500. Wzorowy sopran i środek pasma. Uszczuplony bas który nadrobisz dobrze ustawionym subem. Znakomite granie. Ewentualnie KEF Q350 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 1 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 (edytowany) Wzmacniacze na których słucham, to Pioneer SA-7500 II (ten mi się najbardziej podoba brzmieniowo), Yamaha ax 500 oraz Nad C 350. Kolumny teraz mam przejściowo jakieś małe Elaci, ale trzymam je jako dodatkowy system do sypialni, a pokój w którym ma grać zestaw z subem ma ok. 25m2. Więc poszukuję jakichś większych podstawkowców. Paradigm Monitor 3 bardzo mi się podobały i o nich myślę, ale może podeślecie mi coś ciekawszego... Rela udało mi się nabyć okazyjnie w świetnym stanie i nie chciałbym się z nim rozstawać. Muzyka najróżniejsza. Ale przede wszystkim rock wszelkiego pokroju od lat 60-tych po death metal. Ostatnio słucham też dużo jazzu a i jakieś electro również poleci. Tak więc pod te wzmacniacze i Rela chciałbym sensowne kolumny dobrać. Do max. 1500zł. używane. P.S. jako źródło CD Onkyo, ale głównie formaty bezstratne przepuszczone przez Daca Taga Harmony Da 300-v.3. Edytowano 1 kwietnia 2020 przez kuczok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 1 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 5 godzin temu, S4Home napisał: Znam taki dzwięk. Wzorowy sopran i środek pasma. Uszczuplony bas który nadrobisz dobrze ustawionym subem. Właśnie kolumn o takich właściwościach akustycznych szukam. Niestety propozycje, które podałeś, przekraczają mój budżet Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 Focal Chorus 806v https://allegro.pl/oferta/focal-chorus-806v-8949361919 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 1 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Focal Chorus 806v https://allegro.pl/oferta/focal-chorus-806v-8949361919 Ciekawe, ale martwi mnie to uszkodzenie gumy w jednym z głośników... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 Zwróć koniecznie uwagę na Fyne Audio f500 lub Jean Marie Reynaud jeśli lubisz przestrzenne brzmienie z delikatnym górnym pasmem. Obie kolumny mamy na stanie i oczywiście możemy wysłać na testy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 22 minuty temu, kuczok napisał: Ciekawe, ale martwi mnie to uszkodzenie gumy w jednym z głośników... To uszkodzenie wymagało by naprawy. Kawałek balonika, trochę butaprenu i umiejętności posługiwania się tym ... Ale jeśli Q21 ma do zaoferowania Fyne Audio f501 lub któreś Jean Marie Reynaud w cenie do 1500 zł za parę, to może warto się i nimi zainteresować . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 1 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 36 minut temu, Q21 napisał: Zwróć koniecznie uwagę na Fyne Audio f501 lub Jean Marie Reynaud jeśli lubisz przestrzenne brzmienie z delikatnym górnym pasmem. Obie kolumny mamy na stanie i oczywiście możemy wysłać na testy. O Fyne Audio trochę czytałem natomiast Jean Marie nie znam kompletnie. Nie mniej jednak chętnie bym posłuchał i jednych i drugich jeśli w podobnym budżecie byśmy się zmieścili. Jak by wyglądało ew. wypożyczenie ich od Was? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 Nie bierz uszkodzonych. 16 godzin temu, MobyDick napisał: Ale jeśli Q21 ma do zaoferowania Fyne Audio f501 lub któreś Jean Marie Reynaud w cenie do 1500 zł za parę, to może warto się i nimi zainteresować . Ja je wezme za 1500 zł pare. Mogą być w idealnym stanie z ekspo. nie marudzę. Panowie z Q21 płace od razu :):) Serio dołóż do Fyne F500. Pod suba znakomite granie. zrobimy Ci na nie dobrą cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 2 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 Fyne Audio F 500 są niewątpliwie świetnymi kolumnami, jednak nie do końca pasującymi pod moje preferencje muzyczne. Przy szybkim, rozbudowanym, skomplikowanym metalu pogubią się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 2 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 A co sądzicie o którymś modelu Pylon Pearl? Zgra się z subwooferem? Czytałem, że ma dużo dobrej góry, ale czy te kolumny będą na tyle zwinne, żeby nie pogubić się w muzyce typu Meshuggah czy Tool...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 Jeśli już to Pylon Audio Pearl Monitor. Większe kolumny z tej serii będą zbyt wolne. I to też chyba nie najlepszy wybór. Ja bym raczej wybrał Magnat Quantum 723. Jesli drożej z nowych to np. Kef Q350 za 2 tyś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 Przepraszam najmocniej za mój błąd. Faktycznie nie wiem dlaczego nie spojrzałem na zakładany budżet. W tej kategorii cenowej możesz zwrócić uwagę na Pylon Audio Pearl Monitor, które w pomieszczeniach około 20-25m2 sprawdzą się bardzo dobre. Masz w tym przypadku przestrzenne brzmienie , a bas uzupełnisz subwooferem , który posiadasz. Alternetywą mogą być Monitor Audio Bronze 2, które zapewnia bardziej precyzyjne brzmienie i zdecydowanie lepszą kontrolę co w przypadku Tool’a jest dosyć istotne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 2 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 (edytowany) Nigdy nie brałem pod uwagę Magnatów, zawsze uważałem je za, ogólnie mówiąc mało audiofilskie, dla niewymagających (marketowe) kolumny. Ale te Magnat Quantum 723 bardzo mnie zaciekawiły. Czyżby to ich cena mnie zaślepiła? Jeśli tak może być, podajcie proszę jeszcze jakieś alternatywy dla nich z rynku używanych. W tej cenie napewno znalazłbym dużo lepsze kolumny używane, pasujące do moich wymogów i preferencji. Edytowano 2 kwietnia 2020 przez kuczok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 Generalnie kolumny Magnata maja bardzo dobrą relację jakość cena i to sprawia ze warto brać pod uwagę model 723. Serie Quantum to od dawna kolumny o ambicjach audiofilskich. Poz a tym są dość łatwe do napędzania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 20 godzin temu, kuczok napisał: Fyne Audio F 500 są niewątpliwie świetnymi kolumnami, jednak nie do końca pasującymi pod moje preferencje muzyczne. Przy szybkim, rozbudowanym, skomplikowanym metalu pogubią się Słuchałeś? Nie no przepraszam ale Pearl się nadaje a Fyne nie ? No to powiem Ci że wariuje już. Rozumiem polecenie KEF Q350. Ale Pearl w porównaniu do Fyne 500 to w każdym aspekcie gorze granie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 3 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 Fyne 500 bardzo bym chciał posłuchać/przetestować na swoim zestawienia, ponieważ ich testy w necie są bardzo ciekawe. Mógłbym się przekonać jak sobie poradzą z cięższa i bardziej rozbudowaną muzyką. Bo do lżejszych gatunków, których również słucham na pewno by się sprawdziły. Wymagają jednak porządnego wzmacniacza. Magnaty jednak będą mniej wymagające i taniej mnie wyjdzie ten interes, bo oprócz tego, że kolumny same będą tańsze to wzmacniaczy nie będę musiał na razie wymieniać. Pearl na razie odłożyłem w rozważaniach i Kefy (wydają się na tyle samowystarczalne, że sub do nich będzie zbędny) też. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 Cynę Audio F500 to genialne monitory o cieplejszym charakterze brzmienia. Przyjemnie się na nich słucha spokojniejszej muzyki jazzowej czy akustycznej. U mnie pogubiły się na Five Finger Death Punch ale tutaj dzieje się na prawdę dużo. Jeśli miałbyś ochotę to mamy na stanie F500, Kęty q350 czy Monitor Audio Bronze 2. Możemy je wysłać i sam posłuchasz i ocenisz ich brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 3 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 Dzięki Q21 za szczerą opinię i że nie próbujecie na siłę wcisnąć klientowi swojego towaru! No właśnie nie chciałbym, żeby kolumny się pogubiły w tego typu muzyce. Monitor Audio Bronze słyszałem i mi nie podeszły. O Kefach już pisałem. Czyli zostają mi Magnaty... Ale chciałbym ich posłuchać przed zakupem. Czy Q21 posiadacie również ten model? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczok Napisano 3 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 (edytowany) Szukam jeszcze alternatywy na rynku używanych kolumn. Podrzucicie coś? Edytowano 3 kwietnia 2020 przez kuczok błąd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts